- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Milyen SSD-t vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz #31733248 #36457 üzenetére
Én nem tankolok olcsóbban, mert évi 150-200 liter gázolajat használok, így pedig csak a prémium maradt mint opció...
Amúgy ha már árfolyam, infláció, ezt nézd meg tudom, hogy nagyon okos vagy, de talán kevesebb hülyeséget beszélsz az idei árfolyam változásokkal kapcsolatban: link
-
Zolee897
tag
válasz #31733248 #36390 üzenetére
"Na most itt ismét az a helyzet van, hogy én jól ismerem Hernádit, ti pedig csak annyit tudtok róla, amennyit a sajtóban olvashattok."
Nem éppen, tudom, milyen ember, én már találkoztam vele személyesen elég közelről, nem csak a névjegykártyáimra hivatkozom, mit te.
" Olyannyira, hogy az ársapka fenntartása is belefér. "
Ha nem lenne ennyire gyenge a forint, akkor nem kellene a benzinre ársapka. Ráadásul csak a lakosságnak van ársapka, de a cégeknek nincs, a cégek pedig áthárítják a lakosságra a benzin valódi árát és a lakosság megfizeti a rendes benzinárat a boltban, amikor bemegy és azt látja, hogy 20+ százalékos az infláció."A gondolkodás sosem árt. "
Ez az ársapka a fentiek miatt egy népbutítás, mert így is úgy is megfizeted a rendes benzinárat a termékekben. Csak így még azt is megfizetted az adódból, amikor a külföldiek ide jártak tankolni és ömlött külföldre a benzin meg azt is, hiány volt emiatt. Ha nem egy propagandista lennél és gondolkoznál, akkor tudnád te is.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #31733248 #38419 üzenetére
És ennek mi köze ahhoz amit írtál? Hogy megszűnik mindenkinek a szaldó teljesen majd 2014-től és okosabbnak tartottad magad azoknál akik kivezetési időben reménykedtek (például a lengyel példát felhozva?)
Amúgy a törvényt most hozták meg, s régóta tudja mindenki, hogy 2024 január 1 után nem lesz új belépőknek szaldó. És a régieknek marad. Szóval hol is lett igazad a félkövéres részben? mert ha jól látom ezzel kapcsolatban:
- nincs kötelezettségszegési eljárás
- és meghozták 2022.11 hóban ezt a döntést úgy, hogy a 2024-es önkormis választás előtt vagyunkAhogy sejteni lehetett kurmányunk ebbe is beletrollkodott a 3 időszakos kavarással és azzal, hogy mészárosnak kell a pénz és az államnak meg kell az áfa bevétel innen is.
Légyszíves idézd magad ahol a fentiekre csak utaltálMás:
Amúgy a 10 éven belül esetlegesen alkalmazott 2d pont tulajdonképpen hátrányosan érinti a már beruházókat emiatt szerintem EU alapelvekbe ütközik. Ha ez csak a 10 év kifutás után lesz érvényes ránk akkor nem ütközik EUs alapelvekbe. Bár tény, hogy elvileg mindenkinek a kihirdetéstől kellene indulnia a 10 évnek. -
Bandit21
addikt
válasz #31733248 #38522 üzenetére
Nem mindegy, hogy ha így is érzed, attól meg neki állsz e huszadjara is segítő szándékkal szépen leírni amit gondolsz, vagy mindent tudó igazsagosztot játszol aki a hsz-ek felét arra használja hogy másokat kioktasson vagy arrol ertekezzen hogy nem tudnak ertoen olvasni stb.
Én ilyeneket nem írok sosem, a másiknak is biztos van egy szakmája amihez meg én nem értek és ezért tiszteletben is tartom.
Kizárt hogy ebből - hacsak nem okoz halált - letöltendő legyen, főleg nem a felső határ felé.
Én önmagában arról próbáltam - erre irányuló kerdésre - tájékoztatni a fórumot hogy ez btk -ban szabályozott tényállás és nem ez a jó tiltakozási forma szerintem.
Ha olyan bölcs vagy mint amit próbálsz sugallni magadról megpróbálhatnad sokkal szimpatikusabb módon is közölni a véleményed. Biztos van olyan meglátásod ami helyénvaló de nem jön át az állandó vissza utalás én már ekkor akkor megmondtam nem tudtok értelmezni stb közt.
Pl arról mit tudsz, jól értem e hogy marad 10 évig a szaldo de sávosan az új zóna idők szerint? Erre mit mond a sok fejes ismerős - barát? (Nem irónia Te jössz mindig ezzel, akkor segíts is ha már ide jársz és megvan a kapcsolati hálód).
regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!
-
leslieke
Jómunkásember
-
veterán
válasz #31733248 #38522 üzenetére
ez a hónap vicce... és mi alapján szűrik ki, hogy levágta az autó töltő a biztosítékot és leállt a napelem is vagy, hogy én kapcsoltam le...
ne legyél már ennyire komolytalan... Az biztos, hogy a szervezők kapnának ejnye bejnyét akár 10 évet is de a 10.000 résztvevő semmit nem kapna mert nem lenne bizonyíték rá, hogy mi történt ...
-
leslieke
Jómunkásember
válasz #31733248 #38555 üzenetére
Más területen meg felülmúlom a nagyságos asszonykád, de amit írtál baromság, mint szinte minden, amit ideböfögsz. Megjegyzem 8 évet dolgoztam együtt jogot végzett emberekkel, akik biztosan magasabb pozícióban vannak és nagyobb tudással rendelkeznek, mint asszonyka. Megutassam a névjegyüket?
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Tiédetis
senior tag
válasz #31733248 #38555 üzenetére
Nagyon okoska! Akik megborítják az ország kritikus infrastruktúráját, azok a picike feleséged haverjai, akiknek annyi eszük nincs, mint egy éppen megfőtt békának. Azt gondolod kell itt bármit megszervezni? Ugyan-ugyan. Ne nézd hülyének az embereket.
Szellem bullok, T. rollok hozzászólásait ahogy eddig, ezek után sem olvasom
-
veterán
válasz #31733248 #38978 üzenetére
fő jogász feleséggel rendelkező szakemberünk... akkor várjuk az értelmezését a kedves feleségednek , ha már te amúgy is felettünk vagy és te mindent is tudsz akkor írd már le mi lesz ...
mert az elmúlt fél évi véleménynyilvánításod se jött be szóval most hogy ott a közlöny, a családon belüli szakjogász, és a hihetetlen kapcsolatokkal rendelkező önmagad, akkor segíts a közösségnek
Sőt mehetnél egyből telex-index-origo hármas neked szimpatikus színű újságba szakértőként megfejteni azt amit a hozzáértők se értenek (de még azok se akik a törvényt megszavazták ) -
asdf_
veterán
válasz #31733248 #38978 üzenetére
Nem ők tehetnek arról, hogy még a "szakmai" szervezetek is annyira amatőrök, hogy a topicbeli jogtudósokhoz hasonlóan képtelenek értelmezni egy jogszabályi szöveget.
Szétscrolloztam a topikot a te helyes értelmezésedet keresve. Segíts megtalálnom...
De a jogalkotó útmutását is keresem, hogy kedves hülye sajtó, kedves alkalmatlan szakmai szervezetek, ÍGY kell értelmezni a
széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetésen átesettseggünkből előrántott jogszabályt.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #31733248 #39059 üzenetére
Linkeld már be hogy hol mondtad te azt ami történik? Mert nem találom...
A szakjogász párod meg akkor értelmezhetné a törvényt és te leírhatnád ide okoskodás helyett, hogy akkor mit jelent a módosítás amit senki sem ért.
De ez alapján te és a párod sem érti mi változik és hogyan ezért nem írtad le...
-
cdl
senior tag
válasz #31733248 #39088 üzenetére
Nagyon nem kenyerem a troll etetés, de általánosságban:
'nagyon kell az energia, méghozzá olcsón."
Teljesen egyetértek az atomenergia bővitésével. 2025-re kellene már vagy 2 blokknyi.
De nem Viktor és az Oroszok közreműködésével. Nálunk kevésbé tolvaj országokban is 2-3 a szorzó a terv és a kész projektek között.
Szóval ez sok minden lesz, de olcsó semmiképpen. Pár haver megszedi magát, az ország 100 évig fogja nyögni a számlát. -
axioma
veterán
Koszonjuk, de en azert a jovom tervezesenel ezt iszonyuan nem tudom komolyan venni.
1. 24. jan.1.-tol _mindenkinek_ lesz zonaido meresere alkalmas oraja? [a) verzio, csak a hmke-seknek b) verzio minden maganszemely (egyetemes szolgaltatasra jogosult ha ugy jobban tetszik) fogyasztonak?] Ha nem, milyen alapon lesz a hmke-nek mas a normal fogyasztas reszen a fizetendo, mint a csak fogyasztonak?
Megjegyzem, CSAK az rhd-nak a zonasitasarol szol a rendelet, szoval ez igy ebben a formaban tuti nem igaz, hogy az aramot csak zonankent lehet szaldositani.
2. Egyszerre lesz havi es zonaido? A havi mellett mi a fene jelentosege van a zonaidonek? Az ervelesbe te is a tel-nyar viszonylatot irod (azzal megspekelve, hogy a jelenlegi kormanyoldal eroltette mint allat annak ellenere hogy lengettuk itt paran a zaszlot hogy a teli arambol futest nem kene reklamozni/ujepitesunel elvarni)?
3. Ha igy valosul meg, mintegy 2,5GW-nyi hmke napelem eddigi betermelese (exhas becslesem szerint eves majd 3ezer GWh-bol a nem egybol elfogyasztott 70%) 2000GWh eves termeles kiesik? Na jo, talan lesz 300GWh fogyasztas amelyikre viszont nem lesz szukseg helyi akkuk miatt. A tobbit majd gazbol jol betermelik? -
Andras6800
senior tag
Hali,
köszi szépen a leírást.
Egyrészt, azon részével teljesen egyet kell sajnos értenem, hogy a sajtó képtelen értelmesen leírni ami a napelemes témában zajlik. És ebből jelentős része a saját értetlenségük.
Teljesen nyílvánvaló, ha őszinték akarunk lenni, hogy az éves szaldó jelenlegi formájában egy csalás. Egyrészt nem fentartható, másrészt szembemegy a piaci logikával egy bizonyos metszetén.
A másik metszete a sztorinak az, hogy energiaigényes időkben valahogy ösztönözni kell egy piaci áras beruházásnak a létrejöttét ami nem piaci rendszerben fog muzsikálni. Gondolok itt most a rezsicsökkentésre.Amivel számomra teljes nonszensz abból amit írtál, az ez:
" Megjegyzem, aki nem a kádárizmus továbbélését támogatja, hanem a piaci(bb) viszonyokat, az nyilvánvalóan örül ennek."Ha veszed a napelems beruházás árát és az új szaldo rendszert: havi szaldó zónánként... egyszerűen nem fog napelem települni.
Eleve ez a mondat ott leveri a biztosítékot, hogy egy kádári találmány: hatósági ársapkás környezetre találod ezt mondani.Akkor ne legyen hatósági ára a villanyon. És nem szaros 5 Ft jár /kWh, hanem piaci ár.
Szívesen kifizetem a 70 Ft-ot/kWh a fogyasztásom után, ha nem gomokat kapok vissza a betermelésemért.Összességében teljesen értem amit ezen sor felett írtál. De attól még nagyon nem üzletileg elfogadható, hogy 3 vagy 4 hónapja még ment a nagy mellveregetés meg a szaldó mutogatása, miközben az akkori írásaid nyomán a döntéshozatal pontosan tudta, hogy 2022.12.31-ig lenullázza az egész napelem bizniszt és azokkal is vastakon kitol akik beleinvesztáltak komoly pénzeket.
Remélem elég kultúrált voltam és ha nem is elfogadható számodra de legalább megérthető ami írtam.
[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
leslieke
Jómunkásember
-
"Zoli"
csendes újonc
Ha már ennyire biztos, hogy 2024.01.01.-el vége a szaldónak, akkor nem lenne korrekt hivatalosan ezt közölni is, már csak azért, hogy az a 100000 ember aki még nem telepítette fel a rendszerét, az már ne is gondolkozzon rajta, mert nem éri meg!!!!!!!
Egyébként tized ennyi napelem sem lenne a tetőkön, ha a mostani szaldó elszámolás nem lett volna!
A kádárizmust meg pont, hogy az Orbán hozta vissza! -
edeleny
őstag
Már ne is haragudj, de Kádárizmust emlegetni, amikor ársapkás a farhát. Benzint, cukrot lassan csak jegyre lehet kapni nagyfokú gazdasági és történelmi tudás hiányra utal.
Ott vagyunk, ahol 50 éve.
A nyugat ellenség, az Orosz a legnagyobb barát. Az elitnek, haveroknak van minden, a többieknek sor.
Banán helyett tojás a pult alól.
Folytassam?
Nem csak energia piacot, a piac minden szegmensét torzítják. Szabadpiacról több mint 10 éve nem beszélhetünk.Ha szabad piac, akkor miért nyomott áron veszik át a napenergiát, miért nem piaci áron?
Paks.
Sajnos nem volt nyílt társadalmi vita a szüksegességéről.
Ugye a kincstári ezüstöt, a pénzt amit Paks az indulástól rakott félre, hogy amikor vége az élet ciklusának legyen miből leszerelni. Na, azt már feléltük. Pillanatnyilag olcsó, de egyszer majd valakinek qrva drága lesz.Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
HunChris
senior tag
válasz #31733248 #39122 üzenetére
Bizonyosan elsiklottál felette:
"az egyezmény értelmében az Egyesült Államok segítségével tervezik korszerűsíteni a cernavodai atomerő egyes blokkját, illetve megépíteni a 3-as és a 4-es blokkot is."A cernavodai atomerőmű első reaktorát 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. 1400 megawatt összesített teljesítményükkel Románia villamosenergia-szükségletének mintegy 22 százalékát képesek fedezni. A 3-as és a 4-es reaktorok kapacitása a korábbi tervek szerint szintén 1400 megawatt lenne, így az atomerőmű teljesítménye megkétszereződne.- a Maszol.ro portálról
[ Szerkesztve ]
-
korkor
csendes tag
Az üdítő kovétel megjegyzés azért nem volt szép. Paks bővítése: úgy vélem, nem magával a hosszú távon megbízható, stabil zsinórerőmű megkérdőjelezhetetlen igényére adott kormányzati döntéssel (Paks II megépítése) van sokaknak gondja, hanem az azzal kapcsolatos szokásos indokolatlan titkolózással, információ-visszatartással, a jósolt mutyizással -tegnap deklarálódott hogy a korrupció gond ma Magyarorszáon. Értem én, hogy egy atometőműnek vannak pl. nemzetbiztonsági vetületei, de közpénzből épül, ehhez képest a cechet állóknak, civil szervezeteknek meg nagyjából az orrukra kpoointanak hogy kuss, majd mi tudjuk. Ha mindent titkosítanak, akkor az elmúlt évek tapasztalatai alapján sajnos jogos a sunyizás vélelme. Mindemellett biztosan csak az orosz medve tud ma ilyet építeni és oda még jobban elköteleződni? Ez ma nem lehet érdekünk, diverzifikációra volna szükség.
-
kiir
tag
Econ kb. leírja, hogy mit akar az Energiahivatal. Ugyanezt közzétette a Portfolio minimum kétszer, meg az ATV is, az Energiahivatal szóbeli információira alapozva, szóval ez nagyjából igaz. És ezzel el is helyeztük Econ forrásait a koordinátarendszerben.
A jogszabályban viszont nem pontosan ez van. Például a jogszabályban nincs havi szaldó; a napi három zónaidő nem kizárólagos, mert van mellette más forma is (vö. profil elszámolású felhasználók); a bruttó elszámolásra hivatkozik ugyan, de annak a tartalma ismeretlen. Pedig a jogszabályt az Energiahivatal írta.
Szóval jelenleg annyit tudunk, hogy mi a jelenlegi jogszabály, hogy mit akar abból kihozni az Energiahivatal, és hogy minden jogszabályt egy éjszaka alatt át lehet írni. Azt viszont nem tudjuk, hogy miért nem az van a jogszabályban, amit az Energiahivatal ki akar hozni belőle. Ebbe a fekete lukba pedig szemlátomást Econ se lát bele.
Ha most valamire fogadnom kéne, akkor arra az opcióra tennék, hogy 2024. január 1-jén tök más jogszabályszövegek lesznek érvényesek a napelemesekre, mint amit most ismerünk.
[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
Ismételten köszönöm a kultúrált választ.
“Megújuló beruházások uniós ösztönzése kimondva, kimondatlanul: a beruházást gazdaságilag ösztönözzük, de az üzemeltetésben már piaci(bb) viszonyoknak kell érvényesülniük. Magyarul némi segítséggel, de álljon meg a lábán, ne termeljen folyamatosan veszteséget”
Ebben teljesen igazad van. De akkor miért nem arra törekszünk, hogy megálljon a lábán? Az belátható, hogy általad felvázolt szabályozással nem saját lábra állítjuk a napelemes ipart, hanem tőben kitépjük mind2 lábát. Aki eddig beruházott kénytelen benyelni, hogy sok pénze sose térül meg. Örül ha nem lesz nagy a bukó… Neadjisten átfogó műszaki korszerűsítést végzett (hőszipka) akkor azt is, hogy rengeteg pénzért kb ugyan ott van mint előtte havi kiadásokban.
”De hosszú ideje, többször is elmondták nyilvánosan, hogy az Unió véget akar vetni a szaldó elszámolás jelenlegi modelljének, ezért az megszűnik. Ismert volt a céldátum, ismertek voltak az európai joganyagok, csak a legtöbben nem akarták elhinni, amit az ilyen-olyan "szakmai" szövetséges hamis kommunikációja sajnos felerősített.”
Szintén teljesen igaz. De emlékeim szerint fél éve meg minisztériumi szinten is az volt a mantra, hogy bruttót felmenő ágban vezetik be (OFT kapcsán voltak ilyen kinyilatkoztatások meg 2021 elején). Igaziból most is ez van, csak közben szétcsapjuk a szaldót is. Mert ugye bruttóról még szó sincs. Ennek fényében az én olvasatomban a családok kormánya ráösztönzött minimum 100 000 családot egy sok milliós megtérülő beruházásra ami sose hozza vissza nekik az befektetett tőkét. Máskor olyan harcias a kormány, meg annyira street fighter a főnök meg csak bólogat most. Nem ismerem az EU szövegeket meg elvárásokat, de ahogy látom felmenő ágban is elegendő lett volna kivezetni a szaldót. (Lásd csehek) Ahogy amúgy egészen kora őszig ígérték is.
Pl ami először kijött, hogy 10 évig marad a szaldo, mindenki más brutto egy értelmezhető és elfogadható kompromisszum. Persze sokaknak ez sem tetszik, mint ahogy semmi sem.És itt most nem arról van szó szerintem, hogy sokakat a napelemes cégek paliztak be. Mert állami szinten volt tolva a napelem! Most pedig jelen állás szerint a támogatást lefölözik. Erre azok faragnak rá akik önerősen invesztáltak.
-
axioma
veterán
-
Polllen
nagyúr
Engem az érdekelne, hogy ezt miért nem kommunikálják szeptember óta? Hivatalosan!?
Hogyan vették figyelembe azon emberek érdekeit, akik az elmúlt 5 évben telepítettek napelemet, abban a tudatban, hogy a szaldó maradhat amíg nem kötnek új szerződést?
12 napja kijött egy rendelet, amit azóta sem sikerült egyféleképen értelmeznie az országnak, ez rendben van így?
2022.11.18-n kiadnak egy új szabályozást és ha neked van igazad, akkor ez 14 hónap múlva eltörli a szaldót mindenkinek. Hogyan segíti az embereket, a bizalmat, a zöld irányzatot ez?Gondolj bele, hogy valaki márciusban pacsálta bele a pénzét vagy tavaly, amikor szó sem volt 2024-ről...
Nekem amúgy megfelel az éves, a havi szaldó, bruttó elszámolás, meg akármi, HA tervezhető. Ez nem tervezhető, ez csapkodás jobbra-balra...
Engedélyezik mindenkinek a napelemet, akik az utolsó pillanatban akarnak még napelemet telepíteni, de bocsi éves szaldó nélkül... Ahogy mások is írták, ki akar éves szaldó nélkül napelemet?
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
asdf_
veterán
De hosszú ideje, többször is elmondták nyilvánosan, hogy az Unió véget akar vetni a szaldó elszámolás jelenlegi modelljének, ezért az megszűnik. Ismert volt a céldátum, ismertek voltak az európai joganyagok, csak a legtöbben nem akarták elhinni, amit az ilyen-olyan "szakmai" szövetséges hamis kommunikációja sajnos felerősített.
Nope, az volt a mondás, hogy új belépő nem lehet.
Emellett természetesen persze ki lehet vezetni a meglévőeknek is (kövezzetek meg, de tényleg nonszensz, hogy egy jól méretezett rendszer esetén évi 2000 Ft-ból letud mindent valaki egy évre, viszont a nyári olcsó téli drága áram kamudumát hagyjuk már), de TERVEZHETŐEN, azaz megmondani előre, hogy 5 év múlva ez lesz, 10 múlva, mi és hogyan, így egy ennél minimum kétszer hosszabb időre szóló befektetés kapcsán tud tervezni az em,ber. Ez persze bilibelógó kéz, mert ebben a szaros országban holnapra sem lehet már tervezni évek óta.
-
User_2
tag
nem kéne áldozathibáztatással folytatni a szaldó kivezetését.
a kormány írta ki az 50%-os támogatást, a 100%-os pályázatot, mind azzal a céllal hogy a családok megtermelhessék a saját energiaigényüket és nullázhassák a rezsijüket.
ezt a szöveget nem a telepítők és nem a napelem rendszert vásárlók találták ki.idén 2022-ben, a háború kitörése után, a választások előtt, amikor a kormánny bejelentette, hogy minden pályázat nyert a 100%-os pályázaton, nagyon jól tudta, hogy az energia árak emelkedése miatt a szaldót nemcsak ki fogja vezetni, de ki is kell vezetnie.
és azt is tudta, hogy ki akarja vezetni.mégis olyan 100%-os pályázatot írt ki és hirdette ki a nyerést, amiről tudta, hogy soha nem fog megtérülni az államnak se. mert 5kWp rendszer szaldó nélkül egyszerűen kihasználhatatlan, teljesen fölöslegesen van a tetőn a befektetett tőke.
a kormány már a kihirdetéskor tudta, hogy lesz 0,8 kwP -re egy engedélyezési könnyítés.megtehette volna, hogy fix 0,8kwP-re ír ki pályázatot, kímélve a hálózatot, a befektetetndő tőkét , terítve a termelést, szélesebb rétegre kiterjesztve a rezsibiztonságot amit a ,8kwP nyújtani tudott volna.
és tehetett volna egy olyan jelzést további sokaknak, hogy nem a nagyobb napelem rendszer lesz a hasznosabb.
de nem tett semmilyen jelzést, inkább fűtötte a rezsinullázási hype-ot.
a fidesz kormány felelőltlensége szerintem elvitathatalan abban hogy sokan a nyilatkozatait úgy tekintették, hogy minél nagyobb napelemrendszer nyújt majd később létbiztonságot az emelkedő energiaárak ellen.
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
-
Andras6800
senior tag
válasz #31733248 #39229 üzenetére
Nyílván értem, hogy Eu szinten energetikai válság van. Lehet most húzni jobbra- lehet húzni balra. Politikától mentesen elismerhető, hogy egy komoly kihívás előtt áll az EU.
Mindezek fényében páne fura, hogy "tüdőn lövünk" egy energiaforrást. Még ha kiszámíthatatlan is.
Akárhogy olvasom ezt a mondatot: "Csak hogy a nagyságrendeket lássuk: egy jelenleg működő HMKE-re aktuálisan közel 2 millió forintos hálózatfejlesztési költség jut, amit az MVM-től Mészáros Lőrinc érdekeltségéig a különböző cégek a szintén sokat szidott és megemelt összegű rendszerhasználati díjak segítségével fizetnek."
Számomra nem világos, hogy a már telepített HMKE kapcsán miért kell szerzett jogot kidobni az ablakon. Elvégre ez a beruházás már megtörtént. Pláne, hogy a korményzat locsolta a pénzt a napelemre egészen idén őszig. Vagy akkor még nem létezett ez a tétel?
Avagy!! Akkor is létezett, csak valaki benézte...
"A kritikád amúgy jogos, rengeteg dolgot sokkal jobban lehetett volna csinálni."Természetesen csak az nem hibázik aki dolgozik. Én ezt el tudom fogadni. De!!
A politikus az egyetlen szakma ahol idehaza nem sok felelősségrevonást látunk! Ha te holnap csinálsz egy mogyoró hámozó vállalkozást, bizonyos részben a saját anyagi javaiddal felelsz érte (Bank nem fog 100%-ban hitelezni [politika off, ezért nem folytatom a mondatot ] ).
Ergó döntéshozoó szinten akkor ezt valaki cefetül benézte. Rugrasztottak 100 000 családot valamire amiről kiderült, hogy nem máj, hanem szar. És most ezt a hibát ezen csládoknak kell megfizetnie.
Ahogy írtam is.. áldozathibáztatás ugyan, ha embereket MLM ügynökök, vagy mittémén meggazdagodsz szakértők bepaliznak jó dumával. De ők felültek egy karizmatikus illetőnek.
Esetünkben az értünk felelősséget vállaló államigazgatás palizott be minket én úgy érzem.És most az az elvárás, hogy kussban nyeljem le a békát. Mert hát drága a hálózatüzemeltetés.
Én ezt az egészet úgy tudnám elfogadni, ha az egyik "mélyen tisztelt" politikus kiállna és elmondané, hogy elqurtuk...
Mert a jelenlegi vezető politikusok a most beszántás alatt álló rendszer támogatásával meg reklámozásával igenis komoly politikai hasznot húztak az elmúlt években.
Tudom, hogy nem személy szerint te tehetsz erről. Én ügyfélszolgálatos betegségnek hívom a dolgot (Ha elmegy a net mindenki az ügyfélszolgálatossal üvölt, pedig tudui nem Mancika a First level supportról vágta el a kábelt kv szünetben )
-
topikk
senior tag
" Biztos nem tudsz róla, ezért leírom: az amerikai atomipar immár 26. éve nem képes arra, hogy a saját országában atomerőművet adjon át, mindezt úgy, hogy az amerikai atomerőművek erősen elöregedettek, átlagos életkoruk pedig 40 év..."
Nyomod te is az USA ellenes fake news propagandat mint a fideszsajto legalja. Majdnem 100 mukodo raktoruk van, biztosan nem ertenek hozza.
https://www.eia.gov/energyexplained/nuclear/us-nuclear-industry.php
Recent U.S. nuclear construction activity
In 2016, the Tennessee Valley Authority's (TVA) Watts Bar Unit 2 in Tennessee became the first new U.S. reactor to come onlineThe two new reactors that are now under construction—Vogtle Units 3 and 4—in Georgia are expected to come online before 2023.
-
kiir
tag
Nincs szájkarate. Nem is írtam rólad se jót, se rosszat. Egymás mellé tettem négy szövegtestet:
- rendelet,
- rendelet indoklása,
- MEKH sajtóbeli megnyilvánulásai (itt és itt),
- Econ itteni hozzászólásai.Páronként megállapítottam, hogy mik köztük a tartalmi különbségek és azonosságok. Kiderült, hogy az első három nem egyezik pontosan, a negyedik viszont azonos a harmadikkal. Mindez nekem azért volt fontos, mert új hírekre vadászok, lévén érintett vagyok egy kifizetett és készrejelentett, de üzembe még nem helyezett HMKE tulajdonosaként.
És köszi, hogyha új híreket hozol.
-
-
"Zoli"
csendes újonc
-
asdf_
veterán
válasz #31733248 #39347 üzenetére
Nem. Ez jelent meg a sajtóban és a napelemes szervezetek is szerették így értelmezni, de ebbe már végképp nem mennék bele, mert a topic tele van olyanokkal, akik a saját hitük szerint jobban képesek értelmezni a jogot, mint egy szakjogász, vagy maga az Energiahivatal.
A lentiek, jelen közlemény gazdája, tudnak erről, hogy a napelemes szervezetek hülyék es szeretnek a saját előnyükre értelmezni dolgokat megtévesztve ezzel a lakosságot? (Sőt, ezt a napelemes cégek anyagi érdekből teszik, tehát lapozzuk csak meg a BTK-t... Az összes újságíró meg asszisztál ehhez)
Az uniós szabályozással összhangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő háztartási méretű napelemes rendszerek esetén a jelenleg hatályos elszámolási szabályok (szaldóelszámolás) változatlanok maradnak.
És akkor most biztos, hogy mindenki hülye, aki ezt itt fent elhitte?
[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
válasz #31733248 #39347 üzenetére
Eon!
Nem ertek6az atomerőnűvekhez.
De.
Az orosz (Roszatom), szinonímája a korrupció, jó van az úgy, tré minőség., zéró garancia, végtelen csúszás, és végtelen költségek.Paks 2 tesója lenne ugye a Szentpétervári, ami két éve az átadás utan üzemelt két napot. A Finnek ugye visszatáncoltak az ilyen erőműtől.
Bármelyik Lakatlan-szigeteki cég megbízhatóbb mint egy Orosz. Nem értem miért gond, ha egy cégnek külső beszállói vannak.
Fideszes energiaügyi muksó mondta a nyáron, hogy a szankciók miatt Paks 2 soha nem fog megépülni. Hiába az A-tól Z-ig, a nyugati alkatrészek nélkül soha nem lesz kész!
Hidd el van tapasztalatom benne, ha a Yokogawa műszerek helyett megveszik az ócó pici kínait, az nem megnyugtatő!Vegezetül lehet tolni a propagandát, hogy Amerika szar, miből van több a tenger fenekén? Amerikai vagy Orosz atomtengeralattjáróból? Ennyi!
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
asdf_
veterán
válasz #31733248 #39353 üzenetére
De az nincs meg, hogy bármilyen eszméletlen jólértesült és mindentudó vagy, sőt még annál is jobban, ha látszik, hogy lesz valami, mondjuk idén év elején (nem tudom mikor és nem tudom mi, mert csak emlegeted, nem idézed, hadd ne keressem mar vissza x száz hozzászólásból), akkor egy ez év eleji változás alapján nem lehet lehülyézni több tízezer embert meg egy teljes szakmát, hogy helló, a nagy semmiből most jött egy hátraarc és hogy az úristenért nem vagytok jósok és nem cselekedtetek már két évvel ezelőtt ennek megfelelően, amikor MAGA A KORMÁNY tolta teli szájjal, hogy pont az ellenkezője lesz annak, mint ami most történik (ja, hogy a kormány sem látta előre hogy a nagy orosz vezérnek elmegy az agya és háborúzni kezd, de ha ők sem tudnak jósok lenni, akkor én hogy legyek? Mert valamilyen szinten okozhat gondot a szaldó volt rá egy évtizedük, hogy kitalálják, hogyan vezetik ki, nem tették, leszarták magasról (mint ahogy azt is, hogy a rezsicsökkentés miatt legatyásodik a hálózat -vagy ha összeesküvéselméletes akarok lenni, direkt legatyásították, hogy Lölő tudjon venni majd egyet occsóér'-) , de azt azért nehezen hiteti velem el bárki is, hogy nem a háború miatti energiaproblémák miatt kell most hirtelen terítő rántani. Értsd: ha nem lenne háború, akkor aki most szaldós, az még 2026-ban is az lett volna.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AliExpress tapasztalatok
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest