Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • krealon

    veterán

    válasz Studiossrác #44321 üzenetére

    "Lehet még is dual band kellene nekem? Miért vegyek sima 2,4ghz-es routert ha teszem azt az ajánlott TP-LINK TL-WDR3600 tudja a 2,4ghz-et, és az 5ghz-et is. Ráadásul egyszerre kezeli mindkettő frekvenciát. Így mi értelme lenne annak, ha 1 hagyományos 2,4ghz-es routert vennék?"

    A 2.4 GHz-es tartomanyban sokkal nagyobb hatotavolsag erheto el azonos sugarzasi teljesitmennyel, mint 5GHz-en. Ezert is szokott elegendo lenni csaladihazas ovezetben a 2.4 GHz hasznalta, mert a szomszedok Access Point-jai kevesbe zavarnak a nagyobb tavolsagok miatt.

    Surun lakott lakotelepi vagy panelhazas kornyezetben (kivaltkepp UPC Wi-Free-vel megaldott helyeken), olyan nagy a 2.4 GHz-en az elektroszmog, hogy ertelmes sebesseget nem lehet elerni. Ilyenkor jon jol az 5 GHz-es tartomany, ahol egyreszt sokkal tobb csatorna all rendelkezesre, masreszt a kisebb hatotavolsag miatt kevesebb a kulso zavar. Persze az 5 GHz-es savot a kliens keszulekeknek is ismerni kell, nem eleg ha csak a "router" dual-band.

    Szerk:
    A router-eket szerelhetik kulonallo antennakkal a 2.4 GHz-es savra es az 5 GHz-es savra, de peldaul a TL-WDR3600 es TL-WDR4300 is kozositett, dual-band antennas, ezert nem eri meg lecserelni, mert nem lehetseges egyszerre 2 frekvencian egyszerre elerni nagyobb nyereseget. Ezen felul a ket frekvencia kozositese es kulonvalasztasa (multiplexalas, demultiplexalas) extra aramkori elemeket igenyel, ami sajnos nincs jo hatassal a radios egyseg teljesitmnyere.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák