Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • Drizzt

    nagyúr

    válasz BosXx #10597 üzenetére

    Nahh, örülök, mert Köszönöm, ezek szép kerek mondatok voltak, s az érvek is tetszenek, csak néhol fűzök hozzá, vagy kukacoskodok kicsit:
    "-biztosító-beteg ellentét: a magánszféra jellegénél fogva a költségek minden áron való leszorításában érdekelt. Ez két módon érhető el, vagy megválogatja az ügyfeleit, vagy az ellátson spórol. Az elsőt elviekben kivédte a tervezet azzal, hogy nem utasíthatnak vissza senkit a pénztárak, de az útobbinál elég nagy a mozgástér. Az egy álom, hogy a biztosítók ki fogják nyalni a beteg seggét csak azért, hogy hamarabb meggyógyuljon, mert az neki úgy olcsó. Hát nem, az neki úgy olcsó, ha a lehető legkevesebb drága beavatkozást végzik el rajta, ugyanis a vizsgálatok/műtétek kerülnek egy vagon pénzbe, nem a kórházi ellátás. Akinek volt már vlaha életében biztosítóval kárrendezése, az tudja h milyen ez, vetítsd le ezt mondjuk le egy kezelési vitára, amikor a biztosító nem hajlandó a drágább, de jobb kezelést finanszírozni. És nem is kötelező neki, mert mondjuk okosan lett megállapítva a kormányrendeletekben az ellátás mértéke! És az sem érv, hogy ha nem jó átmész máshova, mert jellegénél fogva az egész szektor ilyen lesz.
    Ez az ellentét nyilvánvalóan fennáll egy állami rendszerben is, (elviekben most is), de szvsz könnyen belátható h könnyebb közös nevezőt találni, ha a pénztárnak csak nemzetközi egészségügyi mutatókhoz (OECD adatok pl.) kell igazodni, nem közvetlen profitelvásárokhoz."

    Emiatt fejeztem ki aggodalmamat én is olyan szempontból, hogy elvileg ugyan az orvos döntése alapján megállapított kezelést kellene alkalmazni, de van egy olyan pont is, hogy az orvossal is kell szerződnie a pénztárnak. Namost mi van akkor, ha azt veszik, hogy ez az "túl sok pénzt költ", s esetleg van mellette egy gyengébb erkölcsű, aki meg a leglazább vizsgálatokat írja csak fel, még akkor is, ha komolyabb lenne indokolt. Akkor nyilván a pénztár egy idő után búcsút int "a" orvosnak, aztán a "b"-kel szerződik. Ezt nem tudom hogy lehet kivédeni, gondolom nagyon erős felügyelet lehetne rá a megoldás.

    "-profit forrása: bár népszerű elmélet az, hogy az eü kiadások elszállásanak oka a kórházak csalása, a sokat orvoshoz járó nép stb. de a probléma fő oka szvsz a hibás egészségügyi ellátórendszer felépítés és alultőkésítettség. Pl. a főváros ellátását töredék költségből meg lehetne oldani négy-öt óriáskórházzal a sok kicsi helyett, de ehhez hatalmas egyszeri tőkeberuházás szükséges. A jelenlegi intézményhálózattal nagyobb megtakarítás beruházás nélkül nem nagyon érhető el, tehát profit elérése a mostaninál is alacsonyabb ellátási színvonal mellett van lehetőség. az egy vágyálom, hogy a magánszféra fogja feltőkésíteni az intézményrendszert, ez akkora beruházás, ami belátható időn belül nem térül meg a biztosítási bevételekből, tehát nem lesz olyan befektető, aki érdemben ehhez hozzájárul."

    Ebben is sok az igazság, de szerintem a pénztárak rövid távon nem számolnának profittal, s eleinte kemény fejlesztési költségeket beleölnének, hogy később legyen profituk is. Amiért ebben merek reménykedni, az az, hogy az eddig privatizált eü-szolgáltatásokban azért elég gyorsan elég nagy fejlesztések voltak. Elvileg az ellátásszínvonal csökkentést nem engediktörvényszinten, de ezzel kapcsolatban az a gond, hogy hogyan lehet betarttatni?

    "Millió javaslat van egybiztosító mellett is a hatékonyabb, jobb egészségügy megteremtésére, az én todo listám pl így néz ki:
    -egészségbiztosító zrt (céggé) alakítása, felelős, hozzáértő vezetés kinevezése
    -kontolling rendszer kiépítése
    -egészségügyi stratégia és térkép készítése, azaz alapul venni egy jól működő egészségügyet, vagy nemzetközi számokat átvéve célokat kitűzni és ennek alárendelni a finanszírozást. A lakosság eü állapota és igánye által létrehozzozz térkép alapján meghatározni egy intézménylistát, és hosszútávú feltőkésítési program keretében jöhet a kórház összevonás/bezárás/észszerűsítés. Ennek akár külön forrásalpot is lehet teremtni a kölségvetésen belül.
    -egyéni számla, a biztosítás helyett eü célú megtakarítás bevezetése olyan területekre, ahol biztosításra nincsen szükség.
    stb."
    Ez is jó lenne persze, itt az a baj, hogy ezek szintén sok pénzen kerülnének egyszerre, s vanegy olyan érzésem, hogy nagy pénzt egyszre erre most nincs szándék elkölteni. Kivánci leszek mi lesz, másúgyse tudok tenni.

    I am having fun staying poor.

Aktív témák