- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen széket vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Amazon Kindle
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugo_
veterán
válasz Awesome Zoll #49052 üzenetére
Fnatic Rush vagy Streak Silent MX Red-del.
UK brit ISO lesz a legközelebb a magyarhoz ezekkel az igényekkel. -
4nick8
őstag
válasz Awesome Zoll #49052 üzenetére
Nézz rá a varmilo silent red kapcsolós billentyűzetekre.
-
Drenadar
veterán
válasz Awesome Zoll #49096 üzenetére
én is a silent redet ajánlom... ezt is hallani, de egyáltalán nem kattog, hisz red
Én Ducky Shinet vettem, elöször féltem a nem magyar kiosztástól, de aztán rájöttem, hogy rá se nézek a billre, akkor meg kit érdekel? végül németet vettem, és egyedül a kurzor nyil feletti rész nagyon fura, de hát azt se nézegetem
-
M^xx
aktív tag
Sziasztok!
Tapasztalt fórumtársaim véleménye érdekelne a két billentyűzettel és kapcsolókról.
Kingston HyperX Alloy FPS Pro HX-KB4 Cherry MX Red
Fnatic Gear Mini Streak RGB Cherry MX Red Silent
Eddig egy Logitech G PRO-t használtam, de az egyik gomb megadta magát, ameddig azt intézem szeretnék egy másikat venni, esetleg használni a továbbiakban amennyiben jobban beválik mint a Logitech
Free ts3 szerver IP:battlezone.hu
-
KillBorn
senior tag
Ismét csak köszönöm a válaszokat (és az előző pár hozzászólást a brown switch-ről)! Sok infót szereztem az elmúltt pár napban! Felmerült, hogy a gumidómos-mechanikus utánérzéses billentyűzetek (mint amilyet most is használok) hangosabbak mint egy silent mecha switches! Kicsit utánaolvastam, és ez a brown switch, vagy black switch, ez lenne a csendes kapcsoló?
"I guess your purge wasn't efficient enough, Vader!"
-
Ringman
nagyúr
válasz KillBorn #49367 üzenetére
az a halk, aminek külön benne van a nevében a "silent"
ezek közül a fnatic rush a legolcsóbb: [link] (szokott kupon is lenni hozzá)Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
dqdb
nagyúr
válasz KillBorn #49367 üzenetére
Felmerült, hogy a gumidómos-mechanikus utánérzéses billentyűzetek (mint amilyet most is használok) hangosabbak mint egy silent mecha switches!
Ezen nem kell csodálkozni, a slide-over-dome megoldások egyesítik a membrános és mechanikus hátrányait. Mivel membrános, ezért tövig kell nyomni az érzékeléshez, ott pedig már műanyag csattan a műanyagon, és hangos lesz. Egy mechanikust nem kell tövig nyomni, csak az érzékelési pontig. Ha megtanulsz touchtype-olni, azaz nem tövig nyomni a billentyűket (erre a taktilis kapcsolók jobbak), akkor máris nem leszel olyan hangos, ha ez nem megy, akkor O-gyűrűvel tudod a becsapódási hangot tompítani, cserébe a gépelési élményből áldozol fel.Alternatívaként ott vannak a halkított kapcsolók, ahol a hangot mind felfelé, mind lefelé irányban tompítják:
Cherry MX Silent Red, Gateron Silent Red/Brown, Zilent, Aliaz
Az elsővel akad billentyűzet Corsair és Fnatic vonalon, a másodikkal talán lehet találni, az utolsó kettő a DIY vagy cserélhető kapcsolós és mellette mélyen zsebbenyúlós vonal.
Plusz a kapcsoló csak a hang egyik eleme, a kupak vastagsága, a ház anyaga, a házban lévő felesleges üres légkamra mérete, az asztalod anyaga mind-mind számít. Sokszor már egy deskmat is sokat tompít, egy vastagabb és/vagy alacsonyabb kupak is sokat segíthet, és a ház nemvezető hangszigetelő szivaccsal kibélelése is sokat hozhat.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Zizi123
senior tag
Vegulis a HyperX-nel sem a red switch-el volt gondom, hanem a gombok utjanak hosszaval. Igy elsore a szerintem a Tesoro Gram Spectrum-al teljesen megtudnek baratkozni.
Meg ami rengeteg olvasgatas utan nagyon szimpatikus: HyperX Alloy FPS Kailh Speed Silver switch
40 cN operating force
1.1 mm pre travel
3.5 mm total travel
Silent.Elvileg ez a legkisebb erot igenylo switch, a legkisebb uttal.
Estleg errol valakinek velemenye, vagy tapasztalata?
-
Tanisz
senior tag
válasz pengwin #49529 üzenetére
Köszönöm szépen
Ezt nehéz számomra meghatározni, hogy mi kattog rajta, szerintem a lenyomáskor is ad egy hangot és amikor visszatér alapállapotba az is.
Beüzemeltem most egy Logitech K120 -at, na annál sokkal hangosabb a brown kapcsoló. Élesebb kattogó hangot ad.
A kollégákat nagyon zavarta, amit meg is értek, nem akarom őket őrületbe kergetniHát meggondolom, hogy nekem ennyi bíbelődést megér-e a dolog, otthoni használatra teljesen tökéletes, ott nem zavar senkit, hogy kopog.
Igen privátban írtad már, de most számomra nem is az volt a kérdés, hogy tudom a hangját csökkenteni, hanem keresek munkába egy halk billentyűzetet, mert ezektől az olcsóaktól (Logitech K120) egyszerűen már idegbajt kapok, sehogy sem kényelmes rajta hosszú távon gépelni.
(#49528) Ribi nem is kell silentnek lennie, csak a környezetem ne kapjon idegbajt tőle
(#49527) 7 köszi, hát lehet majd megpróbálom
http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "
-
FuRiONight
őstag
Hali!
Billentyűzetet keresek az alàbbi feltètelekkel:
-80-100% mèret
-ISO kiosztàs (magyar)
-RGB vilàgitàs
-minősègi anyaghasznàlat
-Red/Red silent kapcsolókkal
-àr: jöhet az olcsótól a legdràgàbbigEddig az Asus Claymore ami megfelel a feltèteleknek.
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz FuRiONight #49546 üzenetére
magyar
RGB vilàgitàs
minősègi anyaghasznàlat
A jó minőségű kupakkészletet kizárja a világítás + magyar feltétel. Vagy világíthat, vagy legyen magyar, de a kettő nem egyszerre.magyar
RGB vilàgitàs
Red silent
Ilyen sincsen. Vagy nem RGB, vagy nem silent red, vagy nem magyar, ebből a háromból csak kettőt kívánhatsz.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Ringman
nagyúr
magyar
RGB vilàgitàs
Red silentesetleg ha vesz gmmk-t magyar kupakszettel (étcsokibevonós) meg egy zacskó silent redet.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
dqdb
nagyúr
válasz FuRiONight #49549 üzenetére
Elég a magyar kupakokat elengedni, az ISO-t nem kell.
* Fnatic STREAK/mini STREAK-ből UK kiosztás (ezt később tudod magyarítani világítósban mártogatós kupakkészlettel vagy jó minőségben nem világítós PBT dyesub kupakkészlettel)
* Corsair K70 az alap kupakkészletével, ezt west tudja elvileg magyarítani a Hardveraprón, vagy megveszed hozzá a UK PBT kiegészítő kupakkészletet, ha jobb minőségű kupakokon szeretnél gépelni
* ahogyan Ringman is írta, egy hotswap barebone, mint a Glorious GMMK (van belőle ISO és/vagy TKL is), hozzá megfelelő mennyiségű Cherry MX Silent Red például innen (és mintha a Cherrytől direktben is lehetne venni relatíve olcsón), hozzá a Glorious magyar kupakkészlete vagy valami jobb minőségű AliExpressről. Másik barebone alap lehet a Massdrop CTRL, ez drágább és csak ANSI, cserébe építési minőségben és szolgáltatásokban sokkal jobb
Vagy lemondasz a 100-200 Hz-en villogó fényekről és ott van a Varmilo VA88MVA109M jó minőségű magyar kupakkészlettel és silent red kapcsolókkal.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
dqdb
nagyúr
válasz Zοltta #49554 üzenetére
Fémházat nem kapsz ennyiért, vagy ahol kapsz kínaiban, ott valószínűleg csak a hangot növeli a tipikusan túlméretezett ház jó nagy légkamrával belül, amit jól tud visszhangozni. Nem attól tartós valami, hogy fémből van a háza, ráadásul egy CNC-zett alumínium ház TKL méretben önmagában a 30e duplája szokott lenni DIY piacon
[link]
silent red, de van nekik még barna is 10 euróval olcsóbbaneddig egy gumimembránosom van aminél érezhető lenyomás előtt hogy lenyomom a gombot, a barna switch is hasonló?
nagyon nem olyan, ég és föld a különbség, a membránosnál a lenyomás előtti pont a teljes lenyomással egyenértékű, mert akármit is teszel, úgyis tövig fogod nyomniAmi legalább 10 évig szolgáljon, vagy még több
Az alap az valószínűleg bírni fogja, a világítós kupakok lesznek problémásak kopást tekintve, és egyes gyártóknál a LED-ek szeretnek meghalni. Ha tartós billentyűzetet akar az ember, akkor a sallangmentességre és PBT kupakokra érdemes törekedni, de olyat nem tudok ennyiért.[ Szerkesztve ]
-
FuRiONight
őstag
Az ajànlàsok alapjàn ezt talàltam: Ducky One2 RGB TLK Silent Red
Vèlemèny/tapasztalat van esetleg?
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz FuRiONight #49560 üzenetére
Ha tudom, hogy van ebből is silent változat, akkor beírom a listámba. Rendes építési minőség, doubleshot PBT kupakok, ahogyan Domonkos is írja, boltban ennél jobbat valószínűleg nem találsz.
Ringman: ár-érték arányban szerintem is rendben van, ezt a minőséget nem kapod meg olcsóbban.
[ Szerkesztve ]
-
7
addikt
válasz FuRiONight #49560 üzenetére
Csatlakozom az előzőkhöz, Ducky jó és szerethető márka.
Ami még eszembe jutott a feltételeid alapján (és nem említették előttem), az a Wooting -- itt ugyan Flaretech kapcsolók vannak, amik optomechanikusak (de a lineárisok érzetre olyanok, mint a Cherry Red; csak még simábban siklanak) és nem is silent, de az ISO, RGB szintén adott.
Viszont tény, hogy számodra jobb választás a Ducky a silent kapcsolók + PBT keycapek miatt (igaz, ez utóbbit 40 EUR-ból orvosolni tudod, vagy készlethiány esetén vannak alternatíváid).[ Szerkesztve ]
-
pengwin
addikt
Nem, Cherry MX Blue-ból csak egy fajta van, plusz a klónok. De a klón kapcsolókra nem írhatják rá, hogy Cherry MX.
A piros kapcsolónál is egy szabvány változatot (Silent Red) használ a Corsair, de sokáig exkluzívan csak nekik szállított olyat a Cherry. A Cherry kb. letojja a végfelhasználói piacot, nem gyártanak még mindig elég kapcsolót, hogy el tudjanak látni több nagy gyártót is egy-egy különlegesebb kapcsolóval. Nagy szarban lenne az egész pac, ha nem lennének a kínai klón gyártók.
A kapcsolóid meg biztos zártak. Nem tudom, hogy Cherry MX-et ki lehet-e nyitni forrasztás nélkül*. Azt hiszem nem, de majd nyunyu kisegít, mert ő már szétszedett pár ezret, ha jól sejtem.
*: nekem mindkét billentyűzetemben kipattinthatóak a kapcsolók
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
FuRiONight
őstag
Hali!
Merlinhardver-nèl èrdeklődtem és mondtàk H hónapok óta csúszik a megjelenèse a Ducky One2 RGB TLK Silent Red-nek.
Arra gondoltam, hogy helyette egy Glorious PC Gaming Race GMMK TKL RGB alapot, ahhoz MX Red Silent kapcsolókat vennèk ill. Double Shot PBT UK keycapet. Mennyivel lennèk hàtràbb ha hàtràbb lennèk e egyàltan a ducky-hoz kèpest?
Köszönöm
-
Ringman
nagyúr
válasz smallmer #49709 üzenetére
ha a halkság a fontos, akkor mx silenttel szerelt lenne a jó.
fnatic streak mx silenttel - nem magyar
gmmk barbone - magyar + mx silent switch vagy aliról gateron silent switch + külön csuklótámasz
corsair k70 rgb/strafe mx silenttel - nem magyarbtw vannak külön jó minőségű csuklótámaszok is - cooler master vagy gmmk
razert ne.
-
smallmer
őstag
válasz Domonkos #49714 üzenetére
Megnéztem a Massdrop Shift billentyűzetet. Sajnos ebből csak ANSI kiosztású van, tehát ez kiesett.
A varmilo ahogy látom nem moduláris, csak a kupakot lehet cserélni.
Így maradt a GMMK ISO verzió. Magyar kupakkal illetve cherry mx silent red kapcsolókkal
Ezt ha összeszámolom: 80 dollár a billentyűzet, illetve a magyar kupak szett. Az MX Silent Red 40 dollár tehát összesen 120 dollár ami durván 40 ezer forint + egy 10-es a csuklótámasz. 50-ből meglenne. Jól számolgattam, gondolkodtam?
Érdemes még valamire ránéznem?
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
A múltkori rendezetlen beírásom inkább formába önteném, magamnak is összegezve.
1.Mekkora összeget szánsz rá? 30 ezer körül max
2.Használt szóba jöhet? Nem
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? A munkahelyre kell egy, eddig semmi extra dómos volt.
4.Mire használnád a billentyűzetet? Nem játékra, meló, kis programozgatás, ilyesmik.
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? Mechanikus
6.Van konkrét modell ami tetszik? A cég által preferált boltban ezek voltak MX Red kapcsolóval áron belül. kb: HyperX Alloy FPS, Giga K83, Corsair K70, K65, K68 (kicsit kilógnak)
7.Milyen kiosztást szeretnél? Dán
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? Semmi extra
9.Extra igények: Világítás kikapcsolható legyen (és a betűk világítsanak max, már ha van egyáltalán világítás). Felesleges RGB show nem kell vagy legyen kinyomható. Minél puritánab és halkabb annál jobb. Irodába lesz.Ahogy olvastam csendesnek a speci "Silent" kapcsolósok minősülnek (drága billentyűknél van ilyen, kicsordul a keretből) de akár a sima "Red" is jó lehet.
Árban talán a HyperX Alloy FPS lenne a legkorrektebb... Mi a véleményetek?
-
dqdb
nagyúr
válasz totesz09 #49800 üzenetére
Az egyik ajánlott billentyűzet, ha valaki nem világító csillámpónit szeretne, hanem egy jó minőségű billentyűzetet rendes minőségű kupakokkal, azért nem ajánlotta senki sem, mert az eredeti árkereten túllógott.
Többféle kapcsolóval, többféle színvilágban és akár magyar feliratozással is kapható. Nézd meg a Pixelnél, ott nagyobb a választék. Ha ebből szeretnéd a leghalkabbat kihozni, akkor silent red kapcsolóval vedd.
Ha úgy általánosságban halk mechanikusat szeretnél, akkor zsebbenyúlós DIY vonalon bármely membrános alá lehet menni hangban (vagy fél-DIY vonalon a GMMK-ra építve Zilent kapcsolókkal).
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
Fnatic miniSTREAK RGB Tenkeyless €109
van Cherry MX Silent Red ANSI és ISO is!
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
dqdb
nagyúr
válasz Lanash #49837 üzenetére
Ennyire leárazva az ára már kezdi a realitást megközelíteni, de még mindig drága.
Ha a magyar nyelvet engeded el, akkor a Ducky One 2 RGB jobb választás, ha a csillámpóni hatást, akkor a Varmilo VA108M magyar változata jobb választás. Mindkettő kupakminőségben nyújt sokkal jobbat, mint az Asus.
Mindháromban Cherry MX kapcsoló van (a Varmilo elérhető silent red kapcsolóval is, a többi nem), és ahogyan Misi_D is írta, neked kell kipróbálnod, hogy melyik fekszik a fő kapcsolótípusok közül.
Misi_D: ollósnál a kupakok alján szoktak apró pöckök lenni (4-6 darab), amelyek beleakadnak az ollóban kialakított helyekre, és azok szoktak hamar letörni (akár feszegetés nélkül is, csak simán gépelve). A másik lehetőség, amikor az olló maga esik szét, ez ritkább esemény, de előfordul.
-
smallmer
őstag
válasz nyunyu #49905 üzenetére
Ha így folytatom sosem lesz új billentyűzetem.
Ami eddig ugye számításba jött:
(Mass)Drop Shift - Csak ANSI kiosztású van, ezért kiesett.
Varmilo verziók - A youtube videók alapján az jött le, hogy csak forrasztással van lehetőség cserélni a kapcsolókat. Van belől silent red verzió, de nincs háttér világítás. Tehát olyat nem találtam belőle ami ISO, Silent red kapcsolós és van háttérvilágítás, ezért a Varmilo is kilőve.
Ducky: A Shine 7 illetve a One 2 RGB Full ami elvileg megfelelhet. Ezek már 70 ezer forint környékén vannak.
The Glorious GMMK Tetszik, RGB-s, Magyar, Lehet bele rakni silent red kapcsolókat. Az ára kb 50 és 60 ezer forint között lenne. Tetszik is, viszont az a nagy kérdés, hogy minőségben hol áll a korábban felsoroltakhoz képest.
Ha valamit rosszul írtam, akkor kérem, hogy javítsatok ki, illetve ha van valami tanács még akkor azt szívesen fogadom
-
smallmer
őstag
Ugye mint korábban írtam, jelenleg egy Cherry MX Red kapcsolós Asus Tactic Pro billentyűzetem van.
Gondolom az MX Red Silent Switch, az hasonló mint a sima Red, csak csendesebb. Így maradok ennél a vonalnál. (Nagyon sok videót megnéztem már)Elkezdem leszűkíteni a listámat, ebben kérném a segítségeteket:
Ezek közül melyik jobb választás inkább, kérlek ha tudtok indokot azt is írjátok le:
Ducky:
Ducky Shine 7GMMK:
GMMK full size+ Cherry MX silent Red
Massdropnak is fogok írni, hogy a közeljövőben nem terveznek-e ISO kiosztású bill-t csinálni.
-
dqdb
nagyúr
válasz smallmer #49930 üzenetére
Akkor miért zártad ki a Varmilót? Van MX silent opció, jó minőségű magyar kupak, ami ráadásul világos, így a monitor fényénél is látszódik a felirat, és az áhított billentyűk között kiszűrődő háttérvilágítást tudja a billentyűzet.
nyunyu: Maxnál már régóta létezik világítós opció a tejfölös dobozukból, a WASD nem lépett még ezen a téren.
-
smallmer
őstag
Én úgy tudtam, hogy a Ducky billentyűzetek is hot swap elvén működnek, de akkor rosszul emlékeztem
Már gondoltam arra is, hogy vásárolnék egy GMMK alapot, hozzá mx silent red kapcsolókat, illetve valamilyen jó minőségű magyar keycap-et(pl.: varmilo). A gombok között meg a fény kiszűrődne.
Több tesztet is néztem és többször is a Massdrop billentyűzetek és a GMMK az amit dicsérnek. A massdrop kiesik, mert abból nincsen ISO.Még a korábban említett fnatic streak rgb amire gondoltam, bár ennél sem lehet a kapcsolót cserélni. Ennél silent red verziót vásárolnék és arra ugyanúgy mehetne valami minőségi kupak.
Szerintem muszáj lesz kombinálnom valahogyan, mert olyat ami jó minőségű, magyar, világítós úgy látom, hogy nem fogok találni.
Első körben meg kellene találni a legmegfelelőbb alapot, ha az nem a GMMK és utána keresni hozzá kupakot. Az is játszik, hogy meglévő billentyűn lecserélem a gombokat. Esetleg használom tovább és később valahonnan kerítek jó minőségű világítós bill-t. Lényeg, hogy iso legyen. Én úgy is tudom, hogy melyik gomb mi.(a többi felhasználó nem tudja, de majd addig kinyomtatom nekik)
Az alapnál mennyire fontos az anyaga? Jobb a fém mint a műanyag? Kevésbé hangos?
-
Pakmara
őstag
Sziasztok!
(Ismét) billentyűzetet keresek. Új ISO (ha csak ANSI modell felel meg a lentieknek azt is meghallgatom) bill.t szeretnék olyan 30e körül, teljes méretűt num paddal. Jelenleg egy ezer éves gumidómos slim billentyűt használok, aminek már a torka véres és megérett a cserére. Casual gamre és ált. otthoni felhasználásra kellene.
Lehet kipróbálnám a mechanikust, de csak "halk" verzióban, azaz silent red swich-el szerelt modellek érdekelnek. Ami még fontos lenne hogy legyen olyan csuklótámasza ami vagy egybeépített a bill-el vagy jól/fixen kapcsolódik hozzá. Ha felemelem a billentyűt akkor pl ne fittyen le. Kinéztem a fnatic rush-t (ha jól nézem pont 30 körül van saját shopjából rendelve). A PH-s cikk alapján viszont a csuklótámasz nem ez a kategória ezért se vagyok biztos a típusban.
Van olcsóbb bill. ami megfelel a kritériumoknak (silent red; csuklótámasz) a fnatic rush-nál, ill. a rushnak mennyire gáz a támasz része?
Köszi, Pakmara
-
dqdb
nagyúr
válasz Pakmara #50058 üzenetére
A Fnatic, a Corsair, a Varmilo és a CM kínál billentyűzetet silent red kapcsolóval, valamint a GMMK-val hozható még össze ez. Azonban egyik sem kínál olyan integráltságú csuklótámaszt, amit szeretnél, sőt, a nem kimondottan ergonomikus címen futó mechanikus billentyűzetek egyike sem. Vagy teljesen különálló a csuklótámasz, vagy mágnesesen kapcsolódik (ez csak a rögzítésre elég erős, a levegőben nem tartja meg a csuklótámaszt), vagy valami műanyag pöckös megoldással (ami vagy megtartja, vagy sem a levegőben, de mechanikus vonalon nem gyakori ez a megoldás).
Szóval a javaslat annyi, hogy engedd el a csuklótámaszt a kívánt formában.
-
mondomén
őstag
Sziasztok!
Kerem ajanlanatok nekem oring-et Varmilo VA88M Ink Rhyme brown-hoz. Ha esetleg van valakinel keznel, sikitson (hamar kellene)!Egyebkent elso mecha a haznal. Hasznalni es ranezni is baromi jo! Fnatik volt a B verzio, de silent red ellenere par kanyarral le volt maradva szamomra. Azt vettem eszre, ha ala rakom az egerpadot, akkor sokkal halkabb. Viszont kiprobalnam oringgel is...
-
dqdb
nagyúr
Nagy általánosságban:
Outemu blue > clicky (blue) > lineáris/taktilis (red, brown) > csendesített (silent red, silent brown) > Zilent
Aztán ezt a gépelési stílus, kupak vastagsága, a ház anyaga, a házban lévő légrés nagysága, az asztallap anyaga, O-gyűrű, van-e deskmat vagy nincsen kérdéskör jelentősen módosíthatja.
-
BullKoxa
őstag
válasz Frawly #50141 üzenetére
Helló. Kérdezni szeretném a hangja számodra milyen ? Jelenleg nekem egy Roccat IskuFX van , szerintem ez egy sima billentyűzet, ehez képest nagyon hangos a tiedé ( normál billentyűzethez képest) ?
Ha hangos akkor nekem is azt hiszem valami silent red-t kell majd vennem. Itt írtak valami Rush-t , németet vennék. Ezt is dicsérik itt a szakik. Csak majd meg kell néznem a szállítás mennyi lenne a márka honlapjáról .
-
Frawly
veterán
válasz BullKoxa #50157 üzenetére
Meglehetősen halk, majdnem néma, azt kell mondjam. Alig van egy kis halk kattanás, mikor benyomod a billentyűt. Egyedül akkor van hangja, ha nagy elánnal püfölöd a gombokat, de akkor sem a mechanikus kapcsoló hangos rajta, hanem ahogy a kupak éle ráüt a fémvázra, elérve a „padlót”. A teljesen néma, gumidómos billentyűknél valami kicsivel hangosabb, de nem vészes.
Pedig MX Brown van ráírva a dobozása, nem silent brown. Egy dolgot vegyél figyelembe, hogy nagy a gombok nyomásútja, magas gombok vannak rajta, és mélyre kell őket lenyomni, emiatt olyan érzés, mintha írógépen írnál, csak annál sokkal puhább érzés. Ha alacsony profilú, kis nyomástávú billentyűzetekhez vagy szokva, mint én voltam a laptopokon, azok után szokni kell.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Ide is beírom, hátha más is hasonló cipőben jár (azaz igényli a magyar kiosztást, világítást és csendességet), mint én.
Csuklótámasszal és postaköltséggel kb. 136 dollárra jön ki ez a cucc keycap nélkül, erre rájön az ÁFA (vám szerencsére nem). A nyunyu által régebben linkelt MX Red Silent developer kit 40 EUR, plusz 10 EUR a postaköltség. Ez így összesen kb. 65K-ra jön ki (ebből durván 5K a csuklótámasz, ha valakinek az nem kellene).Biztos jó a cucc, de személy szerint nagyonmax. 50K-t szánnék erre a projektre (az sem kevés, nem akarok demagóg lenni, de sokan fél- (vagy akár háromnegyed) gépet vesznek ennyiből.
[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz FuRiONight #50165 üzenetére
Mesélj, várom az olyan alternatívákat, amelyek ennél olcsóbban teljesítik az alábbi elvárásokat:
- magyar kiosztás,
- háttérvilágítás,
- MX silent kapcsolók."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
smallmer
őstag
Uraim hetek óta ilyet keresek.
GMMK lehet az ami nektek megfelelő, cherry mx red silent kapcsolókkal és gyári GMMK kupakokkal, viszont a fórum állítása szerint azok a kupakok nem jó minőségűek, szóval arra számítani kell, hogy kupakot kell cserélni. Viszont jó minőségű magyar kiosztású világítós kupak nincsen a piacon. -
dbius
veterán
Magyarországról szerintem érdemesebb EU-n belülről megrendelni, pl. innen magát a billentyűzetet, kupakot és akár kapcsolókat is (kivéve mx red silent), a gmmk csuklótámaszt pedig itthon is meg lehet venni több helyen.
Elvileg lenne magyar forgalmazó is a billenytűzethez [link], de csak a kupakot és a csuklótámaszokat listázza, magát a billentyűzetet nem. Lehet érdemes lenne nekik emailt írni, mivel kizárólag nagykerként működnek.
Még egy megjegyzés: mx red silent developer kittel óvatosan, legalábbis abból a szempontból, hogy nem rgb kompatibilis, azaz fekete műanyag a kapcsolók háza és nem átlátszó!!!, a világítást nem fogja átengedni! Erre csak azután döbbentem rá, hogy megérkezett németországból a developer kit...
Az mx red silent developer kitben lévő kapcsolók típusa: DMX3A-L1NN [link]
Az rgb kompatibilis red silent kapcsolók típusa pedig: MX3A-L1NA [link] [link] Szerk: Ebből nincs developer kit, csak "egyenként" vásárolható.
Én megrendeltem a billentyűzetet (teljes méret, iso kiosztás) a német caseking oldaláról magyar kupakszettel, valamint gateron brown kapcsolókkal (illetve rendeltem egy csomaggal a kapcsoló mintákból, hogy kipróbáljam melyik lenne számomra a legjobb) , de amint látható, csak június első felében lesz nekik raktáron. A szállítási költség (DHL) 14 EUR.
Fentiek miatt lehet, hogy nem is rakom bele majd az mx silent developer kit kapcsolóit.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
110 db Gateron silent red/brown/black KB 43$ alirol.
De van a ttcnek és a kbdfansnak (aliaz) is halk kapcsolója.A gmmk-s csomagban nincs silent switch emlékeim szerint.
-
dbius
veterán
válasz smallmer #50181 üzenetére
Igen, gmmk mellett döntöttem eléggé hosszas vívódás után. Ha visszakeresel a topikban időről időre kerestem magamnak billentyűzetet.
Nálam az elsődleges szempontok ezek voltak:
- ISO kiosztás
- magyar kupakszett
- legyen világításA topikot régóta követem read-only módban, itt olvastam először a gmmk-ról, aztán a végső lökést az adta meg, hogy hot swappes, azaz olyan kapcsolót rakok bele, amilyet akarok, ha akarom, akkor egyik ilyen, másik olyan, valamint ha egyik másik kapcsoló megzakkan, egyszerűen kicserélem.
Az, hogy milyen minőségű az ABS kupakszettjük, igazából nem érdekel. Számomra az a lényeg, hogy a világítást "átengedi" és van magyarra lokalizált, "gyári" kupakszettjük. Ha lekopik, majd rendelek másikat tőlük, igazán nem egy nagy tétel.
Nézegettem az itt linkelt PBT kupakokat, de hogy is mondjam, hogy senkit se bántsak meg, de pl. a varmilo kinézetre olyan, amit az életbe nem használnék. Elhiszem, hogy jó minőségű, meg minden, de a feliratai, na az olyan, hogy első ránézésre az az érzés alakult ki bennem, hogy ezt valamilyen selejtes gyártósoron csinálták, vagy elcsúsztak a feliratok. Nem is, talán a helyes megfogalmazás inkább az lehetne, hogy magához a kupak méretéhez képest túlzottan nagynak találom a kupakok feliratait. Az ékezetes karakterek feliratai majdnem kiérnek a kupakok éléig, nem tudom megfogalmazni miért, de ez a design nekem egyáltalán nem tetszik, egyszerűen "nem esik jól ránézni". Ha kisebbek lennének a feliratok sokkal ízlésesebb lenne. Hangsúlyozom, ez a saját, szubjektív véleményem
A kínai kupakszett feliratai pl. sokkal emészthetőbbek és ízlésesebbek számomra, de mivel az is csak a kupakok alól engedi kiszűrődni a világítást, szintén kiesik. Na és ahogy említették, ill. ahogy látható a képeken is ezen pedig a feliratok pozícionálása nem sikerült valami jóra.
Az számomra teljesen lényegtelen szempont volt, hogy milyen firmware van a billentyűzethez. Nem programozok, nem játszok csak egy pár játékkal, főként gépelésre fogom használni, ahhoz pedig az alap layer elegendő számomra. A legtöbb firmware pedig enged annyi konfigurálási lehetőséget, amire esetemben esetleg később szükség lehet.
A billentyűzet világítás számomra azért volt fontos, mert sokat használom sötétben, vagy éjszaka egy olyan íróasztalnál, amelyik kihúzható tálcás. A monitor fénye tehát esetemben nem világítja meg a billentyűzetet. Építettem a tálca fölé led szalagot, hogy megvilágítsa a billentyűzetet, de ez sem vált be nekem, túl sok a fény így, nem csak a billentyűzetet világítja meg, hanem a szórt fény is sok, ezért kerestem olyat, amiben alapból van világítás és azt én tudom "testre szabni" még akkor is, ha csak bizonyos korlátok között.
Sokat vacilláltam egyébként a ducky one 2 billentyűzeten is még azelőtt, hogy a gmmk-ról egyáltalán hallottam volna, de nálam a hot swap miatt egyértelműen a gmmk nyer ezzel szemben is (+ a gyárilag magyar kupakszett). Ha változna az igényem, akkor sem kell teljes billentyűzetet cserélnem, elég a kapcsolókat kicserélni.
A kisebbik fiamnak fnatic ministreak tkl van (red silent kapcsolókkal) UK angol kiosztással (kb. év eleje óta). Nekem "érzésre" nagyon jó azon gépelni, minőségileg nagyon egyben van, de magyar kupakot ahhoz is kellett volna "szerezni". Személy szerint a kupakok minőségében nem találtam semmi kivetnivalót. Eléggé igénybe van véve pedig a billentyűzet - főként játékokra használja -, de az eltelt fél év alatt semmi változást nem látok a kupakokon.
Szerk:
(#50183) Ringman: Valóban nincs "silent" kapcsoló a sample packben. Ezt igazából azért rendeltem, hogy "kéznél" legyen, ha valaki a környezetemben/családban ki akarja majd próbálni az egyes kapcsolókat.[ Szerkesztve ]
-
Domestos
tag
válasz Ringman #50183 üzenetére
Gateron silentből én csak PCB mountedet találtam, ami ráadásul nagyon nem illeszkedik az outemu socketekbe, ha le is vágja az ember a plusz két lábat.Redditen azt írják, az MX kapcsolók sem mennek bele. Olcsó plate mounted outemu kapcsolós kínai billentyűzetekre ez a jellemző.
A gmmk-nak vajon milyen socketje van, abba bele lehet tenni a gateron silenteket?
-
Egon
nagyúr
Köszi az infókat, nagyon hasznos számomra.
Ha jól számoltam, innen rendelve cca. 35K-ra jönne ki a bill+kupakszett+szállítási költség, ez rögtön barátságosabb (mondjuk a csuklótámaszt kihagytam, az még hozzájön). Most már "csak" olcsó silent kapcsolót kell valahonnan találni, és meg is van a cucc..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz Ringman #50190 üzenetére
A gateron hogyan viszonyul az MX silent-hez, vagy ugyanarról beszélünk? Lassan kezdem elveszíteni a fonalat...
Egyébként (ha már itt tartunk, a kérdés nyilván nem neked szól) hogyan lehet összerakni ezt a billentyűzetet? Gondolom forrasztani nem kell, akkor egyszerűen be kell pattintani a keycap-eket a házba, vagy hogy kell ezt elképzelni?"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest