Hirdetés
- Léghűtés topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Kezdő fotósok digitális fényképei
Új hozzászólás Aktív témák
-
M@trixfan
addikt
A legjobb az lesz ezekben ha mellesleg ugyanolyan minőségű edge lede megoldás lesz mint az LCD tévéknél általában: kemény milliókért lehet nézni a felhős, inhomogén panelt, sötétben világító feketével. OLED verzióban embertelen durva ára lenne szvsz. A felbontás és méret kérdéséhez csak annyit mondanék, hogy házimozi esetén egy átlagosnak mondható 3-3,5 méterről ez az ideális képméret 1080p vetítéshez. Azt még a Sony promótere is nyilatkozta az egyik videóban, hogy a 84"-os 4K tévéhez 2-2,5 méteren belül kell ülni, hogy minden részletet megtapasztaljunk. Az egyébként biztos, hogy iPhone 4, iPad 3 után legszívesebben én sem vennék mást mint rMBP-t. Ha széles körben elterjed a HDPI akkor a Microsoft is kénytelen lesz előbb-utóbb értelmes támogatást nyújtani hozzá az OS-ben, ugyanis a HDPI támogatás legalább olyan fontos része a szoftveren múlik. Azt nem is értem, hogy mainstream OS-ként még mindig nincs normálisan támogatwa Windows alatt.
Felskálázással kapcsolatban az ugye világos mindenkinek, hogy nem sima pixel 3x-ozás történik bután, hanem minimum interpoláció?
-
joysefke
veterán
Köszi, nem tudatosult bennem, hogy a 4K2K az 3x 1280x720 így persze világos a natív felbontással.
az FHD-t észrevettem, hogy annál 2x2x nagyobb, arra nem is írtam, hogy minőségromlás lenne. -
El Kebir
őstag
válasz
joysefke #100 üzenetére
egyszerű, minden olyan felbontása "natív" ami maradék nélkül osztaható a maximális felbontással.
tehát
3840 × 2160 = 2x1920 × 2x1080 = 3x1280 × 3x720míg a jelenlegi fullhd 1920*1080 nem osztható az 1280*720-vel , ezért szükségszerűen homályosabb a kép. (és minden felbontás ami nem osztható vele maradék nélkül)
(pl a mostani lcd monitoroknál is igaz ez, ha pl én átváltom az 1920*1200 monitorom 800*600-ba, képarányttartva, akkor is éles lesz a kép, mert azt a felbontást is tudja natívban)
Ezért is lenne jó a nagyobb felbontás mindenhová, mert skálázhatóvá tenné a felbontást, nem kellene rettegni a natívtól való eltéréstől, mert lenne több "natív" felbontása a kijelzőnek.
szerk.:
lassú vagyok... -
El Kebir
őstag
"bár 4K panelt még nem láttam, borítékolom, hogy az SD anyagok, beleértve a 720p-t is még sokkal gázabbul fognak kinézni rajta, mint egy sima FHD LCD-n."
Bocs, de ez nagy hülyeség. A 4k felbontások közül a 3840 × 2160 (úgy néz ki ez fog elterjedni) tökéletes lesz 1080 és 720 sorhoz is, sőt a 720 sorhoz ideálisabb mint a jelenlegi full hd... és az "SD anagyok" is jobban fognak kinézni rajta, mert kisebb a tartalom pixelekre illeszkedési hibája. (a kisebb pixelek miatt)
-
joysefke
veterán
válasz
FollowTheORI #95 üzenetére
De azért ebből a kategóriából is bőven eladnak százeres/milliós darabszámban. És ebben a kategóriában pl egy Dupla FullHD panel (ami semmi mást nem csinál csak dupla részletességet ad) is már sokat számítana... ha van egy jó minőségű skálázás mögötte. Addigis amíg nincs natív tartalom rá...
Szvsz a nagy ppi-s kütyüket felesleges a tévékkel összekeverni. Az egyiket nagyon közelről nézem _és_ bármikor közelebb hozom a szememhez, ha nem tudom elolvasni a "hangyafasznyi" betűket, míg a másikat kvázi fix távolságról nézem, nem megyek hozzá közelebb, hogy "jobban lássak egy jelenetet". Az egyiket főként netezésre használod, ahol nagy mennyiségű szöveges információt kell megjeleníteni egy kis kijelzőn, míg a másikat tv, film és a jövőben szvsz egyre inkább képnézegetésre is. Totál más a követelmény. Olyan messze kell ülni, hogy ne lásd a pixeleket. Pont.
A 3D-t elfogadom valós indoknak, hogy miért akarna valaki közelebb ülni, azt is, hogy vannak olyan egyedek akik akár lényegesen jobban látnak mint az átlag, de finn példa ide vagy oda a nagy átlag ha a tévét tévének használja (és nem monitornak) és annak megfelelő távolságra helyezi el, akkor nem lát semmiféle pixeleket.
A3D-re tudjuk, hogy alacsony a kereslet, a legtöbb felhasználónak az a gondja, hogy túl messze ül a TV-től és nem tud elég nagy gépet venni, nem az, hogy hogyan ülhetne olyan közelségbe, hogy a "lábát sem tudja kinyújtani"...
Szvsz nincs kereslet nagyobb felbontásra mint az FHD.A másik pedig, hogy nincs rá tartalom. Nem is értem, hogy hogyan jut eszébe valakinek ilyet venni, úgy hogy alig-alig van film 4K felbontásban tévécsatorna pedig nyilván nincs és még jó sokáig nem is lesz.
bár 4K panelt még nem láttam, borítékolom, hogy az SD anyagok, beleértve a 720p-t is még sokkal gázabbul fognak kinézni rajta, mint egy sima FHD LCD-n. Ilyen körülmények között meg főleg nincs értelme közelebb menni a TV-hez.J.
-
Cyberpunk
félisten
válasz
FollowTheORI #95 üzenetére
Na ezzel egyetértek.
-
Ja elnézést mostmár Ultra HD a hivatalos neve.
Mindenesetre a mostani hírek a mozgolódásról a piacon remélem végre pozitív előrelépést hoznak gyakorlatban is maguk után a tavaszi termékbemutatókon ezen a területen.
-
Nézd, ha valaki használt már tartósabban bármilyen nagy ppi-s kijelzőt akárcsak ismeretségi körömben is simán észrevette amikor vissza kellett szokni a simára. Hiába nem látta a pixeleket... az nem minden valóban önmagában.
Van az a kép biztos láttad ahol pl a betűk formáját hasonlítják össze a alacsony meg magas PPI (és persze támogatott tartalom) mellett. Nagyon észrevehtő a kép/szöveg élessége egy egy ilyen váltásnál. Még akkor is ha elég messziről nézed ahhoz hogy ne lásd a fizikai pixeleket.
Persze van pc-n is ClearType windows alatt ennek a csökkentésére ami valakinek bejön valakinek meg nem és csak nyűg... de ha lenne valódni natív nagyfelbontás az egész mögött, semmi szükség nem lenne ilyesmi trükközésre.Nomost az igaz hogy nem feltétlen ez a legfontosabb, de nagyonis észrevehető a váltás, pl a kép élességében.
És ez valószínű mozgás során is kijönne ha van megfelelő minőségű és sebességű! tartalom illetve kijelzőfrissítés hozzá (hogy az valóban folyamatos és nem elmosódott legyen).És amikor pl 500-700 ezres, vagy milliós tévékről beszélünk, meg mondjuk 50 col és felette... ami simán bekerülhet ugyanúgy egy 20 négyzetméteres garzon nappaliba. Hát nagyon nem mindegy mit lát az ember.
Persze ha megteheti.
De azért ebből a kategóriából is bőven eladnak százeres/milliós darabszámban. És ebben a kategóriában pl egy Dupla FullHD panel (ami semmi mást nem csinál csak dupla részletességet ad) is már sokat számítana... ha van egy jó minőségű skálázás mögötte. Addigis amíg nincs natív tartalom rá...Én még mindig azt mondom nem értem a Samsung pl egy ilyen öldöklő piacon... ha csak a csúcs modellekben is, miért nem lépte még meg.
-
Nézd. Oké hogy iderírtad hogy te akkor valami nagy fejlesztő lehetsz én meg persze a tudatlan gyerek aki majd felnő. Legyen oké akkor maradjunk ennyiben erről.
Azért nem válaszoltam bővebben mert totál félreértettél azon meg nincs mit vitatkozni/vitatni úgy.
Az orvosi és egyéb tudományos alkalmazásoknál elhiszem... még az IBM dolgot is értem.
De egyik sem tömeggyártott consumer (nappaliba-otthonokba szánt) termék.
Sőt elhiszem és tudom, hogy valahol valami laborban, több laborban, sok generációval fejlettebb dolgok vannak a spájzban arra várva hogy elővegyék őket, vagy tömeges méretekben megvalósíthatóak legyenek. Nemde?Azt hiszem világos hogy amikor tévéről, számítógépes kijelzőkről beszélünk az egész más mint az ipari, tudományos vagy valami spéci terület. Senkinek nincs pl otthon 40 colos OLED tévéje csak mert már létezik a technológia mondjuk. De nem zárja ki azt hogy majd egyszer amikor eljön az ideje egy otthoni változatban is lesz.
Maradjuk a consumer piacon... ott lehet felső, alsó stb kategóriáról beszélni talán itt.
Ott pedig még mindig áll szerintem a kijelentésem. -
Gyártani nagyon nem mindegy... márcsak a várható selejtarány miatt sem... plusz jelterjedési sebességek és még számos probléma. Nemvéletlen valószínűleg hogy nem rohangásznak még huszon-harminc-negyven colos retina displayekkel a gyártók. Persze maga a mérőszám igen, független... de ilyen evidenciákon kár itt rágódni. Nem is azért kérdeztem...
Amit a hozzászólásod alapján kiinduló a hozzáállásodról le tudok mérni ebből "Az apple nem talált ki semmit ami előrelépés amióta az eszemet tudom. Csak mások ötleteit sajátnak nyílvánítva a rajongóbázisra támaszkodva elterjesztik.", kb annyit is ér amit idefirkantottál. Mármint kb ilyen szinten veszem énis komolyan amit írsz, még ha nem is ingem érted...
És mégegyszer mondom nem vagyok sem rajongó sem fanboy sem semmi.
De a technikai innovációt vagy vívmányokat elismerő, meg általában irántuk érdeklődő személy mindenképp... mint kb gondolom itt mindenki.Mennyit tennél rá amugy, hogy marketing csak bullshit?
Vica versa érted.
-
Cyberpunk
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #91 üzenetére
Pusztába kiáltott szó.
-
mzso
veterán
válasz
FollowTheORI #45 üzenetére
"Mekkora méretben? 3-4, 13-15 inch?"
Mivel a kijelzőmérettől a pixelsűrűség független tök mindegy.
"Hiába győzködtök itt hogy hülye vagyok nem értek hozzá (persze nem gyártok kijelzőt, de ti sem), előtte sehol nem voltak ilyen consumer termékek még csak közelében sem."
Azért nem voltak ilyen nagy sűrűségű telefonok, mert csak az apple tudja ilyen könnyen eladni a felülárazott szarjait. De mint már említették volt már ilyen pixel sűrűség korábban is."Kitalálni valamit ami hatalmas előrelépés, és a következő pillanatban már csak azt veszed észre ez tök jó más már nem is kell vagy jó neked... stb stb."
Az apple nem talált ki semmit ami előrelépés amióta az eszemet tudom. Csak mások ötleteit sajátnak nyílvánítva a rajongóbázisra támaszkodva elterjesztik."In order to create a display with a 2048-by-1536-pixel resolution, we had to design it in a completely new way. Every pixel in a display has multiple signals telling it when to light up. But when you have a lot of pixels and a lot of signals on the same plane, signals get crossed and image quality suffers. To make sure everything on iPad looks crystal clear, Apple engineers elevated the pixels onto a different plane — separating them from the signals. It’s technology that’s breakthrough. Just like iPad itself."
Ezt hívják marketing kamunak.
-
MaUser
addikt
Fentebb már mondták, hogy a közelülésnek egy hatalmas előnye van, mégpedig a 3d élmény. Egyszerűen egy 42"-es TV két méterről, (55"-ös is) érdemben nem nyújt nagy 3d élményt, mert nem tölti be a látóteret. Ha közelebb mész, hogy jó legyen a 3d, akkor meg pixeles az egész.
Egy másik dolog a piac. Pl. itt egy kép a finn népességről: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0161642005010572. Amint látod a tesztcsoportban a 30-75 éves közötti populáció látása átlagosan is inkább 1.25, mintsem 1.0. És itt a leginkább piacképes korosztály (30-40 éves) látása természetesen az 1.5-2.0 felé tolódik, mintsem az 1.0 felé. Na ezért nem jók az egyes látásra készített ábrák TV-knél, mert a vásárlóközönségnek egyszerűen nem ilyen a látása, hanem jobb... De ami meglepő, hogy 75 év felett is egész jól látnak a finnek.
-
joysefke
veterán
az egy szűk rétek. Mi értelme lenne egy rétegigényt lefedni drága készülékekkel, amikor a megoldás gyakran annyi, hogy "közelebb ülsz/távolabb ülsz"
Egy 42"-os FHD TV-nek az ideális nézési távolsága 2m környékén van. Ekkor az emberek döntő része már az állóképet sem látja pixelesnek. Én például ebbe a csoportba tartozom. a mozgóképet meg pláne nem látom annak.
Sokkal hasznosabb dolgokat is lehet fejleszteni, mint a felbontást ilyen méretű kijelzőkön. Ki az aki TV-t kevesebb mint 2m-ről akar nézni? Ez gyakorlatilag azt implikálja, hogy nem nézhetem fekve a TV-t, mert az ágy hossza nagyobb mint a nézési távolságom. Van erre igény? Hányan vannak akik odamennek 1,5m-re a 42"-es TV (mely manapság LED) brutális fényében fürödni?
A nagyobb felbontáshoz mozgókép esetén meg nagyobb bitrátájú anyag is dukál, hogy ne az legyen a vége mit az SD-> HD váltáskor (nagyobb kijelzőn szarabb kép). a FHD sem terjedt még el, hova a 4K?
Most láttam moziban a Hobbitot (HFR 3D) amit Full HD környéki felbontásban vetítenek. Sok baja volt a képnek, de nem a felbontás az tuti. Szóval moziban (13-ból 9. sor) elég volt a FULL HD. 4K tuti javított volna rajta, de ugye a moziban jóval nagyobb a vászon látószöge. Szemben egy 42"-es TV-vel.
J.
-
MaUser
addikt
És köszönjük a szem felbontásának elméleti határának ismertetését.
Az ugye megvan, hogy az emberi látásnak a szem csak egy része? A II. vh alatt kezdték el vizsgálni, amikor feltűnt, hogy néhány pilóta olyan messziről kiszúrta az ellenséges gépeket, ami nem volt megmagyarázható egyszerűen semmivel. Az ászok jó része messze jobb látással rendelkezett kettesnél... Kis olvasnivaló első körben. Széles körben elfogadott magyarázat a fenti jelenségre tudomásom szerint máig nincs, csak annyit tudnak, hogy létezik.
-
madgie
titán
"a legtokeletesebb szemmel"
Úgy érted 1,0 visus-sal? Na és akkor nekem milyen 1,2-vel? Legleglegtökéletesebb?
#84: ja, tájékozatlan a koma. Meg én is, gondolom. Itt van tőlem öt méterre egy komplett szemvizsgáló, mögöttem fél méterre zúg a (szemüveglencse)csiszológép, mit értünk mi az ilyesmihez
Részemről itt kiszálltam, wikipédiára lapozott érvekkel nem szállhat szembe az ember
-
Reggie0
félisten
válasz
Cyberpunk #78 üzenetére
Dehogynem. Azt mondtad, hogy 24"-on kene neked a 300 ppi. 300 ppit a legtokeletesebb szemmel, idealis korulmenyek mellett 53 centirol lathatsz. Atlagos korulmenyek kozott, kb. csak fele ennyi tavolsagrol. (Es raadasul ez szinfuggo is, piros fele haladva romlik a felbontas.)
Danny007: szoba sem kerult a felbontas, olvassal vissza,
-
MaUser
addikt
válasz
FollowTheORI #43 üzenetére
Igazán nincs mit. Majd felnősz, dolgozni kezdesz érdemi kutatómunkát végző cégnél és rájössz mekkora hülyeséget írtál.
Addig pedig keress rá mondjuk az IBM T221-re és láss csodát, már az Apple Retiana Display-e előtt 9 évvel lehetett kapni asztali monitort 204ppi-vel. Aztán a gyártás megszűnt mert igény nem volt rá. (Ahogy i4 előtt sem igazán telefon szinten, legalább is fórumokon emiatt morgás nem volt, üzemidő miatt annál inkább pl. oszt mégsem azt oldották meg -> ennyit erről mennyire igényteremtés és mennyire érdemi innováció zajlik consumer szinten...)
Btw, ma ipari szinten elsősorban orvosi eszközöknél van igény nagy ppi-re mivel itt a fejek már régen 10-20mp-es tartományban járnak (bizonyos technológiáknál 60mp is bőven van), miközben a megfizethető (értsd 10e$) monitorok 5-6mp-nél megállnak. Emiatt a subpixeleket használják fekete fehér képernyőknél és máris ott a >300ppi ([link])
Reggie0: Az emberi szem felbontása nagyobb, mint amit fizikailag megengednének a receptorok. Máig nem értik, de nem véletlenül van az az agy nevű izé ott mögötte.
Egyébként meg az átlagos embere nézve a maximum hasznos ppi kiszámolható és ha nem számoltam el, akkor ez 60cm-ről 145pp-re jön ki. Na de ha közelebb ülsz 30cm-re ez máris 290-re nő, és igazából egy átlagember még bőven tud fókuszálni 15cm-re, szóval 580ppi még valós igény lehet. És ekkor csak átlagos látásról beszéltünk, mi van azokkal akiknek kettes a látásuk? 20-30 éves kor alatt a többség azért ennek közelében van, egy részük meg felette...
-
Dany007
veterán
Ja, nem is értem miért nem 320x240-es tévék vannak még mindig. Elvégre csak eléggé messzire kell menni hozzá és jó is lesz...
szerk.: én azért nem vettem 42 colosnál nagyobb Tv-t mert így is, ha 2-2,5 méterről előre hajolok már látom a pixeleket állóképen. És mivel nálam a TV kijelzőként funkcionál a HTPC-hez, így képnézegetéstől a netezésen át a filmezésig mindenre használom.
Viszont sajnos akkora nappalim nincs, hogy 4-5 méterre menjek tőle, sőt, akkor már a netes tartalom olvasása is nehézkes lenne...
Ergo nagyobb tv-t szeretnék de annélkül hogy hátrébb kelljen ülnöm! Ezt pedig majd csak akkor fogom tudni megtenni ha kijön a 4k, 8k. -
Youri
veterán
válasz
FollowTheORI #71 üzenetére
Volt már pár hasonló húzásuk... elég csak az i5 a legvékonyabb smart phone mondatra gondolni, holott nem volt az
És soha nem fogják azt mondani, hogy LG engineers managed to... -
Cyberpunk
félisten
válasz
FollowTheORI #72 üzenetére
Mivel minden több pixelből pépül fel, ezért részletesebb lesz, sőt így az AA-t is el lehet felejteni, ami gyönyörű szépen szétkeni a kontúrokat, teszem azt például egy szövegnél. Nincs mit magyarázni ezen élesebb lesz a kép ennyi, ha nem látja arról nem én tehetek. És ehhez nem kell 30 cm.
Reggie0: továbbra is csak azt tudom mondani, hogy menj és nézz meg egy rMBP-t aztán jöjj vissza velem vitázni erről. Bírom mikkor hülyének néznek...
-
Reggie0
félisten
-
-
Csak kérdeznék akkor valamit ha szerintetek nincs köze az apple-nek hozzá akkor miért hirdeti magáról ezt:
"In order to create a display with a 2048-by-1536-pixel resolution, we had to design it in a completely new way. Every pixel in a display has multiple signals telling it when to light up. But when you have a lot of pixels and a lot of signals on the same plane, signals get crossed and image quality suffers. To make sure everything on iPad looks crystal clear, Apple engineers elevated the pixels onto a different plane — separating them from the signals. It’s technology that’s breakthrough. Just like iPad itself."
Én ilyet tuti nem írnék le az oldalamon, főleg ilyen "patent war" hangulatban a cégek között, ha nem lenne igaz vagy közöm hozzá.
És főleg hogy ez csak a marketing bullshit része, mögötte sokkal komolyabb munka lehetett attól még. -
válasz
TESCO-Zsömle #67 üzenetére
Értem a különbséget... nem is írtam mást vagy ellenkezőt mint te.
-
madgie
titán
válasz
TESCO-Zsömle #62 üzenetére
LG ... és Samsung. Legalábbis tudtommal az iPad 2-3-ban még PLS volt, most a négyesnél tértek vissza az LG IPS megoldásához (ami majdnem ugyanaz persze).
#64: Maradjunk annyiban, hogy próbáld ki, addig csak "nem kell kerék, ha csúsztatni is lehet a súlyt" szaga van a hozzászólásodnak.
-
Reggie0
félisten
válasz
FollowTheORI #61 üzenetére
J-a, de a telefon csak nehany col. A macbook is 20 alatt van. Nagy kijelzot meg tavolrol nezel, oda nem kell nagy ppi, csak felesleges pazarlas lenne.
-
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
FollowTheORI #57 üzenetére
Én értem hogy nem az apple gyártja és tudja/tervezi magát a gyártósort. Hidd el értem.
Na itt a bibi. Nem a gyártósorról van szó, hanem a kijelzőről. Az LG nem gyártósorokat gyárt, hanem kijelzőket. Ők fejlesztették ki a gyártástechnológiát, a vezérlést, a paneltechnológiát, és ezt eszük ágában sincs kiadni a kezükből. Mint ahogy az Apple-nek se lenne, ha lenne. D e nincs. Ők megmondták, hogy ilyen és ilyen kijelzőre lesz szükségünk, több tízezres nagyságrendben. Erre az LG készített egy várható költséget, és mikor az Alma rábólintott, elkezdték a prototípusok fejlesztését. Mikor elkészült az a prototípus, amit az Apple elfogadhatónak tartott, rábólintottak, az LG pedig a prototípus alapján megkezdte a gépsorok beállítását és a tömeggyártást.
-
-
Cyberpunk
félisten
válasz
Igen itt a megrendelő szerep az övé. Tehát ő szabja meg milyen legyen.
madgie: akár ma is.
-
Youri
veterán
válasz
tervezi = árajánltatot kér egy 3:2-es képarányú, 3.5"-os képátlójú 326ppi-s kijelzőre nagy tételben... Bősz tervezői munka, Nobel díjra érdemes, annyi szent
-
válasz
Cyberpunk #55 üzenetére
Nem, hidd el értem amit mondtok... sőt itt még nem is a Samsung vagy LG a lényeges, hisz ők is veszik a gépsort egy valódi technológiai háttérbeszállítótól. Mint ahogy a févezetőgyártók is.
Én értem hogy nem az apple gyártja és tudja/tervezi magát a gyártósort. Hidd el értem.
De hogy mi lesz a termék azt ő mondja meg és "tervezi"... akkor idézőjelbe teszem. -
Reggie0
félisten
válasz
Inkabb 1...1.5 inch. De nem is a meret okozza a nehezseget.
Ja az OLED/AMOLED csak veletlen balesetkent jott letre, es nem azert mert fejleszett valaki. Biztos az apple csinalta azt is, csak lesoporte az asztalrol, es valaki felkapta meg foldeteres elott...
Az egy dolog, hogy a tobbi ceg nem a ppi novelesere repult ra(mert telefonokat leszamitva, igazabol sok ertelme nincs). -
Cyberpunk
félisten
válasz
FollowTheORI #52 üzenetére
Annyi közük volt, hozzá, hogy megmondták az irányt ami kell nekik. No meg megkérdezték le tudják e gyártani, nyilván készültek prototípusok, minta darabok amiket véleményeztettek a megrendelővel. De a szerepük itt ki is merül a dologban. Látom ezt nem akarod megérteni, hogy van egy cég aki komoly szereplő a kijelzőpanel gyártásban, hogy ő magától nem tud ilyet gyártani, ha azt kérik. Ergo külsős segítség kell hozzá, te komplett idiótának nézed ezeket a cégeket ez az én bajom. Hol ott több éves/évtizedes tapasztalat van a hátuk mögött.
Nyilván kellett az Apple, de nem mint tervező. Érted, vagy nem én részemről itt befejeztem.
-
válasz
Cyberpunk #51 üzenetére
Alapvetően réges rég meg lehett volna lépni sokmindent... és azt sem hinném nem volt rá lehetőség vagy igény.
Persze oké lehet az Apple előtt másnak nem volt ilyen víziója.TV területen pl tök érthetetlen a Samsung miért nem gyárt már régóta pl 2x pixelsűrűségű paneleket és tarolja le a piacot vele. Persze van róla pletyka már rég, hogy ott a talonban a dolog, csak még várnak vele. Ebből is látszik résen vannak jobban elvégre ez egy nagyobb és régebbi területük, mint a telefon pl... mégsem jönnek ki vele.
Pedig az ár nem lehet gond. Minimum a csúcs 9-es szériában már lehetne dupla fullHD kijelző bármelyik méretben... és biztos, hogy lenne rá igény és fizetőképes kereslet. Sőt...Persze meglepni ezen a területen a piacot már sokkal nehezebb lenne/lesz, de úgynézki megint valaki másnak kell elsőnek lépni.
Mondjuk más TV fejlesztési területen is becsülöm pl a Samsung törekvéseit... és biztos vagyok benne az apple lebegtetése és az ettől való "félelem"-nek eddig is szerepe volt abban ahogy pl kinéz a mostani csúcs smart tévéjük... mind design, mint képességek, szoftveres funkcionális területen. Érezhető hogy itt nem akarnak pofára esni már, mint ahogy a telefonpiacon meg az audiolejátszó piacon szereplőkel történt.
-
Youri
veterán
válasz
FollowTheORI #52 üzenetére
a kijelzgyártásban is ugyanaz van mint a többi félvezető iparban.
Baromira nem
De tudod mit, legyen, az apple találta fel a világot, most akkor mehetsz és mormold el a mi Stevünket, mert semmilyen észérvet nem vagy képes felfogni sem
-
Nem azt mondom ő tervezte, de oroszlánrésze lehetett a dologban.
Rengeteg mérnököt csábítottak, illetve az oktatási/kutató egyetemekkel együttműködve képeztek ki maguknak.
Ma már belsős emberekkel szinte bármit meg tudnak tervezni és gyártásra előkészíteni.Előtte nem csináltak se telefont, se processzort se semmit, mégis lassan az egészet ők fogják csinálni. Sőt előbb utóbb ha bejönnek a terveik az egész gyártást (mindent) haza fognak vinni a saját gyáraikba.
És azt sem mondanám nem értenek hozzá vagy nincs tapasztalatuk benne... ha így lett volna akkor nem lett volna iPhone eleve. Főleg ha megnézed hány iteráción ment keresztül míg olyan lett amilyen.Szóval nem azt mondom ők tervezték, és azt sem ők találták ki az elvet (ez nyilván előtte is ismert dolog volt).
De azért nem mondhatjátok hogy odaálltak a Samsung az LG és a többi beszállító elé hogy nekik ilyen kijelző kell és szevasz. Ez egy közös feljesztés volt szinte biztos, és valószínű számos know-how, megoldás az apple szellemi tulajdona ebből. Ezért sem jelenhetett meg utána nemsokkal hasonló kijezőjű telefon.
Ha így lett volna akkor az iPhone4 után a Samsung secpec. Ehelyett azért nem kevés idő telt el míg megjelentek hasonló kijelzők... ergo szitne biztos hogy saját külön fejlesztés kellett mind a Samsung mint az LG részéről a saját kijelzőhöz, hiába gyártottak olyat már egy évvel ezelőtt.És ha belegondolsz hogy több beszállító gyártja 99%-ban ugyanazt ugyanazzal a minőséggel, akkor nem lehet ez egy Samsung specialitás, vagy know-how. Mert akkor az LG nem tudná ugyanazt gyártani.
Elvégre az LG és pl a Samsung telefonok egész más kijelzőt és technológiát használnak... vagyis szinte biztos hogy a retina kijelző mint megoldás és technológia egyedi és Apple által tulajdonolt tervek.Az hogy valakinek van egy valamire képes gyártósora (papíron) nem jelent semmit... a kijelzgyártásban is ugyanaz van mint a többi félvezető iparban. Pl a TSMC 28nm-es tehnológiája, amit már felhoztam példának előtte is az csak egy papíron létező adottság. Azt hogy ki mit és pontosan hogyan gyárt le a megrendelőn és annak a tervein múlik. Ezért tök más egy AMD vagy egy nVidia GPU és ezért lehet az egyiknek több tapasztalata, járhat előrébb benne mint más. Ha a TSMC-n múlna főleg akkor midnenki ugyanott tartana és ugyanazokkal a problémákkal küzdene, de nem így van. Sokkal többet számít a másik oldal.
Kijelzőknél is sokkal többet számít mit akar és hogyan az apple, mit tervezett meg, mint az hogy a Samsung mit tudna legyártani papíron.
Mobilokban a ppi csak egy részletkérdés... mindegyik kielző más és mást tud, más egy picit a struktúrája, más integrált funkciókat tud. stb stb. -
Cyberpunk
félisten
válasz
FollowTheORI #47 üzenetére
Igen az már régi, maga a paneltechnológia (IPS-ről van szó) Hitachi nevéhez fűződik. Az igaz hogy az LG gyártja nekik, meg ma már az LG az IPS technológia ura lényegében. Azt fogd fel, hogy felbontás növelés, ppi szám növelés koránt sem akkora probléma mint ahogy azt te gondolod, hogy egy külsős cégnek (jelen esetben az Apple) kelljen ehhez közreműködni, akinek semmi köze nem volt a kijelzőgyártáshoz ez előtt, meg után sem. És akik benne vannak ebben meg buták lenének egy egyszerű pixelsűrűség növelésére adott felületen.
Ne haragudj, de ez amit itt állítasz hülyeség ahogy van. Ellenben a multitouch-ban olt már közük volt hozzá, de annak meg ugye nem sok köze van magához a kijelzőhöz, az csak egy érintő/érzékelő felület.
Hogy miért nem gyártottak előbb? Ez egy jó kérdés. Talán nem volt rá igény megrendelői szinten, s maga a többi rendszer sem támogatta a nagyobb felbontásokat. (mobiltelefonra értem). Windowsnál meg egyértelmű, az alapból nem tud mit kezdeni a nagy ppi-vel.
-
W.Wilson
aktív tag
válasz
Miből gondolod, hogy az Apple tervezte a retinás kijelzőket? Semmi tapasztalata nincs ezen a területen, teljesen kizártnak tartom. Legfeljebb ott lehetett a tervezés szakaszában, és szólt, hogy ezt vagy azt másképp kéne, mert nem felel meg az igényeinek a várható végeredmény. Nyilvánvaló, hogy valamelyik nagy gyártónak kellett megterveznie (na persze azt is hozzá kell tenni, amit már korábban említettek itt páran, hogy azért olyan nagy előrelépés nem kellett a ppi növeléshez).
-
Youri
veterán
válasz
FollowTheORI #47 üzenetére
A windows 8 már érintős rendszerre, tabletre lett kitalálva, ez a dolog valahogy mégis kimaradt belőle... Igen, a ms nem tulajdonított neki jelentőséget, ezzel lehet, hogy sokat bukik az adnroiddal szemben, de ez közel sem azt jelenti, hogy az apple találta és fejlesztette volna ki a nagy pixelsűrűségű paneleket, és a gyártó csak legyártotta... ez nem így működik
-
-
Mekkora méretben? 3-4, 13-15 inch?
Még mindig nem értitek... a technológia határát semelyik másik cég még csak közelében sem feszegette eddig. Az itt a baj... az innovácó teljes hiánya és a posványos lassú rókabőrismétlés. Sőt kijelző fronton épp visszafeljődés volt a költségek miatt.
Hiába győzködtök itt hogy hülye vagyok nem értek hozzá (persze nem gyártok kijelzőt, de ti sem), előtte sehol nem voltak ilyen consumer termékek még csak közelében sem.
Nem véletlen Tim Cook sugallata nemrég hogy a TV bizniszt is nagyon közelről figyelik... ugyanis tipikusan ott is ez a posványos rókabőr húzás van jóideje. A 3D is alig terjed, mozit leszámítva.
Tipikusan egy olyan "elhagyott/magára hagyott" (Cook szavai) terület ahol lehet egy olyan dolgot véghez vinni mint pl a telefonok területén. Kitalálni valamit ami hatalmas előrelépés, és a következő pillanatban már csak azt veszed észre ez tök jó más már nem is kell vagy jó neked... stb stb.
Ezért írtam amit elsőre... de persze ez előtt van egy HA, mert dönthetnek úgy is nem éri meg vagy akármi.
De "köztudott" hogy vannak nagyon komoly prototipusok már apple TV-re is.Pedig nagyonis luxus termékek vannak ócska fos kijelzővel ellátva, többszázezres milliós gépek is.
Vagyis bőven beleférne az amit az apple csinált az árba náluk is... csak ugye szartak rá mert innováció sehol. -
-
-
madgie
titán
"Consumerben nagy tételben az Apple terjesztette el, de ennyi, semmi extra innováció nincs mögötte az Apple részéről, inkább a panelgyártókéról."
Nem, csak ügyesen felismerte, hogy az átlag emberek nem akarnak krixkrax-os élű betűket látni a hétköznapokban, sem a telefonjukon, sem a tableten, sem a számítógépeken. Bár igazából ezt sem tudom semmivel alátámasztani, amíg egy geek oldalon is szemüvegre szoruló emberek osztják az észt, hogy minek a Full HD-nál több 27"-ra
Én meg attól mászok falra, hogy nincs 2012-ben a boltokban mondjuk egy 20"-22" méretű 16:10-es sRGB-s AH-IPS monitor, Full HD-nál nagyobb felbontással. Itt áll nálam egy Eizo S2242W, meg egy NEC EA231WMi és egyiknél sem vagyok elégedett a látottakkal
Lassan már ott tartok, hogy veszek egy olcsó Dell S2240L/U2212HM-et, mert ugyan az sem tökéletes, de 46 ezer forint és addig átvészelném az időt vele, míg végre a retinának csúfolt nagyobb felbontás/kisebb pixelméret elterjed végre a külső monitoroknál is.
-
Reggie0
félisten
válasz
FollowTheORI #35 üzenetére
A 15 eves, 8mm-es szallagos kazettas sony kamera feketefeher kukucskalos kijelzoje 350-400 ppi korul jart, ugyhogy nem mondanam valami nagy fejlesztesnek. Plane az eltelt idohoz viszonyitva. Arrol nem is beszelve, hogy az applenek semmi kozes sincs a hw fejleszteshez, csak szoftvert gyartanak. A procijuk is csak annyibol all, hogy egy lapkara lapatoljak masok IP-it.
-
MaUser
addikt
válasz
Én arról beszélek ezek mikor még úttőrő dolgok voltak, akkor a piacon még sehol senki nem volt még csak a közelében sem... pedig ha az lenne amit állítotok hogy az LG, Samsung és a kínai bérgyártól már "rég" tudnák akkor kb pár hónapra rá özönlött volna tőlük is. Eddig tartott míg kifejlesztették a saját technológiájukat rá.
Minek írsz olyanról, amihez nem értesz.
Nyilván az Apple kikötötte, hogy a tier 1 beszállító x ideig nem gyárthat az adott technológiával másnak panelt. A konkurenseknek meg kb. kellett az a fél év, hogy beüzemeljek a gyártósort miután észrevették, hogy a nagy ppi-re igény van. Ha ténylegesen technológiai áttörés lenne egy nyamvadt ppi növelés mögött szénné keresné magát a licence-ken a beszállító. Ez meg elmaradt ugye, szóval igen fél évre rá ömlöttek is a kijelzők...
Attól még hogy valakivel legyártatom az általam tervezett csúcsterméket a gyártó nem fog hozzá érteni evidensen. A rengeteg BMW beszállító nem tud BMW-t gyártani csak azért mert amugy megvan hozzá a technológiailag fejlett gyártósora?
Ismét minek írsz olyanról, amihez nem értesz.
Természetesen egy Bosch, Conti, Denso, Valeo, stb. minden gond nélkül össze tudna rakni egy BMW szintű autót. Vagy szerinted, ha egy svéd, olasz, spanyol, német amatőr autóépítőnek sikerül összegründolnia egy bármely gyári BMW-t ütő sportautót, akkor majd pont a beszállítóknak ne menne? Nem, egyszerűen a beszállítók nem a saját ellenségeik. Mihelyst egy beszállító saját autóval jelentkezne, ugrana is az összes megrendelése a többi gyártó részéről, ez meg nyilván nem érdeke.
És ugyanez van a Retina Monitorokkal is... mutassatok már retina monitorokat, DELL, Samsung... na hol vannak? Ja hogy majd félév, 1 év múlva kijönnek?
Természetesen már régen kaphatóik nagy ppi-s monitorok, attól még hogy ne nem tudsz róla az a te bajod. Szerinted pl. igényesebb orvosi képalkotók megjelenítői mit használnak már 10 éve legalább? Consumerben nagy tételben az Apple terjesztette el, de ennyi, semmi extra innováció nincs mögötte az Apple részéről, inkább a panelgyártókéról. Apple csak benyújtotta az igényét, RfQ-ra meg válaszoltak a gyártók...
-
Dany007
veterán
válasz
"Én arról beszélek ezek mikor még úttőrő dolgok voltak, akkor a piacon még sehol senki nem volt még csak a közelében sem... "
Nem, mocskosul nem erről beszéltél és ez itt a probléma. Ha ezt mondod, amit itt fent idézek, akkor mindenki egyetért és viszlát...
Te viszont tudod egyáltalán hogy mit írtál? Várjál, idézek a Te hsz-edből
"Attól még hogy mással gyártatják, elég kevés (kb nulla) más termék van retina display-el." forrás
Ezt írtad a #24-es hsz-edben, hogy kb nulla más termék van retina display-el! Márpedig a "van" az nálam jelen idő. És kapásra soroltam neked vagy 10 olyan terméket más gyártótól amik megfelelnek az Apple féle "retina display" elnevezésnek.
Úgyhogy ne ferdítsél itt olyanokkal, hogy arról beszélsz mikor még úttörők voltak 2-3 éve... Mert nem erről beszéltél! Ott linkelt saját hsz-ed, olvasd el! Nem a retina kijelző úttörő időszakáról beszéltél, hanem jelen időben, miszerint kb nulla más termék van retinával... Ez pedig továbbra is baromság.
De ha nem megy a magyar és a "van"-t úgy értetted, hogy "volt mikor az Apple elsőnek bemutatta" akkor én kérdek elnézést...szerk.: ja és én nem handrásoztam. Írtál valamit, amire azt mondtam hülyeség. Kértél példát, írtam egy rakás példát.
-
MaUser
addikt
Ez és a hasonló ábrák egyes látásra vannak, figyelembe véve a mozgóképfelbontás miatt blur-t felbontóképesség csökkenést. Azaz azt mutatja, hogy egy átlagos ember a mozgóképet mennyire bírja pixelekre felbontani. Nyilván egyesnél jobb látás esetén (azért van ilyen rengeteg, de a kettes látás sem ritka) máris borul a bili. Állóképet nézve meg még inkább.
-
Cyberpunk
félisten
válasz
"Én arról beszélek ezek mikor még úttőrő dolgok voltak, akkor a piacon még sehol senki nem volt még csak a közelében sem... pedig ha az lenne amit állítotok hogy az LG, Samsung és a kínai bérgyártól már "rég" tudnák akkor kb pár hónapra rá özönlött volna tőlük is. Eddig tartott míg kifejlesztették a saját technológiájukat rá."
Ez akkora butaság ne haragudj, amit ritkán olvasok még itt az oldalon is.
Ez kérlek szépen úgy működik, hogy a megrendelő jelzi az igényét a panelgyártók felé, akik a kívánt minőségű terméket megtervezik, és legyártják a kívánt darabszámban. Az Apple-nek köze nincs a kijelző tervezéséhez, max az igényét jelezhette iránta. Egy az egyben LG tervezés és gyártmány. Magyarán fingjuk nincs hozzá, nem is rendelkeznek a megfelelő technológiákkal hozzá. Hozzá teszem nem is akar. Nagyobb ppi-t meg nem túl bonyolult előállítani, az alkalmazott gyártástechnológiától függ. Vagy szerinted az Apple őrei ott vigyáznak a tervekre, meg a gépparkra árgus szemekkel, nehogy az LG mérnökei azt letudják másolni? Hülyeség...
-
Na még egy utolsót, mert látom hülyének akarsz te is beállítani.
Mit írtam kicsivel fentebb előtte? Hmm?
Ezek mikor jöttek ki? Fél éve pár hónapja?
iPhone4 mikor jött ki? ja hogy már vagy 1.5-2 éve (arról nem is beszélve hogy a fejlesztése mennyivel előtte lehetett).Ja persze mikor meglátták 2 éve, akkor mindenki gőzerővel elkezdte a sajátját fejleszteni és most érett be.
Mellesleg ez holfejlettebb? Csak a szokásos túllicitálás megy már mint az össze többi fronton, mert értelmes dologgal megtölteni meg indokolni már nem tudják, csak annyi hogy virítsunk akkor nagyobbat.Én arról beszélek ezek mikor még úttőrő dolgok voltak, akkor a piacon még sehol senki nem volt még csak a közelében sem... pedig ha az lenne amit állítotok hogy az LG, Samsung és a kínai bérgyártól már "rég" tudnák akkor kb pár hónapra rá özönlött volna tőlük is. Eddig tartott míg kifejlesztették a saját technológiájukat rá.
Attól még hogy valakivel legyártatom az általam tervezett csúcsterméket a gyártó nem fog hozzá érteni evidensen. A rengeteg BMW beszállító nem tud BMW-t gyártani csak azért mert amugy megvan hozzá a technológiailag fejlett gyártósora? Szerintem elég világos volt elsőre is amit írtam, ti itt csak kiforgattátok a magatok javára.
És ugyanez van a Retina Monitorokkal is... mutassatok már retina monitorokat, DELL, Samsung... na hol vannak? Ja hogy majd félév, 1 év múlva kijönnek?
És itt is arra gondolok hogy sorozatgyárott, tömegtermelt termékek ami most a piacon van. Prototípusok meg egyebek nem számítanak... bár abból sincs sok. Erről is ennyit.És kb szerintem HA belépne az Apple a TV piacra kb ugyanez lenne, hiába vannak ott akkora oriások mint Samsung szintén évek óta.
Az egy dolog mire vagy képes papíron, és mit tudsz kihozni belőle.... vagy más mit tud kihozni belőle a saját tervei alapján.Na ennyi volt... további jó handrásozást nektek!
(Semmi közöm hozzájuk amugy, és apple fan sem vagyok hiába akarjátok a számba adni.) -
Dany007
veterán
válasz
FollowTheORI #27 üzenetére
Az a gond ha magadtól nem tudsz egyet sem, akkor tényleg tájékozatlan vagy a témában.
Azért azt remélem tudod, hogy a "Retina Display" nem más, mint az Apple által kitalált elnevezés, amivel a 300ppi körüli képpontsűrűségű kijelzőket nevezi. Az iPhone 4-4S 5 - 326ppi-s az iPad3 267ppi-s és a MacbookPro retinakijelzője pedig 220ppi-s. -> forrás
De akkor mondom, ami nekem így hirtelen eszembe jut.
Sony Xperia S - 342ppi
LG Nexus 4 - 320ppi
Galaxy S3 - 306ppi
Asus Padfone 2 - 312ppi
HTC J Butterfly - 440ppi
Nokia Lumia 920 - 332ppi
Sony Xperia Ion - 323ppi
HTC One X - 312ppi
Windows Phone 8X by HTC - 341ppi
Google Nexus 10 - 10 colos tablet(!) 300ppi! (iPad3-4 "csak" 267ppi)No, remélem első körben ennyi elég ahhoz, hogy rájöjj az Apple féle "retina" display már nem olyan nagy szám. Arról nem is beszélve, hogy a jövő év elején már szinte az összes gyártó FHD-s 440ppi körüli telefonokkal fog jönni...
-
Youri
veterán
válasz
FollowTheORI #30 üzenetére
Látom sok maradt meg a többi részéből a kommentnek... ellenőrzésképpen jók az ilyen mondatok, mert ha valaki csak ebbe tud belekapaszkodni, akkor látható, hogy komolytalan a vita
-
Mind1 hagyjuk... ki beszélt itt normál 27 colos monitorokról?
-
Youri
veterán
válasz
FollowTheORI #28 üzenetére
Különböző gyártástechnológiák léteznek, mint HKMG, SHP, amihez a tervező alakítja a chipet, de a chip design az mindenestül az AMD, nVidia, Qualcomm, vagy éppen az Apple műve. Míg kijelzők esetében az Apple annyit tett, hogy leadta a rendelést a beszállítóknak, hogy kell ilyen kijelzőből sok. Miért nem szaladgál a többi retinával? Elég sok telefon van már 300ppi feletti kijelzőkkel, tabletben pedig a csúcsot az új nexus tartja. Hogy miért nem rohangál a többi gyártó ilyennel? Mert a legtöbbnek nem 1600$-nál indul a termékpalettája... De csak egy példa, bár nem retina, de a 27-es iMac kijelzőjét meg tudod venni külön is, Dell név alatt. Vajon miért?
-
Milyen fanboyos ámokfutás?
Tudom hogy más dolog, de implementálni nem a TSMC implementálja...
Tudom mire gondoltok, de nincs igazatok, max kis részben.
Ez ennél egy sokkal szorosabb együttműködés mint hogy odaadom a terveim és gyártsd le nekem... sokkal de sokkal. És a know how jelentős része nem feltétlen a TSMC-nél van pl. Mert akkor nem lenne független probléma pl AMD vs nVidia oldalon.
Arrra gondolok hogy nem elég ha van egy valamire "képes" gyártósorod (papíron, elvileg stb).
Annak alkalmazásához olyan tudás kell ami nem feltélen van meg nálad... talán ezért nem szaladgál más gyártó 15" retinákkal még. Pedig vevő lenne rá máshol is hidd el.
És a védett know how sem lesz feltétlen a tied, tehát nem feltétlen alkalmazhatod máshol, vagy saját magadnak épp.A telefon méretben meg kb sokéves lemaradást most kezdik ledolgozni/utolérni. És ez nem pénz/ár kérdés.
-
-
Youri
veterán
válasz
FollowTheORI #24 üzenetére
Baromira nem vágyom egy újabb fanboysos ámokfutásra, de más dolog csipet tervezni, meg más dolog leadni a rendelelést 300+ppi-s kijelzőre, amit a gyártó fog megalkotni
-
Dany007
veterán
válasz
FollowTheORI #24 üzenetére
"elég kevés (kb nulla) más termék van retina display-el. Szal akkor ki tud és ki nem?"
Tyú, ezt gyorsan szívd vissza...
Egyrészt mert baromság... Másrészt meg ezért itt kiszívják az összes véredet... mert tényleg baromság...
Tessék tájékozódni. A retina displaynél már jóval fejlettebb és komolyabb kijelzők is vannak a piacon.
-
-
forbence
csendes tag
Irtó jó lehet ekkora monitoron...
-
Youri
veterán
válasz
FollowTheORI #20 üzenetére
Ezt úgy mondtad, mintha a paneleket ők állítanák elő
-
Szerintem erre a piacra fog betörni az apple is... és a retinával már van tapasztalatuk is elég jó.
-
Dany007
veterán
Egyértelmű ha közelebb ülök akkor a felbontás is számít. Növelni kell... Ezért is írtam, hogy közelebb üléshez vagy nagyobb mérethez már 4k lenne a tökéletes. Adott méretű képernyőhöz minél közelebb ülsz annál nagyobb részt tölt ki a kijelző a látóteredből. Ha nem akarsz közelebb ülni, akkor viszont a kijelző méretét kell növelni és ugyanazt a hatást éred el.
A többit meg fordítsd le magyarra mert nem nagyon tudom kibogozni hogy mit is akarsz mondani...
-
mzso
veterán
"Nálam épp az lenne a lényeg, hogy minél közelebb tudjak ülni."
Akkor is a felbontás számít! Hiába ülsz bármilyen közel az ugyanannyi marad csak nagyok lesznek a pixelek. Egy adott felbontáson csak ugyanolyan mértékig tudja kitölteni a látóteret az embernek tetsző felbontással, a mérettől és a pixelsűrűségtől függetlenül.
-
Dany007
veterán
Ismerem ezeket régóta. A megoldás egyszerű. Mindenki próbálja ki maga.
Nekem 42-es FHD tévém van otthon. És 1,6 méterről simán látom a pixeleket. Sőt 1-1 háttérképet szabályosan pixelesnek látom ilyen távolságról. Az ívek szögletesek lesznek stb...
Mondom, a mozgókép javít valamit az ilyen látványon, a mozgás miatt nem annyira feltűnő a pixelesedés de úgysem az igazi. -
joysefke
veterán
Ennek fényében elég vicces hozzászólások vannak itt ppi témában...
55"-os FHD TV ideális nézési távolsága 2,2m. Ezen távolságról már semmilyen pixeleket nem látsz.
Ennek megfelelően, egy 110"-os 4K TV esetén (minden fizikai lineáris méret a duplája és lineárisan a pixelszám is a duplája) ugyanakkora lesz a pixelsűrűség mint a fele akkora "csak" FHD TV esetén, vagyis ha 2,2m-ről a kis TV nem pixeles akkor ugyanekkora távolságról a nagyobb TV sem lesz az.
Arra meg eleve kíváncsi lennék, hogy egy 2,5+ méteres TV-t ki fog 2 méterről nézni nyakficam terhe nélkül..
J.
-
Dany007
veterán
Nálam épp az lenne a lényeg, hogy minél közelebb tudjak ülni.
Mert minél közelebb ülök a TV-hez annál jobban betölti a kép a perifériás látásomat - többé - kevésbé -. És pl 3D esetében úgy jön ki az igazi - benne vagyok a filmben - élmény. Nem véletlen, hogy közel sincs akkora "wow" effektus otthoni 3D tévé esetében, mint mondjuk mikor beül az ember az iMax 30 méteres vászna elé a 4.-5. sorba!Csak ugye jelenleg egy ~ 110-es 1080p-s tévénél olyan 2 - 2,5 méterre lehet ülni. 2 méter alatt azért már ki lehet szúrni a pixeleket és 1-1 kép esetében csúnyának hathat. Mozgókép esetében mondjuk annyira nem látványos a különbség.
No de a lényeg, hogy egy ugyanekkora méretű de 4K-s felbontású tv esetében már jóval közelebb is lehetne ülni. Illetve ha valaki nem akar közelebb ülni - mert nem fél méterről akarok tévézni - akkor nyugodtan lehet átmérőt növelni. Hiszen jelenleg mondjuk 2 méterről egy 140-150 centis tévén bár 1-1 pixelt észre lehet venni. Ami mozgókép esetében még mindig nem olyan vészes. Na de ugyanez 4k-s felbontásban tűéles gyönyörű képet adna. Gyakorlatban dupla akkora ppi számot képpontsűrűséget eredményezne.Elég csak megnézni hozzá egy hétköznapi példát. Mondjuk iPad 3 retina kijelző vagy iPhone 4 kijelzője... Vs egy mezei régebbi LG 160ppi-s kijelzője. A vak is látja a különbséget. Az i4-nek pont dupla akkora képpontsűrűsége van. Ami után a mezei LG - most mondhatnék akármilyen márkát - képe csúnyának hat.
-
madgie
titán
válasz
fatallerror #6 üzenetére
4K felbontás 22"-24" méretben, na az volna a baba
-
fatallerror
addikt
és #4) Youri
jaj tényleg reggel van, létezik kalkulátor xD köszi azért :] 44 az elég soványka... na meg tudod ki cipeli fel a 110es tv-t
ekkorában az f1, foci meg a tenisz elég király lehet de akkor 8kban mert az már éles képű lenne
fú meg pornó 8k-ban ekkora kijelzőn, még csak bekígyózik a csaj de már elcsöppensz xDD
én inkább a 4k-s monitorokat várom 30-40 inchesben nagyon jó lenne finomabb fényerővel és akkor szuper kép lenne
de én jövőre remélhetőleg egyelőre 1 wqhd monitort vállalok be -
Youri
veterán
válasz
fatallerror #1 üzenetére
44.06 PPI
-
Dany007
veterán
válasz
fatallerror #1 üzenetére
Helytálló kérdés. Mert mindössze 40ppi-s lenne az a kijelző. PPi Calculator
Ezért akarok én 110-140 centis méretben 4K-s tévét. Úgy már adná a közel 100ppi-t. És mivel relatíve közelről (2,2-2,5m) nézem valószínű látnám is a különbséget.
-
atike
nagyúr
Házimozi... Az már elég durva lenne hozzá. De esélyes, hogy egy ház árával vetekszik majd az ára - már ha igaz, hogy lesz...
-
fatallerror
addikt
110esben ez hány ppi?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Állítólag a Westinghouse mutatja majd be a jó néhány meglepetéssel megtámogatott gigászt.
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac 27" 2020 i7 128GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- 16GB G.SKILL Trident Z Royal 4600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciávl
- Honor X7a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest