Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Miklós315

    aktív tag

    válasz proci985 #164774 üzenetére

    "Vajon a film (általában) mennyiben boncolgatja ezt
    Vagy boncolgatás helyett mennyire reflektál a saját emberségünkre, mennyire rezonál rá és mennyire működik így nézve."

    Ugyanazt írtuk :)

    "az emberiségnek kb 5000 (archetatipikus) története van"

    Nem tudom, ki számolta össze mind az 5000-et és mi alapján súlyozott (osztott szét és vont össze témákat), de néhány valóban akad.
    Szerelem (öröm és bánat), élet (születés, házasság), halál (gyász), az élet értelme és értelmetlensége, a mindenség csábítása (felfedezés, kutatás, megvilágosodás, stb.), bűnök, árulás és bosszú, stb...
    Költészet, festészet, dráma, regény, film, dalok, stb.: változatok egy témára.

    "nem feltétlenül a metasztori, hanem annak az elmesélése talán (szerintem) a lényeg."
    Via media aurea.
    Az arányosság. Forma és tartalom összhangja, a közbülső disszonanciák arányos eltolódásai (végül kiegyenlítődnek, a nagy egészet tekintve).
    Számomra, ha végletesen felborul az egyensúly, és csak a forma számít, a tartalom kiszorul, vagy fordítva és a tartalomhoz semmi forma nem járul, mindkettő zavaró.
    A szimbolika segíti a formát, így nem szükséges a túlmagyarázott narratíva ("a kevesebb néha több" - tipikusan ide sorolom A torinói ló c. mesterművet), de ehhez megintcsak kell tudni, hogy mi a közös (működő) az alkotó és a befogadó "nyelvezetében" (közös kultúr-alapok), különben "elbeszélnek egymás mellett" vagy még azt sem, csak parlagra kerül a művészi közlés (érdektelenségbe fullad az értelmezhetetlenség).

    [ Szerkesztve ]

    "Szerintem."

Új hozzászólás Aktív témák