Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz cannibal #10013 üzenetére

    Köszönöm :)

    Első nap azonnal éles bevetéssel kezdett... mert tényleg azért vettem hogy használjam.

    A párom kitalálta pár hete hogy a kertben lévő orgonabokrot ritkítani kellene. A legrégebbi szárak 5cm feletti átmérővel rendelkeznek. És olyan sűrűn indulnak a talajtól hogy pl egy illesztőfűrésszel, vagy bármi finomabb dologgal nem igazán fértem hozzájuk.
    Oké, tudom ott a fejsze... de azzal simán a szomszédos szárakat is megsértem. Van multiszerszámom, ami oszcillál, de az kevés ide... és ami igazán a vásárlás mellett szólt az nem más mint pl a barkácsáruházas beszerzések faanyagok terén. Tényleg gyakran veszek pár szál lécet, deszkát... bármit. Az autónk Golf osztályos, amibe a hátsó ülés ledöntése után 160cm hosszú tárgyak férnek el kényelmesen... két ülés közötti részt kihasználva mondjuk 2m szállítható. És van hogy 3m -es vagy 4m-es szálban találok olyat ami kell. Vagy ott vannak a táblás anyagok. Amikor osb lap kell, de nem fér be az autóba egyben akkor ez a kézifűrész tényleg ideális. A parkolóban ahogy kihozom az áruházból, az autó méreteire vághatom. Gyakorlatilag mindent. Még a zártszelvényt is.

    Szóval a vásárlás napi éles teszt az orgonabokor volt. Az akkus fűrész tényleg egykezes. Könnyű, mindehova befér, és nagyon erős. Nem lassul a penge, finoman adagolható a sebesség. És nem hangos. Majd mérek egy zajszintet (nem hiteles eszközzel... csak kiváncsiságból) de sem fülvédőt sem hasonló eszközt nem igényel.
    Három féle fűrészlappal rendeltem. 2 db 150mm körülivel, amiből az egyik fém/fa vágására alkalmas, a másik egy finom fafűrész a harmadik egy 240mm körüli nagyobb fogazatú nyers fa lap. A bimetallal dolgoztam ami fémet is képes szerintük vágni.
    Nos, a fogak élesek, és az 5-7 cm átmérőjű orgona törzseket pillanatok alatt átvitte.
    A 2Ah-s akku kisebb munkákhoz elegendő. A másik 2Ah-s akkuval felváltva az első hamarabb feltöltődik mint ahogy elfogyna a másikból a szufla... de komolyabb munkákhoz jól jönne majd egy 5Ah-s aksi (23.900 Ft magassága)
    A bokor kivágása, feldarabolása (kb 80 cm-es darabokra) után megnéztem a nyers fára kitalált 240 mm-es pengét. A satuba befogtam egy 11cm-es átmérőjű porszáraz keményfát. (talán cseresznye lehetett lánykorában) . Lassulás és a motor melegedése nélkül egész jó tempóban átvágta. Majd kicseréltem a sűrűbb fogazású bimetál lapra... ami a kisebb fogak ellenére gyorsabban áthaladt a fán. Mindkét lap vágásképe teljesen jó, a kisebb fogú természetesen simább felületet ad.
    Puha fenyűgerendán is teszteltem, de az annyira nem kihívás hogy pillanatok alatt átvág bármilyen értelmes vastagságú lévet, pallót, gerendát.
    A teszt részt a bimetál lap fémre gyakorolt hatásával zártam. Fogtam egy 1"-os 3mm falvastagságú vascsövet ami az elmúlt pár évben erőkarként működött valami kerékkulcs meghosszabbításaként. A led fényében a satu befogva láttam (ja igen, van beépített világítása hogy lássa a júzer hogy mit is vág épp) hogy a vagy a lap halad nagyon gyorsan a csőbe ... vagy a fogak radírozódnak le és a cső vidáman mosolyog a lap láttán :) Az első verzió lett a helyes megfejtés... ugyanis ez a csodás lap (amit arra fejlesztettek hogy szöges deszkákat is át tudjuk vágni) a colos csövet nagyon kellemes ütemben felszeletelte.

    AZt kell mondanom hogy a kicsi és könnyű orrfűrész parádésan teljesített ezekkel a Makita lapokkal. A kezet nem rázza, a tartása nem fárasztó. Kis helyen elfér. Sajnos ebben a kivitelben nem járt hozzá koffer. De majd legközelebb :)

    A netes teszteket elnézve azt kell mondanom hogy az ilyen fűrészeknél az nyer akit épp győztesnek akarnak kihozni a vágási sebesség tesztekben. Az egykezes megoldásnál pl hiába akasztanak súlyt egy madzagon a szárra (mert hogy így egyenletes az erő ami lefelé húzza minden terméknél...) simán lehet csalni. Pl nem teljes fordulaton dolgozom vele. Vagy simán húzom vissza a súly ellenére a gépet csuklóból...
    Ami biztos, van pár praktikus megoldása a DeWaltnak. A távtartó az elején pl kampóként működhet. Mármint fel lehet rá akasztani a gépet pihentetésként akár egy fán ücsörögve ha pl csörög a telefon. (igen, agyon életszerű :D amúgy most láttam hogy csomó munkásnadrágon van pl telefonzseb :) )
    A másik a led világítás. Az akkus ütvefúrómnál tapasztaltam azt, hogy a normális világítás kincset ér. Itt is jó hasznát veszi az ember ha fényszegény helyen.. pl egy mosogató alatt kell dolgozni. A retesz ami olyan mint pisztolyoknál a biztosító pöcök, itt is jól funkcionál, meggátolja hogy véletlenül elinduljon a vágás- nem lehet benyomi a kapcsolót ilyenkor.
    Az övakasztó DeWalt szabványméret, egy sima nadrágszíjra is akasztható vele a cucc... de a szerszámtartó öveket is kedveli. Még az alu létra fémlemezén is meg tud kapszkodni :)
    Negatívum? Talán az ára... Vehettem volna 15e-ért nem szénkefementes Parkside cuccot. De az nem volt szimpatikus. Ez pedig első blikkre bejött. Így a különbözetet majd máshol megspórolom.

Új hozzászólás Aktív témák