- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Strezi #65800 üzenetére
Akkor ennyi, meg is oldódott. Köszönöm.
Mint mondtam ez egy három fázisú CEE csatlakozónak lett odatéve és én kötöttem rá a kismegszakítót erre. Ezért kérdezősködtem
Inkább ezt meghagynám, a CEE dugajlnak és bekötök egy másikat a klímának. Ezek a kismegszakítóval egybe építettek nem jók? Kevés a helyem, ha lehet egy olyat tennék be. -
Strezi
őstag
válasz kardkovacsi #65802 üzenetére
A-tip Eti mindkettő. Ha kevés a helyed, akkor a mostani 3F helyére egy linkelt 1f, 2P A és egy kismegszakító. Kombinált kismegszakító + Fi feleslegesen drága, talán csak egy gyártó csinálja eleve.
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
pjen
félisten
válasz kardkovacsi #65802 üzenetére
Tulajdonképpen 3 fázis megy be a lakásba? Akkor mért nem az elejére kötsz egy 3 fázisú márkás Fi relét, aztán mindennek a megfelelő kismegszakítót.
-
kardkovacsi
senior tag
Nem, nem
Szóval felállás a következő. Van kint az előkertben egy villanyóra szekrény. Ilyen klasszikus Hensel vagy hogy a pékbe hívják. Ott van az óra, meg onnan megy be az áram a házba, direktbe (házban külön FI relé van). Viszont a villanyóra szekrényen van egy 3 fázisú CEE dugalj, meg még két sima. Ehhez van a posztolt fi relé a dobozba betéve, házba direktbe megy a három fázis.Mivel a klíma kültéri a doboz mellett van, jóval közelebb a házban lévő biztosíték táblához ezért az áramot nem a benti táblán keresztül húztam, hanem direktbe lett a földbe ásva egy kábelcsatorna és az bemegy a villanyóra szekrénybe. A vezetéket egy kismegszakítóval meg a FI relé után kötöttem.
-
pjen
félisten
válasz kardkovacsi #65805 üzenetére
A kertben a henshel szekrényen rogtön a plombált kismegszakítók után kéne lenni egy 3 fázisú márkás Fi relének, aztán máshol se.
-
kardkovacsi
senior tag
-
pjen
félisten
válasz kardkovacsi #65807 üzenetére
Lehet nem is a Fi vel vagy a klímával van a gond, csak valahol el van kötve. Vagy nemtudom. Nem szeretem túl bonyolítani a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Pedig a fenti esetnek kéne általánodnak lrnnie. Gondolj bele ha az általaf javasootnak mrgfelrlően csinálták volna anno, akkor nem csak a klíma hanrm az egész házat levágja, rajta a hűtőket, aztán ha épp nincsenek otthon kiolvad minden. Az részletkérdés hogy itt most valszeg az AC karakterisztika miatt lett a gond, az elv hogy ha van lehetőség inkább funkciók szerint legyen szeparálva a Fi relézés.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz PROTRON #65809 üzenetére
Szerintem is. Ezért is jó az a kismegszakítóba épített fi relé.
De srácok tényleg köszi. Ezért szeretem a prohardveres fórumokat (napelemes is pont ugyanilyen), itt nem kezd el senki se anyázni, szemben a facebookal ahol már 5 villanyszerelő jött volna aki 6 féle hibát talál de egy megoldást se mond mert az véletlenül rontaná az üzletét.
[ Szerkesztve ]
-
-
BlackJack21
tag
válasz Strezi #65803 üzenetére
Én minimum négyről tudok, amit használunk, így az ABB, EATON, Siemens és Schneider biztos gyárt ilyet. RCBO-re kell keresni.
Nekem 1-1 db EATON 2P 16A A tip van felrakva a klímákhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Strezi
őstag
válasz BlackJack21 #65814 üzenetére
Szuper! Én csak műértő vagyok. De drágábbak, mint Fi + Kismegszakító külön, nem?
Akkor FI = RCD, Fi + kismegszakíto = RCBO? Angol villanyosokat nézek mostanában(Artisan Electrics) ott sokszor elhangzik.[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
pjen
félisten
válasz BlackJack21 #65814 üzenetére
Mekkora klímához van a 16A kismegszakitó. Nekem 2x2,5KW megy 10 A, "C" ről.
-
atirag
őstag
válasz kardkovacsi #65807 üzenetére
Ez nem feltétlen van így. Van,hogy hiába van 2-3 fi egy rendszeren akkor is az megy le amleiyk a leggyorsabban reagál. 30mA a max amikor már oldania kell,de ez lehet 0.25-től akár.
Talán az azonos márka segíthet ,de még az sem biztos. -
pjen
félisten
válasz BlackJack21 #65820 üzenetére
Nekem egy 40A 3 fázisú Fi van és 3x10A "C" kismegszakító, 5x2,5 KW klímához.
-
-
-
MODERÁTOR
Üdv Urak!
Idén tavasszal tervezünk klímát beszereltetni a lakásba, ennek kapcsán lassan elkezdtem nézelődni a lehetőségek után, de volna egy kérdésem. Amik pl. az árukeresőn meg vannak adva teljesítményértékek, azok az elektromos hálózatról felvett teljesítményt takarják? [kép] Csak amiatt kérdem, mert eddig egy mobilklímánk volt használatban, amire az volt megadva, hogy a hűtési teljesítménye 2kW, ugyanakkor fogyasztásmérővel mérve a hálózatról felvett teljesítménye nem igazán ment 8-900W fölé.
-
dbius
veterán
válasz Intruder2k5 #65836 üzenetére
Az a leadott teljesítményre vonatkozik, a felvett teljesítményt a klímák műszaki adatlapján tudod legtöbb esetben megnézni. Szerk: szívesen.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
pjen
félisten
válasz Intruder2k5 #65838 üzenetére
Sőt, az adatlap se mond semmit. Nekem a 2,5 KW os klímához 16A kismegszakítót ir az adatlap, de 800W nál többet még sose mértem rajta, pedig fűtök is vele.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Az jó. Nekem is ez a gondom most, hogy 16A áramunk van, és nem nagyon szeretnék bővíteni emiatt, szóval jó lenne ha minden időben megállna a felvett teljesítménye mondjuk 1800-2000 Watt körül, mert ugye azért más fogyasztó is akad. Ha kevesebb, az nem baj. De az eddigiek alapján akkor nem ördögtől való egy 3kW körüli inverteres klímában gondolkodni az adott lehetőségekkel.
-
arnyekxxx
veterán
válasz Intruder2k5 #65840 üzenetére
Nyugodt lehetsz, alatta meg fog állni a felvett teljesítménye.
-
MODERÁTOR
-
TeeJay
félisten
válasz Intruder2k5 #65842 üzenetére
Írj rám hogy merre felé laksz és ha BP-től nem órákra akkor tudok neked adni infót jó áron Daikin Mitsubishi meg népszerűbb gépekről
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
MODERÁTOR
válasz TeeJay #65843 üzenetére
Köszönöm, de ezt a részét megoldom, és majd nyilván a klímaszerelőnek is felteszem a kérdéseimet, most csak szeretnék előzetesen tájékozódni egy kicsit. Amúgy nem, nem lakom órákra Budapesttől, mindössze csak fél órára.
Meg aztán infóért amúgy se fizetnék, még ha jó áron is adod.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Intruder2k5 #65840 üzenetére
1: ha albérlet, akkor érthető, de ha saját akkor hosszútávon tényleg kevés a 16A. Oké most még nincs elektromos sütőd, meg a lámpa és 1 tablet tényleg keveset kér, de a jövő tényleg itt van a nyakunkon és macera mindig kapcsolni a klímát ha épp porszívózni akarsz.
2: remélem csak ironizáltál azzal hogy bárki pénzt kérne infóért.
Nekem még reggel van....[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
mpo
veterán
-
MODERÁTOR
válasz PROTRON #65845 üzenetére
1. Nem albérlet, saját, de régebbi építésű ház, és még alu vezetékek vannak a falakban. Átvezetékelni semmi kedvem most, de amennyire tudom, ha kérem a 32A-t, akkor valamiféle ellenőrzést csinál a szolgáltató, akkor meg bukó a dolog a régi belső hálózattal. Egyébként van elektromos sütő (felül gázégőkkel), de annak kiépítettem a villanyórától külön új rézkábelt, ami így lesz a klímával is, főleg mert egyébként sincs áram abban a falban, ahova tennénk a beltéri részét. A terhelésre tudunk figyelni, nincs sok olyan nagy fogyasztónk, amik ne mehetnének együtt, ennyi belefér.
2. Naná, ott a smile. De hát TeeJay ezt írta: "tudok neked adni infót jó áron"
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Nem az a kérdés hogy egyesével felkapcsolva őket nem vágja le.
Az a kérdés, hogy amikor elindítasz egy mosást 90 fokra (nem 20-ra, hanem 90-re, mert ágyneműt mosol teljes töltéssel), elindítasz egy teljes mosogatást, miközben éppen bekapcsolod 230fokra a sütőt mert fel kell melegíteni 20 fokról (nem előmelegített 150-ről, hanem szoba hőmérsékletről és nem is a szinten tartás ideje a lényeg, hanem a felmelegítés), elindítasz egy friss kávéfőzést mert a tegnapi már nem finom, miközben a partnered nekiáll porszívózni mert vendégek jönnek.
Majd észbekapsz hogy 3 napja nem voltatok otthon és előtte lekapcsoltad a klímát hogy ne fogyasszon, emiatt nem csak a levegő hűlt vissza 16 fokra de a falak is kihűltek. De jönnek a vendégek így turbó módban 30 fokra felnyomva full teljesítményen járatod legalább fél 1 órát a klímát.Na a fenti berendezések együttes járása esetén simán lehet olyan 5-10 perc amíg folyamatosan 5-6kW-al terheled a hálózatot. Ez sok a 16A-es modern védelmi karakterisztikával rendelkező kismegszakítóknak, amelyik meg nem vág le azt azonnal ki kell cserélni, mert nem véd meg.
Régebbi bakonyi típusok között sok olyan van ami ilyen helyzetben nem vág le aminek hogy örülnek a tulajok hogy jajj de jó akkor nem kell bővíteni, hülye villanyász, végül is csak ez a szakmája.
Aztán egyszer csak kiderül hogy amikor nekik is fontos lett volna akkor sem vágott le és jön a füst a fali kötődobozokból meg a csodálkozás, meg persze megint a villanyász a hülye hogy nem erőltette a felújítást, tehát mindenki más a hibás.Ez utóbbit nem Rád értem, mert nem ismerlek. Általános jelenség.
A betáp kismegszakítót nem arra kell méretezni hogy mi a legerősebb fogyasztód, hanem egy átlagosan rossz eshetőség esetén se kapcsoljon le feleslegesen.
Az egy dolog hogy lehet "okosan" használni a dolgokat és megjegyezni hogy miket nem használsz együtt.
De azért a 21. században ne már hogy a nyúl viszi a puskát és a saját otthonodban a berendezések hisztiznek hogy mit mikor használhatsz. Mint ha gyerek lennél.#65847 Intruder2k5
A szolgáltatót a lakáson belüli hálózat nem kell hogy érdekelje, azt nézik csak hogy ha látják a lakáselosztót van-e benne Fi relé, ha nem látják még az se érdekli őket. De ha látják hogy nincs, akkor is van hogy csak szólnak hogy kéne, de nem csinálnak egyebet.
Az elosztó előtti vezeték a mérőórától, meg a mérőórát betápláló vezeték érdekli leginkább őket első körben.
Simán lehet hogy 20 vagy 25A-ig csak sima kiszállási díjjal megengedik a bővítést.De valószínű hogy inkább teljes szabványosítást kérnek az adott mérőórára(nem csak vezeték és hozzá kapcsolódó védőcső cserét, hanem a mérőórát be kell építeni egy műanyag dobozba), ami már tényleg több százezres tétel lehet, cserébe meg van oldva egy gond, valamint növeli az ingatlan értékét.
Az nagyon jó hogy a sütőhöz és a klímához legalább vittetek új vezetékezést, gondolom "mérőóra" mellett van a kiselosztó.[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz PROTRON #65848 üzenetére
A fali kötődobozokból akkor jön igazán a füst, ha rá bővítesz egy 100 éves rendszerre, de maga a rendszer marad a régi. Egy újra vezetékezés pedig milliós tétel. Sokkal olcsóbb és egyszerűbb ésszel használni és feltenni egy megfelelő kismegszakítót. Tudom miről beszélek 20 évig éltem zárolt hálózatban, 16A és volt fűrész, gyalu gépünk és hegesztő trafó is volt. A klíma nem nagy fogyasztó rendszeresen fűtök 2x2,5 KW os klímával egy darab 10A kismegszakítóról, mg sose vágta le.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SSD kibeszélő
- Nintendo Switch
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Projektor topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek