- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
nrbii
tag
válasz Jester01 #2103 üzenetére
Én a fizikai meghibásodás miatt akarom RAID1-be fűzni, nem pedig a véletlen törlések, vagy a vírusok okozta kár miatt. Nem vagyok már kezdő..
Tudod azért egy Maxtor vinyóra nem igazán szabad bízni fontos adatokat, de ha két vinyón is megvan, és elromlik az egyik, akkor fellélegzek, mert ott van a másikon!
[Szerkesztve] -
nrbii
tag
válasz Jester01 #2105 üzenetére
Rossz válasz
Jó válasz. A RAID1 lényege, hogy miden vinyón megvan minden. Márpedig ha elhasznélódás/egyéb ok miatt a Maxtor vinyóm elfüstöl, akkor a másikon ott lesz minden adat. Ha meg nincs RAID1-be, akkor az adataimnak, a több éves munkám eredménye, a zene, a fotók - minde elszáll. Nem egy olyan usert ismerek, akinek elszállt a vinyója. Ne én ezt szeretném megelőzni, mielőtt történik valami.
Most mondd meg őszintén, arra nem jó, hogy az adataim 2x legyen meg, és ha az egyik elromlik, akkor megmeneküljenek?
Viszont a villámcsapás/tulfeszültség ellen tényleg nem véd - ebben igazad van, de ez nálam nem aktuális.
Szóval sztem erre a célra jó lenne.
Jah, és nem is vagyok láma user, aki ''véletlenül'' töröl/felülir fájlokat, mert az ellen tényleg a backup a jó! -
brd
nagyúr
A jó mentés lényege, hogy olyan esetben is megoldást nyújt, amelyre gondolni sem lehet. A RAID1 nem ilyen. Elég, ha a tápegységed gondolja úgy, hogy most akkor 110V-ot ad a (izé,) szekunder körbe. Hiába van 2 db HDD-n az összes adatod, ha mind a 2 elhalálozik egyszerre.
[Szerkesztve]The only real valuable thing is intuition.
-
liksoft
nagyúr
Mivel én csak adatmentés oldaláról ugatom a témát, egy-két dolgot írnék le.
1. Nálam a bejövő 220V-nál van éltvédelmi relé, plusz villám és zavarvédelem elleni áramkör. Utána szünetmentes, FSP tápegység, és MAXX túlfeszvédő.
2. A redundáns RAID rendszerek csak és kifejezetten a server számítógépek hibamentes működése miatt lett kifejlesztve. Az, hogy ''beszivárgott'' a desktop kategóriába is, az olcsó eszközöknek köszönhető. De akkor sem archíválás, hanem biztonságos működés. Hiba esetén van esély a karbantartási időig a további munkára adatvesztés nélkül. De ez is csak esély, és ennyi.
3. Archíválva az adatok akkor vannak (vagyis biztonságban), ha legalább két külön helyen (térben is, mert tűz ellen egy szobában hiába van meg akár nyolcszor) vannak tárolva, és megközelítőleg félévente visszaellenőrizve. A legkisebb bizonytalanság vagy hiba esetén a másik kópiából meg pótolva.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
borg315
aktív tag
válasz liksoft #2110 üzenetére
agree!
a mindennapi életben aki fontos adatokkal dolgozik és lusta menteni, annak pld. célszerű lehet raid-1-et csinálni, és HÁROM vagy több vinyóval dolgozni - amelyeket rotál és egyet mindig fizikailag is különálló helyen tart.
azaz: betesz 2 hddt, raid1-ben; mondjuk N hét után a 2-eset kiveszi és berakja helyette a 3-asat. a 2-eset felteszi a polcra egy másik helyen. újabb N hét múlva ugyanez, de akkor a 3-as megint visszakerül a gépbe és az 1-es megy a polcra. stb. így mindig van egy raid-1 a fizikai hibák egy részére, és egy N hétnél nem régebbi teljes mentés, mindez viszonylag olcsón (csak amíg besyncel a cserénél az új hdd az tart el egy darabig).
persze ez csak akkor oké ha ez a ritkaság még megfelelő. -
borg315
aktív tag
válasz borg315 #2085 üzenetére
jah, csak h meglegyen, az eredmény: a m*gic*ompban vettem egy óccsó ''PCI 2ch. SATA RAID Card'' nevű valamit, és mákom volt, mert végülis működik, a másolást is megcsinálta. igaz, nem volt problémamentes, mert a win már előre fel volt húzva, és miután a sataraid kártya is belekerült és arról bootolt, varázsfagyásokat produkált. eredmény: win reinst. de végül ment, ez is valami
plusz info: szerencsére a kül. hdd-kről is bootol most már a win. szopó, de nem járt a sataraid kártyához win2k/xp-s fdd, így alaplapi sata-n lett installálva (annak lesz szopó igazán, akinek pata-s lapja van és a sata-s vinyóihoz vesz egy ilyen kártyát). persze cd van, de nem próbáltam ki, h fdd-re másolva vmelyik foldert eszi-e a win inst. -
liksoft
nagyúr
válasz borg315 #2112 üzenetére
Ennyi pénzért mit vársz? Egyébként a CD megfelelő könyvtárának floppyra másolása után korrekt módon installálható.
Ez nem szopás, csak tudni kell, hogyan megy fel az OS az adott konfig esetén. Ezért vannak szakemberek. Tudod a számítástechnika is egy szakma, amit meg kell tanulni.
Adatmentés esetén akkor vagyok bajban, ha olyan kezei közül jön a drive, aki az előzőeket figyelmen kívül hagyja!Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
borg315
aktív tag
válasz liksoft #2113 üzenetére
Ennyi pénzért mit vársz? Egyébként a CD megfelelő könyvtárának floppyra másolása után korrekt módon installálható.
Ez nem szopás, csak tudni kell, hogyan megy fel az OS az adott konfig esetén. Ezért vannak szakemberek. Tudod a számítástechnika is egy szakma, amit meg kell tanulni.
ezt most nekem kopted ide? mert akkor szerintem neked a k[MODERÁLVA]. -
liksoft
nagyúr
Az alaplapi beállításokat az alaplapod topikjában fogják a legpontosabban megmondani. [link] Ha a BIOS beállításon túl vagy, akkor a további gyakorlati kérdésekben viszont inkább itt érdemes kérdezned. (blokkméret, tapasztalatok, installálás,...) Ha összegyűjtötted az információkat, akkor ugorj neki a telepítésnek. (Az alaplapban nem - mert nincs ilyenem - de a raid oldalon tudok segíteni ha konkrét kérdésed lesz.)
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
urban racer
senior tag
Gyors kérdés: Raid 0-ban mennyi a maximális meghajtók száma?
"Egy mágus sosem késik, Zsákos Frodó. És korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akar."
-
liksoft
nagyúr
válasz urban racer #2117 üzenetére
2-től elméletileg akármeddig. HW esetén a vezérlő határozza meg, SW esetén az OS modulja.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Diablo1
csendes tag
Újból sziasztok!
Sajnos eddig nem volt időm foglalkozni a raid-el, de ma már elkezdtem.
Nem tudom, hogy mennyire emlékeztek, de az volt(van) a gondom, hogy RAID0-ba kötött 2db és 4db vinyó esetén is ugyanannyi az olvasási sebesség ICH7R alaplapi vezérlővel.
Azóta frissítettem az alaplap bios-át, de megmaradt a probléma.
1. Aztán letiltottam az ITE IDE vezérlőt a biosban, amire 2db dvd-író volt kötve.
Utána lefutattam a HDTach tesztet többször is és láss csodát 200mb/s az átlagos olvasás (eddig 100mb/s volt). [link]
Megörültem neki, hogy megtaláltam a problémát, viszont sajnálattal vettem, hogy vhogy el kell rendezni a 2dvd-írót, hogy ne befolyásolja ezt.
Ezután gondoltam, hogy biztos lefoglalják vhogy az átvitelt a chipseten, gondoltam engedélyezem őket, és letiltom helyettük az usb-t, hogy hátha úgy működni fog normálisan (úgyis több usb van a gépben (az integrálton kívül), csak nem akartam szétszedni, inkább letiltottam az egészet).
Oké, újraindítás, lefuttatom a tesztet, megint csak 100mb/s.
Mondom rendben, akkor engedélyezem az usb-t, letiltom megint az ITE IDE vezérlőt, ezt meg is csináltam, megint egy teszt és megint csak 100mb/s.
Mért lehet ez?
Ez olyan sz*r, egyszer működik, egyszer meg nem.
Lehet hogy nem HDTach-el kéne tesztelni? Sisandrával próbáltam, de az kiírja, hogy nem lehetett olvasni, vagy vmi ilyesmit.
2. Aztán gondoltam, hogy variálok a blokkmérettel, hátha vmelyikkel jobban teljesít.
(Közben engedélyeztem az ITE IDE vezérlőt a dvd-írókkal.)
4,8,16kb-os blokkal 150-160mb/s körül [link], 32kb-nál 130mb/s, 64kb-nál 115mb/s, 128kb-nál (ami ugye az alap) 100mb/s körül van az olvasás.
Ennyire befolyásolja az olvasást a blokkméret? Vagy mért lehet ez?
Emellett a kisebb blokkméret a szerverekhez, a nagyobb az audio/video fájlok vágásához kell, legalábbis az alaplap kézikönyvében ez van. Nekem pedig pont nagyobb blokkméret kéne, mert gyakran szeretnék videofájlokkal dolgozni.
Előre is köszi a válaszokat!
[Szerkesztve] -
Diablo1
csendes tag
válasz liksoft #2120 üzenetére
Köszi a választ!
A windows-on belül milyen blokkméret számít? Vagy programtól függ?
Lefuttattam most HDTach-et 8mb és 32mb zones-al is 150mb/s az átlagos olvasás. Everestben pedig 220mb/s az átlagos olvasás
Sisandra azt írja ki, hogy ''Read error. Drive acess error.''
HDTune pedig 90mb/s-ot mér.
Össze-vissza mér mindegyik.
Melyik lehet az igaz? Vagy milyen programmal kéne még tesztelni? -
brd
nagyúr
válasz Diablo1 #2121 üzenetére
A legjobb talán ezek közül pedig a Sandra lenne, lévén annak a File System Benchmarkja valódi file-okon dolgozik, így talán ez van legközelebb a valós felhasználáshoz. Esetleg nézd meg egy FC-Test nevű programmal ([link] alul a letöltési link), ez szintén valódi file-okon nézi meg a sebességet (te tudod megmondani, hogy mekkorákon). De mérhetsz egy TC-vel is, sima másolást, valami nagyobb cache mérettel (10-20 MB), hogy önmagára milyen gyorsan tud másolni és ezt megszorozva 2-vel kb. megtudod, hogy milyen gyors.
The only real valuable thing is intuition.
-
rlazol
veterán
Sziasztok,
következő lenne a problémám:
A fontos adatokat egy RAID1 tömbben tárolom, 2*160 Gb SATA1. A vezérlő az ASUS A8V alaplap VIA chipsetje (KT8237). A minep, miutána a windows felállta, ahogy betöltötte a drivert, kiírt egy RAID hibát. Azóta és addig is minden rendben. A bootoláskor is azt írja ki a vezérlő h oké, azóta ez a driver se szólt be.
Hogy tudnám leellenőrizni, h a tükör ép?
kösziAz orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
rlazol
veterán
ma megint kiírta... Raid1 mirror is broken - repair it now? Mirror can not be repaired becouse there is not enough free space. A bootoláskor azonban továbbra is rendben lévőnek írja ki.
mi ez? Hogyan tudom ellenőrizni, h a tömb ép-e?Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
Jester01
veterán
Érdekes. Vajon mihez kell neki szabad hely?
Amúgy én linuxos live cdről bootolnék és jól összehasonlítanám a 2 diszk tartalmát. Ezzel egy füst alatt az adatok olvashatóságát is ellenőrizném.
Ha bátor vagy (illetve ha van mentésed) akkor kipróbálhatod elindul-e a rendszer egy diszkkel is. Amikor a másikat visszateszed arra kutya kötelessége újratükrözni a tartalmat. Ha ezt nem teszi meg, akkor nem is működik a raid1...
Én új rendszer építésekor mindig kipróbálom működik-e a raid, nehogy akkor derüljön ki amikor már késő.Jester
-
rlazol
veterán
válasz Jester01 #2125 üzenetére
honnan szerezzek linuxos CD-t? Sajna ahhoz láma vagyok.
Bátor nem vagyok, a mentésre használt winyóm meghalt, jelenleg útban van a Seagate-hez. A furi az, h a vezérlő pár hónapja kiírta, h nincs rendben, újratükröztem és azóta oké. Most se a vezérlő, hanem a windowsos driver nyüszög.
És könyörgöm, h próbálod ki? Annó én is ellenőriztem (tükör megcsinál, bizt. mentés, winyókat külön-külön ellenőriz, tükör újra) de ez amolyan 21-es csapdája szerű - honnan tudjam, h másodszor is jó? Nekem egy olyan szoftver kéne, ami külön látja a két winyót... van ilyen?Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
Jester01
veterán
honnan tudjam, h másodszor is jó
A kipróbálást csak arra értettem, hogy egyáltalán megy-e, nem pedig arra, hogy az adatok valóban tükrözve vannak-e.
Nekem egy olyan szoftver kéne, ami külön látja a két winyót... van ilyen?
Nem tudom, majd a wines emberek megmondják. A linux mindenesetre látja (mivel ez nem hw raid, ugye).Jester
-
rlazol
veterán
válasz Jester01 #2127 üzenetére
de, ez hardware-es SATA RAID. miből gondolod, h nem?
épp ez a zavaró, h bootoláskor amikor számba veszi a lemezeket kiírja h ch1-RAID1; Ch2 -RAID1 - ahogy eddig is. Betölt az XP (HW-es SCSI RAID0-ról) akkor betölt a SATA driver - és az nyüszög.Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
brd
nagyúr
Pl. az egyik HDD-t átrakod egy olyan S-ATA portra, amely kívül esik a RAID vezérlő hatáskörén.
Vagy megbontod a tömböt, bár ezt nem tudom, hogy hogyan csinálja az adott RAID vezérlő, lehet, hogy le is gyakja a HDD elejét hozzá. Esetleg, ha olyan az adott S-ATA vezérlő, akkor kikapcsolod rajta a RAID funkciót és máris külön látszódnak a HDD-k. Mondjuk azt nem tudom, hogy ehhez hogyan fog viszonyulni a win-es driver.
[Szerkesztve]The only real valuable thing is intuition.
-
Zomb€€
őstag
Hi.
Azt szeretném megkérdezni hogy van e lényegi különbség ha 2db sima wd2500KS kötök raidbe,mint ha ugyanezt wd2500YS azaz raid editionos változattal tenném.Vagy ez csupán marketing?Mert a ''Raid Edition'' jelzésen kívűl minden paraméter egyezik."Egyszer fent...egyszer fent!"
-
lazydog
addikt
Ellentétben az általában jogos gyanakvással, az RE vinyók nem csak marketing-ben jobbak.
Egyrészt öt év rájuk a garancia, másrészt RAID-ben jobban muzsikálnak, a csak rájuk jellemző, ''RAID-specific time limited error recovery'' fícsör következtében.
Improves error handling coordination with RAID adapters and prevents drive fallout caused by extended drive error-recovery processes.Quick brown fox jumps over the lazy dog - but can't the Gigabyte!
-
Locutus
veterán
IOM0037 Device [bus=2, ch=0, id=1, lun=0] had a medium error at LBA 0.
Ez mit jelent számomra?
Egy programhiba után ujrainditottam ugye a gépet resettel (kénytelen voltam), és ezt irta ki az adaptec SMBE.Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Lejszi
senior tag
nem értek ehhez a smart dologhoz meg nagyon nem is akarok belemenni, én csak annyit szeretnék, hogy raid0-ba tudjak kötni 2 sata vinyot.
hogy csinaljam, mivel?a legegyszerűbb megoldás érdekelne. -
Necc
addikt
Üdv.
Rendelkezem egy Seagate 7200.8 szériás 250GB-os SATA vinyóval. Kérdésem az lenne hogy ha veszek hozzá egy másik 250GB-os DE 7200.9-es vagy 7200.10 szériás vinyót (mivel ma már csak ilyet kapni) akkor összeköthetem-e őket RAID-be problémamentesen, illetve ez hogyan befolyásolná a sebességemet. Nagy valószínűséggel mirror-ba raknám de még nem döntöttem el.
RAID kártyám: Promise fasttrack 378 (integrált)
Konfigom infó lapomban.Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!
-
rlazol
veterán
-
Szmuki
tag
ezért érdemes egyszerre megvenni mind a két vinyót,én is ígytettem annó(bár ez súlyos ezresekbe kerül,de ez van).
szerintetek win.ben 48fok az jó?gondolkodtam HDD passzív hűtésen megéri?pl több ideig fog menni a vincsi vagy felesleges pénzkidobás...''Semmi indoka annak, hogy bárki is számítógepet akarjon otthonra.'' Ken Olson, a Digital Equipment Corporation elnöke es alapítója (1977)
-
Necc
addikt
válasz lazydog #2142 üzenetére
Nekem a vinyóm picivel több mint egy éves, (2005 karácsonyi) ez sokat számít? Seagate vinyók strapabíróak tudtommal, így ez a különbség számottevő vagy maradjak annál a másik topicban feltett javaslatnál hogy vegyek 2 azonos vinyót?
mod: mostani vinyó 3550 órát (148 nap) ment eddig (smart-ból kiolvasva)
[Szerkesztve]Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!
-
rlazol
veterán
Szmuki - szerintem 48 fok sok. A magam részéről a 40 felettit már soknak tartom, liksoft útmutatásai alapján.
Necc - nálam totál semmi köze a winyóknak egymáshoz. Szvsz ez tükörben jó, csíkban kicsit erőforráspazarlás.
Ugyanis ha az xxxxxxx1 sorszámú winyód meghal, akkor jó eséllyes hamarosan követi a xxxxxxx2-es is, főleg ha egész életüket ugyanott töltötték. Energialöketre is azonosan fognak reagálni, tehát jó eséllyel adatmentés szemppontjából ugyanaz a tányér ugyanazokkal az adatokkal száll el. Ha tök mások, akkor ez nem igaz - és adatbiztonság szempontjából ez a lényeg. Csíkban a teljesítmény lesz a lényeg, ott valóban jobb, ha tök azonos a kettő, hiszen ha az egyik meghal, úgyis elveszik az összes adat, viszont minek vegyél 12000-t egy winyó, ha csak 10000-nyi kapacitását használod ki a párja miatt.Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
Necc
addikt
stripe-ban miért lenne erőforrás pazarlás? kapacitás megegyezik, a 7200.9-es teljesítményre megegyezik a 7200.8-assal (egyedül a .9-esnek van 16MB chace de ez nem oszt nem szoroz), egyedül a ''kor'' kérdéses, nem tudom hogy mennyi az a 148 nap össz. használati idő.Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!
-
rlazol
veterán
amennyire én tudom (de lehet, h ez vezérlő függvénye is), a gyorsabb winyó itt is mindig meg kell h várja a lassabbat. Ha a sebességük azonos, akkor persze valóban semmi veszteség. Nálam a két csík tömbben olyan winyók vannak együtt, akiknek még a gyártója, sőt, talán még a gyártási éve is eltér. Engem nem zavar, a tömböt nem zavarja. Lehet, h nem ideális, de még így is gyors.
Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest