Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kali

    legenda

    válasz Ricardo #23635 üzenetére

    321. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.
    (3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást
    a) felfegyverkezve,
    b) jelentős értékre,
    c) bűnszövetségben vagy csoportosan,
    d) hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során követik el.
    (4) A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást
    a) fegyveresen,
    b) különösen nagy vagy ezt meghaladó értékre,
    c) jelentős értékre hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során, illetőleg jelentős értékre felfegyverkezve, bűnszövetségben vagy csoportosan,
    d) felfegyverkezve vagy csoportosan hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladata teljesítése során követik el.
    (5) A büntetés tíz évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást
    a) jelentős értékre fegyveresen,
    b) fegyveresen hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladata teljesítése során követik el.
    (6) Aki rablásra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    a minősített eseteket a (3) bekezdéstől olvashatod - ahol nőnek a büntetési tételek -, tehát amit te írtál - bántalmazás és leütéses - az alapban nem az!
    a korábban linkelt videós történet akkor lett volna például rablás, ha az elkövető nem tudja csak úgy kikapni a hölgy kezőből a telefont, mert ő nem engedi el olyan könnyen, erre az elkövető megfogja a hölgy kezét, szétfeszíti az ujjait, és úgy veszi el a telefont!
    vagy úgy is rablás lenne, ha sikerül az elkövetőenk simán kikapni a telefont a hölgy kezéből - ahogy a videón is -, de a hölgy még időben utánanyúl, elkapja az elkövető kezében a telefonját, de az elkövető megüti a sértettet, hogy elengedje a telefont, és úgy viszi el a készüléket!
    erőszak nélkül úgy lett volna például rablás, ha az elkövető megfenyegeti a hölgyet, hogy betöri az orrát, ha nem adja át a mobiltelefonját, amely fenyegetés hatására a sértett megijed, és átadja a telefont az elkövetőenk!
    ezek az eseteket könnyű minősíteni az egyértelműségük miatt, de vannak olyan tényállások, ahol már sokkal több dolgot kell vizsgálni, például pszichikai kényszer - 6 hatalmas, kigyúrt személy körbeáll valakit, és az egyik kéri annak a mobiltelefonját, de nem mondja, hogy miért, semmi fenyegetőt nem mond, nem tesz, de a személy megijed, mert sokkal nagyobbak mint ő, csúnyán néznek rá, az egyik egy bicskát csattogtat a kezében, ezért nagyon megijed, mert fél, hogy bántani fogják, ha nem tesz eleget a kérésnek, ezért átadja a telefonját -...stb!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák