Keresés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Tin

  veterán

  Mondanám, hogy miért nem lehet inkább egymásra támaszkodva előremozdítani a dolgokat, de az a vonat látszólag már elment. Kína (pontosabban a vezetője) cseppet túlgondolta magát, és azt hitte, hogy az összeszerelő üzemből a világ ura lehet. Csodák nincsenek, hiszen minden hatalom (vagy annak vezetője/i) ezt hiszi magáról, de ha nincs egyensúly, csak mi szívjuk meg. Kínának ideje lenne elfogadni, hogy a világ egyik legszennyezőbb országa és bérgyártó, de azt is, hogy a nyugati bérgyártás odatelepítése nélkül ők most egymást ennék, mi meg valahol a 10 évvel ezelőtti technológia színvonalon tartanánk, és minden eszköz sokkal drágább lenne, de pont emiatt sokkal tartósabb is.
  Az Amerika világrendőrség dolgot meg lehet vitatni és küzdeni ellene, de szerintem a 2. vh utáni időszak megmutatta, mi lesz a társadalomból, ha Kína vagy Oroszország száll meg, és mi lesz akkor, ha az USA vagy a nyugati világ. Erre az egyik legjobb példa Németország.
  Szóval megértem, hogy a demokrácia-export egyeseket zavar, de akkor fogadja el, hogy anélkül megy a sivatagi kecskeszerelem olajjal leöblítve, a születésszabályozás és egy tál rizs naponta, meg a Zsiguli 50 évig tartó gyártása. Vele meg persze a cseppet túltolt PC-ség, a lassan követhetetlen nemi szerepek, és persze a "tanulj vagy a társadalom aljára kerülsz" kapitalista mentalitás.
  Valamit valamiért. Kína politikáját én is megállítanám, mert otthon megmutatták, mi várna a világra akkor, ha ők lennének a világ urai. Ahogy az arabok, illetve a szovjetek is megmutatták már.

 • Tin

  veterán

  válasz Fritz Teufel #10 üzenetére

  Egyetlen szempontot veszel figyelembe, a technológiai (vagy gazdasági) fejlődést, viszont az emberek életminőségét nem. A rabszolgatársadalmak mindig sokkal-sokkal hatékonyabbak lesznek, mint azok, ahol minden egyes élet számít, és igenis van értéke. Ahol van jogrendszer, érdekérvényesítő lehetőség, törvények, fékek és ellensúlyok, oktatás, egészségügy, biztonság, ahol az ember bármilyen mélyről is érkezik, bármilyen magasra juthat szorgalommal és kitartással, ott ezek az "intézményes dolgok" nyilván lelassítják, és rontják a "fejlődés" hatékonyságát. A zsebbe fizetés, a polgármester vagy helyi potentát szava, az emberek rabszolga-mentalitása és áldozatvállalása sokkal-sokkal hatékonyabbá tehet egy rendszert, viszont ott az egyén értéke jóval a társadalom értéke alatt marad, magyarul feláldozható.
  Könnyű azt mondani, hogy nézd, de hatékony Katar, amikor a VB-re gyakorlatilag import rabszolgákkal építették fel a stadionokat, és valami 10e feletti halott lett a vége. Hatékony volt? Igen. Gyors volt? Igen. Na de az emberekkel mi van? Ha neked lett volna az egyetlen lehetőséged 2 év kemény munka után meghalni az építkezésen a be nem tartott (vagy nem is létező) előírás miatt, akkor ugyanezt gondolnád?
  Nyugat azért "lassú", mert jogilag és társadalmilag rendben van. Adót fizetnek, egészségügyet tartanak fenn, létezik a work/life balance, nem a munkájukért élnek, hanem a kényelmükért dolgoznak. Nem beszélve arról, hogy az EU mekkora lépéseket tesz a jövőért, és áldoz be csilliárdokat (és a saját iparát) a tisztább levegőért. Önmagát blokkolja, hogy az emberenek jobb legyen, és legyen jövő. Lehet ez olyan hatékony, mint az ujgurok napi 16 órás dolgoztatása és agyonveretése? Nem. De milyen ez az egyénnek?
  Vajon miért akarnak a tehetősebbek ezekből az országokból mind nyugatra menni nyaralni, esetleg lakni, és oda járatni a gyerekeiket?

  A probléma az, hogy túl sokan vagyunk, és mindenféle erkölcs eltűnt, már csak a pénz számít. És van egy generáció, akit már nem is érdekel az egész, mert mindent csak a pénzben mér. Ha mindent ebben mérünk, akkor valóban hatékonyabb a kelet, viszont a "tiszta" verseny nem azt jelenti, hogy az egyik a rabszolgáival a másik fölé kerekedik, a másik pedig ezt nézi. Nem fogja: odabasz fegyverrel vagy korlátozásokkal, és ezért még csak hibáztatni sem lehet őket, mert a saját kevésbé hatékony, de sokkal élhetőbb rendszerét tartja fenn vele.

 • Tin

  veterán

  válasz strogov #34 üzenetére

  Az első hozzászólásomban pontosan erről írtam: ha a nyugat annó nem szervez ki mindent keletre, akkor ma a technológiai fejlődés nem itt tartana, és minden termék sokkal drágább lenne, cserébe tartósabb.

  A társadalmi modellek összehasonlításakor felesleges a szavakon vitázni, mert ennyi erővel még a nyugat-európai társadalmak is tartanak (helyi) rabszolgákat, hiszen bevándorlókkal oldatják meg a gázos feladatot, akik "éhbérért" dolgoznak. A különbség annyi, hogy a nyugati társadalomban van lehetőséged fejlődni, ha akarsz, mert a környezet megengedi, míg az alapvetően nem demokrácián alapuló társadalmakban el fognak nyomni, és akármennyire is küzdesz, nem lesz rá lehetőséged.

  Magyarországot meg könyörgöm, ne sorold se a demokráciához, se a nyugathoz. Magyarország egy jobbágytársadalom, semmi köze a demokráciához. Ha volt is, valamikor a 90-es évek és a 2000-es évek egy részében, mára ez már megszűnt.

 • Tin

  veterán

  válasz Darmol #58 üzenetére

  Tetszik a házad, az ükanyám ott lakott a szomszédban, és az utcában lakik egy távoli rokonom. Ezért odamegyek hozzád, és azt mondom, hogy ez a ház engem illet, a lakók is, és te egy náci vagy, ha nem mondasz le. Te ellenállsz, a családod is, ezért odamegyek egy bazinagy bulldózerrel, és lerombolom a fél házad, megerőszakolom 1-2 női családtagot, a férfiak egy részét meg megölöm. Ha jönnek az utcából neked segíteni páran, nem harcolni, csak adnak vasvillát meg esetleg pisztoly a gépfegyvereim ellen, akkor őket is megfenyegetem, hogy miért avatkoznak bele a konfliktusban, majd pedig a város lakóinak egy részével egy rakat hazugsággal és propagandával elhitetem, hogy én vagyok az áldozat, ők meg majd szajkózzák, hogy a nyugati politikusokat nem érdekli az atomháború.

  Értem én a királyfi és a gonosz sárkány meséjét, és lehet győzködni az embereket a csúnya és gonosz gyíkemberekkel, de a nap végén a te szádban lesz az ordas nagy f.sz, én pedig csóválni fogom a fejem annak láttán, hogy még mélyebben és mélyebben rá akarsz bukni.

  Leegyszerűsítem: vagy a medve fog halálra b.szni, vagy Micimackó sárga serege lopja ki a szemed, vagy az amcsi sas csicskája leszel. Jelen pillanatban, a 21. században ezek az opciói vannak egy átlagembernek. Lehet mögé bármilyen elméletet vagy összeesküvést gyártani, és lobogtatni a Nagy-Magyarország zászlót két kerítésszaggató házi törköly között, de az emberiség nagy része mindig is egy tehetetlen báb volt, és az is maradt. A kérdés az, hogy melyik rosszat válassza a sok közül, ha már egyszer VAN választási lehetősége.

 • Tin

  veterán

  válasz rdmftw #63 üzenetére

  Hát igen, az a bizonyos szörnyes hozzászólás az mindenkinek beégett, azt hiszem :D

  Viccen kívül, nem hiszem, hogy bármi moderálni valót írtam bele. Eleve meglepett a cikk, mivel ezt nehéz máshogy értelmezni, mint politikai kontextusban, viszont kifejezetten felüdítő volt, hogy lehet kultúrált hangnemben is vitázni a politikáról, és nem egyből mindenki kivont késsel és anyázva esik a másiknak.

  #58 Darmol: remélem, hogy nem támadásnak vetted amit írtam a #62-ben, mert nem annak szántam, inkább egy markánsabb ellenpontnak az állításodra. Nem szokott zavarni, ha valaki merőben mást gondol, és a gyíkemberes összeesküvéseket is meg tudom érteni valahol, de ha ezek a véleménybuborékok már hatni sem tudnak egymásra, és gondolkodásra késztetni a másikat, akkor a bezárkózás végleges, az egymás ellen feszülés meg lokális lesz, ami megmérgez mindent.

 • Tin

  veterán

  válasz Fred23 #72 üzenetére

  Jó tudom, kellett már párszor pihennem. De azt gondolom, hogy ha egy politikai hangvételű cikket írnak, ami aztán az Egyéb hardverek közé kerül, akkor gyanítják, hogy nem lehet róla másképp beszélni, mint politikai kontextusban. Ráadásul ebből a topikból egyetlen embert nem moderálnék, mert csupa értelmes hozzászólás van, illetve az ellenvélemények sem erőszakosak. De ha mégis moderálnak, hát így jártam.

 • Tin

  veterán

  válasz Darmol #75 üzenetére

  Röviden, mert tényleg nem akarom erre elvinni a beszélgetést. A szovjet blokkot mindenki érezhette a saját bőrén, nem mondom, hogy egy nem nagyravágyó átlagember számára nem volt jobb a 80-es évek Magyarországában élni, mint a 2020-as évek nyugati társadalmában, viszont a 80-as évek nyugati társadalmában még a magyar helyzetnél is jobb volt élni. Akárhogy is forgatjuk, Kína megmutatja, hogyan képzeli el a világot, az oroszok meg megmutatták már 40 évig nekünk is az egész keleti blokkal együtt, és most is, a sajátjaival, éppen a háborúban. Az az egész nem egy eszme exportjáról szól, csak egy félbolond választási győzelmi próbálkozásának befuccsolása utáni eszkalációról.
  Németország meg azért jó példa, mert egy időben két nagyhatalom uralta, és a mai napig látni a különbséget a két fél között. Vehetjük kivételnek, ha akarod, de aztán elkezded felsorolni a korrupt és elmaradott országokat, amikben egy adott helyzet alakult ki valaminek a hatására, viszont ott nincs összehasonlítási lehetőség, tehát lehet, hogy az amcsi beavatkozás nélkül még rosszabb lett volna a helyzet. Afganisztán jól megmutatja, hogy hová fejlődött az ország 10 év alatt, és aztán mi történt, miután kivonultak. Pont az átlagember, akár egy nőn keresztül. De vehetjük Iránt is, nézd meg, mi van ott most. Értem én, hogy darázsfészek, és húzkodják a bajszukat, de az a konfliktus inkább Izraelnek köszönhető. Korea, Japán és hasonlók meg... nézd meg az első két felét, vagy a másodikat. Mi is a gond?
  Ha pedig arra céloztál, hogy egy kínai világuralom alatt a világ szépen lassan megváltozna, ahogy a fenti országok felében is lett valamiféle nyugatos betagozódás idővel, akkor nem tudom a választ. Azt látom, hogy Kína még mindig nagyon zárkózott, és azt is, hogy Kína nem egyenlő a vezetőjével, ahogy India sem, Oroszország sem, és sorolhatnám. Törökország sem. Viszont hogy, hogy nem, mindegyik hasonló ország élén egy ezer éve bebetonozott diktátor-féleség áll, vagy bontakozik ki éppen úgy, ahogy a fent említett példa-országaidban. A kérdés tehát nem a nép, hanem a vezetőkről szól, akik teljes együttműködésre nem hajlandók.

 • Tin

  veterán

  válasz Darmol #84 üzenetére

  Egyben válaszolnék az összesre.

  1) Analógia volt, de nem gyűlöletkeltő propaganda, hanem csak egy vélemény-párhuzam. Az oroszok már bizonyították számtalanszor, mire képesek, ahogy Kína is megmutatja a sajátjain, hogyan képzeli el a "demokráciát" (ők hívják így). Kösz, nem.

  2) Ha egybitesnek tartasz, szíved joga, de nem vagyok az.

  3) Ferdítés, mintha az USA mindent lenapalmozna. Megértem, ha ezt így gondolod, de nem osztom a nézeted.

  4) Én éltem a 80-as évek Magyarországán, és élek a 20-as évek nyugati társadalmában. Előbbi nyugodtabb és kiszámíthatóbb volt, korlátokkal. Utóbbi szabadabb, és nagyobb a verseny, de helyt kell állni.

  5) Bocs, de azt, hogy mindenért a kapitalista napalmozó gyíkember hatalom a bűnös, és az a megoldás, hogy hangosan mutogassunk rá, nem tudom komolyan venni.

  És mivel nem sok közös pont van, ha nem haragszol, részemről lezárnám a beszélgetést. Így mindenki megmaradhat nyugalomban a saját buborékában.

Új hozzászólás Aktív témák