Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Sanyi52 #36412 üzenetére

    Előrebocsátom, hogy a pályázatos esetekkel nincs tapasztalatom. Én 2017-ben ~3600 kWh éves fogyasztással vágtam bele egy 2,2 kWp teljesítményű rendszerbe egyfázisú 3 kW-os inverterrel úgy, hogy a ház 3×16 A-es hálózattal van ellátva. Látható, hogy nem az egész évi nullázás volt a célom, hanem az, hogy az akkor még kizárólag villannyal fűtött, de egyébként indirekt módon is fűthető bojleremet majd átkötöm egy (akkor még nem létező) napkollektorra, így az éves fogyasztásomat sikerül úgy lenyomnom, hogy a napelemekből származó éves ~2600 kWh elég lesz az egész háztartásra. Tudtam, hogy a befektetés nem fog hamar megtérülni, de nem is ez volt az elsődleges célom.

    A napkollektort most fogom felszerelni, így a bojler fogyasztása javarészt lekerül a villanyszámáról viszont időközben lett egy kisebb e-autónk is, ami előreláthatólag kb. pont a bojler fogyasztásával löki majd meg az éves igényünket. Baj továbbra sincs, mert az inverterben van még egy kihasználatlan string, amit kiegészítve néhány további panellel, elérhetem a 3 kWp termelést, így az éves 3600 kWh is elérhető lesz. Sőt, ha a napelemeket kitolom 4 kWp-re, akkor ugyan az inverter nem fog nagyobb teljesítménnyel termelni, viszont egy napra hosszabban elnyújtva fog max. teljesítményen dolgozni, így akár az éves 3800-4000 kWh termelés is elérhető lehet. Gazdaságilag talán nem a legideálisabb megoldás, de még mindig a kis, egyfázisú inverteremet használom szerződés módosítás nélkül.

    Ha pedig idővel globálisan megszűnik a szaldó, akkor sem jelent majd komoly fejtörést eldöntenem, melyik fázisra kössem a nagyfogyasztóimat akkor, amikor süt a nap, hogy minden termelt energiát elhasználhassak (elméletben még az autó AC áramfelvételét is tudom szabályozni bizonyos keretek között). Hasonló teljesítményű, de háromfázisú szimmetrikus táplálásra képes inverternél ez nem lenne lehetséges és simán lehet, hogy egy rakás napenergia menne a levesbe. Így viszont az egy fázist teljesen ki tudom használni.

    Én a helyedben választanék innen (Inverterek listája .PDF) egy jó nevű egyfázisú 3 kW-os invertert és annak az elektromos adatait írnám be az igénylőbe. Így legalább egy fázison lenne 13 A-ed, amit kimaxolhatsz, ha mégis lecsúszol a szaldóról.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák