Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ngaba

    aktív tag

    válasz PredatorZoli #96719 üzenetére

    Mi vele a baj? Úgy értem "tudományos szempontból". (Bár még papír-ceruzával én sem számoltam ki, hogy mi mennyi pontosan.) Én egy kicsit több USA-t raktam volna bele (lehet, hogy a small cap inkább USA lesz végül, erre még alszom párat, de azt hiszem, nem találtam jobban ideillőt). Gondolom az ESG és társai, de arról majd írok.

    Próbáltam földrajzi és szektor szempontokból is diverzifikált portfóliót csinálni úgy, hogy benne legyen a két legelfogadottabb faktor is, a value és a size is. Mindezt a lehető legköltséghatékonyabban.

    Az OPEN a vakmajom elem, ez van most (100%), ehhez valasztottam egy value és egy size faktorú ETF-et úgy, hogy diverzifikáció szempontjából passzoljon az OPEN-hez. A ZPRV is szóba jött small capnek, de az OPEN is financial túlsúlyos, ezt inkább csökkenteni akarom, és a ZPRV is az. A többi small cap ETF meg egyszerűen drága, az iShares TER-je 0.35%, a HWSS 0.25%-ához képest azért van különbség (és az eddigi rövid időtávon az ESG nem jelentett semmi érdemlegeset a chartban a sima msci small cap indexhez képest). És ebben is van mid cap is, amit azért szeretnék.

    Az XDEV tetszik, itt inkább az XDEV vagy WVAL volt a kérdés, de a WVAL szerintem túl kicsi, plusz legalább ennél az ETF-nél legyen alacsony a turnover (az ESG sem tesz jót a turnovernek).

    A sima kapitalizáció alapú ETF-eket nem szeretem (noha azok a legolcsóbbak), nem akarok Apple, Tesla és Amazon részvényeket tartani látható súllyal. (Esetleg egyszer valami ex US-t.) Ez egyéni ízlés kérdése.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák