Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bekesizl

    csendes tag

    válasz MrZed001 #20206 üzenetére

    Ebbe az 1fázis / 3fázis témába reagálnék én is, hogy miért jó és miért szívás a 3 fázis.

    Az új építésű házamban 3x20A van a nappali mérőn és még 3x16A a H-tarifán.
    A 30x20A-rel még nem volt problémám, pedig minden elektromos, de ez nem is az a minden van ház.
    Nappalin nagyfogyasztók: mosógép, szárítógép, mosogatógép, indukciós főzőlap, villanysütő, mikró, egyéb aránylag keveset használt konyhai gépek, mint vízforraló, kávéfőző, olaj nélküli sütő.
    H-tarifán egy 3 fázisú hőszivattyú, a fűtésvezérlés meg egy hővisszanyerős szellőztető.

    Tavasz végén felkerült a napelem és akkor kezdtem ezen topik olvasgatását, ami hozta az akkus rendszerek gondolatát. Az akkor érvényes 06.30-as határidő miatt a sima grid-tie inverter beruházást nem akartam késleltetni.

    És itt kezdődött a szívás: 3 fázisra olyan akkus rendszert tenni, amely tényleg maximálná a házon belüli napelemes termelés felhasználását a lehetetlen (3 fázisú inverter 1 féle van) és az értelmetlenül drága (sok Victron vagy sok kínai+tartalék) verziók között lebeg.
    Volt már olyan gondolatom is, hogy egy relés kapcsolással egy fázisra teszem a házat, de aztán egy ilyen szekrény tervezését elvetettem.

    Van beszerelve Shelly 3EM mérő meg veszem az adatokat az inverterről is. Világosan látszik, hogy ha több gép is megy egyszerre, egy-egy fázis a hálózatból húz, a másik meg visszatáplál. Persze a villanyóra ezt összegzi és végül általában még így is visszatermelek.
    De elmondható, hogy egy fázison sokkal könnyebb lenne azt elérni, hogy tényleg helyben használjak el mindent, mint 3 fázison.
    (Mondjuk azt a kábelt se szeretném kifizetni, amin 60A átmehet... A házba 5x10mm2-es jön be.)

    A Shelly azért azt is megmutatja, hogy az utcában a 3 fázison nincsenek olyan arányosan elosztva a házak. A feszültségek között jelentős különbségek vannak. Egyiken 225V, a másikon 240V körül. Pedig az utca egyik oldalán régebbi építésű családi házak vannak, ott gondolom 3 fázis van a legtöbben.
    A szomszédok megy többnyire ikerházak, ahová 1 fázist vittek be, de mindkét házhoz ugyanazt...
    Mondjuk az 1 fázisos szomszédok is csak akkor panaszkodnak, mikor éppen áramszünet van, meg amikor az építkezésnél a vakológéphez tőlem vették a villanyt.

    A 3 fázisú szívás másik problémája a nem inverteres 3 fázisú hőszivattyú. Ez egyenlőre több szempontból is marad a H-tarifán annak ellenére, hogy oda nem számítódik be a napelem termelése. Még ha úgy is programoznám, hogy ha van napelemes termelés elsősorban napközben menjen, ehhez akksiról is megtáplálni képes invertert találni szintén nem lenne egyszerű.
    Ezen is van Shelly. Az nem méri az indítóáram csúcsot, de melegvíz készítés közben 3000W a fogyasztás (3x1000W), fűtés közben meg egyenlőre 2000W körül volt, bár sokat nem fűtött, mióta bent van a Shelly.

Új hozzászólás Aktív témák