Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • -NOKIA-

    Ármester

    Mi a helyzet a napelemes túltermelés árával?
    A napelemet (háztartási méretű kiserőmű) telepítő háztartások általában az éves fogyasztásuk lenullázására törekedtek. Az első tört évben, vagy ha későbbiekben növekvő fogyasztásra (pl. tervezett, de még nem megvásárolt elektromos autó) tekintettel a jelenlegi éves fogyasztásnál nagyobb éves termelésre képes rendszert vásároltak, akkor a túltermelésért eddig kb. 12 Ft/kWh árat adott a szolgáltató. 2022. július 1-től a villanyszámlán szereplő kb. 37 forintos árban már csak nettó 6 forintot tesz ki az áram ára, a fennmaradó 31 forint a rendszerhasználati díj és az ÁFA. Azaz aki többet termel, mint fogyaszt, mostantól már csak 6 Ft körüli összeget kap majd. Ez egyébként független a most bejelentett rezsicsökkentés-csökkentéstől, a 6 forintos ár már júliustól él.
    A szaldós rendszer ugye marad?
    Egyelőre nincs hír változásról, a szaldós elszámolást továbbra is választhatják a naperőmű-telepítők, jelen állás szerint 2023 végéig. Amíg a szaldó él, az éves fogyasztásunk kinullázásánál nem érint minket, hogy mennyi az áram ára, mivel kWh alapon számolunk el a szolgáltatóval.
    Amennyiben egyszer megszűnik a szaldós rendszer, akkor azonban fájdalmas lehet, hogy a nyáron, délben megtermelt áramért csak 6 forintot kapunk, miközben a télen és/vagy éjjel vételezett áramért mai áron akár 70 forintot kell fizetnünk. Különösen fájdalmasan érintheti ez például a hatalmas napelemmel és elektromos padlófűtéssel ellátott házakat. 2025-től ezek gyakorlatilag eladhatatlanná vállnak majd, mivel az új tulajdonos már vélhetően nem lesz jogosult a szaldóra, így télen sokszázezres havi fűtésszámlát kell majd fizetni annak ellenére, hogy a tetőn lévő napelem kWh alapon megtermelné a fűtésre fordított energiát. Abban reménykedhetünk, hogy az akkumulátorok ára tovább csökken, és ha télre nem is, de legalább éjszakára el tudjuk tenni a saját termelésünk.
    Napelemem van, többet fogyasztok, mint termelek, melyik árat kell fizetnem?
    A közlöny szövege nem fogalmaz egyszerűen ebben a tekintetben, a szakértők azonban úgy értelmezik, hogy a termelésen felül fogyasztott 2523 kWh-ig kedvezményes árat kell fizetnünk. Ha egy 5 kW-os napelemes rendszer tulajdonosa tehát az év során visszatáplál 4000 kWh-t, és a hálózatból vételez (amikor a pillanatnyi fogyasztás meghaladja a termelést, elsősorban éjjel és télen) összesen 6000 kWh-t, akkor a fizetendő csak 2000 × 38 Ft, annak ellenére, hogy a teljes, 6000 kWh-s fogyasztása magasabb, mint a kedvezményes keret.
    [Hasznos cikk]

Új hozzászólás Aktív témák