-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Frozzy #33200 üzenetére
Általában a 3 nagy gyártó 10 évig ad ki biztonsági frissítéseket. Ezért használtban max 5-6 éves korig érdemes nézelődni. Így még akár 4-5 évet kihúzhat nálad biztonságban. Természetesen később is ugyanúgy ugyanazokat fogja tudni, de ilyenkor már nem olyan biztonságos kiengedni az Internetre.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
makkmarce
őstag
megjött a kis játékszer, jópofa mérete van, csak egy kis tenyérnyi
okoskodom, tehát vagyok
-
Patice
nagyúr
válasz VanAzAPénz #33203 üzenetére
Nascompares-en sok cikk van róluk, szerintem jó vasak.
Alternatív OS-t is lehet asszem rakni rájuk.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
addikt
A vas jó, az OS so-so. De ahogy Patice írta megy rá más is, standard PC-ként működik azt hiszem. Ugyanez az Ugreen-nel is. De ugye a szoftver a nem mindegy, vasat bárki tud venni
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
biga
őstag
A kezelésemben (nem nekem, csak néha karbantartok egyet) van egy. A szoftver elmegy, kicsit szegényes az app kinalata, de a vasak jonak tünnek. Amennyit kellett kezelnem, (file szerver elsösorban, illetve docker) azt tudta. Nem tûnt rossznak ar/érték aranyban, de sokan kritizaljak az elöbb emlitettek miatt. Annyit nem kell piszkalnom, hogy esélyem legyen kritizalni
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
tasiadam
veterán
üdv
Lenne egy kérdésem hozzátok.
Néha előfordul, hogy kell nekem VM, vagy több is, és ez elég fájdalmas windowsos gépen megoldani. Jelenleg emiatt van egy 710q lenovo gépem, i7 6700T, 32gb ram és nvme + 2tb laptop HDD.
Sokáig gondolkodtam, hogy NAS-t veszek, de nincs szükségem a mirrorra, meg ilyesmikre, mert cloudba backupolok. A jelenlegi szerveremen a 2TB-s disken van egy xPenology, 7.1-es rendszerrel, és tökéletesen kiszolgálja igényeim.
Ezen információk tudatában ti eladnátok-e a szervert, hogy vegyetek egy 224+-t, vagy valami hasonló erősségű, de nem sok diskes NAS-t, (kb 100-120e ft felár), vagy amíg ez a szerver operál, használtáok azt továbbra is?
igazából az 1 disek opciók is jók lehetnek, de nem tudom, mennyire bírná el mondjuk az emby-t, 7/24 seedet.Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
biga
őstag
válasz tasiadam #33208 üzenetére
En konkrétan ezért vettem egy QNAP-ot az Asustorok mellé. Siman futtatok több VM-et parhuzamosan. Ha meg nem kell Raid, hat nem hozol létre.
A fogyasztas, meg az a tény, hogy a köritéssel nekem alig kellfoglalkoznom (viszonylag rendszeresen jönnek a biztonsagi stb frissitések) a pozitivum. Az ar meg negativum[ Szerkesztve ]
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
ugyes
senior tag
válasz tasiadam #33210 üzenetére
Szerintem nem lenne annyival kisebb fogyasztás és zaj. Ha HDD-t teszel be, akkor azt hallani fogod. Ha terheled a NAS processzorát, akkor annak ventillátorát is hallod majd.
Fogyasztásban max. 5-8 wattot nyersz, szerintem.
A mostani gépen is le cserélheted a windows-t valamilyen linux verzióra és tehetsz rá vm szoftvert. -
Patice
nagyúr
válasz tasiadam #33208 üzenetére
A jelenlegi megoldásod szerintem teljesen jó.
Virtualizáláshoz egy Synology NAS-t is meg kell pakolnod plusz RAM-mal és én is azt mondanám, hogy enterprise SSD első kötetnek, arra mehet minden alkalmazás és VM.És akkor pár watt fogyasztás előnyért van egy prociban gyengébb géped.
Virtualizáláshoz szerintem nem árt, ha van procierőben is tartalék.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
ugyes
senior tag
válasz tasiadam #33214 üzenetére
Patice-szal egyetértve: miért szeretnél egy kisebb teljesítményű gépre átköltözni nagy erőforrás igényű funkciókkal? Nem vagyok benne biztos, hogy a J4125 a normál funkciói mellett + Emby, 2-4 virtuális gépet értelmes sebességgel elvinne. És ne feledd az egyik RAM foglalat fixen 2GB, csak a másik szabadon hozzáférhető .
Akkor inkább a 723+, igaz ebben nincs iGPU -
tasiadam
veterán
Ezek a VM-ek nagy resze sima ubuntu server volt, amit SSH-n terrorizaltam, meg max LAMP ment ra. AdGuardok meg containerben mentek, de mindet kukaztam. Mai nap az utolso konoly VM-et is, ami nyomtato es scanner VM volt. Mar csak az xPen van, ami sokat kajal, a masik 3 VM csak ansible tanulasra van. Azok kaptam 1-1 magot es 2-2gb ramot. Ha jol tudom, az xPen is duplazza a vCPU-t, mert en 2 mag/4szalat adtam at az i7-bol, az xPen meg azt latja, hogy 8 thread van, szoval minden fizikai mag 4 vCPU-t porget epp. Ha nekem lenne egy NAS-om, amiben van 2+16gb ram, 4c8thread emiatt, akkor ellennek vele, mert mar kinottem a windows VM-ekbol, a linuxok meg kilettek valtva magaval az xpennel
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
addikt
-
tasiadam
veterán
válasz AiRLAC #33217 üzenetére
Wsl-bol veretem az ansiblet, de meg a vboxal sem akart kommunikalni. Akkor mar deployolok AWS-be, ha azon mulik. Most a proxmoxba csinalom ezt. Vagy van a vagrant, de az is csak linuxon tud ertelmesen mukodik
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Rogiii
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni NAS vásárláshoz.
Az otthoni asztali gépet helyhiány miatt eladtam és laptopra fogok váltani.
Eddig a PC látta el az otthoni hálózati megosztáshoz szükséges feladatokat.
Ezt szeretném most egy NAS-al kiváltani.
Elvárások:
-torrent kliens futtatása. Egyszerre kb. 10-15 torrentél nem fut több
-családi képek videók tárolása és megosztása az otthoni hálózaton (TV, laptop, telefon)
távoli elérés egyelőre nem szükséges.
-Média lejátszás Plexen vagy hasonló programon keresztül, amit a mai tv-k külső lejátszó nélkül tudnak kezelni. És egyszerre 2-3 eszközt ki tudjon szolgálni
- 2db 8tb wd pruple kerülne bele.200 ezer forintig erre a célra milyen NAS-t ajánlanátok?
Amit elfelejtettem, hogy teljesen amatőr felhaszánló vagyok nem nagyon értek a hálózatokhoz, szóval felhaszánlóbarát felület az nagy előny lenne.
Eddig két márkát néztem az itteni ajánlásokból ki a Synology-t és az Asustor-t.A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt!
-
Borisz76
veterán
válasz Rogiii #33219 üzenetére
A 2 fiókos NAS-al választás elé kerülsz !
Vagy ki használod a teljes HDD kapacitást .... Raid0 vagy JBOD vagy 2 db önálló kötet formájában.
Ezek közül a 2 lemez , 2 kötet a legjobb megoldás.Vagy a folyamatos adat elérés a cél....ezért 1 lemez meghibásodása ellen véded a kötetet.....Raid1 vagy SHR kötet formájában. Ekkor 1 lemeznyi kapacitásod lesz.....de bármelyik lemez halála esetén minden adatokat eléred !
Jobb a 4 fiókos NAS.....SHR kötetben , indulni lehet 2 db lemezzel is. Később könnyű a kötet bővítése.
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Raysen623
addikt
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy Western Digital esetén melyik meghajtótípusukat ajánljátok NAS felhasználáshoz? Én a lilára gondoltam eddig.
A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.
-
válasz Rogiii #33221 üzenetére
Mennyi adat van most?
Ez éves szinten kb mennyivel növekszik?
Olvasd át az összefoglalót, ott vannak linkek a különféle gyártók WEB-es felületeire. Érdemes megnézni a kiválasztott gyártó mobil papjait is. Mindegyiknek magyar a felülete, (általában a súgó is le van fordítva), nem nagyon lehet hibázni, ha ráérzel a működésükre.
A 2x8TB hogyan tervezed használni? A mentésre is gondoltál?
A 200k-ban 2x8TB-os lemezek is benne vannak? Használt is jó?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tasiadam
veterán
válasz Raysen623 #33222 üzenetére
Lila: írásintenzív, 7/24-re való, de halk, nem parkol, mind CMR
Piros, can SMR és CMR is, ez is 7/24, de tán kicsit jobb olvasásban is.
Kék: Ebből is van CMR, és datahoarder-en azt mondják, simán bírja annyira, mint 1 REDBoldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Raysen623
addikt
Köszönöm a gyors válaszokat! Második gondolatom a red volt.
A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.
-
-
-
válasz tasiadam #33232 üzenetére
Nem probléma, mert egyformák. Az írás lassabb mert ugye előtte olvasni kell, de ezért van benne a gyorsítótár. Ha pedig megtelik, az is egyszerre telik be. Sehol nem írják, hogy két egyforma nem lehet, keverni nem tanácsos.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz Rogiii #33231 üzenetére
Szerintem ennyi adathoz felesleges a 4 fiók. Évi 50GB növekedéssel számolva évtizedek múlva futsz bele abba hogy elfogy a 8TB tárhely, még akkor is ha 4k BR image-eket töltesz le.
ASUS ASUSTOR NIMBUSTOR 2 Gen2 AS5402T
QNAP TS-262-4G
Synology DiskStation DS224+Persze hosszútávon jól jöhet a plusz fiók, mert egyszerűbb a bővítés és annyival nem drágább, de ha 10 év múlva is üres marad ...
ASUS ASUSTOR NIMBUSTOR 4 Gen2 AS5404T
QNAP TS-464-4G
Synology DiskStation DS423+Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
atees
őstag
Sziasztok!
NAS-t szeretnék venni.
2 lemezes elég lenne.
A főbb szempontok:
1. macbook biztonsági mentés
2. itthoni fotók, videók tárolása és ezeknek gyors és egyszerű elérése apple eszközökről (ipad, iphone, mac)
3. néha torrent futtatása
4. smart tv-ről a rajta lévő tartalom elérése
A rászánt összeg max 100.000 Ft., de használt is szóba jöhet simán.Kettő eszközt néztem:
1. [QNAP TS-23]
2. [Synology DS216+II]
illetve nagy duzzugva még árba beleférne:
[Synology DS223 bár itt amit nem értek van belőle egy 223j az olcsóbb változat, hogy mi a különbség.
Most találtam egy qnap TS-431K ami használtan jó áron van
Aki használt már ilyet adna tanácsot, hogy a fenti felhasználásra ezek jók vagy esetleg másik tippet, hogy milyet érdemes.
A legjobb lenne ilyen 50-70 ezer Ft környékén használt is, mert akkor még a 100-as határba hdd is beleférniBocsi, hogy hosszú lett, köszi a válaszokat előre is.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni) :)
-
Borisz76
veterán
Íme az összehasonlításuk : DS223 vs DS223j
Általánosan elmondható, hogy a Synology-nál a " j "-s modellek a belépő szint....Bár ezekben a modellekben azonos a CPU , viszont a memória mennyisége eltérő....valamint vannak más eltérések is.
A 2 fiókos NAS-al választás elé kerülsz !
- Vagy ki használod a teljes HDD kapacitást .... Raid0 vagy JBOD vagy 2 db önálló kötet formájában.
Ezek közül a 2 lemez , 2 kötet a legjobb megoldás.- Vagy a folyamatos adat elérés a cél....ezért 1 lemez meghibásodása ellen véded a kötetet.....Raid1 vagy SHR kötet formájában. Ekkor 1 lemeznyi kapacitásod lesz.....de bármelyik lemez halála esetén minden adatokat eléred !
Jobb a 4 fiókos NAS.....SHR kötetben , indulni lehet 2 db lemezzel is. Később könnyű a kötet bővítése.
Smart TV-s eléréshez csak telepíteni kell egy "Médiaszervert" a NAS-ra. Onnantól már látja a TV a hálózaton lógó NAS-t...pntosabban a benne lévő lemezen létrehozott megosztott mappát / mappákat és a tartalmukat.
Viszont a lejátszás nem a NAS dolga ....az csak kiszolgálja adatokkal a lejátszót.....így a lejátszó képességei határozzák meg a végeredményt. Smart TV esetén a TV saját belső lejátszója lesz a vízválasztó....bár lehet külső alkalmazást is telepíteni rájuk ( Kodi , Plex stb...)
A torrentet mind kezeli mert ez alap szolgáltatásnak számít.
A különbség a letöltési sebességben lesz.
Egy belépő NAS 10-20...talán 30 MB/s sebességet tud.
Egy erősebb CPU-val szerelt modell 30-40....egészen 90 MB/s-ig is elmehet. Ez több mindentől függ de nem lehetetlen kihasználni az 1000-s optikát sem....csak drágább, komolyabb vas kell alá.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
Új , 4 fiókos modellek : DS423+ vs DS923+ összahasonlítása.
DS423+
- 4 fiók , 2023-s kiadás
DS923+
- 4 fiók + 5 fiókos bővítő egység , 2023-s kiadásTehát a tipusszámból lehet tudni az évjáratot.
Ez azért fontos mert a Synology 10 év TELJES körű szoftveres támogatást nyújt....újdonságok, biztonsági frissítések, operációs rendszer frissítése.
A 10 év letelte után még 3 évig frissíti a biztonsági frissítéseket is.Ez követően már nem kapnak támogatást az eszközök.
Ez hasznos infó lehet ha használtan néznél 4 fiókos NAS-t.
Mert létezik DS411.....jó áron ....20-30 EFt-ért de mint látható a tipusszámából....egy 2011-s modell , amire már nincs semmiféle támogatás. Azaz nem éri megvenni.
Ez alól kivétel lehet ha "csak" biztonsági másolat tartására szánod.....oda még elmehet.....bár erre a célra általában 2 fiókos NAS-t érdemes használni RAID1-ben vagy SHR-ben.....a lényeg a tükrözésen van.
Úgy gondolom, hogy 2018-s vagy újabb modelleket nézz használtan.
Ezek már használhatóak és pár év támogatás is jár hozzájuk.
Pl : DS918+Természetesen ez csak az én véleményem !
Nagyon sokan használnak 2 fiókos NAS-t , teljes megelégedettséggel.
Az is járható, ha "csak" 2 fiókos NAS-t veszel.....de nagyobb kapacitású lemezeket teszel bele RAID1-ben vagy SHR-ben.
Mondjuk van 2 TB adatod.
Akkor veszel 2 db 4 TB-s lemezt és tükörben ( RAID1 vagy SHR ) használod. Ha kevés a hely, akkor pedig cseréled a lemezeket.
Sajnos ez esetben mindkét lemezt cserélni kell....mondjuk 2*6 vagy 2*8 TB-ra. Csak a két lemez cseréje után kapod meg a nagyobb kapacitást.
Ez a folyamat 4 fiók esetén , 2*4 TB lemezzel SHR-ben annyiból "könnyebb", hogy ha kevés a tárhely, akkor veszel egy újabb 4 TB-s lemezt és a NAS-ba szereled a már bent lévő kettő mellé.
Ezt követően bővíted a kötetet.
Amint végzett....lesz + 4 TB helyed.
Tehát elég a bővítéshez 1 lemez is.....
Sőt...később ott a 4. fiókSynology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Nem szűk az. Pl eleve nem férnek bele a 100k-s keretedbe a 4 fiókos eszközök. A 2 lemezes NAS-t is lehet 1 lemezzel indítani.
Az iOS cuccokkal lesz egy kis gond. A szinkronizációt nem fog tudni úgy működtetni, mint iCloud esetén. Az Apple nem enged futni semmit a háttérben, ami nem az ő apja. Vagyis "hiába" gyártanak a NAS gyártók saját sync. app-ot, azok nem futnak a háttérben, csak az előtérbe hozva, kézzel futtatva kezdenek szinkronizálni, vagy kézzel másolgatod a képeket, videókat, ami nem kicsit macerás.
Nézz utánna hogy a kiválasztott eszköz gyártója milyen megoldásokat nyújt az Apple platformjain.
Szerintem a QNAP TS233 mellé nyugodtan felveheted a listádra az ASUS AS1102TL-t.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
atees
őstag
Ezt még mindig nem lépték át, hogy a háttérben tudjon futni az app ? Ejj, kár.
Igen sajnos a 4 lemezesek már nagyon magas áron mennek. Marad a 2 lemez.
Innentől kezdve meg ahogy nézegetem, nehéz választani a qnap, asustor, synology között. Ahogy nézem a synology a legdrágább, az a kérdés, hogy annyival tud e többet.2 db 4 Tb-os hdd van, a bajuk, hogy pár évesek. De kezdésnek azok is megteszik.
Márcsak apple miatt a megfelelő eszközt kell megtalálnom.[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni) :)
-
biga
őstag
Ahogy nézem a synology a legdrágább, az a kérdés, hogy annyival tud e többet.
Lesznek, akik majd megköveznek ezért, de az én, sajat tapasztalatombol (bar nem sajat, csak kezelésem alatt lévö NAS) eredö valaszom, hogy nem, dehogy tud. Jo a szoftvere, de a többinek is, csak esetleg mashogy jo. A hardvere viszont jellemzöen gyengébb.
Megbizhato markanak szamit, jo supporttal és némi tularazassal.''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen NAS-t vegyek.
A következő a helyzetem, van egy nagy asztali gépem, ami már csurig van rakva vinyókkal, összesen 10TB helyem van (lenne, ha nem lenne tele mindegyik. ) Mindegyik Western Digital, van egy 1TB-os Green, és egy 1TB-os Black, Van egy 2TB-os Red, és 2db 3TB-os Red. Ez így összesen 10TB, és 5db vinyó. Szóval, szeretném ezeket átpakolni egy NAS-ba, hogy a szolgáltatásait kihasználhassam, illetve bővíteném a tárhelyet egy nagy kapacitásúval is. A Synology DS1821+ modellt néztem ki, hogy később, ha fogy a tárhely, akkor tudjam bővíteni tovább nagy vinyókkal. Egy 16TB-os Synology vinyót néztem ki hozzá a HAT3310-16T típust. Jók, és megbízható vinyók ezek a Synology modellek? Eddig csak WD-im vannak, vagy vegyek inkább egy 16 TB-os WD Red-et? Gyorsítótárnak pedig ezt a Kingston 500GB M.2 NVMe 2280 PCIe 4.0 NV2 (SNV2S/500G) SSD-t néztem ki hozzá. Jó lesz így ez az összeállítás? A 4GB memória elég lesz bele, vagy bővítsem azt is? Amire használnám az a következő, a fájljaim távoli elérése, pl tanításhoz segédanyagok, videók streamelése a sulis hálózaton, Telefonokról (Samsung, Xiaomi, Iphone) az adatok időnkénti mentése, vagy ha fotózunk, videózunk, akkor egyből mehet a NAS-ra, felhőtárhelynek is, médiaszervernek, és audio szervernek is, nagy felbontású audio fájlok tárolására később, és a hálózati lejátszón való lejátszására. Ja és persze torrent is menne rajta. Az jó megoldás, hogy berakom elsőre az új nagy vinyót, és ha átmásoltam rá az adataimat, akkor átteszem később a gépből a többi vinyót is, majd bemountolom őket? Milyen fájlrendszert válasszak majd ehhez? Minél nagyobb tárhely lenne a cél, és a későbbi tovább bővíthetőség."Failure is always an option." Adam Savage
-
Patice
nagyúr
válasz Gery0505 #33249 üzenetére
Szerintem Syno DS423+ és nézd meg a Seagate Exos vinyók árait, vagy Toshiba MG sorozatot.
Olcsóbban kapsz nagyobb tárhelyet és akkor nem kell ennyi vinyót pörgetned.
Ha mindent átraktál, akkor el is adhatod a kisebbeket.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ELADÓ Használt lemezes PlayStation 5 PS5
- SKhynix, Samsung, Kioxia 2230 512-1024GB Bazár PCI-e 4.0
- Huawei Mediapad M5 Lite tablet + M-Pen érintőceruza + új Varta elemek
- Xiaomi AX3000 nagysebességű 4G / 4G+ LTE Cat12 Sim kártyás WIFI6 router hotspot modem - FÜGGETLEN
- HP Prodesk 400 G3 SFF gép i7-6700 proci+8GB ram+240GB NVMe SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest