Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szten Márs

nagyúr

válasz sti10p #6785 üzenetére

A gyártó honlapja szerint lakkozott a CD 140, és azért, mert egy-két fotón hülyén esik rá a fény, ne tegyél le róla, természetesen nem foltos a gitár :N

A CD-280-al viszont óvatosan. Az akusztikus fémhúros gitárokat többféle nyakszélességgel gyártják. A leggyakoribb a 1 11/16" (a felső húrvezetőél értve), ilyen a Cort Earth sorozat, vagy a Fender CD 60, CD 140, és úgy egyáltalán a legtöbb idehaza kapható akusztikus gitár. Szintén elég népszerű az 1 3/4"-es (azaz 1 12/16"-os) nyakszélesség, csak fejből most hirtelen ilyen a legtöbb Taylor gitár nyaka, Furch gitárok is szép számmal vannak ilyen nyakkal, de pl a Cort L900P is 1 12/16"-os. Vannak 1 13/16"-os nyakszélességű akusztikus gitárok is, pl a dreadnought szériát leszámítva a Lakewood gitárok ilyenek. Ezen kívül, bár fejből most nem tudok mondani példát, googlezni meg lusta vagyok (:DDD), de vannak 1 7/8"-os, azaz 1 14/16"-os nyakkal rendelkező gitárok is.

Az én fémhúrosom ugye 1 11/16"-os, viszont nekem ez a húrtávolság nem túlzottan kényelmes, pedig bőven lett volna időm megszokni. Olyan hatalmas ujjaim sincsenek (bár kicsik sem, de tényleg nem mondanám őket túlzottan nagynak sem), szóval erre sem foghatom, bár azért az 1 11/16" még viselhető. Amikor 1 12/16"-os gitár (konkrétan egy Furch) került a kezembe, akkor viszont egészen fantasztikus érzés volt a nagyobb húrtávokon matatni, fingerstyle, akkordsika, minden könnyebben ment. Mindegy, ez csak én vagyok, ez abszolút egyéni preferencia kérdése, mindenesetre az talán jelent valamit, hogy a nagyobb húrszélességek tipikusan a komolyabb gyártók kínálatában jelennek meg, na meg az is, hogy 1 11/16"-nál nagyobb nyakszélességű modellek vannak raklapszámra, ennél keskenyebb nyakat viszont én még csak egyetlen gyártónál láttam: a Fendernél. A CD-280 nyaka konkrétan nem hogy az 1 11/16"-nál, de még az 1 10/16"-nál is kisebb valamivel. Ugyan még nem volt a kezembe, de tapasztaltam, hogy 1/16" differencia érzetre mekkora különbséget tud jelenteni, és ez a nyakszélesség (nekem) elriasztóan kicsi... baromi keskeny nyaka van...

Ja, és egyébként a Fender nem igazán akusztikus gitár vonalon mozog. Ami azt illeti, a nevéhez képest teljesen komolytalan az akusztikus kínálata. Nézd csak meg a nagy (elektromos) rivális, a Gibson akusztikus kínálatát: annak ott kezdődik a legalja, ami a Fendernél a csúcs... A Fender az elektromosok világában a legnagyobb nevek között van, a top 3 elektromos gyártó között, de akusztikus téren köze nincs a top 3-hoz (ellenben az említett Gibson akusztikus téren is ott van). A Fendert nem igazán érdekli az akusztikus gitárgyártás... ezt mindenképp vedd hozzá, mielőtt csak a márkanév miatt választod a Fendert....

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák