Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pitman

    őstag

    válasz gyuri10 #1516 üzenetére

    A helyzet szerintem nem ennyire egyszerű. A ttl vakuvezérlés sebessége ilyen szempontból érdektelen, nem a kommunikáció sebessége a lényeg, hanem a mechanikai elemek mozgatásáé. Ez nem lehet kvázi nulla idő alatt elvégezni, mint a fénymérést.
    Az sem megoldás, hogy az egyik giroszkóp adatait használja fel mindkettő a korrekcióhoz, hiszen az optikai korrekció során eleve megváltozik a fény útja, ha ugyanennyit belekorrigál a ccd-vel is, akkor az feltehetően nem lesz jó. (Egyébként én az optikai stabilizátort választanám fő egységnek és a ccd-st kapocsálnám ki, ha mindkettő jelen van a rendszerben. Ha pedig mégis megoldáják az összehnagolást, akkor a ccd segítene rá az optikai stabilizátorra.) Nem azt mondom, hogy nem lehet megoldani a dolgot, de ha eleve van optikai stabilizátor, akkor ahhoz már a ccd-s nem biztos, hogy túl sokat hozzá tud tenni.
    Természetesen érdemes figyelembe venni azt is, hogy van egy határ, amit úgy sem tudnak átlépni, hiszen egy adott záridő esetén (és ez függ az adott gyújtótávolságól) már akkora lesz a kéz remegéséből adódó elmozdulás, amit nem tudnak korrigálni, illetve nem statikus téma esetén érteleme sem lenne.
    Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy nem lenne jó egy ilyen dupla stabilizátoros rendszer, mert tényleg az lenne, sől legyen is. A technika úgyis rohamosan fejlődik sok dolog ma már természetes, amiről évekkel ezelőtt még csak álmodni lehetett. Azt senki sem tudja jelenleg megmondani, hogy végülis mi lesz a jövő.

    Mellesleg a live view és kihajtható kijelző már régen megoldott dolog, néhány régi Olympus, Pentax és Hp gép is tudta. Ott prizmás elven volt megoldva a kereső, nem volt tükör, volt élőkép (ha kellett), folyamatos volt a kép a keresőben (éjszaka, sorozatképnél, vaku használatkor nagyon jó volt), nem volt az exponálásnak zaja és vibráció... cserébe kicsit sötétebb volt a kereső. Szerintem (és ez megint magánvélemény) ezen a vonalon kellene továbbmenniük, mert az érzékelő porosodási problémáját is rögtön megoldaná.

Új hozzászólás Aktív témák