Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Istv@n

    aktív tag

    Sziasztok!

    Szerintetek megreklamáljam az alábbi panelek telepítését? A tartószerkezet nem tűnik a leg optimálisabban elhelyezettnek. Kell emiatt aggódnom?

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz Istv@n #8825 üzenetére

    Ez elég sz@rul néz ki! :Y
    Miért? Korábban már írtam:
    "fogj egy A4-es lapot, fogd meg a hosszabb oldalának 1/4 és 3/4 részénél (ahogy a napelemet helyesen kell rögzíteni), feszítsd meg (mintha frankón lenne rögzítve), és lebegtesd meg a karod! A papír nem egy merev dolog, de még így sem veszít a felület a tartásából! Most fordítsd el a lapot, és a rövidebb oldalát "rögzítsd", és ugyan úgy rázd meg! Azt tapasztalod, hogy a közepe be fog hullámzani! Most ezt képzeld el a tetődön, 1,6m2-es felületen, olyan idióta orkán erejű szélben, ami szokott időnként lenni! Ugyanis a napelemekre a szél vákuumhatása sokkal nagyobb terhelést bocsát ki, mint a hóterhelés! Szóval az így rögzített, és nem megerősített oldalfalú napelemekre bátran rá merem mondani, hogy előbb-utóbb (több év múlva) hajszálrepedések fognak megjelenni!
    2013-ban beszéltem erről egy gyártóval, és azt mondta, hogy lehet így rögzíteni, de akkor szóljunk rendelés előtt (közvetlenül a gyártótól vásároltunk), és akkor megerősített oldalfalú napelemet küldenek! Jah, és akkoriban még 45mm volt a falvastagság, ma meg 35mm, de van már 30mm is! (Anno, mikor megjelentek a 2x1m panelek, azokat pl. 3(!) sínre kellett pakolni!) Persze azóta fejlődtek a bordamerevítések is, de én inkább biztosra szoktam menni ;) "

    Nálad ez még annyiban módosul, hogy azokon a pontokon fogd meg a napelemet, ahol a sín kilóg a napelem alól! Ahol a sín a napelem közepénél van, az egészen biztosan nem fogja szeretni a szél vákuumhatását! :( A mikrorepedések kialakulására egy nagyobb összeget is fel mernék tenni... :(((

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák