Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fonix68

    újonc

    válasz Zsolt74 #1161 üzenetére

    Ezzel viszont nem értek egyet!

    A linkelt képek közül a második különösen tetszik, és az adott feladatara jobbat (egyszerűbbet) nehezen tudnék elképzelni.

    A 3D nyomtatásnál a rugalmas váz ugyanúgy alapkövetelmény, és nem hátrány.
    Megmondom azt is miért. Bármilyen tökéletesre alkotod a nyomtatót, a filament minőségére (átmérő ingadozása és egyéb anyaghibák) nincs ráhatásod (ha csak nem horribilis összegért veszed meg azt a filamentet).

    Építhetsz persze lézeres méricskélő eszközöket a filament átmérő mérésére, de valljuk be, ilyen gép azért nem sok épül, és túlzás is lenne ezen a szinten.
    E nélkül viszont gyakran előfordul, hogy nyomtatás közben, a fejen összegyűlő műanyag rákenődik a munkadarabra (a filament átmérőingadozása miatt), amibe a fej előbb utóbb bele fog ütközni. Ezért van jobb helyeken az asztalnak rugalmas alátámasztása (ennek más oka is van) és/vagy az egyik oka a vékony és könnyen hajló vezetőpályának (ebből az okból kifolyólag a lineáris sin pl. hátrány, más vitathatatlan előnye mellett).
    Egy rugalmas, jól tervezett nyomtató az ilyen hibán átugrik, és elsimítja a következő rétegnél a kis hibát, egy merev nyomtató vagy lépést veszt, vagy letolja a munkadarabot a helyéről.

    Ezért alapkövetelmény a rugalmasság.

    A 3D nyomtatástól (értem most alatta a műanyag nyomtatás), nem lehet többet elvárni, mint amire való.
    És itt ezek a hibák a rendszer részei, amire figyelni kell a gép tervezésekor is.

Új hozzászólás Aktív témák