Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mauzes

    őstag

    válasz WiZARD #9650 üzenetére

    Érdekes, hogy már ketten is a hőszivattyút írtátok, biztos igaz, de nekem még nem teljesen egyértelmű, ez miért annyira előnyös. Legfőképpen azért nem értem, mert ez egy olyan extra, aminek szinte csak hideg időben, azaz az év kis részében van érdemi előnye, meg esetleg nagy melegben egy kicsi. Egy nagyobb akkunak viszont egész évben ugyanolyan arányú hatótáv előnye van (persze azt értem, hogy a hőszivattyú nem önmagában hatótávot, hanem hatékonyságot növel).

    Ráadásul még télen sem az van, hogy hőszivattyúval nincs hatótáv veszteség, hanem csak kisebb, mint hőszivattyú nélkül. Próbáltam adatokat tartalmazó teszteket keresni, és ez alapján oylasmiket látok, hogy mondjuk egy hőszivattyú nélküli modell (pl. Cupra Born) a nyári hatótávjához képest 20%-ot veszít télen, míg ugyanezen a teszten a Tesla Y LR 10%-ot veszített. Vagy összevetettek 0 fok körüli időben egy hőszivattyús és nélküli ID.3-at, előbbi kb 7%-kal fogyasztott kevesebb áramot.

    Ehhez képest normál időben, az év nagy részében, még jóval kevesebb hatékonyság előnye lehet.

    De mondok egy példát, adott modellnél a hőszivattyú felára közel 500k, és ez télen mondjuk ad +10-15% hatótávot, egyébként meg mennyit, +5%-ot? A +30%-os akku felára meg 1,4M, és ez mindig ad kb +30% hatótávot.

    És értem azt, hogy a nagyobb akku igény kérdése is lehet, de egyrészt szerintem ez nem teljesen olyan, mint ICE esetén, hisz ott a nagyobb motor a felárért cserébe nem csak nagyobb teljesítményt ad, hanem emellett többet fogyaszt, egyre komplexebb, drágább szervizelni, stb. Így a user nem csak előnyt kap a pénzért, így persze hogy könnyen mondja, hogy nincs igény a nagyobb teljesítményre. De EV esetén a nagyobb hatótávra szerintem senki nem mondja, hogy van használati hátránya, max nem éri meg a felárat. Viszont ilyen helyzetben megint csak ugyanez lesz az előny-felár mérlegelési kérdés, amit fentebb írtam. Tegyük fel a használt piacon 50% écs-jű EV-t néz valaki, akkor azt fogja látni, hogy van az alapmodell x Ft-ért, a hőszivattyús kb. 250k-val kerül többe, a nagyobb akkus meg kb. 700k-val.

    De simán lehet, hogy nem veszek figyelembe egyéb fontos szempontokat, kérlek javítsatok ki. Egyelőre nincs elektromosom, remélem idén lesz.

Új hozzászólás Aktív témák