- Vezetékes FEJhallgatók
- Bemutatta első Snapdragon X-re épülő notebookját az ASUS
- 30 TB-ot meghaladó HDD-ket demonstrál a Toshiba
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Apple asztali gépek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPad topik
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
-
A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
it Hiába a nagy tüntetések, a helyi önkormányzat rábólintott a Tesla német gyárbővítésére.
-
Konzolokra is megjelenik a The Glass Staircase
gp Alig néhány nap múlva PlayStationre, Xbox-ra és Nintendo Switch-re is elérhető lesz a program.
-
Hardverek pünkösdre
ph E-book olvasók, komponensek és perifériák kerültek hétvégi összeállításunkba.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3414 üzenetére
Miután off-ra válaszoltam, alapbol offban kellett volna mennie a válaszomnak, nem ellenöriztem, és a mobil app elrontotta. Bocsi! A kérdést meg azért szimplán megkerülted.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3423 üzenetére
Hogy tény leg ne legyen már Off...
Szóval elkezdtem egy kovászt készíteni bő másfél hete. Mondjuk nem is én lennék, ha nem mentem volna szembe az összes leírással, hogy liszt víz keverd össze, aztán etesd, majd vegyél ki 50 grammot egy új üvegbe, azt etesd meg, a többit dobd ki. Na persze, étellel nem dobálózunk. Szóval kezdtem 1 ek Nagyi titka TK liszttel + víz. Mindezt a 19 fokos konyhában. Elértem azt hogy etetés után két órával a duplájára kelt. Legutóbb etetés után, bepakoltam az 5°C-os hűtőbe, három nap alatt nőtt kb a duplájára, bubik látszanak az üvegen keresztül és a tetején is. Szimata kellemes erjedős savanykás. Lassan viszont kell indítanom egy új üveget, mert ha ezt most megetetem és duplára akarna nőni, akkor ledobja a kupakot.
Szóval vagy két üveg kovászom lesz, vagy egy új üveg és valami sült tészta. Mondjuk hajlok egy chilis napraforgós kenyér irányába.
Ment egy PM a magyarázattal.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Azért se! Már két üvegben szaporodik a kovászom. De még van vagy húsz elmosott üvegem a spájzban.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3437 üzenetére
Igazábol azt sem tudom miért kezdtem bele, valami bizonyitási kisérlet talán, hogy ez nem a legjobb út. Anno ha a parasztasszonyok igy csinálták volna, hogy kidobják, hát erös a gyanum, hogy a pocsékolás miatt a férjuk nehezményezte volna a dolgot.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz kmarci25 #3444 üzenetére
Mondjuk szemeztem vele, de nem éreztem még annyi elszántságot magamban, hogy neki lássak egy hőszigetelt szekrény szmókert építeni. Az meg, hogy készen megvegyem az egyéb okokból nem járható. Nekem UDS-em van. Viszont ha erővel és anyaggal bírom akkor tervben van egy offset építése is idén, de ez még a jövő zenéje.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz kmarci25 #3448 üzenetére
Legyen már valami haszna, hogy a csokigyártáshoz rokonszakmaként kalapácsfejet kellett reszelnünk, meg bádogból lisztlapátot.
Egy jó kis BBQ marha oldalas friss kenyérrel és házi sörrel. Tudtok élni.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz kmarci25 #3457 üzenetére
Inkább olyan 110-125, olykor 150 is Már hogy a viharba ne érné füst? azért használunk különféle füstölő fákat. Én főleg Bükköt, olykor Tölgyet. De lehet venni Pekándió, Hikori, meg különféle gyümölcs füstölőfát, öreg szőlő tőkét, régi boroshordó dongát. Az a 10-12 óra igazából a Brisket, az az marhaszegy-nél annyi. Sertés oldalas megvan 4-5 óra alatt, a csirke még hamarabb.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #3462 üzenetére
Egy BBQ hőfok szabályzóra gondolsz? Én ennek az után építésén gondolkozok, de a hazai alkatrész árak miatt az Aliexpresst megtúrtam, pepita ugyanezek az alkatrészek és a felébe sem kerül, linkek elmentve. Ezt is csak kötözgetni kell.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #3476 üzenetére
Ezt inkább nem is olvastam! Elektromos vagy gáz ehh, Bár Amerikában lehet venni ilyen üzemű "BBQ" sütőt, de az ilyent használókat egy magára valamit adó PitMaster max bottal piszkálná csak meg. Még a mostanában terjedni kezdő pellet tüzelésűt is grillként adják el, pedig egyértelműen alkalmas bbq-ra is, sőt.
Ebbe hallgass bele. Egyébként ez itt Off téma lesz előbb utóbb, meg különben is van ennek is Topikja. Illetve talán még ezt olvasd el: [link][ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz mephi666 #3469 üzenetére
Szuvidálással kapcsolatban nekem az jutott az eszembe, hogy van itthon egy ilyenem:
Ezen be tudom állítani, hogy 70 vagy 90°C-on főzzön, illetve még az időt is. Ki fogom próbálni, hogy ha beállítom 70 fokra azt mennyire stabilan tartja. Feltöltöm vízzel, bekapcsolom és bele lógatok egy maghőmérőt a vízbe. Egy 2-2,5 kg hús simán belefér némi folyadékkal körül öntve. Majd kiderül. Akkor csak a vákuumozómat kéne vagy lecserélni, vagy megnézni, hogy ugyan biztatóan zúg, de miért nem vákuumoz tisztességesen.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #3491 üzenetére
Ha már Szmóker az emlegetett, akkor ezt ide is berakom, nyálcsorgatónak. Kellett nekem éjjel 2-kor ilyet nézni? megyek letámadom a hűtőt. Emlékeim szerint maradt még tegnapról egy kis rakott zöldbab
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3497 üzenetére
Az én verziómban ez 60 deka liszt, és 4 dl víz, a többi stimmel. Illetve a liszt egy részét kiválthatja zabpehelyel, tehet hozzá + magvakat: napraforgó, tökmag, szezámmag, lenmag. A variáció szinte végtelen.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3499 üzenetére
Köszi jól van, ma megint kapott enni.
Még nem sütöttem, de lassan muszáj lesz vagy tényleg kidobhatok belőle, akármennyire is nem akartam, bár lehet berakom az üvegét kupak nélkül a NoFrost hűtőbe, ugyanis az szárít.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz mephi666 #3521 üzenetére
Mármint úgy érted papír alapú szakácskönyv?
Nem tudom mikor fogtam olyat utoljára kézbe azért, hogy receptet keressek.
Ha már perec. Emlékeztek még a régi békebeli főtt perecre? Igen főtt, az igazi Perecet sütés előtt főzik, pont mint a Bagelt. [link]Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Régen lehetett a Lidl-ben venni Sült kápia paprikát, mintha egy ideje nem látnám.
Ha magam akarom: Akkor a paprikát gázlángon , vaslapon vagy sütőben megpörkölöm szárazon, bedobom egy fedeles edénybe, hogy a saját gőzében a bőre fellazuljon, azt lehúz, oldala megvág és a magok ki, esetleg beletol egy ujjnyi feta sajt, és leönt ecetes cukros fokhagymás lével?Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
A kép és a recept a Fészbúkról mentve!
Parmezános, aszalt paradicsomos keksz, szuper 🍺 vagy 🍷⛸
Kovászmentő recept... azaz, mit csináljunk a felesleges kovásszal?!
Ez a recept Sarah Owens Sourdough könyve nyomán készült, kis módosítással:
Hozzávalók:
100 g kovász
150 g hideg vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál pirospaprika
50 g kukoricaliszt
150 g kenyérliszt
50 g aszalt paradicsom
120 g parmezán
30 g cukor
1 evőkanál rozmaring
Az eredeti receptben a paradicsomot, a parmezánt, a cukrot és a rozmaringot egy késes aprítóval péppé zúzza, én ezt kihagytam, csak egy késsel dolgoztam. Minden összegyúrunk, majd egy hosszú szalámit formázunk belőle és folpackba csomagoljuk. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. A keksz szalámit felszeleteljük vékonyan (kicsit megnőnek sütés közben!) és sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, 15 perc alatt készre sütjük! Fémdobozban egy hétig is eláll. (Ha megmarad!)Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz jansky1 #3543 üzenetére
Ugyan nem nekem szól a kérdés, de szószátyár a vén dög
A dúsításra szánt magvakat ne számold bele a súlyba. Tökmag, napraforgó, lenmag, fenyőmag, sőt darabolt aszalt paradicsom, olajbogyó is mehet akár bele (ez utóbbi magozott legyen )
Emlékeim szerint a hőlégkeveréssel végül is nincs gond, csak vedd alacsonyabbra a hőfokot 15-20 °C-al. Próbáld ki kezdeti 230° és aztán 200°-al hőlégkeverve.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
Nos a további szaporításból kivett gyengécske kovásszal és TK Aldis liszttel készült Diszkosz jeligére. A Römertopfot széltében és hosszában kitöltötte, magasságban meg kb az alsó részt.
Receptet nem tudok mellékelni, mert a kovászhoz annyi lisztet raktam amit felvett, hogy kezelhető - gyúrható tésztát kapjak. A végső dagasztást követően eltöltött 24 órát a hűtőben is 5 fokon. A kelesztő tálban bezacskózva, mert a NoFrost hűtő szárít. Egy kb fél marék lenmaggal van dúsítva a tészta. A képen épp rácson hűl. A bevágás valahogy nem igazán jött össze, megsúgom keresztben történt és három bemetszés, de csak nyomokban látszik.
Élesztővel kb 100x szebbet sütök Remélem ez olyan lesz mint a Chokitó, ronda de finom.
A méretéről csak annyit hogy egy ilyenben hűl épp.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3573 üzenetére
Persze, de nálad gondolom fűtött a konyha, nálunk meg csak ha épp főzök és a gáztűzhely bemelegíti, egyébként olyan 17-18 fok van. A szobába meg nem viszem be, mert két érdeklődő macska van, minden is érdekli őket. Tessék belenyugodni, hogy utána olvastam. Akkor írtam hogy túl van lihegve ez a kovász kérdés. Évszázadokig sütöttek kenyeret az őseink úgy, hogy egy pillanatra nem fordult meg a fejükben, hogy grammozni kéne.
Azt ugye írtam, hogy nem írok receptet, szerinted felesleges is. No gond.
Azért kérlek volt koncepció ha nem is írtam le eddig, de most csak azért is.
Szóval a továbbtenyésztésből kivett mások által talán inkább kidobásra ítélt kovászkezdeménnyel készült. Kétszer etettem, több mint duplájára nőtt.
Fogtam a kilós lisztes zacskót úgy a felén túl és a keverő tálba öntöttem kb 60 deka lisztet, ráöntöttem 4 dl kéz meleg vizet összekevertem és békén hagytam úgy 3/4 órát (nesze a hiányolt autolizised)
Össze kevertem a kb 20 dkg kovásszal és el kezdtem kidagasztani, viszonylag ragadós volt ezért sűrűn liszteztem a kezem, illetve a felületét, aztán hozzáadtam a sót és a lenmagot, és még dagasztottam hajtogattam. Annyi lisztet kapott amennyit felvett, hogy egy kezelhető de az edény falától elváló tészta legyen. Aztán letakartam egy konyharuhával és ment a konvektorra, épp langyos volt. Kb 2 óra múlva bezacskóztam és ment a hűtőbe, mintegy 24 órára. Szép duplára kelt mikor kicsomagoltam. A Römertopf alsó fele ment a sütőbe, a tetejét beáztattam. A tésztát formáztam és sütőpapíron beemeltem a Római tálba és ment rá a beáztatott tető, úgy bő félóra múlva levettem a tetőt és mérsékeltem a gázsütőt hármasra.
Egy szóval nem mondtam, hogy a legjobb kenyerem, de lesz ez jobb is. Egyébként felvágva sem ronda, és az íze határozottan finom.
Állagra egy kissé tömör, lehet hagyni kellett volna még kelni.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz krizmo_ #3578 üzenetére
Én nem mondtam, hogy mindent jobban tudok, de köszönöm, hogy észrevetted.
Szerintem a kovászomat ha felnő, és megerősödik, akkor az első Nő-ről fogom elnevezni.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Ígérem ezután jó leszek, legalább is megprobálok szabályt követni! A tegnapi etetés után mára így nézett ki a kovászom. link
Kimértem egy tiszta üvegbe 50grammot, tárztam a mérleget, hogy hozzá öntsek 50gramm vizet (35fokos) de a remegős kezemnek hála 65grammot sikerült Így a tervezett 50gramm liszt helyett 63grammot tettem hozzá. Összekevertem, és ment az ablak közbe, ott melegebb van mint a konyhában, majd kora este kiveszem, mert éjszaka meg hidegebb.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
A reggeli etetés után most igy néz ki.
Kicsit már vissza is esett, ráérek reggel etetni legközelebb?Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Végül is tegnap este békénhagytam, reggelre, volt pár bubi a tetején, de maga a kovász egy sima bubitlan kenöcs lett. Kimértem belöle 50grammot és kapott 50-50gramm vizet és Tk búza lisztet a többi ment a mosogatóba, most melegre téve várom, hogy mi lessz belöle. Tegnap dél körül félig volt vele az üveg, most reggel meg mintegy két ujjnyira volt összeesve. Remélem nem nyírtam ki.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
Essejó
veterán
Tegnap esti nasi, link Joghurtos kevert süti, csokidarabokkal.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz inf3rno #3634 üzenetére
Ez a most kapható élesztő is hajdanában egy vadélesztő volt. Csak fogtak egy adag kovászt és mikroszkóp alatt elkülönítettek belőle egy bizonyos élesztő gombát, amit aztán táptalajon tovább szaporítottak. Manapság ha jól tévedek cukorgyári melaszon tenyésztik.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz mephi666 #3638 üzenetére
Bocsi ez mekkora tepsiben készült és tepsibe öntés előtt milyen állagú? Mert ami receptet én találtam és próbáltam ki az: 1 liter tej, 40 dkg liszt, 6 db tojás, 4 ek cukor, fél zacskó sütőport ír.
Viszont olyan 8 dl tejnél én nem raktam hozzá többet mert már attól is folyt mint a víz. A sütőpornak se volt sok értelme, mert szépen feljött, magas falú zománcos tepsiben, de a végén csak körben maradt fenn a közepe teljesen beesett. A tepsi ugyanaz, amiben a múltkor a joghurtos sütit fotóztam.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz FerNandor #3773 üzenetére
Annyi fát tegyél csak, ami kb egy óra alatt elég, a hús annyi ideig veszi fel a füst ízt, lemezt legolcsobban egy hulladék telepröl veszel, és körbe vágod kb.54 centisre. Aztán szépen felcsiszolod tisztára.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Új hozzászólás Aktív témák
- Elden Ring
- Vezetékes FEJhallgatók
- Toyota topik
- A ChatGPT-re mennek a Reddit tartalmai
- Eredeti játékok OFF topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Netfone
- Bemutatta első Snapdragon X-re épülő notebookját az ASUS
- Padavan firmware
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen