Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Tin

  veterán

  válasz Fritz Teufel #10 üzenetére

  Egyetlen szempontot veszel figyelembe, a technológiai (vagy gazdasági) fejlődést, viszont az emberek életminőségét nem. A rabszolgatársadalmak mindig sokkal-sokkal hatékonyabbak lesznek, mint azok, ahol minden egyes élet számít, és igenis van értéke. Ahol van jogrendszer, érdekérvényesítő lehetőség, törvények, fékek és ellensúlyok, oktatás, egészségügy, biztonság, ahol az ember bármilyen mélyről is érkezik, bármilyen magasra juthat szorgalommal és kitartással, ott ezek az "intézményes dolgok" nyilván lelassítják, és rontják a "fejlődés" hatékonyságát. A zsebbe fizetés, a polgármester vagy helyi potentát szava, az emberek rabszolga-mentalitása és áldozatvállalása sokkal-sokkal hatékonyabbá tehet egy rendszert, viszont ott az egyén értéke jóval a társadalom értéke alatt marad, magyarul feláldozható.
  Könnyű azt mondani, hogy nézd, de hatékony Katar, amikor a VB-re gyakorlatilag import rabszolgákkal építették fel a stadionokat, és valami 10e feletti halott lett a vége. Hatékony volt? Igen. Gyors volt? Igen. Na de az emberekkel mi van? Ha neked lett volna az egyetlen lehetőséged 2 év kemény munka után meghalni az építkezésen a be nem tartott (vagy nem is létező) előírás miatt, akkor ugyanezt gondolnád?
  Nyugat azért "lassú", mert jogilag és társadalmilag rendben van. Adót fizetnek, egészségügyet tartanak fenn, létezik a work/life balance, nem a munkájukért élnek, hanem a kényelmükért dolgoznak. Nem beszélve arról, hogy az EU mekkora lépéseket tesz a jövőért, és áldoz be csilliárdokat (és a saját iparát) a tisztább levegőért. Önmagát blokkolja, hogy az emberenek jobb legyen, és legyen jövő. Lehet ez olyan hatékony, mint az ujgurok napi 16 órás dolgoztatása és agyonveretése? Nem. De milyen ez az egyénnek?
  Vajon miért akarnak a tehetősebbek ezekből az országokból mind nyugatra menni nyaralni, esetleg lakni, és oda járatni a gyerekeiket?

  A probléma az, hogy túl sokan vagyunk, és mindenféle erkölcs eltűnt, már csak a pénz számít. És van egy generáció, akit már nem is érdekel az egész, mert mindent csak a pénzben mér. Ha mindent ebben mérünk, akkor valóban hatékonyabb a kelet, viszont a "tiszta" verseny nem azt jelenti, hogy az egyik a rabszolgáival a másik fölé kerekedik, a másik pedig ezt nézi. Nem fogja: odabasz fegyverrel vagy korlátozásokkal, és ezért még csak hibáztatni sem lehet őket, mert a saját kevésbé hatékony, de sokkal élhetőbb rendszerét tartja fenn vele.

Új hozzászólás Aktív témák