Hirdetés
- Megkövetel egy ajánlott árazású modellt az érkező GeForce-okból az NVIDIA
- Androidos tablet topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple asztali gépek
- Milyen processzort vegyek?
- Epson nyomtatók
- Szállítja HBM4 memóriájának mintáit az SK Hynix
- Melyik tápegységet vegyem?
- Canon EOS DSLR topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
narumon
őstag
Azért az 5-10e-nél "icipicikét" nagyobb számról beszélünk. (de idevehetjük mondjuk a 2.5K-ban rögzítő kamerákat is és akkor icipicikét még sokkal többről beszélünk.
Ráadásul valamiért azt keverted ide, hogy én mostanról beszélek. Egyáltalán nem. Kollega belinkelte, hogy egyre olcsóbbak ezek a tévék. Ettől sem én (sem te) nem fogunk rohanni lecserélni a FullHD tévénket. (Az enyém méretre is minőségre is jó egyébként). Viszont ha legközelebb cserélek akkor valószínűleg egy UHD tévére fogok cserélni.
A cinemawide tévéket ne keverjük ide az ténylegesen egy rétegtermék olyan embereknek akik csak és kizárólag wide filmeket néznek (mert minden más élvezhetetlen rajta vagy rendkivül kicsi). Itt azért normál képarányú tévéről beszélünk. Valamint úgy érzem, hogy te kissé Magyarországról beszélsz és a magyar viszonyokról. Azért mondjuk USA-ban (ahol 1db áruházláncban több tévét adnak el egy évben mint egész Magyarországon - csak, hogy legyen mihez viszonyítanod) ahol még az utcaseprő is keres 2-3000 USD-t, nem az lesz a kérdés, amikor tévét akar venni, hogy FullHD-t vegy 1200-ért vagy UHD-t 1500-ért, hogy 200 vagy 300 USD az árkülönbség. Viszont ha már számok akkor idén a tavalyi teljesítmény sokszorosát fogják eladni UHD tévéből. Jövőre meg még többet és utána még többet, mert egyszerűen nem lesz miért FullHD tévét választani. Pontosan ugyanaz a helyzet mint a katódsugárcsöves és LCD tévék között. Nem rohant mindenki a következő évben LCD tévét venni, de amikor eljött a TV csere ideje akkor bizony az utóbbit választotta. Nem volt értelme a régit venni. Szerintem itt is ugyanez a helyzet. Aki az elmúlt 1-2 évben vett tévét az nem fog rohanni UHD tévét venni, de aki már 5-6 éve vette (vagy még régebben) és idén vagy jövőre tervezi cserélni - az már nagy eséllye UHD-t fog venni ha közel azonos áron megteheti. És ha végén nem lesznek ilyen adások (amit nem hiszek hiszen most hogy még jószerivel tévék sincsenek azért elérhető videók már vannak pl youtube-on is) akkor sem járt rosszabbul max szunnyad a tévé képessége (vagy ráköti a számítógépet és máris ki van használva a nagyobb felbontás). Illetve a ma még 1-2 millió forintba kerülő 2K+ kamerák 1-2 év múlva 500e forint körül lesznek (lehet, hogy sokat mondtam, tekintve hogy most is lehet 100e forint fölött kicsivel 2.5K-val rögzítőt venni) akkor meg méginkább nem tudom elképzelni. Veszel egy kamerát ami 2.5K-ban esetleg 4K-ban rögzít és vígan nézed a megvett UHD tévéden teljes pompájában. (és kérlek megint ne a Magyar állapotokból indulj ki - az egyszerűen piaci szempontból nem tényező). -
Csabroncka
addikt
Sok hozzászólást kicsit érdekesnek tartok!
1. miért is kellene Bluray minőségű tartalmat sugározni (mondjuk az előttünk álló 10 éven belül)
2. jelen körülmények között szerintem még mindig többen néznek katódsugárcsöves TV-t itthon, mint FHD megjelenítőt.
3. 1080i 50Hz egy korrekt FHD megjelenítőn kiváló a TV adásokra, plazmán egyébként még a normális sd is korrekt!
Amivel részben egyetértek: HD adások bővítése a Mindig TV-nél (a muxok felszabadulásával ~5-6 db), nem pedig újabb sd csatornaszámbővítés.
Pontosítás: A szabadonfogható HD adók száma 3 (M1, M2, Duna), a Dunaword SD !
A mindigtv egy része közszolgáltatás, fizetős része pedig jelentősen olcsóbb Pl: UPC HD csomagjainál, fogalmazhatnák úgy is, hogy az árkülönbségből havonta egy BD lemez kikerül.
-
Mardel
őstag
Úgylátszik nemcsak én ragadtam le a tartalomnál, ha te állandóan a kamerákkal (aminek max ilyen 5-10000 közé tehető az eladási száma) jösz meg az azzal rögzített képpel, meg a kevéske UHD tartalommal.
Jelenleg nincs olyan optikai eszköz amin UHD tartalom lenne, 160 GB-ot meg gondolom nem fogsz letöltögetni csak az UHD kedvéért, mert kb ennyi helyet foglalt az első 2 órás UHD demo videó. [link]
2012-ben összesen 63 ezer UHD tévé talált gazdára...
Nem mellesleg a mostani UHD-k a néhai HD ready TV-knek felelnek meg csak sokkal drágábbak.
Az feltételezés, hogy erre lesz is igény, mert még mindig nem akkra fejlődés mint akár csak a HD ready volt az SD-hez képest. Elterjedésében szerepett játszott hogy HD readyk olcsók voltak a full hd-hoz képest, de még a megfizethető áron árulták.
A régi crt tv-ket váltotta LCD/Plazmá-ra, tehát volt méretbeli (helyileg) csökkenés is, itt nem lesz.Ha meg befuccsol mint a CinemaWide TV amiből már gyárt többet (a kevés eladás miatt, gyakorlatilag nincs rá piaci igény) a Philips aki elkezdte ezt, akkor az elég jó lesz hogy lesz egy nagy felbontású TV-m ami felskáláz 1080p-ről tegyük fel hogy elfogadható módon, viszont a TV nem lenne teljesen kihasználva.
-
narumon
őstag
Az első hozzászólásom első mondatai között szerepelt, hogy 4K videokamera! Attól, hogy neked nincs attól más még használja és teljesen pompájában tudja nézni anélkül, hogy egy ház árát kifizetné a tévére. A tartalomnál te valamiért leragadtál a tévé műsornál (azt nem tudom miért).
Húha nem értem mit nem értesz.
Adott egy UHD tévé meg egy FullHD tévé. Nagyjából ugyanabban az árban vannak. Az elsőn jobb a FullHD tartalom is (nem látványosan csak hangyaf***nyival). Cserébe tudsz rajta UHD-t is nézni (amiből kevés van de van). Akkor is az utóbbit veszed meg? Én inkább az előbbit választanám... -
szabi__memo
nagyúr
Oke, jelenleg szamit az upscale mert nincs tartalom (ezert nem is vennek most ilyen tv-t mert felesleges), de amugy meg a panel szamit. Az meg biztos, hogy márka.
De ha az upscale szarabb akkor sem koltenek 8* annyit egy Samu/Lg,Sony TV-re csak mert jobb benne a szoftver. Irrealis az arkepzesuk, de itt megmutatkozik mennyiert is adhatnak.. -
Mardel
őstag
válasz
szabi__memo #127 üzenetére
Olcsó húsnak, híg a leve..
Egy drágább UHD TV valószínűleg nem csak a panel miatt drágább, leeht jobb az upscale algoritmusa is. Egy olyan TV-nél meg ez már nem elhanyagolható ahol az upscale-re kell támaszkodni. -
Mardel
őstag
Fent a link, hogy hogy néz ki egymás mellett a 2.
Amíg nincs 4k tartalom nem is nagyon lényges hogy nemtudsz nézni rajta UHD-t, mert jelenleg sokkal több a full hd tartalom az 1 kezemen megszámolható UHD-hez képest.Az kérdéses még, hogy el fog-e terjedni, mert nem hoz akkora fejlődést mint az SD-ről HD-ra váltás, akkora TV-n amin meg látszana is a fejlődés nincs igénye rá egy hétköznapi embernek.
Ha tömegesen meg nem terjed el, nem is lesz majd 4K tartalom hozzá. -
narumon
őstag
De itt a lényeg: rosszabb sem lesz. És az UHD tévén ez mellett még nézhetsz UHD tartalmat is amit a FullHD tévével nem tudsz megtenni. És én pont erről beszélek. Rakd egymás mellé a két tévét FullHD és UHD tévé, de az utóbbin UHD felvételt nézz. Meglepődnék ha nem lenne jobb. Az ára meg igen igen baráti.
-
Mardel
őstag
Egy blu-ray-hez hasonlítva rosszabb egy DVD-hez képest jobb, ha nagy felbontáson nézed.
Itt arról van szó, hogy nem lesz részletesebb a képed ha 1080p tartalamat nézel 4K TV-n, mert azok eleve elvesztek, csak próbálják élsimítással feljavítgatni, amit akár 1080p TVn is megtudnál csinálni.
És mivel van 50" Full HD TV is, egy 50"-os UHD TV mellé rakva nem lesz olyan nagyo jobb.
Persze ha nem marketinges módon az 50" Full HD TV képét elállítgatjuk hogy csúnyábbnak hasson
Ok, hogy youtube-on nem annyira látványos, de. [link]
1080i tartalmat játszanak le az egyik sima fll hd, a másik UHD TV.
Azon kívűl, hogy a full hd képe picit sötétebb nem igazán látni észrevehő különbséget a kettő közt, úgy hogy azonos méretűek. -
narumon
őstag
"50"-on meg nemhiszem hogy szebb képet ad egy 50"-os Full HD Tv-hez képest amíg az egyik natívan jeleníti meg, a másik meg kifeszíti az 1920x1080-as képet 4k-ra, az upscale azért észrevehtő."
Viszont pont ez az upscale lényege, hogy ha nem is sokkal de jobb a végeredmény mint a natívnak. Azonban nem is értem ezt a hozzászólásodat, nem upscale-elni kell hanem adni neki natív 4K-t. Nyilván első körben nem neked készül a tévé, de azért 4K videókamerából nincs már hiány a piacon, így meg normálisan vissza is lehet nézni....
"És mivel nem vektorgrafikával dolgoznak hanem pixel grafikával, így elég csúnya képet ad ha egy kisebb méretű képet elkezdünk nagyítani, ezt próbálják elfedni jobb algoritmusokkal, de az upscale ugyanúgy látszik majd, ahogy a DVD esetében az upscale full hd-ra."
Szintén nem értem. Látszik látszik, de ha úgy nézed előnyére. Hiszen az upscale DVD pont jobban néz ki mint a natív DVD. Ez az upscale lényege. Valamit te nagyon félre értettél az eljárással kapcsolatban...
-
Mardel
őstag
válasz
szabi__memo #123 üzenetére
Csak nehogy ne legyen rá piaci igény és dobják mint a cinemawide TV-ket.
50"-on meg nemhiszem hogy szebb képet ad egy 50"-os Full HD Tv-hez képest amíg az egyik natívan jeleníti meg, a másik meg kifeszíti az 1920x1080-as képet 4k-ra, az upscale azért észrevehtő.
És mivel nem vektorgrafikával dolgoznak hanem pixel grafikával, így elég csúnya képet ad ha egy kisebb méretű képet elkezdünk nagyítani, ezt próbálják elfedni jobb algoritmusokkal, de az upscale ugyanúgy látszik majd, ahogy a DVD esetében az upscale full hd-ra. -
szabi__memo
nagyúr
Seiki 4K 50" - $1300
Ahogy nézem, nem lesznek skáig túlárazottak ezek a tvk -
-
narumon
őstag
válasz
Seraph 16 #117 üzenetére
Igen mert a modult mindig kifelejtik belőle. Szóval előszőr egy modul kell (azt dugod a tévébe) és abba dugod az előfizetéses kártyát (ha van ilyen)
Ha van ilyen a tévén akkor nem kell a set-top-box. Viszont kétlem, hogy a tévében lévő megoldás bármilyen szempontból felvehetné a versenyt egy normálisabb kütyüvel. Ezt egyszer kell megvenni és évekig kiszolgál tévétől és bármitől függetlenül. Egy kisebb Dreambox HD800 pl már 30 körül beszerezhető ahogy nézem a netet, ennyiért ajándék - és ha leleményes vagy akkor az előfizetési díjon pikk-pakk behozza az árát - de én itt ilyet le sem írtam -
Értem. Kérdeznék még egyet (kettő lett belőle
). A TV-ben van egy kártyahely, de azt a kártyát valami foglalatba kellene tenni.
1. miért kell külön foglalat, és miért nem adnak a tv-hez?
2. ha van a tv-n műholdas antenna bemenet meg ilyen foglalat, akkor ugye nem kell beltéri egység? -
narumon
őstag
-
Zirowe
nagyúr
Mindig az értelmetlen fanyalgások.
Gondolom nincs tisztában azzal, hogy a neten lévő 720p rippek (nem a bd rippek, hanem a friss sorozatepizódok) is 1080i forrásból készülnek, és tökéletesen megfelelnek a célnak.
Csak azt látja, hogy i és nem p, és máris f*snak van titulálva.
-
Mardel
őstag
válasz
Carambola #109 üzenetére
Szerintem az hülyeség amit írt...
"Badarság tehát azon fanyalogni, ha a magyarországi HDTV adásokat is 1080i formátumban fogják sugározni és az 1080i - ami valójában az 1080i50 - rendszerre rendezkedünk be. Ha Amerikában és sehol a világon nincs eszköz, sávszélesség, pénz az 1080p60 rendszerre, akkor nálunk miből lenne az 1080p50-re? Ráadásul minden európai profi eszköz 1080i50 vagy 1080p25 formátumban rögzít, ami pontosan megfelel az 1080i50 sugárzási rendszernek (az 1080i50-nek pontosan ugyanaz az átviteli sávszélesség kell, mint az 1080p25-nek), tehát ez szavatolja a profi módon rögzített európai HD-adások tökéletes megjelenítését."
Attól hogy félképeket jelenít meg még nem lesz fele a felbontásnak...
-
BiP
nagyúr
válasz
TazLeacher #106 üzenetére
Mivel? RTL-lel? Nem, nem kínozzuk magunkat, ezek régi tapasztalatok. De akárhányszor kapcsolgatás közben átszaladok a csatornán, meg belenézek valamibe, látom, hogy reklám szempontjából csak rosszabb a helyzet.
Az időtartamot meg kiírja a tévé, ha csatornát váltok, így látom, hogy pl. 10-től éjfélig tart egy adott film, miközben tudom, hogy amúgy másfél órás lenne, mert már évek óta láttam. Nem kell ehhez az rtl-en is végignézni.
Sorozatnál meg ilyenkor kénytelenek vagyunk, ha meg akarjuk épp nézni. De ez is ad-hoc jelleggel szokott menni, ha épp látjuk, hogy van, külön nem nézzük ki előre.
Ettől függetlenül van olyan is, hogy valami előzetesben elkapunk egy érdekes témát, riportot, amire kíváncsiak leszünk, de mire eljutunk az adott műsorszakaszig, lemegy még csomó előzetes, reklámblokk, stb. Ilyenbe beleszalad az ember olykor. -
BiP
nagyúr
RLT-t, tv2-t mi is kerüljük. Főleg,
A mindigTV-s képminőség alapból ratyi, a tartalom is necces, a sok reklám meg bosszantó. Múltkor láttam, már a Híradó közben is van.
"amikor egy 60 perces sorozatot 1,5 óráig tart végignézni (lehet, hogy túlzásba estem, de e lényeg gondolom érthető)."
Nem, nem estél túlzásba. Amit egyedül nézünk ezeken a csatornákon, az néha valami sorozat (mentalista, bones. Nem barátok közt meg ilyenek), esetenként valami mozifilm. De kínszenvedés, hogy egy 80-90perces film több, mint 2 óra. Állandóan megszakítják, kizökkentik az embert.
Ingyenes-fizetős: Ha fizetős lenne, akkor talán kevesebb reklám lenne, javulna a színvonal. Talán.
A HD csatornák gyanítom nem véletlenül vannak csak csomagban. Arra már végképp nem költene a 2 csatorna, hogy azokat ingyen adja. A szolgáltatók meg úgyis fizetnek nekik ezért. Szóval közvetett módon mégiscsak fizetős.(#104) Edenyke: igen, de csak a upc-nél meg a diginél. rtlHD-t meg csak upc-nél találtam.
-
zsigus
őstag
Erről van szó... Nekünk T-s Sat TV van, és a családi csomag (56 csat.) mellé adnak 5 HD csatornát az előfizetés (családi csomag) feléért...
Edenyke:
Hogy őszinte legyek engem a legkevésbé sem érdekel sem az RTL klub, sem a TV2. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs is rájuk szükség (sajnos van), szóval megértem, hogy az emberek többségének fontos.
Korábban az RTL azt is fontolgatta, hogy külön díjat szabnak ki a saját csatornájukra, de persze vagy belátták, hogy hü*yeség, vagy nem engedték nekik. Igazából az én véleményem az, hogy ahhoz, hogy bevételük is legyen, minőségibb szolgáltatást kellene nyújtani.
Amikor itt vannak a nővéremék néha muszáj vagyok nézni én is a kereskedelmi csatornákat (az RTL-el az élen), de az, hogy 15 percenként betesznek egy 10 perces reklámblokkot, finoman szólva is dühítő...
Nem csoda, hogy az emberek kapcsolgatnak össze-vissza, vagy megnézik más forrásból azt amit akarnak (letöltés, youtube, akármi), amikor egy 60 perces sorozatot 1,5 óráig tart végignézni (lehet, hogy túlzásba estem, de a lényeg gondolom érthető). Ugye a digitális technológia tudtommal pontosabb nézettségi statisztikát is jelent, tehát gondolom, hogy így nincs mit felmutatni a reklámcégek számára, mert a reklámokat senki nem nézi, ha nem muszáj.Így nem is csoda, hogy csak nyűg nekik az "ingyenesség". Viszont szvsz ha ők is fizetős csatornává válnának akkor sem lenne jobb nekik semmi... Ugyanis tartok tőle, hogy ugyanezt csinálnák ott is, de ezt már mindenki unja.
Abban viszont tökéletesen egyetértek, hogy nagy lökést adna a piacnak ha ők meglépnék a HD-re való váltást... Azt nem mondom, hogy ezért sokan új TV-t vennének (bár nincs kizárva ez sem), viszont elég nagy "erőt" képviselnek a piacon, tehát nincs kizárva, hogy a többi csatorna is elgondolkodna a modernizáláson.
Viszont ha ezt megfordítjuk akkor elmondhatjuk azt is, hogy jelenleg ők akadályozzák a HD térnyerését itthon, mert jó dolog az, hogy a közszolgálati adók már átálltak, ennek rengetegen örülnek (én is), de ők így sincsenek olyan pozícióban ami "veszélyt" jelentene a kereskedelmi csatornákra, tehát lényegében az van amit az RTL Klub/TV2 akar.
Ma, amikor már az ATV is átállt HD-re 3 éve, nem értem, hogy az RTL/TV2 számára ez miért jelent gondot...
-
BiP
nagyúr
(#99) Edenyke:Én azt reméltem, hogy a felszabaduló 3 analóg csatorna helyére majd több digitális fog beférni.
(#100) zsigus: pont tegnap nézegettem, hol milyen a Hd kínálat.
- Jelenleg ingyenes mindigtv-t nézünk, ebben 4 van. MindigTV extrában nem találtam +Hd csatornát. Legalábbis nem jelölik.
- Digitévében már jóval több csatorna van (csak kábelen. műholdHD-ben kevés van), de pl. az rtl itt sem hd, ill a sportcsatornák sem.
- UPC-nél viszont rengeteg HD van, kb. mindegy magyar HD csatorna benne van, viszont ehhez drága,sokcsatornás alapcsomag (min.3550) kell, +1 ezres a HD.
Szóval ha nekem elég lenne az a 28 HD csatorna (SD nem kellene már emellett), akkor is minimum 4.550Ft.
- T siralmas. +1300Ft-ért adnak 7HD csatornát. (ebből 2 az m1,m2, amit ingyen is lehetne nézni)Ehhez szintén kell alapcsomag, 1900-ért már van nézhető. -
Zirowe
nagyúr
Olvasni arról, hogy a upc külföldön tervezi a kódolatlan digitális kábeltv bevezetését.
Ez lehetne egy kellő kezdő löket, csak sajnos mire ide is elér..Ha a két nagy váltana hd-re fta-n, akkor az kellő löket lenne, de a kicsik kb soha nem fognak lemondani a kábeles bevételekből (főleg, mert majdnem mind tv2 vagy rtl tulajdonú, akik csomagokban szokták értékesíteni őket).
De a tv2 és az rtl mindig is koloncként nézett az fta sugárzására, dvb-t-n is csak azért van, mert rákényszerítették őket, és azután is csak a minimális sávszéllel, 1-1,5mbit, ami kb semmire nem elég.
De már egy ideje hangoztatják, hogy switch off után nagy változás lesz részükről.
Viszont az elég nagy lehúzás lenne, ha switch off után az új muxokra csak fizetős csatornák kerülnének.
-
zsigus
őstag
Igazából ha a T2 kimarad azt nem tartom olyan nagy érvágásnak... A T3 pedig még nincs kész, de az lesz majd a fontosabb, mert ugye az lesz a 4k szempontjából is a lényeges.
Valóban eléggé siralmas a mostani helyzet... A szolgáltatóknál is a HD csomagokat illetően, és a DVB-T-vel kapcsolatban is. Igazából az tiszta sor, hogy bővíteniük kell a kínálatot (új muxokkal), csak ha alig van előfizetőjük, akkor miből? A szabadon fogható adások nem igazán termelik a pénzt.
De ha a mindigTV bővítené a HD csatornák kínálatát szvsz a többi szolgáltatónak is utánuk kellene menni, és az mindenkinek jó lenne... Valami ilyesmit várok már egy jó ideje, kérdés, hogy lesz e belőle valami a switch off után.
-
Zirowe
nagyúr
A jelenlegi 3mux és kínálatuk siralmas.
Remélhetőleg switch off után a felszabaduló 3 adót is erre fordítják, és ugyanilyen felállással bővül (1,5 ingyenes-1,5fizetős).
De például, ha az olaszoknál lévő helyzetet nézem, csomó mux, és több, mint száz ingyenes adó (igaz, itt még nem történt meg az ingyenes hd adók bevezetése, de folyamatban van), akkor a hazai helyzet siralmas.
De persze ez alapvetően a magyar csatornák szűkös létszáma miatt van.
Kb egy cool meg viasatnak nem éri meg ingyenesnek lennie, rtl és tv2 is évek óta próbál szabadulni az fta státuszból.Amúgy látva a mostani morgást és felháborodást egyeseknél a switch off miatt, továbbá, hogy mennyire "szükségesnek" tartják az állami támogatást, szerintem a következő 15-20évben nem lehet számítani arra, hogy T2-re váltanánk.
Emlékszem 2088 körül már az mpeg4 miatt is morogtak sokan, hiába volt a jobb megoldás. -
zsigus
őstag
Az UHD sugárzás szerintem nem a jelenlegi DVB-T rendszeren fog majd megvalósulni, hanem majd (esetleg) a DVB-T2-vel (de még ott is csak korlátozott formában). Ez, amennyire én tudom megkettőzi a teljesítményt, de még ez sem lesz önmagában elég, mert az UHD-hez inkább a T3 kell majd.
Nemrég olvastam pont erről két cikket is, és igazából két lehetőségük van, vagy növelik a multiplexek számát, vagy váltanak T2-re (esetleg T3-ra, ami még nincs kész), de mivel a T és a T2 akár párhuzamosan is működhet egymás mellett ezért szvsz ezt fogják majd választani (persze ki tudja, de más országok inkább az új technológia mellett vannak).
Ahhoz, hogy a Mindigtv életben maradjon muszáj bővíteniük. -
szab.tam
nagyúr
egyébként a honi, antenna hungáriás, multiplex sávszél, dvb-t, mpeg-4, mtva, stb, tehát a komplett broadcasting + sugárzás képes erre?
nem a stúdióbeszélgetős részre gondolok, mert az nyilván nem, hanem magára, a sportesemények továbbtolására. -
-
dchard
veterán
Mennyivel jobb lenne ha a HD ready meg a fullhd meg a 4K helyett lenne egy obejktív mérőszám a képi információtartalomra és kész. Csak hát ehhez ugye össze kell hasonlítan az eredetivel, ilyen formán tehát nehezen értelmezhető.
Visszatérve, érdekes lenne megnézni mondjuk 7-8megabiten, hogy melyik a zavaróbb: a kisebb felbontás melletti nagyobb pontosabban finomabb mintavétel, vagy a nagyobb felbontás mellett kisebb mintavételi gyakoriság. Én azt mondom hogy 40"-on megfelelő felskálázás mellett lehet hogy azonos bitráta mellett a 720p jönne ki győztesnek egy vaktesztből.
Dchard
-
narumon
őstag
Én is így gondolom. Attól, hogy a bitrate talán hagy kívánnivalót maga után, attól az még FullHD - szóval ne beszéljen zöldségeket.
Egyébként a legnagyobb baj, hogy sok ember abból ítél, hogy mondjuk előfizet a tmobile-nál pár HD adóra és az alapján ítél. Pedig ez nem = a magyarországi HD műsorszórással. Nekem van T is meg UPCD is, az utóbbinak az adása kb 1 fényévvel jobb mint a t ugyanazon HD adása mert tovább tömörítik a streamet.Nekem egyébként a műholdon jövő FullHD adással az ég világon semmi bajom nincs. Persze, hogy egy műsorszórás soha nem lesz BD minőségű, de nem hiszem, hogy ahhoz kéne viszonyítani. Viszont a tűéles kép megvan, a színek marha jók, és a bitrate alacsonyságába is csak elméleti szinten lehet belekötni, mert látható hátránya igazából nincs (olyan azért nem fordul elő, hogy kockásodik vagy bármiféle ilyen gondja lenne.) Én ráadásul rendszeresen veszek fel adást és osztom meg kérésre megosztókon - ott sem szokott minőségi gond lenni vele.
-
dchard
veterán
Pontosan erre gondolok. Az 1080p-nél alacsonyabb, mondjuk 10mega helyett 6-7megás bitrátával készülő jó minőségű 720p bőven elegendő lenne, és több csatornát lehet olcsóbban továbbítani ebben a verzióban ami a ma elterjedt 40-46"-on még elfogadhatóan néz ki, az SD-nél fényévekkel jobb.
A broadcast-os részt csak azért írtam le, nehogy megjelenjenek a hozzászólások, hogy "dehát a letorentezett 4-5megás 720p-k milyen jól néznek már ki, ezeknek meg 6-7 kell ugyanehhez".
Dchard
-
BiP
nagyúr
" talán érdemes lenne egy magasabb bitrátájú 720p-t sugározni, így jóval több csatornának lenne hely és a többség jobban járna."
Úgy érted, _arányaiban_ magasabb bitrátájú. Mert ugyanaz vagy magasabb bitráta több helyet foglal, hiába csak 720p a felbontás.
Amúgy támogatnám az ötletet. Egy jobb minőségű 720 sok esetben jobb, mint egy szarrátömörített 1080. -
dchard
veterán
Valószínűleg keveri a felbontás fogalmát a bitrátával. Szerintem arra gondol, hogy hiába fulHD a felbontása, a képminőség messze van a BD-től meg a letölhető encode-októl.
SOkan azt sem tudják, hogy a broadcast enkóderek kimenetét bitráta és minőség szinten nem lehet összehasonlítani egy két menetes offline enkóder által produkált minőséggel, nyilván a két menetes offline encode ugyanakkora bitrátán lényegesen jobb minőségű lesz. Ehhez képest a broadcast enkódernek mondjuk van egy transzpondernyi fix sávszélessége és ebben kell statisztikailag valós időben a legjobb átlagos minőséget kihoznia 10-12 adás valós idejű kódolásával és a bitrátájuk dinamikus adaptálásával, mivel a különböző adókon különböző képtartalom mehet (pl.: főző show alig eszik sávszélességet vs. akciófilm a másikon).
Egyébként azon érdemes lenne elgondolkodni hogy amíg a műsorok 95%-ánál már a forrás eleve fölöslegessé teszi a fullhd továbbítást, talán érdemes lenne egy magasabb bitrátájú 720p-t sugározni, így jóval több csatornának lenne hely és a többség jobban járna.
Dchard
-
narumon
őstag
válasz
Carambola #79 üzenetére
Megint nem értem miről beszélsz. Vagy nagyon pontatlanul fogalmazol - ugyanis itthon is FullHD adások vannak 1920x1080 a felbontása és ez definiálja a FullHD-t. Egyébként én párhuzamosan érek el párszáz FullHD adót (műhold) én nem veszem észre, hogy külföldön más lenne - főleg, hogy az esetek 95%-ban ugyebár itthon is a külföldi stream jön csak magyar hang is választható.
Ne gondold már azt, hogy kedvünkért külön lőnek fel National Geographic-ot vagy Discoveryt. Pont ugyanazt látod mint a környező országokban. -
Ijk
nagyúr
válasz
Mr President #80 üzenetére
Panasonic 50ST50.
-
Carambola
tag
Sajnos itthon nincs Full HD adás, és a népet etetik, hogy HD-ben nézze az RTL vagy TV2 műsorát....
Ha valaki látott már igazi HD adást, akkor biztosan nem fogja összekeverni a jelenlegi minőséggel!Addig is az UPC kínálatából egyedül az ESPN HD adása jó minőségű,
Ameddig a FHD is probléma, nemhogy a 3 D adás, addig valóban 5-6 év minimum amíg létjogosult lesz az UHD.
De legyünk őszinték szükség van 4xFHD minőségre egy otthoni készüléken...?
-
Csabroncka
addikt
"Usában is dd5.1 a max, ami kimegy, főleg, mert a nagyokosok szerint a hd hang csak több milliós cuccnál jön elő."
Ez teljesen így van!
Viszont a közmédiát részben meg kell védenem, mert a Forma-1 1080i és a hang 6 csatornás, tehát annyira "nem" vagyunk lemaradva.
Egyébként a fenti paraméterek teljesen kielégítenének mindenkit, de már egy normális minőségű SD adó sem mutat rosszul, az eladott minőség a ratyi elsősorban...
Vannak egyesek akik nagyon rágerjednek erre a 4K-ra, pedig még normális minőségű BD lejátszójuk és megjelenítőjük sincs.
Mert azért ne gondolja senki, hogy egy 30 ezres BD lejátszó és 100 ezres TV full HD-ja valóban azt mutatja amit kell -igaz közelíteni már lehet! (egyébként a hangnál is hasonló a helyzet)
MZperX75: még egy pár évig kiszolgál!
-
MZperX75
addikt
-
Ijk
nagyúr
Egyébként szerintem a fullHD-s adások bitrátáját kellene növelni UHD helyett. Van műholdvevőm, és egy BD bizony bucira veri képminőségben a DVB-S-t és a DVB-t-t is.
És akkor nem beszéltünk a technológiákról. OLED-et egyelőre hagyjuk, LCD-nek nem túl jó a mozgásmegjelenítése, homogenitása, feketében meg sem közelítik a plazmákat ( 0,04cd/m2 alá nem igazán sikerül menni), miközben a plazma a ghost-tól, line-bleedingtől és egyes készülékeknél foszfor-trailtől szenved.
Szóval van itt még tennivaló, és nem szerintem nem a felbontás a szűk keresztmetszet. -
BiP
nagyúr
válasz
#97716736 #70 üzenetére
Részemről oké, csak az első kérésed nem konkrétan erre vonatkozott, ezért csodálkoztam.
ON: Azért arra kíváncsi leszek, hogy a 2014-es focivébé idejére Mo-on egyáltalán kaphatóak lesznek-e ezek a tévék, ill. utána még hány év kell majd, hogy az áruk lecsússzon a megfizethető kategóriáig, mondjuk 300e alá.
Ill. akinek ma multimonitoros rendszere van, az mit tud kihozni egy ilyen adásból, mennyire lenne nézhető. -
törölt tag
Ha kérhetlek titeket, ne OFF topic-ba rakjátok a hozzászólásotokat, ugyanis ez egy külön "OFF" topic ahol hozzálehet szólni a cikkhez rendesen! Köszönöm
-
BiP
nagyúr
Én azért nem érzem bögreszettnek.Ilyenről van szó amúgy.
Jópár éve karácsonyi ajándéknak ment, ekkora keret volt rá, 5.1 volt a cél. Szerintem ár-érték viszonylatban (akkor különösen) jónak számít. Aztán valahogy úgy alakult, hogy pár éve hozzám került, azóta én használom. Nekem meg pont megfelel arra a heti 1 filmre meg pár sorozatra, amit nézünk.
De amúgy abban egyetértek veled, hogy inkább egy jó sztereó cucc, mint egy szar 5.1.OFF: A vándorló palota pedig egy nagyon jó rajzfilm
-
BiP
nagyúr
válasz
TazLeacher #63 üzenetére
Persze, ez érthető. Most egy x éve 35e-ért vett fadobozos Genius 5.1-esen szól, ami nagyon nem erre lett kitalálva, a házimozi fogalmát kb. ki sem meríti, de nekem pont elég. Nem vágyom többre (még ha nem is jön ki emiatt a jobb hangminőség. ) és nem is vagyok hajlandó többet kiadni érte. Nekem nem ér annyit. Pedig hallottam már többszázezres hangcuccon filmet, valóban jobb a minőség, jobb az élmény, de sajnos drága is.
Barátnőm meg a képre "igénytelen". Kamerást ő sem hajlandó nézni, de egy xvid már elég neki. Pedig látja, hogy a 720p, 1080p jobb, de külön igénye nem mindig van rá. -
-
BiP
nagyúr
válasz
Seraph 16 #43 üzenetére
Hang terén én sem vagyok annyira igényes, nem vagyok vájtfülü. Én megelégszem egy sima sztereó hanggal is filmnél, és persze jól jön az 5.1, érzem is a különbséget, nem veszek meg, ha nincs.
DTS, Dolby, DD5.1 és társai között meg végképp nem is tudom a különbséget.A kép felbontása/minősége már jobban érdekel, de nekem is el kell ismernem, hogy fotelből már nehéz észrevenni a 720p/1080p közti különbséget. 5perc után meg totál nem zavar, ha 'csak' 720p-s anyagot nézünk.
(#47) jer1cho: Ez is változott már szerencsére. Na jó, tv2 meg rtl még mindig le van maradva 15 évvel, de pl. a királyi tévén új filmek is mennek már (természeten nem HBO frissesség), ráadásul HD-ben.
(#53) nubreed: Szerintem sem lesz akkora látványos az ugrás FHD-ról UHD-re, mint a FHD-re váltásnál. Mondjuk ehhez az is hozzátesz, hogy HD-ready-ből nagyon sok szar minőségű tévé jött ki.
-
törölt tag
Ez jó kis előre lépés lesz az UHD felbontás, csak hát amivel ezt ki lehet használni olyan TV is kell, aztán az ember csak meg gondolja, hogy érdemes-e ennyit rákölteni. Bár maga a látvány tényleg gyönyörű lesz
-
PuMbA
titán
-
Ijk
nagyúr
válasz
TazLeacher #38 üzenetére
60-65" alatt nincs értelme, mert nem fogod tudni olyan közelről nézni hogy látható különbség legyen.
Házimozi projektoroknál, nagyméretű 65-80" felsőkategóriás tv-nél, esetleg valami OLED tapétánállesz értelme.
Az elkövetkező években annak van racionalitása, ha megveszed a lehető legjobb képminőségű 50-60"-os fullhd-s tv-t, még megfizethető áron. -
zsigus
őstag
Már régen néztem a Blu-Ray.com-on a bitrátákat, összekevertem, csak 1080i50-et látok, de a wiki szerint ezek lehetnek a képkockasebességek az 1080p-nél (műsorszórást illetően):
Először: 1080p24, 1080p25, 1080p30
2008-tól: 1080p50, 1080p60 (és 59,94)Blu-Ray-nél viszont tényleg csak 24 képkocka a max. 1080p-nél, és 50/60 az 1080i-nél.
-
dabadab
titán
válasz
Seraph 16 #48 üzenetére
"Nagyon durva volt őket egymás után hallani. Hirtelen, mintha vastag pokróccal takartuk volna le a hangfalakat úgy betompultak."
Akkor ott jo esellyel a masteringben volt a kulonbseg, mint a jo oreg Dark Side of the Moon SACD-nel.
-
nubreed
veterán
"Nemrég volt itt egy kimutatás, hogy évről-évre a nagyobb méretek iránt van nagyobb kereslet"
Az ilyen állítólagos statisztikáknál mindig eszembe jut, hogy ilyenkor lakást is vesz az ember a tvhez? Vagy kilöki az egyik falat, hogy beférjen a 37" helyett az 50"- 60" vagy még nagyobb? 50" -tól felfelé már rohadt nagy tv-ről beszélünk, ehhez hely is kell.
Közben meg egyébként azt olvastam máshol, hogy az eddigi tapasztalatok alapján minden nagy sport esemény növelte jelentősen a tv eladásokat, de tavaly megfordult ez a trend, hiába volt olimpia, minden szegmensben csökkentek az eladások. Ennek persze több olvasata is lehet, lehet, hogy az emberek kivárják az új technológiákat és ha azok megjelennek tömegesen a piacon akkor majd újra felpörög a piac és az eladások vagy kezdenek végre rájönni az emberek, hogy teljesen felesleges baromságokra elszórni a pénzüket és feltétlenül benyelni ezt a fogyasztói társadalmi bullshitet.
Nem hinném, hogy az FHD-ról UHD-ra való váltásnak akkora jelentősége lenne mint az SD-ről FHD-ra való váltásnak. De persze csak akkor vonok le végső következtetést ha láttam saját szememmel, hogy miben jobb az UHD az FHDhoz képest, de én nem várok ettől olyan eget rengető "leesik az állam" effektust, már megint csak parasztvakítás szaga van ennek is, mint a 3D-nek, amit hollywoodi hátszéllel meglovagoltak a tv gyártók, aztán ma már alig érdekel valakit.
Aminek lenne értelme, az a plazma technológia életben tartása és tovább fejlesztése de sajnos a piac nagyon nem ebbe az irányba megy, mindenkinek az igénytelen led-es lcd tv-k kellenek. Az OLED jó lenne de az még a láthatáron sincs és most a gyártók újfent nem abba fektetnek, most az UHD a hívószó, jövőre tonna számra jönnek már ki ezek a készülékek. -
dabadab
titán
"Vannak teljes 50 (sőt 60) képkockát tartalmazó filmek (főleg természetfilmek)"
En ilyet meg nem lattam, tudnal peldat mutatni?
"de tudtommal (ha eltekintünk a 24p-től) az 1080p/50 Hz-es filmek is 25 képkockát tartalmaznak, majd az 50 Hz-re alakítással minden képkockát kétszer mutatnak."
1080p50? Hol lattal ilyet? A BR szabvanynal a progressziv framerate maximuma 24, DVB eseten meg nem lattam meg sehol se 50/60-at, ami ne interlace-elt lett volna (bar a szabvanyba beleferne). De ettol fuggetlenul, ha tenyleg 50 fps-es, akkor ott tenyleg meg kell lennie az 50 frame-nek, mert az fps egeszen pontosan ezt jelenti
-
Zirowe
nagyúr
De elmaradva mihez képest?
Most komolyan.A bd lemezhez?
Külföldön hol sugároznak full bd lemezt?TDKR 27,4Mbps a videó, dts hozzá 1,5Mbps, ez kb 29Mbps.
Dvb-t-n egy mux elméleti max sávszélessége 32Mbps, dvb-c-nél ez 64Mbps.Tehát az elsőnél egy mux elég lenne egy filmre, a másiknál kettőre.
Pazarlás?
Igen.
Lenne értelme?
Nem, hiszen csak a felhasználók egy részét érintené.De ismétlem, a világon van akár csak egy ország is, ahol mondjuk dvb-t-n hd hang és 1080p megy?
Usában is dd5.1 a max, ami kimegy, főleg, mert a nagyokosok szerint a hd hang csak több milliós cuccnál jön elő. -
zsigus
őstag
"Ez jo lesz 50 field per secundumnak is"
Ezt nem tudtam.
De végül is a lényeg ugyanaz..."Miert duplaznak?"
Vannak teljes 50 (sőt 60) képkockát tartalmazó filmek (főleg természetfilmek), de tudtommal (ha eltekintünk a 24p-től) az 1080p/50 Hz-es (hivatalosan 1080p25) filmek is 25 képkockát tartalmaznak, majd az 50 Hz-re alakítással minden képkockát kétszer mutatnak.
Azért hoztam fel ezt, mert ha az itthoni HDTV adáshoz (1080i/50 Hz) hasonlítjuk akkor csak ez jöhetne szóba.
De lehet, hogy rosszul tudom...
-
egy dd5.1 és egy dts-hd master vagy dolby true hd (ez utóbbi kettő gyakorlatilag ugyanazt tudja) elképesztő különbségek vannak. Nem sok ilyen filmet láttam még, de legutóbb a tranformerst néztük, és lemezhiba miatt a hd-ról át kellett kapcsolni sima hangra egy jelenetnél. Nagyon durva volt őket egymás után hallani. Hirtelen, mintha vastag pokróccal takartuk volna le a hangfalakat úgy betompultak.
-
TazLeacher
nagyúr
Szerencsémre nem vagyok nagy sportrajongó, így nem vagyok rászorulva a TV-re. Nagyjából amit itthon TV adás címszó alatt nyomnak, az egy kalap...és most nem a Mónikára meg a többi ilyenre gondolok, mert kell ez is a népnek, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a kereslet. Hanem a filmek. 20-30 éves filmek, ha be is csúszik valami újdonság, az is késve, lemaradva, és általában 5 évente egyszer leadva, de a Nicsak ki beszél-t meg a Reszkessetek betörőket le lehet adni havonta egyszer...mindezt ótvar minőségben, rossz hanggal.
-
zsigus
őstag
válasz
TazLeacher #41 üzenetére
Erre majd akkor kapsz választ ha már ki lett próbálva a technológia, és már lesz tapasztalat ezzel kapcsolatban.
Elméletileg egy-két vélemény szerint (itt a fórumban) igen, lehet majd látni a különbséget, de gyakorlati tapasztalatok még nincsenek tudtommal (vagy jelentkezzen az aki már látott 50"-os 4k TV-t).
De egyelőre én nem vonnék le olyan következtetéseket, hogy nem éri meg majd, mert egyrészt az egyre nagyobb méretű TV-k egyre olcsóbbak lesznek, tehát nem tartom kizártnak, hogy a 4k terjedésének kezdetekor már az 55-60"-os TV-k fognak annyiba kerülni mint most az 50 colosak.
(Nemrég volt itt egy kimutatás, hogy évről-évre a nagyobb méretek iránt van nagyobb kereslet, a legutóbb ha jól emlékszem az 50 colosak iránti kereslet nőtt a legjobban, és az mindig olcsóbb amiből többet adnak el.)Másrészt ameddig nem láttam, hogy mi a különbség, addig nem úgy állok hozzá, hogy semmi értelme nincs. Ha tényleg nem lesz minőségbeli különbség a kisebb méretekben (50" körül) akkor hasonlóan fog majd járni a 4k is mint a 3D, aztán igen hamar lehet majd olcsón 4k TV-hez jutni.
Vikthor:
"Mindenesetre nem lesz olyan szép a képe a TVs 1080i-nek mint egy bluray filmnek "
Ez teljes mértékben igaz, csakhogy ez nem az i és a p közötti különbség miatt van, hanem azért mert a BD filmeknél a HDTV adásokhoz képest többszörös a bitráta (ha jól tudom M1 HD= 5-8 Mbps, egy jobb BD pedig lehet 30 Mbps is).
-
Ez még hazánkban nagyon messze van. Még a 1080p+dts hd/dolby hd is messze van. Úgy néz ki a hanggal nem sokat törődnek, pedig filmeknél nagyon fontos lenne az is.
Szerk.:
dabadab Ezt én így konkrétan el is tudom ismerni, 576p és 720p között nagyon jelentős a különbség, de 720p és 1080p között 2-3 méterről már nem sokat látok (nem vagyok szemüveges, orvosom szerint kiváló a látásom). -
dabadab
titán
"csak az 1080p-nél minden képkockát dupláznak"
Miert duplaznak? Ha hasznalnak valami frame-interpolaciot, akkor igen, de alapbol nem (illetve vannak megjelentio technologiara specifikus trukkozesek, pl. a plazmanal, ahol villogo foszfor van, divatos a 600 Hz-es frissites)
"1080i: 25fps"
Ez jo lesz 50 field per secundumnak is, mar csak azert is, mert normalis interlaced adasnal a ket field nem egy frame ket fele, hanem kulonbozo idoben keszulnek, ezert is jo sportokra, mert tenylegesen megvan a masodpercenkenti 50 (vagy 60) mozgasfazis
(#38) jer1cho: "ennek így otthonra mi értelme?"
Kb semmi. Eros a gyanum, hogy a legtobb itt forumozo a 720p es az 1080p felbontast sem tudna megkulonboztetni egymastol filmlejatszas kozben, foleg akkor, ha nincs ott mellette a masik osszehasonlitasi alapnak.
-
TazLeacher
nagyúr
Ezt mind értem, de valóban, 2-3 m-ről olyan eltérés tapasztalható? Főleg úgy, hogy már vannak hírek (de lehet, hogy már van TV is, annyira nem követem ezt a piacot) 50" alatti készülékekről is. Tehát ténylegesen 50"-os méret esetén mondjuk 2,5 m-ről hoz ez akkora előnyt, mint az SD/FHD váltás? Vagy csak megközelítőleg is...
-
zsigus
őstag
válasz
TazLeacher #38 üzenetére
Az egy dolog, hogy az optimális távolság ennyi, de a FHD és 4k közötti minőségkülönbséget messzebbről is látod, ahogy a 720p és 1080p közötti különbséget is, ha messzebb vagy az ideális 1080p-s ajánlott távolságtól. Plusz még az emberek látása is eltérő, tehát nem mindenkire érvényes az optimális táv. De ez már nagyon sokszor le lett írva...
-
TazLeacher
nagyúr
Komoly a kérdés:
Ha ahhoz, hogy a FHD előnyeit teljesen kiélvezzem, és valóban legyen értelme ilyen TV-t venni, egy 55"-os TV kb. 2-2,5 m-ről kell nézni, akkor ehhez mi kell? Egy 55"-os TV nézési távolsága 80 cm? Komolyan kérdezem - hogy azon kívül, hogy meg lehet oldani a passzív 3D-t FHD-ben - ennek így otthonra mi értelme? 2-3 m-es nézési távolsághoz négyszeres képpontűrűséggel kb. 100" körüli TV lenne az ideális...ha nem tévedek.
-
tome.jr
addikt
Mikor lesz hír az elérhető árú UHD felbontású megjelenítőkről?
-
PuMbA
titán
TV adásban nincs olyan, hogy 25Hz
50Hz van PAL területeken és 60Hz NTSC-seken. Tengerentúlon a 720p az 60fps (60Hz) - ebből lesznek a 30fps-es 720p ripek, ahol simán eldobnak minden második képkockát - tehát 1080p-ből is 50 vagy 60-as lenne, ami már túl sok sávszél
Ezen azért lehetne vitatkozni, mert az x264 szabvány már annyira jó, hogy egy teszt alapján nem volt különbség az 1080i és az 1080p sávszélesség igénye között sporteseményt figyelembe véve.
-
Zirowe
nagyúr
Sima dvb-t-n kb soha nem lesz 1080p (ja, max talán a dvb-t7-el), mert túl nagy a sávszélesség igénye és egyszerűen nem éri meg.
Külföldön is így van, nem csak itthon.
Hd hangsávok dettó (ja, jó is lenne dts-hd hangsáv a híradóhoz..), amiben lehet reménykedni, az max egy dd5.1.
-
zsigus
őstag
Az 1080i az elég messze van a 720p-től...
Egy 1080i-s anyag ugyanannyi képi információt tartalmaz mint egy 1080p-s anyag, csak az 1080p-nél minden képkockát dupláznak (a lejátszó vagy a TV), az i-nél pedig nem.1080p: 25fps, minden képkockát kétszerezve = 50 Hz
1080i: 25fps, ciklusonként a sorok fele frissül = 50 HzMegfelelő deinterlace-el észre sem lehet venni a különbséget a kettő között...
-
azért vedd figyelembe, hogy az i az interlaced, azaz váltottsoros képalkotási technológiát jelent, tehát körülbelül 720p-nek felel meg a 1080i minősége, ergo csak sima HD adások vannak hazánkban. 1080p azaz FullHD @ 25 Hz még messze van hazánkban... a HD hangsávokról meg nem is merek beszélni...
-
atok666
őstag
válasz
fatallerror #13 üzenetére
Mi van akkor, ha valaki latja, hogy a moziban roszabb a kep mint otthon es ennek ellenere tud angolul? Akkor o most buta, vagy nem?
Atok
-
fatallerror
addikt
ilyen a magyar, elég ha felpattansz a metrora 1 kis szagmintát venni
passz, én csak a mom parkba járok ott az 1esben a hang és a kép is jó, e17 a helyem általában
dedikált helyem, legjobb az akusztika ott és a vászontávolság is
de persze lehet élesebb a kép
az az igazság h eredeti nyelven a mom parkban csak este van tömeg, napközben kényelmes (értsd fél terem premierkor). többnyire külföldi diákok ezek tehát nyugati közönséget kapok
ők nem telóznak meg ilyenek. popcorn jelen van DE megeszik a trailerek alatt
szóval jó környezet tiszta emberekkel
nem, írtam ha kételyeim vannaka trailerek, plot alapján
van h a plot jó de kétely az van akkor megvárom h kinek hogy tetszett. általában amit a többség szeret azt én is. imdb top 250ből mindent láttam ami plot alapján érdekelt és nem igazán volt ott rossz film szóval ez ilyen egyéni dolog h amit a többség szeret azt én is, volt már vakteszt h nem láttam értékelést és jól osztályoztam
de tudnom kell h milyen kb a film mert nem akarok úgy járni h beülök és jááááááááááááj
ritkán járok így. -
b3nz0
csendes tag
válasz
Imax-en kívül magyar moziban nem nagyon találsz 2 illetve 4K-t. A többi tényleg hulladék minőségű és sajnos nem minden filmet adnak le abban a 1 db imax teremben, ami érdekel.
-
RyanGiggs
őstag
Itthon még FHD adások sincsenek! Kizárólag csak HD Ready műsorszórás van!! (az is elvétve)
Tehát akkor nálunk mikor fog elterjedni a 4k?! (úgy néz ki nem mostanában kell lecseréljem a FHD Tv-met.) -
BiP
nagyúr
"Nem beszélve a bunkó közönségről."
Hát igen. Én ezért nem megyek el premierre soha. Alapból drágább is a jegy, (mint pl. kedvezményes napon), alapból tömeg van, és amikor moziba megyek, nemcsak hogy kíváncsi nem vagyok, hanem még idegesítenek is a földre popcornozó, mobilozós, vihorászós f*szkalapok. És ilyenekből friss filmnél, plázában halmozottan vannak.
Inkább várunk pár hetet, és kisebb közönséggel, kisebb moziban, nyugisan megnézzük a filmet.De persze mindenkinek mások a szokásai, a premierfilmnek is megvan a maga (jó) hangulata, de túl sok volt a negatív élmény, és inkább átszoktunk.
(#21) kpal: Én is úgy érzem, hogy kicsit lecsengett. Persze jönnek 3D-ben az új filmek, de már nem annyira hívószó, mint korábban. Én is vettem 3D-s tévét, direkt passzívat, de meg kellett tapasztalnom, hogy a fele felbontás bizony érződik. (sőt, abban sem bízom, hogy csak a fele) Meg elmúlt a varázs, nálam is lecsengett az érdeklődés.
-
nubreed
veterán
válasz
fatallerror #18 üzenetére
A torrent makik hozzáállását én sem értem, mire jü a kamerás változat, hogy lehet valaki, ráadásul tömegekben ennyire igénytelen.... ugyanaz mint youtube-ról zenét hallgatni egésznap...
Viszont sok mozi teremnél azt vettem észre, hogy mikor még bejöttek a multiplexek és újak voltak, csili vilik, akkor valahogy a hangminőség is sokkal jobb volt, volt igaz, dinamika és térélény a hangzásban (ha már arról volt szó) de szerintem ez egy csomó mozi teremből etlünt és nem tudom, hogy ennek mi az oka. Talán a kevés jegybevétel miatt elmaradtak a még kötelező fejlesztések/karbantartások is?Antiszoc: csodálkozol, hogy antiszocok az emberek, amikor ma már a moziba járó közönség jókra része utolsó suttyó paraszt aki még annyira sem hajlandó, hogy legalább arra a 2 órára kikapcsolja a mobilját amig a moziban ül és ha a film közben keresik akkor simán neki áll telefonálni vagy smst írni, vagy 1 órán át zörög a popcorbos zacskóval és ha egy nagyobb társaság megy el egy filmre akkor végig kommentelik az egész filmet, hát köszönöm nem, ebből elegem van, rohadtul nem kérek ebből! Miért nem lehet egy filmet kussban telefonálás nélkül megnézni a többi ember zavarása nélkül?
Értékelés: te az alapján nézel meg egy filmet, hogy mennyire értékelik? Hát ez érdekes hozzáállás, nem mondom adhat tánpontot egy imdb érték de csak ez alapján elmondani egy filmről mert az imdb "csak" 7 alatti értéket kapott... alakítson már ki az ember egy saját, másoktól független izlést és értékrendet és ne más mondja meg nekem, hogy mit nézzek meg. Láttam már nem egy olyan filmet ami bőven 7 feletti értékelést kapott de kínszenvedés volt végignéznem... és fordítva.
-
Normi™
őstag
Jól hangzik.
-
kpal
nagyúr
Na ennyi volt a nagy 3D mánia, nem jött ba agyártóknak amit vártak így közvetítés is anélkül lesz . Na majd pár év múlva UHD tv-t veszek addig jó a kis 50"-os plazma .
-
dchard
veterán
Az IMAX nagy bakot lőtt azzal, hogy beérte a két 4K-s vetítővel az eredetileg tervezett két 8K-s helyett. A váltásnál megoldottak egy problémát (3D szinkron), de keletkezett egy másik (pocsék felbontás).
Összességében még mindig az IMAX adja a legjobb moziélményt amiért esetleg hajlandó vagyok pénzt is adni, de ott is csak bizonyos filmekre érdemes elmenni. Hányszor láttam olyat, hogy a renderelt kép felbontása volt alacsony miközben maga az IMAX formátum lényegesen többet tudott volna.
Dchard
-
fatallerror
addikt
válasz
BalaNce87 #15 üzenetére
szerintem senki sem a minőségért jár (bár a mom park 1es termében a 24 csatornás hangcuccra már nem lehet azt mondani h fülbántóan kopogós a mélye meg recsegősek a párbeszédek).
én egész egyszerűen idegrohamot kapok attól ha nem láthatom a várt filmet a lehető leghamarabb
a nagy filmek nem szoktak csúszni de a kisebbek igen hála a sok torrentmakinak az országban akik inkább megnézik ótvarszar kézikamerás v kilopott minőségben minthogy kimozduljanak a szobából, szerdai jegyre mindenkinek telik néhány havonta szóval nem a jegyár a gondjuk hanem h lusták meg antiszocok.
na tehát ha ez fenn áll és mondjuk annyit csúszik h már közel a blu-ray megjelenés akkor én se mindig megyek el moziba de ez ritka talán 2x fordult elő az elmúlt 1,5 évben. illetve aminél kételyeim vannak ott megvárom az első hétvégét és ha pár10ezer szavazattal még 7.0 felett van akkor megnézem, ha alá megy itthon sem érdekelnem nézek meg szarokat xD
valahol totál középen a hátsósorokba kell ülni és akkor kielégítő a kép is egyébként
#19) dchard : ja az imax frankó csak oda nem tudok menni mert mindig szinkronosak a filmek
#20) raper : így van a magyar közönség nyomorék, koncertre is elutazom nyugatra (elég bécsig az a legközelebbi és oda járnak a kedvenceim míg szerencsére ide nem). fogalmuk sincs az egészről mert else hiszem h ennyire nem tudnak angolul a magyarok. tudnám akkor hogy hallgatnak zenét ha gőzük nincs a lyricsről
-
bteebi
veterán
Vajon mely országokban lesz elérhető a 4k már a VB alatt? Nálunk tutira nem, persze ez majd legfeljebb néhány 100 főt érint, a többieknek meg ott lesz a Full HD, azért az se rossz.
-
BalaNce87
addikt
válasz
Ebben igazad van, de ettől függetlenül az előttünk szóló kollégának is igaza van.
Szerintem sem éri meg elmenni moziba, mert nem igazán nyújt már nagyobb élményt. Főleg ha az embernek otthon is megvan a technológia. Arról nem is beszélve, hogy mennyibe fáj egy jó "mozizás".
Persze kivételt képeznek a látványos filmek, mert itt a vászon mérete már alapból nagyobb élményt biztosít. -
dchard
veterán
Teljesen egyetértek.
Régen a külföldről idehozott agyonjátszott filmszalagok képhibáival szembesülhetett a műértő közönség. Most meg a vacak felbontású digitális mozikban nézhetem a nem létező részleteket.
UGyanez az IMAX-ben pepitában: ott a szalagos technika eltűnésével megszűntek a kép szinkronizációs problémák meg a szellemkép tehát jobb lett a 3D élmény, de levágtak a képből és a felbontás és láthatóan sokat romlott.
Nem beszélve a bunkó közönségről. Hogy egyesek mit meg nem engednek maguknak egy moziban az vérlázító. De a mozi is ludas: beengedik ezt az orrfacsaró szagű nachos baromságot amit 5 sorral arrébb is erősen érzeni. Menjenek a fenébe.
És ezek után kéne 2 rongyot leszurkolnom egy jegyért. Na azt leshetik.
Dchard
-
fatallerror
addikt
józan eszed vedd elő
a filmek 2k-sak (nálunk inkább ekkora) v 4k-sat a mozikban, na most azt akkora vászonra kivetítve nyilván nem lesz olyan éles mint otthon az 55"-es tv-den a fhd
sok embertől hallom ezt h fúj milyen a kép a moziban, otthon jobb fúúúúj... csak hát buták mint állat :]
szerencsére én elkerülöm az ilyeneket mert nem tudnak angolul én pedig ha lehet felirat nélkül nézem a filmeket eredeti nyelven (nyilván ha francia, japán stb az eredeti nyelv akkor felirattal xD )#9) elefant: mi az h nem jársz moziba? hol nézed meg akkor a filmeket?
tudod kibírja kivárni a blu-ray megjelenést 1 chris nolan filmnél például, na meg azt sok emberrel a legjobb megnézni premierkor
na meg mellesleg vannak 1x nézős filmek amik 1 mozijegyárat megérnek de 5-6-7 ezret később megvásárolva nem...
-
zsigus
őstag
"Ill. egyre több (akár magyar) tévécsatornának van HD adása."
Megéri (vagy megérheti) HD TV-t venni ez nem kérdés (Blu-Ray-ek, sport közvetítések, játékok stb.), de ameddig pl. a T-home-nál a közepes TV csomag (56 csatorna, 2600 Ft, kedvezménnyel) feléért adnak 6 db HD csatornát (1300 Ft), amiből kettő DVB-T-n is elérhető, addig nem nagyon lesz itthon népszerű a HDTV-zés...
Remélhetőleg ha jobban elkezd terjedni a 4k akkor az lesz majd fizetős, és a HD csatornák (legalább az ingyenesek) már bekerülnek az alapcsomagokba.
Vidék, SAT TV.
-
Angel1981
veterán
Sem a foci, sem az UHD nem érdekel - ez jó kör volt!
-
BiP
nagyúr
HD tartalom azért már van rendesen (mennyiségben, a minőség más kérdés). A filmek már kijönnek Blu-ray-en, 3D-ből is szinte már minden nagyobb mozifilm kijön 3D-ben is, rengeteg 3D természetfilm is van.
Ill. egyre több (akár magyar) tévécsatornának van HD adása.
(más kérdés, a tartalom itt sem non-stop HD, meg hogy a szolgáltatók +pénzt kérnek érte, és nagy alapcsomag a feltétele. Ráadásul nincs olyan szolgáltató, ahol minden HD csatorna egyszerre elérhető)
Azt viszont sajnálom, hogy az m3D kísérleti adása nem folytatódott. Igaz, mivel LG passzív 3D-s tévém volt, a Half-SBS sugárzás miatt elég ramaty volt a minőség.Az UHD tartalom/tévé elterjedése meg a szokásos 22-es csapdája, mint minden más újításnál.
Nincs tartalom, mert nincs min lejátszani, ill. kevés tévét vesznek, mert úgysincs tartalom. De idővel majd csak változni fog. -
Chibass
tag
Ha már otthon UHD, akkor nem ártana, ha nem hánynám le kb némelyik moziban tapasztalható képminőséget, amit az arcunkba nyomnak. Sokszor azt veszem észre, hogy otthon jobb élményem van egy normális blue ray lemezzel FHD mellett.
-
Xaels
félisten
válasz
Mr President #5 üzenetére
Még HD tartalom sincs rendesen, a 3D-ről ne is beszéljünk. Ez is marad a gazdagok játékszere még legalább 10évig
-
elefant
őstag
válasz
Mr President #5 üzenetére
elvileg a tervek szerint leszneek nyilvános helyek, ahol demózzák az UHD-t (persze kétlem, hogy nálunk összejönne, bár az LG tolt 3D meccseket az EB-ről a westend tetején azt hiszem)
-
Mr President
senior tag
Helyes. Kell is a tartalom ha rá akarják szokatni a népet a 4k-ra, valamint az árat is nyomni kellene erőteljesen lefelé mert még a megfizethetetlen kategória egy ilyen TV.
-
fatallerror
addikt
amennyibe kerül 1 ilyen tv annyiból néhány meccsre is kilehet menni és azért élőben csak jobb
wimbledonban meg bőven ott lehetsz mind a 2 hétben
-
Helmoras
őstag
Na akkor végre megszámolhatom a fűszálakat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Sony idén már a wimbledoni tenisztornáról és a braziliai konföderációs kupáról is sugároz 3840x2160 képpont felbontású adásokat.
- Android szakmai topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Megkövetel egy ajánlott árazású modellt az érkező GeForce-okból az NVIDIA
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Androidos tablet topic
- Vigneau interaktív lokálblogja
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- GoodSpeed: Megszorítások a Max előfizetésnél.
- Legszebb nők!
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Vivo Y76 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 4070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest