Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • osztraksajt

    őstag

    válasz Graphics #9188 üzenetére

    Persze, alapvetően ez a fő funkciója, inkrementális mentésnek hívják. Be lehet állítani hogy csak hozzáadja ami új vagy változott, és ha törölsz valamit akkor azt a mentésből is törölje vagy megmaradjon.

    Nálam úgy van megoldva hogy nem raid1 van, hanem rsync mentés hajnalban egy másik hdd-re. Amivel kevesebb mint a raid hogy nem online a backup hanem azért egy napi adatot bukhatok, de ezen csak virágbolti videók meg zenék vannak amik azért pótolhatóak, bármikor le tudom újra tölteni, de a legtöbb megvan még a letöltések között is, mivel amúgy is csak friss dolgok mehetnek csak így a levesbe ami egy napnál nem régebbi. Eldöntheted hogy mi az ami mentve legyen megosztott mappa szinten ezzel tárhelyet spórolva. Cserébe ha videót nézek nem pörög folyamatosan 2 hdd, a backup hdd naponta pár percet tölt csak munkával, valószínűleg élettartamban is sokat jelent.

    Illetve van még egy nagy előnye, ami főleg érzékeny adatoknál jelenthet nagy segítséget: csinálhatsz többlépcsős automatizált mentést is, pl akár minden nap egy hónapra visszamenőleg rotálódva (nyilván tárhellyel bírni kell, de pl sima dokumentumoknál ez nem nagy tétel), és az rsync mentés alapból nincs vagy csak olvashatóként van megosztva a hálózaton. Ugye nem kell magyaráznom hogy egy kódolós zsarolóvírus benyelése esetén ez mekkora jelentőségű lehet ami előszeretettel kódol le mindent amit a hálózaton megtalál. Az rsync nem windows protokoll, nem is látja alapból, így a hálózaton kvázi láthatatlan a kártevőknek.

    Nincs egy gépre korlátozva, akár több nas is menthető illetve szinkronban tartható vele akár földrajzilag teljesen eltérő helyen is.

    Nálam egy kicsit bonyolultabban van megoldva sok megosztással, több szerverrel, raid1 is van rcync-kel mentve távoli nasra stb, ha valakit komolyabben érdekel leírom, de lényeg ez amit fentebb leírtam.

Új hozzászólás Aktív témák