Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szten Márs

nagyúr

válasz sti10p #6757 üzenetére

Volt a kezemben Fender C60 és Fender C60 CE is. Ugyanazt tudja, mint bármelyik gitár ebben az árkategóriában, akár egy Epiphone AJ-100, akár egy Cort AD-810. Igen, ez a három (négy lenne, de a CE-hez máskor volt szerencsém) gitár egyszerre (pontosabban értelemszerűen egymás után) volt a kezembe, szóval nem az idő homályosította el az érzékeimet :) Nincs igazán egetverő, vagy akár úgy legalább valamennyire kihallható különbség köztük, teljesen egy szinten vannak. Nem csoda, mindegyik full rétegelt lemezből készült (igen, a Fender is, jól emlékeztél és jó, hogy utánanéztél), ugyanazon anyagokból, valószínűleg ugyanolyan merevítéssel, ugyanolyan formára. Ebben a kategóriában a kidolgozá minősége, lekiismeretessége is kb. tökegyforma, a betanított munkások ugyanúgy robotolnak mindegyik előtt...

És kb 20 másodperccel ezek után, mintegy referenciaként belepengettem azért egy Cort Earth 70-be is. Igen, itt már van különbség, jól hallható, egyszerűen komplexebb hang jön belőle. A tömör fedlap egyértelműen egy kategórialépés felfelé (bár fontos megjegyezni: nem mindig! Vannak tömör fedlapos gitárok, amiknél bőven jobbak a fent felsorolt lamináltak...). Ami azt illeti, utána kb 100 ezres kategóriáig megint nem hallani (legalábbis én nem hallottam) markáns fejlődést, épp ezért az említett Cortok a maguk 40k körüli árával elképesztően jó ár/érték arányt képviselnek. Plusz a tömör fedlapos gitárok hangja az idővel alakul, nyílik, javul, egy full rétegeltnél ilyen nincs. Szóval idővel még markánsabbá válik a különbség.

Egy történet: amikor én vettem a saját Cortomat, akkor egy Fender CD60-ast akartam eredetileg. Bementem a Mezzoforte üzletbe (ami egyébként azóta is az egyik kedvenc hangszerüzletem, rendkívül korrektek és jófejek, bár ez nem a reklám helye :) ), vázoltam a szituációt (ennyiért és ennyiért szeretnék gitárt, ezt néztem ki előzőleg), az eladó meghallgatott, majd azt mondta, hoy oké, szívesen adja a Fendert, de előbb itt van ez a Cort (egy AD akárhanyas full laminált volt, már nem emlékszem melyik modell), nézzem meg, mert szerinte jobb vétel. Mondtam neki, hoyg erről a márkáról még életemben nem hallottam, mit kell róla tudni. Azt válaszolta, hogy nagyon jók, még mindenki elégedett volt velük. Hümmögtem egy sort, azért a Fender mégiscsak jól hangzik, ez meg... nem is tudom, hazamentem, majd erőteljesebben ráfeküdtem a google-ra, és végül úgy döntöttem, hogy inkább szánok erre az egészre még egy kis pénzt és veszek egy tömör fedlaposat, méghozzá egy Cort Earth 70-et. Szeritnem jobb döntést nem tudtam volna hozni, de ez az én egyedi meggyőződésem, ezzel a történettel inkább azt szerettem volna példázni, hogy bolti eladók mennyire máshogy vélekednek. Téged a Cortról beszéltek le és egy Fenderre akartak rábeszélni (aminek még a specifikációival sincsenek tisztában ehhe..), én egy Fenderért mentem és egy Cortra akartak rábeszélni helyette :)

Egyébként Lee DeWyze-nak pl megfelel a márka akusztikus kínálata, szóval annyira szar nem lehet a márka, hogy egy Cort akusztikus eladása a szar eladásával legyen egyenértékű ;)

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák