Hirdetés
- Szegmenses LCD kijelzőt használnak a DeepCool új vízhűtői
- Feltételt szabott az USA az Intelnek a CHIPS törvény biztosította pénz mellé
- Nem igazán reklámozott képesség lesz az új Arc sorozat legnagyobb előrelépése
- Legalább 200 kínai cég kerülhet az USA új szankcióinak célkeresztjébe
- Egyelőre nem hozta meg az áttörést a Qualcomm PC-s rohama
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Nyomtató topik
- Lenovo Legion Go: a legsokoldalúbb kézikonzol
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Asztrofotózás
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz consono #53813 üzenetére
Nyilván, de hogy mikor melyik hang passzol a backing trackhez, milyen ritmust játsszak, tegyek-e bele hajlítást, hol, azért az nehéz, pláne úgy, hogy ne valami írtó gagyi béna dolog jöjjön ki belőle. :-D
Korábban már próbálkoztam C-dúrban.
[ Szerkesztve ]
W | W | H | W | W | W | H
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz topikk #53815 üzenetére
Igen, az egyik online leckében, amiben az improról volt szó, a tanár mondta is, hogy dúdolni kell az improt magadban mindig, a lefogott hangokkal együtt. Állítólag az sokat segít az imrovizációs készségnél meg a végeredményben is.
De hát oda el kell jutni, egyelőre örülök, hogy egyáltalán itt tartok. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Tegnap elmélkedtem kicsit ezen a gitár negyedekre van hangolva dolgon, kivéve a B húr. Na, nekem pont a negyed szóval van bajom. Az mitől negyed? A törzshangok negyedik foka, négy egész, az nem egy negyed. A negyed, az valaminek a negyed része számomra, de a kvart szerintem pont, hogy semminek nem a negyede (max 4 kvartnak :-D ).
Angolul a kvart ha minden igaz, major 4th. Ott sem azt mondják, hogy one quarter.
Miért így használjuk, hogy negyedekre van hangolva a gitár, amikor a negyedekhez semmi köze?
-
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Most lesz egy éves a gitár, gondoltam kap egy ünnepi tisztogatást.
Első három bund polírozva, a többi még nem.
Itt meg már boldogan repkednek a citromolajban.
Amúgy ez a Floyd messze nem olyan félelmetes, mint ahogy sokan mondják. Hogy mekkora szívás a hangolás, meg húrozás. Nem így gondolom. A hangolás pár perccel hosszabb, mint más tremolós gitároknál, most takarítás közben két húr leszedtem teljesen, az sem volt nagy probléma visszatenni. Pedig én 2XP-s vagyok csak.W | W | H | W | W | W | H
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Hihi, volt egy aha élményem az imént.
Metallica: Fade to Black intro solo utolsó két üteme. Most, hogy a skálákkal szórakozom, miközben játszottam, mondom jééé, hát vesszek meg, ha ez nem egy A-moll skála!És tényleg.
Az is milyen érdekes, hogy a root note-ra érkezik meg, csak pár oktávval feljebb, mint ahonnan indult.
Mennyivel jobb érteni is azt, amit az ember játszik, mint csak játszani. Tudom nem nagy dolog, de én marhára örültem, amikor felismertem, végre találkozott az elmélet a gyakorlattal.Most ez lehet hülye kérdés, de nem ciki egy Metallicának, hogy egy szám két üteme konkrétan egy skála, sorrendben játszva hangonként? Nekem semmi bajom vele, marha jól hangzik, csak a hozzáértők nem mondják azt, hogy "na, ez aztán a művészet, fogott egy A-moll skálát, azt végigment sorrendben a hangjain"?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Smiley #53846 üzenetére
Ez baromi jól szól, király lett!
Azt néztem, hogy a hüvelykujjad egyáltalán nem látszik, ez tök én nem tudok úgy kvinteket fogni, hogy a hüvelyk a nyak mögött legyen.
Amúgy, ha kutyek nem mondja, nekem szinte fel sem tűnik, hogy downpickinget tolsz (szinte) végig, így nézve nekem is fura. Nálam a default amúgy a váltott pengetés, valahogy berögzült szerencsére, nem is tudatos, hanem így jön.
Ezt lehet én is megtanulnám, olyan királyul szól. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz AndyN84 #53843 üzenetére
Nekem van egy noname csíptetős, van egy Korg nem csíptetős, próbáltam telefonos applikációt, illetve, van a Spark beépített hangolója. Na, ezt szeretem a legjobban.
Telefonost nem használok, az volt a legpontatlanabb, ha gyorsan kell, akkor
egyszerűen csak hallás alapján tűpontosra hangoloma csíptetőst használom.Szerintem gyakorlatilag mindegy, milyet használsz, számomra legkevésbé a telefonos jött be.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Korábban megtanultam a November Rain első két szólóját.
Most ugye bíbelődöm a skálákkal, épp C-dúr improkat tolok, s miközben az egyes fekvések között mozogtam, néhány lépés tök ismerős volt. Egyből beugrott, hogy bakker, ezek a November Rain első szólójának a gyors második felének a hangjai és hangközei.
Most már ezt is tudom, hogy az C-dúrban van. Marha jó érzés volt amúgy erre is ráébredni, amikor a felismerés beütött.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Ctrl+Alt~Del #53880 üzenetére
De Slash Eb hangolást használ, akkor ez mégsem lehet C-dúr. :-D Akkor B.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Most ilyesmikkel szórakozom. Improvizálok. A végét elcsesztem, nem tudtam megérkezni C-re, és massza lett az utolsó ütemben.
Azért van benne pár ütem, ami egész jól szól.
Marhára élvezem. Próbálolok a backing trackre valami ívet felépíteni, hogy az egész improvizációnak legyen vége. Ez már az utolsó 50 másodperc, a csúcspont és a lezárás.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Eljött az idő, hogy megvilágosodjak kicsit a hangdobozok témájában, mert vannak homályok.
Gitárkombó - ez tiszta, erősítő egységet és hangszórót is tartalmaz, kettő az egyben megoldás. Oké. Van itthon kettő is.
Erősítő fej - ez is tiszta azt hiszem, ebből hang nem jön ki, csak tartalmazza az elő- és végfokot, kell hozzá egy hangláda (annak mi a rendes neve?), amit rákötsz.Cabinet - ez az a láda, amit a fejre kötnek, ezek miben térnek el egymástól mondjuk a méreten kívül? Mindegyik jó bármilyen fejhez, vagy nagyon nem mindegy, mit mihez köt valaki?
Mi az a PA? Power amp, oké. Végfok erősítő. De minek ez külön, ha a fejben benne van? Ez is egy doboz amúgy? Ez a színpadon valahol ott figyel?
Stúdió monitor. Na ez mi? Ránéztem Goose-T rendelésére, nekem az egy hangszóró. Kicsit nagyobb, mint ami a számítógép mellett volt anno, és a Tomb Raider ropogott belőle. De számomra olyan. A nevéből adódóan stúdióban használják, és monitoroznak vele valamit. Ez egy ilyen kis kontroll hangfal, amin Hetfiled hallja felvételkor, amit játszik? Vagy mire szolgál ez?
Ha valaki multival számítógépen gitározik, akkor ő mire köti a hangot? Stúdió monitorra? Sima hangfalra? Cabinetre?
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nem ismerem, soha nem hallottam egy számát se, a főoldalon lévő képen egy SG-t tart a kezében, ezek szerint gitározni tud valamennyire. Annyit olvastam róla korábban, hogy zeneileg állítólag képzett a srác.
Mennyire tud amúgy gitározni? Akármilyen minőséget is képvisel, lehet gondolni róla hideget-meleget, valamit csak tud, ha ennyi idősen 100 milliókat kaszál, és fullra megtölt egy arénát, amire itthon mondjuk a Maiden sem lenne képes.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Akkor egy kis zeneelmélet.
C dúr hangnemben az akkordok C, F, G, Am, Dm, Em és Bdim.
Sorrendben: C, Dm, Em, F, G, Am, Bdim.
Ez azt jelenti, hogy ebben a hangnemben játszott nótában bármelyik akkordot is használom, nem fog szarul szólni? Nekem fura, hogy dúr hangnem, mégis moll akkordok vannak benne.
Azt meg, hogy mi mivel szól jól, a chord progression mutatja meg, ha jól értem. 1-4-5, 2-5-1, stb.
Ezt mégis hogy a viharba lehet megjegyezni? Először tudnom kell fejből, hogy egy hangnemben milyen akkordok vannak. Azt sorba állítani, majd megtanulni a progressionöket, és impro közben számolgatni, hogy na akkor most mi mivel jó, melyik hang hányadik is a sorban? Ez így nagyon fura.
És akkor ez csak egy hangnem, tanulja meg valaki az összesre az összes akkordot - hááát, nem én leszek az.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
A kérdés az volt, hogy lehet a progressionöket fejben tartani, hogy jegyzem meg, mi mivel hangzik jól és mivel nem. Meg hogy tartom fejben a skála akkordjait. Mert egyelőre ez nekem minden, csak nem egyszerű.
Illetve, játék közben egy adott hangnemben nem gondolom, hogy van időd pakolgatni terceket meg kvinteket fejben, hogy tudd, hogy most akkor milyen akkordokat is kell játszani.
Ezzel azt akarom mondani, hogy papíron én is "kiszámolom", sőt, ha kézbe veszem a gitárt, nagyon gyorsan meg tudom mondani, hogy a hangnemben mik a dúr és moll akkordok és mi a diminished, csak hogy fogom ezt mind fejben tartani?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Kis vasárnap délutáni Nirvana.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Redchucky #54116 üzenetére
HB-t nyugodtan vegyel, max tuzifat kapsz. Ha szerencsed van, kapsz majd egy korrekt kezdo hangszert.
Az abszolut kezdo ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne vehetnel mast, mint a HB.
Flight-rol soha nem hallottam, de ez esetemben semmit nem jelent.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nem néz ki rosszul ez a gitár amúgy, a legértékesebb rajta a tuner. :-D
A súlya se lesz olyan vészes, mert meranthi, kíváncsi leszek, a fretboard mennyire fogja bírni.
Nem is tudtam, hogy a Tesla gyárt hangszedőt.
Amúgy ha nem lesz jó, beledobsz egy SD Slash zebrát, 120-ból megvan a kettő tök újan, aztán hasíthatsz.
-
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Szerintem is, sokkal szebb, Meg ez a fehér szebb mint a HB törtfehér, no meg az egész gitár.
Amúgy tök patika minden, kivéve a fogólap, oda azért sikerült bele-belemarni kicsit a bund csiszoláskor. Majd az olajozás eltünteti, de akkor is bosszantó, hogy ennyi pénzért nem képesek erre figyelni.
-
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Ez Koreában készült, nem Japánban. Amúgy szabad szemmel nem veszed észre csak ha fotót készítesz róla.
Most megnéztem, ez nem is karcolás a fogólapon, hanem az azon lévő kis mikrorésekbe beült valami fehér por. Ha picit bekenem citromolajjal, és ledörzsölöm, el is tűnik.
Ettől függetlenüé ennyi pénzért nem így kéne kiadni egy gitárt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gépész 3D tervezőrendszerek
- LEGO klub
- MIUI / HyperOS topik
- 💣 BLACK FRIDAY a lapcsaládon: ma akár 20%-ot is jóváírunk a vásárlásaidból! 💰
- Digitális Állampolgárság Program
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- World of Tanks - MMO
- Vírusirtó topic
- További aktív témák...
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- Asztali i7-4790 16GB RAM Asus RX 550 játékra fogható gép
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 14,2 M3 Pro 2023 18GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC, I3-10100, 8 GB RAM, 240 SSD, monitor, billentyűzet, egér
- AOC Monitor 27" Q27B3CF2 100 HZ
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest