Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • otapi

    tag

    válasz amargo #7878 üzenetére

    Hát, lehet nem vagyok teljesen képben a mai árakkal, de úgy érzem elég lazán lettek szórva a milliók a tételekre, meg eleve néhány dolog feleslegesnek is tűnik. Ha Kömkel ugyanaz, aki régen az index fórumán volt, akkor biztos igaza van, de...
    15 éve újítottam fel a földszintes kádárkockámat, akkor kb. 4 millió forintból összesen:
    - apósom villanyszerelő volt, az ő nyomdokain sk cseréltük, véstük a vezetékeket, a régi fadobozos belső mérőhelyig. FI relé beépítve, de 15 év óta nem kellett "szabványosítani", pedig azóta még napelem is került fel ad-vesz órával. Amúgy is a "szabványosítás" szabályai mintha évről évre változnának a szolgáltató kénye kedve szerint, ha nem kell valami konkrét oknál fogva, akkor semmi értelme magánszorgalomból előre megcsinálni.
    - a vizes dolgokat (fürdőkád, 3 mosdó, 2 wc, konyhai mosogatók) 500e-rt csinálta a szaki. Azóta ez felkúszott 2-3 millára? Mondjuk a vízbetáp már eleve KPE volt, pedig 70-es évekbeli ház.
    - régi dupla fatokos ablakok és redőnyök lecserélve háromrétegű ablakokra és az előszobában két új műanyag ajtó lett előre/hátra: kb 1 milla egy lengyel cégtől rendelve.
    - homlokzati és lábazati szigeteles, 12 cm EPS-sel, meg 10cm XPS-sel. kb. 1milla volt színezéssel. Mondjuk utána a szaki ment kiköltözni/dolgozni Spanyolországba és ez már 2010 táján volt.
    - vasradiátoros cirkó volt nyitott Fég kazánnal, mellette külön melegvizes kazánnal. A kazánok le lettek cserélve egy kondenzációs kombi kazánra, de a vasas csőrendszer és néhány radiátor is megmaradt. 40 fokos előremenővel működik, mert a korábbi radiátorméretek kb jók a szigetelés miatt lecsökkent hőigényre. A kazán, meg a rendszerhez illesztés tokkal vonóval kb. egy milla volt. 15 éve működik...
    - padlástérbe fújt cellulózszigetelés 20-30cm vastagságban. kb. 2-300 ezer volt
    - sk gépi szellőztető rendszert terveztem és építettem hővisszacserélővel. Ennek az anyagköltsége kb 2-300 ezer volt
    A gázdíj melegvízzel, főzéssel együtt havi 8-9000 Ft az átalány, ezt lejjebb már nem látom értelmét nyomni jobban más energetikai beruházással. Ha meg elvágnák a gázt teljesen, akkor klímával is ki lehetne fűteni, de azért komfortban nem összehasonlítható a radiátoros fűtéssel.
    Lehet hogy tényleg elhúztak az árak ennyire, de pont az ablakokat, a kazánt (vagy hőszivattyút) stb. egy újépítésűnél is meg kell venni. Egy használt kockaháznál, meg mindehhez nem kell semmilyen építési engedély, tervező, miegymás (kivéve a gázhoz). Elegendő utánajárással, ügyességgel sk is meg lehet csinálni, és ezáltal a munkadíjakon spórolni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák