Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz totron #24856 üzenetére

    Mégis mire vagy kiváncsi? így nagy vonalakban az egyszerűbb programoktól (1994-ben kezdtem ténylegesen programozni), eljutottam az egész bonyolultakig.
    Csináltam másoló programot, adatnyilvántartót, ami RELbe vagy SEQ-ba mentette is az adatokat. Képes voltam egy program listázását letiltani (SYS és kiirt egy számsorozatot - sőt, volt, hogy csináltam olyat hogy a LIST parancs kiadásakor resetelt a gép :D így nem lehetett a programkódot megnézni ). De fejlesztettem egy saját oprendszert is XFK néven, amibe renget időt öltem, de még ígyis egy ötöd készültségi állapotig sem jutott (találkoztam a Geossal és rájöttem, hogy kb tök fölösleges tovább szenvednem a saját rendszeremmel), csináltam art studio alapokra "autótervező" programot (ez gyakorlatilag arról szólt, hogy létrehoztam egy csomó karosszéria sablon art studio 1.2b alapra és ezek kombinálásával lehetett karosszériákat rajzolni).

    A legbüszkébb mégis nem annyira basic, hanem közvetlen írásos munkáimra vagyok büszke, mint pl a KROK's basic, ami a simon's basichez hasonlóan új utasításokat vezetett be, meg jellemzően rövidített parancsokkal, hogy spóroljak a fejlesztési idővel és a memóriával.

    Amikor nem volt TV-m, mert elromlott, akkor programoztam egyszerűbb basic programokat úgy, hogy printeren kinyomtattam a programot, megnéztem a lista alapján mit csinál, és "vakon" gépelve folytattam a fejlesztést, programsorok újraírásával módosítottam ha kellett, majd a listát kinyomtatva a kód alapján megmondtam, hogy mit csinál a program, anélkül, hogy futtatnom kellett volna. Aztán mikor lett másik TV, akkor leellenőriztem a programokat és szinte mind pontosan azt csinálta, amit a lista alapján gondoltam, hogy csinálni fog.

    Próbáltam játékot is fejleszteni, a srpiteos basic-es alapoktól kezdve a simons basicen, graphics basicen, saját basicen, át, a shoot em p cons kitig, és a Garry Kitchen's gamemakerig.

    Mint láthatod a listából sok minden nem a klasszikus basic, hanem kicsit már annak a kiterjesztése. De sok száz mindenféle dologra való alap klasszikus basic programot is kreáltam, valamint volt, hogy kipróbáltam dolgokat mint az intelligens get (erre akkoriban nagyon büszke voltam, ma már nem is nagyon emlékszem, hogy mi is volt a lényege?) különféle több programban felhasználható subrutint írtam, directory modult stb.

    És hogy miket láttam? Még ennél is többet. A falumban lévő srácok általában megmaradtak a játékok, és másolás világában egyedül Gergő cimborám programozgatott még, de ő azért sosem volt azon a szinten mint én vagy akár öcsém (öcsém inkább a Plus4-est bűvölte). Magam is bele-bele nyúltam a "Plusziba" mert egyszerűbb volt, több utasítással, több memóriával, viszont sokmidnen nem működtt rajta ami C64-en és emiatt sosem tudtam igazán megkedvelni annyira mint a C64-et ...

    ismrtem két srácot, Andrew_the_Genius és Hermitet, ők még tőlem is durvábban tolták, egészen komoyl játékokat és scene demokat írtak, persze máér vaskosan gépi kódban.

    Emellett a hardveres módosítgatások is mentek, reset és pause gomb a C64-esemre, '99-ben pedig elkészült az első és egyetlen C64-eshez gyárott HDD-m is.

    Az Igazi aranykort úgy 1995 és 1999 közé tenném, amikor napi több órát foglalkoztam ezzel (amikor nem ültem a gép mellett akkor is gyakran azon járt az eszem, mit hogyan kéne csinálni, mit lehetne), elolvastam vagy 40 szakkönyvet, és egy időben hasonlóan C64-es programozással foglalkozókkal jártam össze. Ennek az aranykornak a végét az első PC-m érkezése vetett véget, mert innentől a fókusz átfordult részben az új gépre. Ekkor kezdtem a webprogramozást is, de mivel öcsémmel ketten voltunk a gépre, ha a PC-hez nem fértem hozzá, akkor ment tovább a C64-ezés. 2005 májusra, mire lett öcsémnek is saját PC-je és nem közös gép volt már (ami mindig akkor volt az enyém, ha rossz volt, vagy fejleszteni kellett), sokkal több időt tudtam a PC mellett tölteni, és a C64 kezdett erősen hanyagolódni. Annyira, hogy 2006 után már csak hébe-hóba volt bekapcsolva, 2009-ben pedig össze is csomagoltam és letároltam teljes C64-es apparátust (illetve 1-2 dolog eladásra került).

    Ahogy most így írtam róla, kedvem lenne máris összedobni valami programot (kiváncsi vagyok mennyire rozsdásodtam be) persze nem emulátoron. De lévén nincs TV-m, sőt monitorom is viszonylag modern, momentán csak képernyő nélkül tudnám összerakni a C64-est :( Szóval marad az emulátor, mostanság maximum.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák