Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • zebra_hun

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz orgadam #9205 üzenetére

    Ennek örülök. Socket sense mérésben vagy, mivel még emelkedik is a VCore, ez nem gond. MSI lapoknál lehet van a BIOS-ban választási lehetőség, ha pedig van, érdemes átrakni die sense-re. Nem lényeges annyira, ha esetleg látsz ilyet, kapcsold át arra.
    Az LLC, azaz Load Line Calibration, ez majd később kell, de jó ha tudod mi az. Persze azt is, hogy hol van. Ez nem biztos, ott azthiszem Mode 1, 2...7-ig vannak nevezve a lépcsők. Ott tudod majd beállítani a feszültség esést terhelésre, tehát minél nagyobb terhelést kap a cpu, annál jobban esik be a VCore fesz. (VDrop)
    Ez arra jó, hogy amikor terhelésre váltás van, majd elengedés, akkor jó nagy feszültség rúgások vannak. Ha oszcilloszkóppal figyelnéd a VCore-t, a te beállított 1.20V-od, ami a cpu foglalatnál jelenleg 1.22V, az bizony felugrik 1.30V és/vagy még fölé is pillanatokra, illetve elvételkor beesik akár 1.0V-ra is. Ezek a tüskék, amik instabilitást okoznak. Az LLC-al be tudod állítani, ha tudod pl, hogy 1.20V a stabil fesz, akkor veszel egy olyan LLC lépcsőt, hogy beesve legyen 1.20V. Ehhez a BIOS-ban valószínű, hogy 1.30-ot kell beállítani, de ne foglalkozz vele, az idle fesz senkit sem érdekel. Terhelés alatt kell figyelni, az Amper akkor folyik, a melegedés akkor van.
    Így viszont még tovább csökkentheted a VCore értéket, hiszen ilyen LLC mellett minimálisak a kilengések, nem fog berogyni 1.0V-ra, nem kapsz WHEA-t. Így akár 1.18-1.16V-ra is csökkentheted a VCore-t amivel szintén nyersz hőmérsékletet.
    Most kezd el kitesztelni, mennyi a terhelés alatti stabil VCore.
    Csökkented...teszt, csökkented... teszt. Elég egy kör CbR23. WHEA esetén állj, instabil lett, visszaemeled, majd 10 perces teszt. Ekkor meg fogod tudni, hogy a jelenlegi 46x 43x profilodnak hol van az alsó stabil határa terhelés alatt. Csakis a terheléses érték érdekel, idle lényegtelen.
    Ezután már csak az LLC-t kell átváltani, viszont át kell számolnod, hogy a terheléses megegyezzen. Aztán kicsit újra csökkentheted. Az LLC dolgot akár most is megkeresheted, az az optimális, ha kb 100mV-ot esik. Tehát BIOS 1.30V, 200W terhelésen kb 1.20V.
    Remélem segített ;)

    Szerk:

    Azt majd később, azok az energiaspórolós megoldások bonyolultabbá teszik. Itt megtudod, hogy mi a stabil fesz a 4.6, 4.7 GHz-hez, utána jöhet az adaptív fesz szabályzás. Ne azzal kezd ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák