- Dell notebook topic
- Hobby elektronika
- Computex 2024: Ryzen 8840U dolgozik a Zotac kézi konzoljában
- Milyen processzort vegyek?
- Apple notebookok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Célegyenesben a Yettel TV
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
Hirdetés
-
A kánikula elviseléséhez hardverek is kellhetnek a napernyő mellé
ph Tajpeji kiruccanásunk hetén többek között notebookok, monitorok, NAS, szimulátor-kiegészítő és kompakt hűtő igyekszik árnyékot találni.
-
Új Reno12 modellek is érkeznek
ma A Reno12 Pro mellett belépő ajánlatokkal is készül az Oppo, a Reno12 F 4G-s és 5G-s verzióban is elérhető lesz.
-
SGF24 - Remekül fest a Phantom Blade Zero
gp A Summer Game Fest utolsó játéka nem más volt mint a PC-re és PS5-re készülő játék, amelyhez még mindig nem kaptunk megjelenési dátumot.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz FerNandor #3433 üzenetére
Én azt szoktam húsoknál, hogy vizet (esetleg bort) öntök alája, aztán lassú tűzön "főzöm" így pár órát, utána meg lepirítom, hogy valami színe is legyen. Ennél csak fűszert szoktam mellé tenni, rozmaring ágat, ilyesmit, aztán a szaftjából csinálok egy boros, keményítős szószt. Szoktam még olyat is, ha könnyen puhul, pl csirke, hal, hogy teszek egy jénaiba krumplit, esetleg répát, paradicsomot így rétegezve, mindegyiket befűszerezve, a tetejére meg teszem a húst, aztán így együtt sütöm ki őket közepes lángon. Biztosan van itt olyan, aki jobban ért nálam a húsokhoz. :-)
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3440 üzenetére
Nálam mindig van itthon 20kg körül, nem szeretek olyan sűrűn boltba járni. A koronára vettem pár kg száraz tésztát, rizst, konzerveket, aztán ennyi már biztosan elég, hogy egy hónapot is kihúzzunk, ha nagyon muszáj. Ha meg nem lesz belőle semmi, akkor is egy évtizedig eláll mindegyik. Nem is értem miért 1-2 évet írnak ezeknél szavatosságra, amikor kb. 10-20 évig elállnak normálisan tárolva.
Amúgy voltam Aldiban nemrég, és a kedvenc olasz spagetti tészta már nincsen. Nem tudom, hogy nem hoznak olaszból korona miatt, vagy csak ennyire lerabolták, mindenesetre szokatlan.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Én azt nem értem, hogy milyen pluszt hoz ahhoz képest, ha mondjuk az ember betesz egy fűtőszálat és egy ventilátort, aztán belövi 100 fok körülre. Gondolom a füstös íz jelent némi extrát, de ahhoz meg egy füstölőszekrényt csinálni jóval egyszerűbb. Nyilván én laikus vagyok, biztos van magyarázat, hogy miért ez a tuti.
Ha már szóba került a hús sütés. Apám próbálkozott malaccal nem olyan régen, és bár piros lett a bőre, de ehetetlenül rágós. Bármi tipp, hogy hogyan lehet jó ropogós bőrkét elérni nála?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #3469 üzenetére
Én láttam olyan videot, amiben az egész disznót jacuzziba dobja egy napra a fazon és 60°C-on főzi.
Ha fedeleset akarsz, akkor ez gyakorlatilag gőzölés, amiről nekem japán (vagy kínai?) gőzölt gombóc és egyebek jutnak eszembe. Van nekik jó bambusz kosár, amiben gőzölnek, lehet érdemes lenne megnézned.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Most, hogy így mondod, vannak ezek a befőtt meg lekvár tartósító gépek. Annyi a lényegük, hogy beteszed a befőttes üveget lezárva, aztán pl egy órán át hőkezelik. Szerintem valami ilyesmi jó lehet. Van ilyen extra nagy változat is: [link]
Ha csak búg, de nem csinál semmit, akkor valószínűleg kuka. Nekünk fűnyíróval volt ilyesmi, úgy rémlik szétment a motorja vagy valami ahhoz tartozó elektronika.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #75501312 #3508 üzenetére
Én a gép előtt mindig úgy szoktam, de nem vagyok egy nagy expert. Nem is gyúrom meg, csak összekeverem a hozzávalókat egy picivel több vízzel, és hagyom egy estét kelni. Utána ha akarok szórakozni vele, akkor hajtogatok, ha nem, úgy is jó. Nyilván nem lesz a legtökéletesebb kenyér belőle, de ehető a végeredmény.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3513 üzenetére
Köszi! Én csak ilyen Tesco meg Aldi meg ilyen helyeken szerzem be, de ha lehet kapni ott is BL80-ast, akkor venni fogok, aztán megpróbálom azzal is. Amúgy gyártótól függően is van különbség. Pl a Gyermei BL55 jóval gyengébb eresztés, mint az Aranykalász, ilyen púderes, túl finom szemcséjű, és az embernek az az érzése, mintha szétfolyna, ahelyett, hogy összeállna.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Én közben kipróbáltam a Nagyi Titka BL80-at. Nem tökéletes azzal sem géppel, de már közelebb van a kenyérhez, mint a kalácshoz, amit BL55-el kapok. Azt mondom, hogy egész jó lett. Most agyalok, hogy átprogramozom a gépet, és valami egyedi receptet adok meg neki, hátha azzal jobban sikerül.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz FerNandor #3590 üzenetére
Ha nem veszel ki belőle, akkor öregebb sejtek lesznek benne, és elképzelhető, hogy más anyagokat termelnek. Hogy ez jó vagy rossz, az eléggé faj függő. Pl gyógyszereknél inkább az öregebbeket szeretjük, mert azok szokták a hatóanyagot termelni. Kenyérnél lehet a fiatalabbak jobbak.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz FerNandor #3590 üzenetére
Az elvétel még azért is fontos lehet, mert termelhetnek olyan mellékterméket a mikrobák, ami mérgező rájuk nézve. Pl a pékélesztőt használják a borkészítésben, ahol kellően alacsony oxigén szint mellett alkoholt termel széndioxid helyett, és olyan 15% (V/V) alkohol koncentráció mellett saját magát nyírja ki. Nem véletlen, hogy nincs olyan bor, ami pl 20%-os, max desztillációval tudják töményíteni az alkoholos italokat, lásd pálinka. Ecetnél ugyanez van, csak ott egy kicsit több oxigént adnak neki, mint ami az alkoholhoz szükséges. Nem tudom, hogy milyen egyéb melléktermékek lehetnek, amit pl a lisztben lévő fehérjéből csinál, de nem hiszem, hogy hosszú távon jót tesz neki, ha feldúsulnak, mert nem veszel ki belőle. Ez pláne igaz a kovászra, ahol a mikrobák nagy részéről fogalmad sincs, hogy micsoda, csak azt tudod róluk, hogy erjeszteni tudnak ilyen vagy olyan módon.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #3625 üzenetére
Elsőre jó, senki sem kezdi tökéletes kenyérrel... Nem túl vizes a belseje? Nekem soknak tűnik a víz, amit hozzáadtál. Igaz én géppel csinálom, de annál 540g liszthez kell 350g víz. Egy kicsit lehet több, de 400 fölött már kezd összeesni tőle meg egy kicsit szottyos lesz a kenyérbél. Kelni valóban kelhetett volna tovább.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #3627 üzenetére
Nekem nagyjából az 1/5 fehér liszt, 2/5 teljesőrlésű liszt, 2/5 víz, ami eddig bevált száraz élesztővel. Szerintem a kovász mehet ezen felül, nem olyan nagy mennyiség talán, hogy bármit befolyásolna. Lehet, hogy én is elkezdek kovászolni, mert rohamosan fogy a szárított élesztő, és nehéz beszerezni. Bár szerintem fagyasztani is tudnék ha felszaporítom egy kis liszttel.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz supercow #3633 üzenetére
Nekem teljesen mindegy, hogy melyik. Egy idő után szerintem az élesztőből is kovász lesz, ha elkezdem etetni, mert belekerül egy csomó baktérium és gomba a levegőből. Annyival talán egyszerűbb így, hogy már az elején használható sütésre, nem kell egy hetet várni. Majd kipróbálom, ha minden kötél szakad. Talán elkeverek benne kezdésnek egy kis kefirt is, hogy tejsav baci is legyen benne.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Nem teljesen, BME biomérnökin csináltam egészségvédő szakirányt és félig-meddig élelmiszereset is. A diplomám végül lisztminősítésből volt, bár eredetileg virológiát akartam. Most kutathatnám hazmat-ben a koronavírus ellenszerét. :-) Eléggé félrecsúsztam amúgy, mert most szoftvert fejlesztek. Kutatólaborba akartam menni, de épphogy nincs meg a kumulált átlagom állami ösztöndíjra (3.50 kellene 3.39 van). Nagyon lazára vettem annak idején, nem is tudtam, hogy fontos az átlag, aztán mindenből elég volt a kettes, amit unalmasnak tartottam. A szigorlat és diplomamunka azért felhúzta négyesre, úgyhogy "jó mérnök" lettem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #3645 üzenetére
Ja, nekem is volt mélypont 7 kredittel. Semmi nem jött össze, ilyen egy pontokkal maradtam le, de úgy is csak 15 körül lett volna ha összejön. Utána megszüntettem a haverokkal kocsmázást meg bulizást minden nap, aztán hirtelen 38 kredit lett, még ösztöndíjat is kaptam. Azért az időelbaszásban azóta is jó vagyok. Úgy hallottam annak idején villany karon a csapat felét megrántották államvizsgán. Valami ilyen szöveget toltak le nekik, hogy maguk nem mérnökök. Eredetileg műszaki infora akartam menni én is, de nagyon elszálltak voltak a ponthatárok. Néha hiányzik, hogy nincs meg algoritmusokból az alap, de azért megoldom, és annyiból jó volt ez így, hogy menet közben rájöttem, hogy érdekel az egészségügy, dietetika, ilyesmik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Én közben kísérletezek a géppel. A helyes arányok már megvannak, olyan 38-43% víz és 57-62% liszt, ha a többi alapanyagot nem nézzük. Olyan 400g vízzel és 600g liszttel szoktam csinálni, azt a legegyszerűbb kimérni. Megy még bele kb. 10g só, 5g szárított élesztő és talán fél deci olaj (sosem mértem). Egyelőre még élesztőset csinálok, amíg van szárított élesztő. Most a beépített receptek helyett próbálok sajátot beállítani. Keleszteni úgy tűnik eleget keleszt alapból a gép, és túlkel és összeesik a tészta sütésnél, ha maximumra állítom a kelesztési időt. Dagasztani viszont nem dagaszt szerintem eleget. Azt feltekertem duplájára, mint az alap programoknál, és szerintem sokkal jobb lett tőle a kenyér. A sütési idő sem elég szerintem, nem szeretem a nagyon fehér kenyereket, következőnél azt is maximumra fogom tenni. Csináltam még olyat, hogy a normál program indítása előtt járattam 5 perc dagasztást, de igazából 1 perc is elég lenne. Csak annyi a lényeg, hogy az előmelegítésnél is keljen már valamit, és az első dagasztásnál már lazább legyen a tészta. Anélkül hiába járatnám 20 percet az első dagasztást, mert összeáll egy csomóba az egyik lapáton a tészta, aztán ott forog. Egy kis kelesztés viszont talán fellazítja annyit, hogy normálisan lehessen dagasztani. Sajnos csak két dagasztást és két kelesztést tudok betenni a programba, úgyhogy még ezzel az előkeveréssel tudok trükközni, ha többet akarok. Szerintem még pár sütés, aztán elérem a gép határait. Kalácsot baromi jót csinál, de a normális állagú kenyeret jóval nehezebb összehozni vele. A liszttől is függ, de most nem nagyon járok boltba, úgyhogy BL80-at sem tudok venni. Majd csinálok pár képet, ha végeztem. Utána elkezdek én is kovászolni, de ugyanígy géppel egyelőre. Nincs kedvem a sütővel kínlódni, 40 éves Karancs, esik széjjel és megfelelő sütőformám sincsen. A jénai elmegy, de mindig annyira beleragad, hogy inkább hanyagolom, kivajazni meg nem akarom. A szilikon nem vált be. Bár nem ragad bele, de valahogy összeesik benne a kenyér, és el is szakadt. Igy érzésre a gépnél a legnagyobb gondot az jelentheti, hogy nem tudok hajtogatni, és egy csomó légbuborékot beledolgozni a tésztába, ami kézzel menne.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3712 üzenetére
+1, egyébként meg a ráégetett lenolaj darabkák hullanak bele a kajába, ami egészségtelen. Én is tárcsáztam meg wokoztam annak idején, de jobb hanyagolni az ilyesmit, marad a rozsdamentes, esetleg a kerámia. Amúgy nem vágom miért van a néphiedelemben, hogy a rozsdamentes drága. Már nézegetem egy ideje, és annyira nincsen elszállt ára, pl 1 m^2 lap olyan 5k lehet, max 10, ha drága helyen veszi az ember (persze nem mindegy a vastagság). Régi mosogatóból is ki lehet vágni grillhez esetleg, ha kell a barázda, bár azt még nem próbáltam.
szerk: Ja hogy gyúródeszka. Az más, azt hittem, hogy sütésre kell lap. A lenolaj azon is elkezd avasodni amúgy.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Gépi kenyérnél szerintetek mi okozhatja, hogy a közepe szépen kel, a széléhez közeledve, illetve az alján viszont alig vannak buborékok?
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Még akár az is lehet. Felteszem maxra a dagasztási időt, aztán kiderül. Én még olyasmire gyanakszom, hogy a széle sütéskor hamarabb túlmelegszik, és gyorsabban elpusztulnak ott a mikrobák, de nem teljesen magyarázza a jelenséget, mert a mostani pl egy picit féloldalas lett, és az egyik felén tömörebb, mint a másikon. Még arra gondoltam, hogy esetleg elkeverem a liszttel az élesztőt mielőtt beönteném a gépbe, az biztosan orvosolná, ha valami keverési hiba van. Holnap vagy holnapután sütök megint, akkor kipróbálom.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Én még küzdök a gépi kenyérrel. Most levettem a dagasztási időt egy kicsit, mert több dagasztással még jobban összeesett. Igaz víz is egy kicsit sok volt benne meg olaj is, azokat is levettem. Meglátjuk így mit kapok. Már nem sok élesztőm van, lassan elkezdek én is kovászolni. Nem tudom, hogy géppel lehet e bármi használhatót összehozni vele. Valószínűleg nem, vagy nagy adag kovásszal csak. Meglátjuk.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #3874 üzenetére
Alakul, de nekem még ez is tömörnek tűnik egy kicsit. Igaz az enyémek se jobbak. Valamiért nem tudom elérni a nagyon levegős foszlós állagot a bélnél. Vagy összeesik vagy alapból tömörebb a kelleténél. Gondolom az arany középutat kéne megtalálni, aminél felfúvódik de nem esik össze.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz mephi666 #3895 üzenetére
Sütésnél a hőfok is számít abban, hogy mennyit emelkedik és milyen gyorsan. Én is még bőven benne vagyok a kísérletezési fázisban. Majd talán 50-100 kenyérrel később már máshogy lesz, mindenesetre a kisebb sikereket így is értékelni kell. :-)
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
No én még mindig nem jöttem rá, hogy mi a gond a gépi kenyérrel. Ilyen lesz:
Most ránéztem, és közvetlenül a sütés előtt szépen meg volt emelkedve az egész, púpos volt, ma reggel viszont ugyanúgy összeesve fogadott. Ami még szintén nem tetszik, hogy nagy buborékok csak a középső részen vannak, ami összeesett, az oldalán és az alján csak kicsik vannak. Szóval nem kel egyenletesen függetlenül attól, hogy mennyi dagasztást állítok be rá. Gondolom ha levenném a kelesztési időt, akkor nem esne össze, de jóval tömörebb lenne, meg az eddigiek alapján élesztő íze lenne az egésznek. A normál receptek, amiket adtak a géphez sajnos ilyen élesztő ízűt adnak. Még próbálkozom, de ha van ötletetek gépi élesztős kenyérre, akkor szívesen fogadom. Ránézésre egy kicsit több víz sem ártott volna ennél, mert morzsolódik, de még nagyjából rendben van.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz krizmo_ #3919 üzenetére
Van fix program, de azokat már végigpróbáltam, és nem vagyok elégedett vele. Inkább kalácsot, mint kenyeret süt belőle, teljesen más az állaga. Kalácsnak viszont baromi jó, szoktam kakaósat vele.
2x dagasztom, de csináltam úgy is, hogy az előmelegítés előtt is összekeverem, hogy több ideje legyen kelni. Az eredmény ugyanez. Fel van tolva a gépi recepthez képest a kelesztési idő és a dagasztási idő is. A kelesztésből szerintem visszaveszek, aztán meglátom úgy hogy sikerül. Ha kevesebb vizet adok neki, akkor nagyon morzsalékos lesz, és rosszabbul kel. Abba az irányba nem hiszem, hogy elmegyek, ennél a mostaninál is kevésnek tűnt a víz, de még épp határeset.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz kmarci25 #3920 üzenetére
Nem, otthagytam, hogy süsse meg, nem volt kedvem kettőig várni mire elkészül. Ja ez is felfűti. Én is erre tippelek, hogy hosszú a kelesztési idő. Hosszabbra hagytam, mint az alap programoknál van, mert nem volt jó íze annyira rövid kelesztéssel, nagyon erősen lehetett érezni benne az élesztőt. Most egyszer 25 percet, egyszer meg 75 percet kel. Az utóbbit le fogom venni 60-ra, aztán meglátjuk hogyan alakul. Még arra gondoltam, hogy esetleg azért is összeeshet, mert nem szedem ki azonnal a gépből sütés után, de erre jóval kisebb az esély.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Kicsit utánaolvastam. A víz biztosan jó, más is 65-75% hydration-t ír, nálam ez olyan 65-70% körül szokott lenni, 75%-nál meg már egy kicsit túl vizesnek érzem, de elvileg még az is beleférne. Minden másnál teljesen eltérő véleményeket olvasok, egyedül abban egyeznek meg, hogy nem szabad géppel kisütni meg dagasztani sem, ha jót akarok, de ez nálam nem opció. Még próbálgatom más beállításokkal is, aztán meglátjuk mire jutok. Láttam egy-két fényképet, de igazán nagy bubik egyiken sincsenek, viszont a legjobbon azért volt 2-3x akkora is, mint ami nekem szokott lenni, szóval remény legalább van.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen