Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ngaba

    aktív tag

    válasz PredatorZoli #96726 üzenetére

    Ez 3 éves videó, azóta találtam egy-két pozitívan meglepődött (szakmai) cikket is, amikor pl. az OPEN turnoverét kerestem. (És nem találtam, engem inkább a szakmai mutatók eldugása bosszant jobban. De mondjuk a JPGL-ről sem lehet sok infót találni. A multifaktor nekem egy elég tág fogalom.)

    Olyan értelemben nincs vita közöttünk, hogy jobban örülnék, ha justetf-en a WVAL-szerű és más tudományos ETF-ekből lehetne Dunát rekeszteni, nagy AUM-mal, nem pedig ESG-sekből, de az UCITS világban abból tudok válogatni, ami van, ha nem olyan ETF-et akarok venni, amiben a top 10 részvény az Apple, Google, Tesla stb., és nem is 0.6% a TER. (A HWSS fél év alatt másfélszer akkorára nőtt, mint a VWAL két és fél év alatt, ez van.) És engem konkrét ETF-ek érdekelnek, nem az S&P500 ESG, és ha azt látom, hogy a chartban nincs érdemi különbség az ESG és a nem ESG verzió között, sőt, akkor hiába jobb tudományosan a nem ESG verzió, ha az alapkezelő a TER-ben elrakja a különbséget...

    Ui.: Írtam már, hogy nekem valami randomizált módon összerakott dolog tetszene, ha ügyelnek a diverzifikációra, régió, szektor, faktor és cap szempontból is. Akkor nekem elég lenne az az egy ETF, ha elég sok cég van benne.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák