-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #52148 üzenetére
Szerintem nem lehet másképp értelmezni, de ugye ha normális jogalkotás zajlana, ráadásul időben, ahelyett hogy csapódnak ide-oda mint az ökör töke menetben, mert épp el akarja sodorni őket a népharag, akkor erre futja, hogy segget csinálunk a szánkból meg nem egyértelmű, visszamenőleges hatályúnak tűnő rizsával nyugtatjuk a népet (egy Brüsszelezés meg egy azon túli hazugság között).
[ Szerkesztve ]
-
jdeutsch
tag
válasz senki68 #52140 üzenetére
Szerintem nem egy iskolában tanultuk ezt a szakmát, nincs értelme erről vitatkozni.
Nekem más a véleményem! Ezen nem fogunk összeveszni, részemről a vita lezárva.
Feltéve, de nem megengedve,- lehet igazad egy átlagos kazán esetén, de folyamatvezérelt lambda szondás kazán esetén nem ! Állandó paraméterek !!! -
tomi07
tag
válasz kanyi51 #52139 üzenetére
Szia. Még nem is jelentették készre. Jövő héten jönnek az érintésvédelmi vizsgálatot megcsinálni, utána lesz a készrejelentés. De időközben már voltak, az app már működik. Elég sokat játszogattak vele amíg összejött.
Viszont a bejelentettek alapján már nyugodtan várok, beleférek a szaldóba. -
Borisz76
veterán
válasz tomi07 #52155 üzenetére
Ez igaz....
Engem már nem érint mivel pályázatos vagyok.
Így vagy úgy de nekem más lesz az éves szaldó helyett.
Ezt ugye a szerződésben is vállalni kellett.2 éve indult a 100%-s pályázat és mi a komplex-et pályáztuk meg.
Ebben ugye a napelem rendszeren kívül van még aksi pack , hőszivattyú és minden külső falon lévő nyílászáró cseréje is !
Még eddig semmit nem szereltek fel vagy be !
Pont ma küldtem vissza a módosított "árajánlat" -ot....
Inverter , aksi-pack , hőszipka ára emelkedett.
Kérnek tőlem ezekre 1.25 MFt-t !
Pedig majdnem ki lett maxolva a pályázati pénz.Még a nyílászáró cseréjének árajánlatát kell megvárnom....
Tuti az is emelkedett , csak még nem tudom, hogy mennyit kell pluszban fizetni.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
ftamas0201
senior tag
Mennyire durván látszik, hogy rövidülnek a napok. Napok óta tökéletes napsütés, felhő semmi, és 5 nap elteltével 4kWh termelés mínusz van, naponta közel 1kWh áram, nem semmi Szeptember 5-én 40.46kWh volt, ma 36.45kWh lett az eredmény.
-
asdf_
veterán
válasz csemberlen #52159 üzenetére
Ott már rég kivitelezőt kellett volna váltani... (persze ha nem kívül belül aranytölgy ablakot akar szúnyoghálóval és redőnnyel egy háromemeletes hárban).
-
gduck
addikt
válasz ftamas0201 #52157 üzenetére
Épp ezt néztem én is ma
Egy hétre (felhőtlen hét volt!) visszamenőleg, DK tájolás, Keleten egy kis domb, ami reggelente takar (főleg télen):
44,12
43,97
42,89
42,40
41,82
40,47
38,77[ Szerkesztve ]
-
veterán
Párunknak érdkes lehet a SolarEdge új (2024-ben megjelenő) bidirectional töltője ...
https://www.pv-magazine.com/2023/06/16/solaredge-unveils-bidirectional-ev-charger/
400-800V-os töltés állítólag közvetlenül napelemről ...
-
7Heads Drago
veterán
válasz senki68 #52088 üzenetére
Mikor én telepítettem a napelemet, előtt lett szabványosítva a mérhőhely. A H tarifa annyi + költség lett volna, hogy meg kellett volna venni a csatári dobozokat.
Akkor még a H tarifa amperéért nem kellett fizetni.
Ez nagyon nem igazságos. Most vedd úgy hogy meg vagy feddve ezért. Milyen dolog már hogy bagóért megcsinálták neked ezt anno és aki most csináltatja annak meg ez milliós tétel.
(Nekem a mérőhely szabványosítás abból állt hogy a fa villanyóra szekrényt belülről legipszkartonoztam és kettéválasztottam. A szerelő (MVM-es) szerint elég lett volna az is ha csak tűzgátló festékkel lekenem)Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
veterán
válasz Reggie0 #52166 üzenetére
ez a 3S és sok P mit jelent? ennyire nem vagy képben
Ha jól tudom a SE esetén az optimalizálók adják a 750V (többféle fesz van SE esetén is már) a SolarEdge töltőnek ami DC-DC átalakítással rá tudja adni az autóra...Sőt azon autók esetén amik tudják a bidirectional töltést... azoknál az akkukból jövő DC feszültséget vissza tudják string feszre alakítani és az SE inverter csinálhat belőle ACt a háznak... már csak az lenne jó ha asszimetrikus termelést tudna a SE inverter (szerintem az én 7km nem tud ) mert akkor éjszaka aktivált visszvatt védelemmel offgridként is tudna működni ... elvileg már van asszimetrikus SE inverter ha jól tudom...
-
7Heads Drago
veterán
válasz jdeutsch #52133 üzenetére
Felkészült vagy...
De továbbra is állítom hogy mióta van elektromos áram sose volt ilyen leállás. Ha lesz akkor meg tartok tőle nem az lesz fontos hogy van-e akkud otthon. Sokkal inkább hogy ezt elbírod engedni és menekülsz, vagy meghal az ember. Persze mindenkinek szíve joga arra költeni a pénzét amire akarja. Zártam a részemről.Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
313313
addikt
válasz 7Heads Drago #52168 üzenetére
Azért a júniusi nagy haváriában, ami Pest és Bács megyét sújtotta, voltak izgalmas dolgok. Mikor vége lett a ihar ak 75 köf vonal volt kiesve... volt nem egy település (nem tanya) (pl Cegléd belvárosában is volt) ahol 2-3 nap múlva lett villany, de volt ahol 6-8 oszlopközben tünt el a köf vonal, ott 4-5 ap is volt, mire lett villany...
Szerencsére nem sűrűn de előfordúlnak nagy kimaradások.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Z_A_P
addikt
-
Jenő@
újonc
válasz 7Heads Drago #52023 üzenetére
Most ezt a képet találtam. A teteje nem is látszik rajta. Az utca túlsó oldalán van.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
soros, parhuzamos.
A lenyeg, hogy csak kisfeszultseggel lesz a rendszer HKME. Ha torpefeszultsegen (DC100V vagy AC50V alatt) marad a halozat amire termel, akkor nem szamit HKME-nek, es onnantol mar csak a tuzvedelmi eloirasokkal kell foglalkozni. Persze a gridre nem csatlakozhat(aztan bizonyitsak, hogy a konnektorba fogyasztonak bedugva lett-e vagy nem).
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Andras6800 #52177 üzenetére
Jelenleg a wallboxnak ismerek egy bidirectional dc töltőjét, de az 2m Ft.... :(
Itt elvileg lehetne olcsóbb mert az inverterben ott a DCAC átalakító, de ahogy korábban írták új inverter is kellhet... amivel együtt még már tuti drágább lesz... :(Maga a töltőre amúgy 2000 euro ár tippet hallottam a solaredge-es ismerőstől...
-
run4fun
tag
Sziasztok!
Házvásárlásban vagyunk és a hirdetés szerint napelemmel kapjuk. Jelenleg ott tart a dolog, hogy hamarosan elkészül, de az Eon-nál pattog a labda, mert a kivitelező elvileg az utolsó napon nyújtotta be az igényt 2022ben,amikor volt a napelem szaldó mizéria. A kérdésem pedig az lenne, hogy benyújtáskor adnak erről egy "igazoló" lapot Eonnál, hogy fogadták a kérelmet napelem igényre?
A kivitelező nekünk csak a kitöltött igénylőlapot mutogatja és kezdünk kételkedni, hogy valóban be lett-e adva...Köszi szépen!
-
run4fun
tag
válasz csemberlen #52180 üzenetére
Levegő-víz hőszivattyú
-
BB9000
senior tag
válasz run4fun #52179 üzenetére
Ha tényleg tavaly be lett adva az utolsó napon, akkor idén már meg kellett kapniuk az MGT-t. Azon van egy "ügyszám" ( 9 karkater, csak számok). Ha nincs MGT, akkor nincs ügyszámod se. Ez esetben azért egy kicsit félő, hogy mégse volt minden rendben azzal a beadással. Rá lehet kérdezni az E-on-nál, hogy mi a státusz, ahhoz csak fogyasztási hely azonosító kell.
Pollen fórumtárs által megadott oldalon már a folyamatazonosítóval lehet lekérdezni a státuszt, de én olyat nem láttam, az E-on által nekem küldött papírokon olyan nem szerepelt. Az "ügyszám" az teljesen más mint a folyamatazonosító. Nekem idén áprilisban szerelték fel az oda-vissza mérő órát. Azóta termel a napelem.[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
Akkor még több lehet. Én csak ezt a wallbox Quasar 2-t néztem anno. Ez is 1,7 M.
Ha bból indulok ki, hogy a wallbox Pulsar Plus töltésmegosztóval kb Brutto 450 k, evvel szemben az SE EV charger meg Brutto ~ 520 000... És akkor ehhez se árt töltés megosztó.még plusz ~160 000 Ft-ért. Akkor számomra az jön ki, hogy SE megoldások nagyjából 1,5x annyiból jönnek ki, mint mondjuk wallbox megoldások.
Természetesen ez semmennyire sem statisztikai alapú kiértékelés.Szóval Inverter nélkül is drága lesz mint a méreg. De ha azt vesszük, hogy a V2H/V2G miatt nem kell plusz akku, akkor megérheti amúgy. Már ha tudja az autód, mert ez annyire nem elterjedt dolog még. Újabbak tudják jellemzően.
[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
jdeutsch
tag
válasz 313313 #52169 üzenetére
Szép reggelt!
A magam részéről én is ezt probáltam érzékeltetni, és ha ez nem júniusban történik, az csak tetézi a bajt.
És bizony ez télen is megtörténhet, mint ahogy volt februárban is, talán kisebb intenzitással, de arra sincs ráhatásunk. Ami meg történhet, az várhatóan meg is fog történni, előbb vagy utóbb! Az előrejelzések alapján egyre viharosabb időjárásnak nézünk elébe. /ez nem riogatás, hanem a kőkemény valóság, jobb felkészülni rá ammenyire lehet, és talán akkor nem éri az embert akkora "meglepetés"/ -
veterán
válasz Andras6800 #52187 üzenetére
Azért gondolom, hogy a dc töltőben olcsóbb lehet a SE, mert neki az inverterből jöhet DC 750-900 volt amit már csak 400/800 voltra kell alakítani...
Persze valószínű (99%) hogy a régi SE inverterekkel nem fog menni....
Jelenleg e208asunk van nem tudja a bidirectional töltést... de DCn ettől még tölthető lenne naparamról szerintem, s így nincs kétszer veszteség (DCAC ACDC)
Az új esélyes a Cupra Born V3 77es nettó akkuval ami tudja a bidirectional töltést
[ Szerkesztve ]
-
kanyi51
senior tag
-
Gabesz87
veterán
Meg tudnátok mondani, hogy a Fronius Smart Meterhez milyen kommunikációs kábel is kell (inverter és a mérő közé)? A használati Cat5-öt ír. Tehát ha jól értem, szimplán egy mezei min. Cat5 UTP kábel 3 db szála szükséges?
-
olli
tag
válasz jdeutsch #52188 üzenetére
Ilyen szintű kiépítéshez alapos adat nyilvántartás tartozik.
KWatt/Ft adataid hogyan alakultak az egyes energia források felhasználását illetően?
Nálam az ismert változtatások után okafogyottá vált a vegyes tüzelés/puffer kombó, maradt a kondenzációs gázkazán/radiátor fűtés 1630 m3 gáz/év/107 m2 fűtött területre.
HMV villamos bojler/gázkazán automata választással, a fenti gázmennyiség magában foglalja. Napelemes termelés 4600 kW/év, 1 db 750 VA szünetmentes a gázkazán védelmére.
A legutolsó 24 óránál hosszabb, 3 napos áramszünet 10 éve lehetett, akkor bérelt generátorról ment a ház ellátása villamos energiával.By cool !
-
forumpista
aktív tag
válasz jdeutsch #52188 üzenetére
De ez milyen kapcsolatban van a napelemmel, foleg telen?
Erre a problemara a legegyszerubb megoldas egy kandallo/kalyha meg egy-ket kobmeter fa, nem elromlo, nem igenyel karbantartast, evtizedekig elall (szaraz helyen).
Opcionalisan egy aggregator, bar ha az egesz telepulesen nincs aram, akkor max arra jo hogy ne olvadjon ki a huto. -
wik_406
csendes tag
válasz senki68 #52197 üzenetére
Ha tulajdonos van a solar-web-en az inverterednel, akkor tudsz kerni uj jelszot. De ehhez kell egy regiztralt telepito, akit meg kell hivni supervisor jogosultsaggal. Utana at tudjatok irni a service felhasznalo jelszavat.
Milyen invertered van? nem bonyolult bekotni a kabeleket, csak kicsit maceras a meronel.Wik
-
Gabesz87
veterán
válasz senki68 #52197 üzenetére
Most nem tudom, ugyanarra gondolok-e, amit írtál, de telepítés után láttam, hogy a napalemes cég szerepel a solarweben a Jogosultságoknál, mint Rendszerfelügyelő. Jeleztem nekik, és utána megkaptam ezt a jogot. De arról gőzöm sincs, hogy ilyen service user-ként hol, hogyan, milyen adatokkal kell belépni
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)