- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen monitort vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Projektor topic
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zizi123
senior tag
válasz FamulusSolar #2500 üzenetére
20 panelt kell felszerelnem, igy azon nem tudok sporolni.
A munkadij pedig erdekes modon nem igazan valtozott, mindig 200eFt volt, amikor meg eredetileg kevesebb panelrol volt szo, akkor is. Ugy nez ki egysegaras -
Geresics
Topikgazda
válasz FamulusSolar #2500 üzenetére
"... és a munkadíját is."
Szerintem azt annyira nem. Mivel a legtöbb vállalkozó nem TERC-ben készít ajánlatot, így a munkadíjnak azt veszik figyelembe, hogy x ember adott napi költség, ugyanis arra a napra akkor is ugyan annyi bért kell fizetni, ha 18, vagy ha 20 panelt szerel fel, és ezzel szerintem nincs is gond.Amúgy kicsit úgy érzem magam, mint amikor néztem a Spártai c. filmet. Már többedszer írod le ugyan azt, amit én is. Kicsit fura, mert nekem címezted a választ. Ha a választ legközelebb a kérdezőnek címzed, akkor már nem lesz fura, mert akkor gyakorlatilag Te is megerősíted amit én írok. Vagy valamit rosszul értelmeztem volna?
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
GIJoe
addikt
"hamarosan a betáplálást völgyidőszakban körvezérléssel le fogják kapcsolni, ami szakmailag egy agyrém, mert az export nullázása helyett ez a megoldás az inverter leválasztásával abban is megakadályoz, hogy te magad elhasználd a megtermelt energiát, hacsak nem vagy képes sziget üzemben (is) működni."
Tehát, akkor csak megérné inkább hybrid invertert feltenni?
Emberi árban nem sikerül sehol találnom, pedig az EUban van jó pár ...
Huawei SUN2000L-4KTL nem kimondottan egy hibrid inverter , de akkut
lehet pattintani hozzá, akkor most mi is, senkit nem találok aki tudna nyilatkozni ez ügyben...[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
Ez nem egy reális forgatókönyv, hiszek benne, hogy azért ilyen ökörséget nem engednek átvinni... bár nincs kétségem, hogy ennél durvábbat is szeretnének a hálózati engedélyesek, csak hogy ne kavarjunk bele a bizniszükbe...... én inkább tippelném ijesztegetésnek, vagy egy tudatlan alkalmazottnak, aki nem állt a helyzet magaslatán... tudnék mesélni 2012-ben mikkel próbáltak engem "eltéríteni" a projekttől... nem sikerült... én egyelőre biztosan nem áldoznék hibrid rendszerre... az akkus rendszerekről meg az a véleményem, hogy semmilyen formában nem kifizetődő... az amortizáció felzabálja a profitot... akkor inkább vesszen abban az időablakban az energia.. jelenleg az elérhető accu technológia környezetszennyezőbb mint a lignit... csak ott létjogosult, ahol mozogni kell, pl villamos autók... de sok szakértő szerint még ott sem...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
GIJoe
addikt
Lenne egy gyors kérdésem még a napelem minőségével kapcsolatban:
Egyik ajánlatban Canadian solar van 275W, másikban Luxor 285W 43E vs 48E Ft
a Luxoros ajánlattevő kihangsúlyozta hogy a Canadian-nál sokkal jobb, helytálló
lehet e ez a dolog? (30% tető, erősen osztott sátortető) -
Geresics
Topikgazda
Kérdezd meg, hogy miben jobb?
Tedd egymás mellé a két napelem adatlapját, és soronként hasonlítsd össze az adattáblát! Ne a feszültség/áramerősség értékekre koncentrálj, mert az eltérő teljesítmény miatt az eltérő lesz, hanem a többi változóra!
Vannak nüansznyi különbségek napelem és napelem között, de alaptörvény, hogy minden értékesítőnek maga felé hajlik a keze.Léteznek napelem besorolások is, de amikor utoljára (2016-ban) néztem, akkor az leginkább az összeszerelésre vonatkozott, és a napelem kerete és a cellája közötti távolságra fektették a hangsúlyt. Azóta ezzel a résszel nem foglalkoztam, így ha más fontos eltérés is van, akkor mea culpa!
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Zizi123
senior tag
Tud valaki arat mondani 310-320W-os poly panelra?
Mennyi most a listaara ezeknek? -
Janusz001
őstag
Kérdés, szolgáltató jóváhagyta a csatlakozási doksit, postázta a tervezőnek, illetve a kivitelező is készre jelentette a rendszert, rákérdeztem a csatlakozási irodában. Van még valami akadálya az óracserének az időn kívül? Vagy a csatlakozási doksit is még vissza kell küldeni aláírva és utána jöhet majd az óracsere?
-
FamulusSolar
kezdő
válasz Zizi123 #2511 üzenetére
Miért pont POLY-t keresel ?
A nem drága helyeken 48-50 eFt bruttó a LONGi LR6-60HPH 320 Wattos MONO PERC FÉLCELLA-s napelem.
Ami ráadásul normál 100x165 cm méretű.
Nem egyszerű találni a hazai piacon ezzel versenyképes ár/érték arányú POLY cuccot ebben a 320 Wattos kategóriában.
A mono az esetek zömében még jobb választás is.Famulus Solar
-
Zizi123
senior tag
válasz FamulusSolar #2514 üzenetére
Azert irtam polyt, mert 280W-os poly volt az ajanlatban 40eFt-ert.
Ha 50 korul van a 300-as, akkor nem eri meg jobban megeri +2db-ot felrakni a 280W-osbol. -
FamulusSolar
kezdő
válasz Zizi123 #2515 üzenetére
Elosztod a teljes árat a napelem összes Watt-al és kapsz egy Ft/Watt fajlagos árat.
...és már látató is lesz az igazság a valódi árszintekről.
pl. ha kapsz 6080 Wattos rendszert 2219 eFt-ért
akkor 2219000/6080=~365 Ft/Watt a fajlagos ár.
Amit aztán lehet még korrigálni a minőséggel.
Mert a dácia és a volvo sem azonos kategória.
Ahogy nem azonos kategória
egy kifutó olcsó 280 Wattos poly cucc sem
egy 320 Wattos mono perc half-cut cuccal pl.Famulus Solar
-
Tanuló
újonc
Sziasztok! Most kaptam ajánlatot a meglévő rendszerem bővítésére. Nekem, mint már írtam egy 6,8kw-s rendszer van egy 6kw-s fronius symo inverterrel. 280w poly Bisol BMU panellel. Azt mondta a kivitelező max három panelt rakhat még fel? Ez így 7,52 kw. Ezt majd még átbeszélem azert vele.
Az árra pedig azt mondta, hogy telepítés, tartoszerkezet meg minden együtt a Bisol BMU 280w panelekkel - 72.000ft./db. Ezt én egy kicsit sokalom. Ez nem drága? Vagy a bővítés mindig ilyen árban van. Valamilyen olcsóbb lehetőséget, panelt nem tud valaki ajánlani ami jó lehet nekem? Vagy érdemes költeni rá és mindig egy fajta panelt rakni? Várható, hogy ezek a panelek egyre olcsóbbak lesznek, mert még tudnék várni vele valamennyit. Télen úgy sem sokat termel.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Szia
Meglévő garancia miatt én nem nagyon rakatnám fel mással, más típust meg főleg nem, ha van egyező a meglévőre. Fronius szerint több is felrakható. Legfeljebb ha garis problémákat feszeget, akkor kérj állásfoglalást a Froniustól, írásban. Utólagos munkák mindig drágábbak, gondolj bele, hogy a kiépítésnél az inverteren is keres.
-
jbnd-007
tag
Van két nagyjából egyforma árú 1.6m körüli ajánlatom, az összefoglalóban lévő számomra érthetetlen technikai leírást olvasva a hibás kombinációkról, gondoltam, inkább megkérdezem, hogy ezek jó napelem/inverter kombinációk-e, illetve hogy melyiket gondoljátok jobbnak.
- 15xSharp ND-AK 275, Fronius Primo 4.0-1, 4.125 kWp
- 14xBisol BMU PERC 285W, Fronius Primo 3.6-1, 3.99 kWpDéli 25 fokos tetőre. A szomszédban van egy fa, ami néha árnyékol, ezért két string valószínűleg jobb lenne, mint egy. De még lehet, hogy meg tudom győzni, hogy vágja ki.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz jbnd-007 #2521 üzenetére
Sharp egy picit már régi konstrukció, viszont sok van belőle. Bisol-t én nem ismerem, de itt valaki említette már, a 3.6-os inverter olcsóbb, mint a 4-es, így az ár picit drágább fajlagosan.
Azt kell megnézni, hogy a fa mikor és mennyi panelt árnyékol majd vélhetőleg, ha 1-2db-ot, érdemes lehet utána kérdezni, olvasni a Tigo optimalizálónak, azt lehet akár 1db-ra is tenni.
Nekem nagyon kicsi a dőlésszögem és ezért lett mono panel, ha normál lett volna, felezett poly lett volna. A napelemszövetség oldalán tudsz kérni csoportos ajánlatot, az már jó támpont lehet.
De nem minden az ár, vannak egyéb kritériumok is, amik fontosak lehetnek.
Kp-s vagy pályázatos? -
jbnd-007
tag
válasz #32577792 #2522 üzenetére
A fa most őszi reggeleken árnyékol leginkább, 10 órára az egyik string már teljesen termelne, a másik inkább csak 11 után. Nyáron kicsit jobb a helyzet, tavasszal meg még nincs lombja. De csak egy vadon kinőtt ecetfa, remélem, hogy nem nőtt a szomszéd szívéhez.
Készpénzes lesz.
-
Geresics
Topikgazda
válasz jbnd-007 #2523 üzenetére
Ha ilyen szinten árnyékos a hely, akkor kérj ajánlatot inkább SolarEdge rendszerre, de még inkább Maxim panelre!
Többiek:
(Jövő hét végére meglesz talán a SolarEdge szerviz-minősítésem is, majd igyekszem infót kisajtolni belőlük, hogy mi az álláspontjuk a nagy konkurenciáről! )*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
jbnd-007
tag
válasz Geresics #2526 üzenetére
Kértem egyet a tisztaenergiáktól, köszi a tippet.
A magyar forgalmazó leírása alapján ugyanúgy kell szerelni, mint bármelyik másik napelemet. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan rábízhatom a kedvenc helyi cégemre, vagy azért ez túl van szépítve és nem árt, ha a telepítőnek van már vele tapasztalata?
-
jbnd-007
tag
válasz Geresics #2528 üzenetére
Napelem márkákat tudsz írni? Magyar oldalakon csak a Suntech-et sikerült megtalálnom. Vagy más nem is gyárt Maxim chipes napelemet?
http://www.naploposhop.hu/suntech_275_wp_smart_polikristalyos_napelem_1212
-
FamulusSolar
kezdő
válasz jbnd-007 #2523 üzenetére
A jó hír, hogy a PRIMO 2 bemenetes és már 80 Volttal is termel ...
1.
Rakd az egyik sztringre CSAK azokat a paneleket amik reggel árnyékosak.
De legyen ezen a sztringen azért leaglább 6 panel.
Ezt a sztringet a FRONIUS dynamic peek managere majd kezeli az árnyékos órákban.
https://youtu.be/2OmcKqfM5VI?t=62.
Rakd a többi napelemet a másik sztringre.----
Így minimális termelési veszteséged lesz, mindössze egy plusz garnitura DC védelem árán.
(cirka 35-40 Ft)
Miközben maradhatnak az olcsó napelemek és a normál inverter.Az optimalizálós cuccok SEM fognak érdemben jobb eredméynt adni.
Viszont tuti, hogy többe kerülnek.Ha szükséges, akkor további 1 napelemmel lehet pótolni a leírt árnyék miatti éves kWh veszteséget.
(70-75 eFt)Az ecetfát persze jobb lenne kivágatni.
Ajánld fel, hogy kivágod/kivágatod te...
Aztán gyorsan tedd is meg amíg még él-behajtható az igéret!!!
(nem jó az ilyesmit halogatni, ha engedik, akkor AZONNAL csinálni kell)Sőt én felkínálnék valami kisnövésű NEM lombhullató fát/cserjét is helyette.
A csali gyakran bejön főleg, ha hozzátezsed,hoyg enenk nemhullik alvele és télen is zöld lesz.A tűztövis pl. olcsó, igénytelen és alapvetően szép is...
https://kertlap.hu/tuztovis-a-madarak-kedvence-a-besurranok-reme/
Vagy a babérmegy, spartan boróka, stb. is jó ötlet lehet.
-----
Napelemnek a 25 fokos délies tetőre a 320 Wattos mono perc félcellás longi és a fronius primo lenne az ajánlatom alighanem. Ha 4 kWp körül kell, akkor mondjuk 6+6 vagy 6+7 napelem bontásban a 2 sztringre szétdobva.[ Szerkesztve ]
Famulus Solar
-
-
jbnd-007
tag
válasz FamulusSolar #2532 üzenetére
Hát, az egyik ajánlatban ugye Bisol napelem van, netto 41 ezres áron. A Suntech kábé ugyanennyi. A másikban a Sharp olcsóbb (29e), ott valahova máshova trükközték be a felárakat. De kipróbálom majd, hogy mit szól a Bisolos cég egy 1:1 cseréhez.
Október ugyan elég spéci hónap (alacsony nap és még van lomb is), de most az árnyék délelőtt végigsöpör az egész tetőn és nem nagyon tudom úgy elképzelni a két stringet, hogy ne lógjon bele folyton mindkettőbe. Ráadásul az ajánlataim 1 stringesek, a plusz DC túlfeszvédő is jelent kb. 50e plusz költséget, nem?
Az már nekünk is eszünkbe jutott, hogy felajánlunk másik fát, meg hogy fizetjük a favágást. De a Maximmal ez is megoldódna.
-
FamulusSolar
kezdő
válasz canniball #2533 üzenetére
A kihajtó zöld részeket glifozat alapú totális gyomírtóval kell kezelni.
(glialka, fozat, kapazin, medallon, roundup,stb. néven futnak a boltban)
A glifozat a nedvkeríngéssel lejut a győkérezetbe IS és kiöli az eleven részeket.
Akác, nyárfa, bambusz és más agresszíven a gyökérről sarjadzók ellen is ez a megoldás.
Általában 2X kell beszórni a feltörekvő sarjakat aztán békesség lesz.Famulus Solar
-
FamulusSolar
kezdő
válasz jbnd-007 #2535 üzenetére
Igazából nem oldódik meg semmilyen optimalizóval sem a gond ...
Az időnként átvonuló árnyék az árnyék.
Mindenképpen kevesebbet termel miatta éves szinten a napelemrendszer a nélküle lehetségesnél.
A kérdés csak az, hogy mivel próbálkozunk a kiesés némi mérséklésére.
- a különféle optimalizáló ötletekkel
- plusz néhány napelemmel
Mindkettő pénzbe kerül.... és érdemi különbséget sem ad az éves eredményben.
A leírt az év egy részében csak reggel-délelőtt vonuló árnyék túl sok energiát nem ér meg.
Erre az esetre az egyszerű megoldás a plusz napelem.
Ami pótolja a nem árnyékos időszakban a termelést és kész jóvanaz úgy.
Ha valóban minden napelemet érint, akkor maradhat egy sztringen is.
A dynamic peek manager majd variálja a munkapontot a vándorlő árnyék miatt, amikor kell.
A leírt árnyékok miatt tuti nem küzdenék a semmilyen optimalizálóval.
Rábíznám a froniusra (mert neki van erre a dynamic cucca az inverterben) azt a pár vonuló árnyékos órácskát.
A többi időben pedig majd termel maxon a rendszer.
Úgyis CSAK az éves összes kWh termelés a lényeg!
Ha az elég akkor OKÉ!
Ha nem elég akkor plusz 1-2 napelem és elég lesz.
-----
De az igazi jó megoldás az árnyék megszüntetése!
Pláne, hogy az a fa még nőhet is akár... ha nem túl vén.Famulus Solar
-
canniball
nagyúr
válasz FamulusSolar #2536 üzenetére
Nem olyan egyszerű az, az ecetfa, illetve egész pontosan a hétköznapi nyelvhasználatban ecetfának hívott bálványfa nagyjából mindennek is ellenáll. Itt egy videó a témában, nem rövid de tanulságos, aki nem akarja végig nézni az első felében is benne van a lényeg.
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
jbnd-007
tag
Megegyeztem a szomszéddal, hogy kivágja a két ecetfát. A gyökér kiszedése markolóval nem lehetséges, rossz helyen van, szóval ettől még vissza fog nőni, de legalább 5-6 évig nyugi lesz.
Így akkor a kérdésem arra módosul, hogy feltéve, hogy nem jelentős a költségtöbblet, érdemes-e Maximot telepíteni? Vagy az ilyen részleges hótakarás/átrepül felette a sas/jelentősen leromlik egy napelem teljesítménye valami hiba miatt/stb dolgok már annyira ritkák, hogy kár vele foglalkozni?
Nekünk is van egy fánk, ami pár év múlva okozhat némi árnyékot, ha ki nem vágjuk.
-
pakfong
tag
Amennyiben biztosan ki lesz vágva a fa és így árnyékmentes lesz a tető, nem lenne érdemesebb monokristályos paneleket felrakatni?
Déli, 24°-os tetőn nekünk is azok vannak.A fórumon ha nem reagálok a kérdésedre, írj pm-t. | Königssee: https://www.youtube.com/watch?v=vjuWUe6Rz6s
-
FamulusSolar
kezdő
válasz jbnd-007 #2542 üzenetére
Fölösleges maximal bonyolítani... egy árnyékmentes déli 25 fokos tetőt :-)
Egy mostani (azaz korszerű) mono perc félcellás napelem hasítani fog rajta...Magamnak tuti nemis raknék ilyen helyre poli napelemet.
-----
A fákat meg gyorsan vágd/vágasd ki!
Amíg még él a belegyezés...Csak az a biztos, ha már nincsenek ott.
Mert az ígéret szavatossági ideje gyakran rövidke.
----
A bevált trükk az ilyen ellenálló növények ellen, hogy mixet kapnak.
Amit 15-25 fokos napos időben kell kiszórni rájuk.
1 liter vízhez
2 dl glifozát
1 evőkanál nitrogén műtrágya
A műtrágya miatt a levélpórusok kinyílnak és onnan már nincs menekvés...
1 kezelés tipikusan nem elég, de 2 vagy 3 (az akác! nagy túlélő) megoldja a gondot.
(tapasztalat: akáccal, ecetfával, nyárfával, selyemkóróval, náddal, vadszederrel több holdnyi méretben is nem csak kicsiben a kertekben)[ Szerkesztve ]
Famulus Solar
-
jbnd-007
tag
válasz FamulusSolar #2546 üzenetére
Amit te reklámozol az oldaladon (Longi) annak a hatásfoka 19.1%, nem jobb, mint a Bisol poly-é, cserébe drágább. Vagy más oka is van, amiért a monót ajánlod?
[ Szerkesztve ]
-
pakfong
tag
válasz jbnd-007 #2545 üzenetére
Déli, árnyékmentes tájolásra monot szoktak ajánlani, meg a tapasztalatok is azt mutatják, hogy jobban termelnek. Összefoglaló 3. pont legvége, de akár az egészet elolvashatod, hogy tiszta legyen a kép.
A fórumon ha nem reagálok a kérdésedre, írj pm-t. | Königssee: https://www.youtube.com/watch?v=vjuWUe6Rz6s
-
jbnd-007
tag
válasz pakfong #2548 üzenetére
És akkor ebből a Longi 320-as monóból 12 db (3.840 kWp) megtermelné nagyjából azt, amit 14 db Bisol poly (3.99 kWp) a jobb hatásfok miatt? (Amúgy vagy elnéztem valamit, vagy mindenütt más van leírva, de most már a Bisolra csak 17.4%-os hatásfokot találok.)
[ Szerkesztve ]
-
FamulusSolar
kezdő
válasz jbnd-007 #2547 üzenetére
Szerintem egy picivel jobb a leírt tetőre a mono és tartósabbnak, kevésbé degradálódónak is mondják. Ennyi az ok csak.
Mitöbb szerintem az ország területének a zömén jobb a mono perc.
HA a tető tájolása kb. a Délkelet-Dél-Délnyugat ívbe esik ÉS a tető úgy 45 foknál laposabb.
Pláne a 30 fok körüli tetőknél a nyári magas napállás okán.
Amikor sokat süt a nap és ezért jól tud termelni a mono.
---
Komplett rendszer szinten 11-12 napelemnél van az, hogy
már eggyel kevesebb 320 Wattos is elég a 285 Wattos képest.
A 12*285=3420 miközben a 11*320=3520 már.
Árban viszont nem csak a napelem ára a döntő, hanem a teljes rendszer ára.
Hisz mindenki máshová rejti a hasznát az ajánlatában és más mértékben is.
Ezért a vevőnek a Ft/Watt fajlagos ár a fontos összehasonlító adat az árszintre.
Azaz a teljes rendszer végösszege elosztva a napelemek összes Wattjával.
(persze ezt a minősségel is súlyozni kell, hisz a trabant vagy mercedes nem mindegy)
Jómagam nem is adok már egy ideje tételesen beárazott ajánlatot.
Hisz a komplett rendszer ára az alku tárgya és nem az egyes alkatrészek ára vagy a különféle díjak mértéke a rendszer teljes árán belül.
Viszont mindig megadom a fajlagos mutatókat az összevetéshez és az értékeléshez.
Ebben a fomában.
Famulus Solar
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?