Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Atic

    tag

    Sziasztok!

    Csak hogy életben maradjon ez a kis érdekes topic, leírom a tapasztalataimat.
    Miután a topic lényegesebb részeit végigolvastam (főleg az eleje), úgy döntöttem, hogy a parafa+tojástartós hangelnyelő szivacs kombóval próbálkozom. A parafát az OBI-ban, a szivacsot pedig a (PA-MÜ-FELD-nél vettem. Ragasztónak szagtalan, átlátszó szilikont (a műanyaghengeres-kinyomós) használtam.
    A zajforrás csillapítás az első és legfontosabb dolog, így ki is cseréltem az FSP 350-es tápomban a rotációs kapa hangjával vetekedő Protechnic ventit egy Coolink Swif2 1201-re. A házban ezen kívül felül van egy régebbi 12cm-es coolink, és hátul egy noname 8cm-es.
    Belül arra törekedtem, hogy minél kevesebb sima fémfelület maradjon, lehetőleg mindenhol legyen szivacs, a nagyobb felületeken pedig parafa is alatta. A homogénen felületre ragasztott parafa nagyon sokat javít a ház "kongó" hangján is, mert tompábbá teszi.
    A testhangok tovaterjedésének megakadályozása végett szinte sehol nincs csavar. :P A ventiket D profilú ablakszigetelő, plusz befőttesgumi megfelelő kombinációjával rögzítettem ;) (kép) A vinyók felfüggesztése kicsit betegen néz ki, de működik. (kép) A felső samsung elég rossz revízió sajnos, melegszik is, és rezonál (búg), viszont ezzel a ruhaszalagos gányolással a házra alig terjed át a rezgés; ha megfogom mellette a fémet, nem érzek szinte semmi rezgést. (igen, az 5,2" -es helyeken kényelmesebben elférne, de ott megsülnének a vinyók). A vinyók előtt a házon van egy szellőzőlyuk, venti nélkül. Gyakorlatilag ez az egyetlen nyílás, ahol befelé tud menni a levegő.

    eredmény
    Három komponens dominál a végleges "zajkép"-ben.
    A gyári inteles procihűtő, ez bizonyos sebességen csúnyán berezeg, de leszabályozva fél méterről már nem hallani.
    A felső 12-es coolink szélzaja. Ez pech, nem sok mindent lehet vele csinálni. Kikapcsolom :P. Így a házból két venti húzza kifele a levegőt: a noname 80mm-es a hátlapon, 5V fesszel. Na ez nem sokat ér, úgyhogy főleg a swif2-es dolgozik a tápban. Ő meg csöndben teszi. :)
    A régebbi samsung vinyó búgása. Közelről elég kivehető, ezen a hangszigetelés sem sokat segít, lévén hogy alacsony frekvenciás zaj, aminek a megállításához súlyosabb dolgok kellenének, mint a parafa és a szivacs. De szerencsére a géptől távolodva rohamosan csökken a zaj intenzitása, fél méterről kivehetetlen a háttérzajból (főleg itt Pesten :P).

    A hőmérséklet talán ha 2-3 fokot emelkedett, de nem számottevő. Még a passzív északi híd sem melegedett, pedig attól féltem. Ha nagyon meghajtom a gépet és vészes lesz a hőség, felkapcsolom a felső 12-est, hogy nagyobb legyen a huzat.

    Levonva a tanulságot: nem szabad csodákat várni egy ilyen maszek házibarkács megoldástól, de segít. Főleg a belső ventik szél és csapágyzaját, valamint a vinyók magasabb frekvenciás zajait csillapítják. De előfeltétel, hogy alapból csendes komponenseket használjon az ember, különben semmit nem ér az egész. Személyes sejtésem kezd lenni, hogy egy vastagabb padlószőnyeg lehet, hogy többet ér a szivacsnál. Viszont súlyosabb és nehezebben kezelhető. Mindenki eldönti magának.

    Megjegyzés: a somogyis piramisszivacs elég szar, ritka, simán átmegy rajta a levegő (így a hang is), nem érdemes megvenni. A pamüfeld-es jobb. Még a vékonyabb is (2,5cm). A vastagabb meg már biza drága a szegény magyar gépmoddolónak :P

    Elnézést a hsz hosszáért, de biztos hasznára lesz majd valakinek; tapasztalatokból sosem elég.

Új hozzászólás Aktív témák