Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • canadaa

    tag

    Sziasztok!

    Utóbbi időben napi gyakorisággal fordult az elő, hogy egy időre "megugrik a ping" a játékokban (1000-1500-as értékekre). Kb 15 percre, utána jó. Illetve Digi gigabit netünk van és a teljes sebességet sem értük el sok esetben. Több dolgot is próbáltam már, de a lényeg hogy úgy gondolom megtaláltam a gondot:
    Hálózat nagyjából: WAN -> TP-Link Archer C7 v2 router (wan be, 1 lan ki a switchbe) -> Gigabit switch (minden gép ide van kötve, illetve további swtichekbe) -> 2 db Wifi AP (router wifi tiltva)
    Indítottam 3 terminálon ping-et:
    - routerre (192.168.1.1)
    - google.hu -ra
    - Egy hálózaton lévő másik gépre (192.168.1.12, ezzel közös switch-en vagyok)

    Speedtest tesztek alatt a 192.168.1.12 végig válaszol <1ms -el. A router <1ms-ről felugrik 15-25ms-re és a google ping 6-7ms -ről 40ms-re és többször is szakad. Ezt tudom reprodukálni.
    Ez után minden klienst leállítottam, csak az a gép volt csatlakozva ami a tesztet végezte, illetve a router-t újraindítottam. Így már speedtest alatt nem volt kiugró érték, router is végig <1ms volt, illetve google ping sem ugrott fel annyira + elértem a teljes sávszélt ~950Mbps, míg előtte a tesztekben csak ~250Mbps volt.

    Így én arra gondolok, hogy nem bírja el a klienseket a router, valamilyen szinten túlterhelődik, egy idő után belassul. Kapcsolatok száma lehet még esetleg gond. Állandóan 15 kliens van rajta (jelenlegi DHCP cím kiosztások), ami felmegy 20-25-re is.

    ■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
    Nem érdekel a wifi. TP-Link EAP610 AP-kat használok.
    ■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
    NAS, TrueNAS és egy másik pc 24/7 több VM-el. ~8 másik PC alkalmanként, 6-7 telefon, több TV és azokhoz is van vagy TV okosító vagy PC.
    ■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
    Digi gigabit
    ■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
    <80-100e Ft
    ■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
    Elbírnék egy pfSense-el is, de őszintén itthon szeretem, ha valami csak működik és nem kell vele sokat szenvedni. Csak be akarom állítani és működjön. Egy valamilyen aliexpress mini PC-re felrakott pfSense talán, de szeretnék egyszerűbbet, hogy ne legyen annyi hibalehetőség. Mikrotik routereket néztem még, de azt olvastam róluk, hogy szöszmötölős a beállításuk (nem használtam még).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák