Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz NeoPampalini #1557 üzenetére

    Hátha nem tud angolul.

    A Twitter poszt két dolgot állít: A Pfizer tudta, hogy
    1. az oltás hatástalan (gondolom a vírussal szemben),
    2. és hogy lehetnek káros mellékhatásai.

    A sárga szöveg azt mondja, hogy
    1. nem lehet tudni, hogy hosszú távon milyen hatásokkal jár és hatékony-e,
    2. és hogy lehetnek olyan (ritka) mellékhatásai, amik jelenleg nem ismertek.

    Megjegyzések:
    1. A Pfizer kapott (ideiglenes) forgalomba hozatali engedélyt. Ahhoz, hogy megkapja bizonyítania kellett, hogy hogy az oltása hatékony. Volt olyan gyártó, aki a saját oltásával kapcsolatban ezt nem tudta bizonyítani, és és természetesen az ő oltásával nem is találkozhattunk sehol. (A Pfizernek is volt olyan oltás kiszerelése, ami nem kapott engedélyt, mert nem volt elég hatékony (túl kis dózisban tartalmazta a hatóanyagot).) Az oltás hosszú távú hatásosságáról (akkoriban) természetesen senki nem tudhatott semmit, mert senki sem volt, aki pár hónappal régebben kapta volna meg. (Reménykedtek. Nem jött be.)

    2. A Pfizer természetesen tudta, hogy az oltásának vannak mellékhatásai (fájdalom az oltás helyén, láz, stb.), ezek már akkoriban is le voltak írva az engedélyeztetéshez benyújtott dokumentációban, illetve később az oltás felhasználói tájékoztatójában. Viszont mivel az oltást csak a néhány 10 ezer kísérleti alanyon tesztelték, ezért a ritka mellékhatások nem voltak ismertek (amik néhány százezer vagy néhány millió az egyhez valószínűséggel következnek be). Később derültek ki ilyenek, és ezeket azóta felvették a dokumentációba, és megjelennek a frissített tájékoztatóban is.

    Ezek amúgy minden új gyógyszer vagy oltás esetén így vannak: tehát ha majd lesz pirula vagy injekció mondjuk a leukémia gyógyítására, akkor az első néhány millió páciensnél derülhetnek ki olyan mellékhatások, amik a kísérleti fázisban nem fordultak elő, illetve derülhetnek ki akár hosszú távú súlyos mellékhatások is (amik miatt akár a készítményt vissza is kell vonni (volt már rá sajnos több példa is).)

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák