- Notebook hibák
- Azonnali notebookos kérdések órája
- LG 34GS95QE-B: OLED paneles, ívelt gamer monitor
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- Übergyors Samsungnak próbál látszani egy hamisított NVMe SSD
- Autós kamerák
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Lelövi a Roccat márkanevet a Turtle Beach
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
Hirdetés
-
Ingyenes az Epic Store-ban az Industria
gp Extraként a LISA: The Definitive Editiont kapjuk meg ajándékba.
-
Világító alma helyett világító tok és szíj az almákra
ma Megjelent a Glow 2.0, a Nomad fluoreszkáló iPhone védőtokjának és Apple Watch szíjának második generációja.
-
Lopják az LG akkutitkait
it Inkább licenceli ezentúl az akkumulátoros szabadalmait az LG Energy Solution, mert túl sok a jogsértés. Az LGES mellett az UMC is az autóipar egyre lassuló keresletére figyelmeztet.
-
PROHARDVER!
Alapok lerakása by Bubó:
Új hozzászólás Aktív témák
-
peestike
senior tag
válasz #64905664 #149 üzenetére
Ismerem a másik 2 topikot is, hogy melyik-milyen.
Kotyogós megy minden nap nekünk is. Dolce gusto gép volt, nespresso gép van is, de egy ideje nem használjuk. A kapszulás kávéval nem volt bajunk, csak az árával.42 - Nincs is jobb, mint egy kis kötöttség, ami ellen az ember kényelmesen lázadozhat.
-
konzumpro
senior tag
válasz #64905664 #149 üzenetére
Az lehet a döglött kávétól való óvakodás fő oka, hogy a történelmi karos kávégépeken az őrlemény hozza létre azt a szelepet, ami létrehozza azt a nyomást, ami a kávéban lévő aromadús szárazanyagok kioldódását segíti. Ehhez a főzési módszerhez tervezett gépnél ilyenkor kiegyensúlyozott a kávé ízvilága, nem keserű, nem savanyú, nem sós, nem fanyar.
Ha öregszik az őrlemény, finomabbra kell venni az őrleményt hogy ellen tudjon állni a nyomásnak, ez működik egy darabig, viszont a túl finom őrlemény szemcséi összetapadnak és végeredményben kevesebb lesz a kioldott szárazanyag, ilyenkor tekintik a kávét döglöttnek.
Nyomásfokozóval azért még lehet régebben őrölt kávéval is megfelelő nyomásviszonyok között presszót főzni, ugyanakkor a nyomásfokozótól óvakodnak a hardcore kávésok, mivel durvább őrleménnyel presszóra tervezett kávégépen kevesebb a kioldott szárazanyagok mennyisége, finomabb őrleménynél pedig csatornásodik a kávépogácsa.
Bizonyos kosárkonstrukciók jobb kioldódást eredményező nyomásfokozóként viselkednek, a finom szemcsék valamennyire eltömik a finomabb kosarakat és lassítják a lefolyást. Ha van elegendő lyuk amin ilyenkor is át tud folyni a kávé, nyert ügyünk van, ilyenek az IMS kosarak fémszitával az aljukon. Van olyan kosár aminek a geometriájából adódik a nyomásfokozás, az alja felé szűkül.
Aztán ott az updosing, feltöltjük a kosarat a felsőszűrőig, hogy a kávé kitöltse a rendelkezésre álló helyet, maga a kávé is felduzzadva akadályozza a lefolyást, megintcsak nyomásfokozóként működik, ezzel a módszerrel még előre őrölt koffeinmentes téglából is szép lefolyást sikerült produkálni. Automatáknál ezt az összepréselt kávépogácsa geometriát rugós felsőszűrő dugattyú valósítja meg.
Nyomásfokozóként tud működni a filterpapír is amit a kávé alá raknak, a fölé rakott filterkorong viszont a vízhozamot csökkenti és tompítja a felsőszűrő hibáit.
Egy kutatás szerint ugyanolyan jó presszót főzhetnénk ha kevesebb kávét használnánk durvábbra őrölve, csodálkoztam is hogy hogyan érik el így a SCA paramétereit, a 25-30 másodperces lefolyási időket, hát leginkább sehogy, egyszerűen figyelmen kívül hagyták, ráadásul a nyomást is 6 barra csökkentették 9-ről, hogy csökkentsék a túl finom szemcsék összetapadásából adódó egyenetlen áramlás kialakulásának lehetőségét. Az optimálishoz képest túl nagy nyomáson, túl finom őrleményből főzött, nagyobb veszteségekkel járó kioldást több kávé hozzáadásával ellensúlyozzuk. De ha csökkentjük a nyomást, durvábbra vesszük az őrleményt, kevesebbet használunk és nem törődünk a 15 másodperces főzési idő pszichésen nyomasztó hatásával, végsősoron ugyanolyan jó kávét kapunk.
Ez alapján a legegyszerűbb megoldás az automata kávéfőző, ha sikerül a gyári jelentéktelen nyomásfokozóval biztosított nyomást feltornászni 6 bar körülire, beállítani az őrlemény finomságát, hogy a lehető legjobb legyen a kioldódás, utána már csak az adagolással kell játszani.
És ez még csak a presszó, van még jópár elkészítési mód, aminek mindnek más-más optimuma van. Szóval a döglöttség csak egy nagyon szűk körnek jelent valós problémát, de az is lehet hogy csak bűnbak, ami elfedi a túlkompenzálásra épült technológia hibáit.
-
#49155328
törölt tag
MADcat !!! Bann plz !!!
-
Geza26
senior tag
Sziasztok!
A Lidlben jelenleg kapható 25 ezer forintért kávéfőző. Pontos típusát nem néztem sajnos. Ha valaki látta esetleg és ismeri az tudna róla infót adni, hogy megéri-e?
Jelenleg kapszulás főzőt használok de drágának találom.Géza
-
BiP
nagyúr
Ez engem is érdekelne. Kotyogósról váltanék.
Viszont a linkelt képről sem a típus nem látszik, sem az akció időtartama.
Minden bizonnyal a google egy korábbi akciós újságot dobott fel, nem a mostanit, mert azokban (17-étől ill. 24-étől) nincs benne.Google keresések alapján formára SEMS 1100 B3-hoz hasonlít a legjobban.
szerk: online megtaláltam, a júni 10-16-aiban van benne.
szerk2: megtaláltam az újságban is, de nem írnak konkrét típusszámot.Kár, hogy lemaradtam. Ahogy nézegettem mostanában, 35-40 körül vannak a hasonló típusú kávéfőzők, jó lett volna egy 10essel olcsóbban megúszni a témát.
[ Szerkesztve ]
-
BiP
nagyúr
Update: ma elmentem egy másik Lidl-be Nagytéténybe. Ez nagyobb, mint az itteni, érdi. Még pont volt egy utolsó darab, azt gyorsan el is hoztam, ugyanolyan akciós áron volt még.
végülis a típusa: SEM 1100 C3, bár a dobozon nincs feltüntetve, csak a papírjain.
Előnye: - egyszerű, mint a faék.
- kotyogóshoz képest mindig friss kávét fogunk inni. (6adagos főzőnk van, az nekünk napi 2 kávéval 2személyre 3 alkalomra, azaz 1,5 napra elég volt, értelemszerűen mindig csak az első adag volt friss.)
- Mivel nem darálós, csendesen dolgozik.
- Kisméretű. mégis nagy víztartálya van.
- gyorsan felmelegíti a kávéhoz a vizet.
Hátránya: lefőzés közben hamar vissza is megy a hőmérő. Nem tudom, ez mennyire hátrány, gondolom a végén már nem forró vizet enged rá.
- Alacsony a kifolyónál a magassága, ami amúgy fix, így a megszokott bögréink (tejeskávét szoktunk inni) nem férnek alá.Nincs előre beprogramozott adag, start-stop nyomással lehet engedni a kávét, amennyit épp gondolsz.
És összességében finom volt a végeredmény, pedig az itthoni kávé cibetmacskát sem látott, és nem én érleltem, szedtem, pörköltem, daráltam.[ Szerkesztve ]
-
-
salapp
addikt
Ismeri valaki ezt a HiBrew multikapszulás főzőt? Bugos? Jó? Poénosnak tűnik, hogy tudja a Nespressot, Dolce Gustot és őröltet is, illetve lehet hozzá venni Cafissimo kapszulatartót is.
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
DrBubo77
addikt
válasz kosmoo81 #170 üzenetére
Ez itt off-topik. Ilyen készülékekkel kapcsolatban a következő két topikot tudom ajánlani:
Hardcore café
Kezdők - amatőr koffeinistákÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
konzumpro
senior tag
válasz DrBubo77 #171 üzenetére
Ott nem szeretik a Graefeket. Termoblokkos gépek, ilyesmim van most nekem is, Catler néven, mindet a Welhome Pro nevű kínai cég gyártja. Sunbeam néven is fut. Jó kis gépek de mindegyiknek az a gyengéje, hogy ha túltöltik, túlhúzzák, beleerőltetnek peremes kosarat, attól leszakad a kar bajonettje. Amúgy jó gépek, a Pivalla is, a Marchesa is.
-
-
kosmoo81
tag
válasz #49155328 #179 üzenetére
a barista express ugye beépített darálós, egyenlőre azt használom, kevésbé sok sikerrel, mert eddig 2 fajta kávét próbáltam, de mindkettő erősen savanyúra sikerült.
a lefolyás, összehasonlítva hasonló videókkal szerintem rendben van, 12-15 bar között főzi, most utoljára 18,5grammot darátltam, és kb 20-22 mp alatt jött le a 42 ml. -
konzumpro
senior tag
Egy tesztben jobb volt a Barista Pro, azzal meg egy szinten áll a Barista Express.
szerk: nem is, egyből Expresszel hasonlították össze.
https://www.reddit.com/r/espresso/comments/kz0nw9/breville_barista_pro_vs_delonghi_specialista/[ Szerkesztve ]
-
DrBubo77
addikt
Ezek a gépek nem ide valók. Ilyen készülékekkel kapcsolatban a következő két topikot tudom ajánlani:
Hardcore café
Kezdők - amatőr koffeinistákÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
Geza26
senior tag
Sziasztok!
Melyik a legjobb kapszulás kávéfőző izre?
Köszönöm!Géza
-
DrBubo77
addikt
válasz konzumpro #190 üzenetére
Van ilyen is:
Nespresso adapter Dolce Gusto kávégépekhez
ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)
-
zolikaDB
veterán
Kotyogosbol kinek melyik kave a kedvence?
Kiprobalnam, h mire is "kepes" a Bialetti -
salapp
addikt
válasz zolikaDB #193 üzenetére
A Bialetti Brikkára gondolsz? Nekem volt, kell hozzá egy egyenletesen őrlő kúpos őrlőmű, akár kézi őrlő is jó, picit durvábbra őrölni, nem lenyomni, csak elhúzni a tetejét, a vizet pontosan kimérni az aljába és lehetőleg nagy lángon lefőzni, ahogy"robban" a súlyszelep a tetején, azonnal kiönteni. Így a két személyesből lesz egy adag (kb 60ml) kellemes café crema jellegű italod.
Ha Bialetti Moka Express-re gondolsz, ott az őrlés hasonlóan, az aljában a vizet előmelegíteni, konyharuhával összecsavarni a tetejével és közepes lángon minél hamarabb lefőzni. Cél a viszonylag lassú kifolyás a lukakon át, ne legyen szökőkút az elején. Ezen nem lesz fake crema, de finom kávé lesz, aromákkal, némi olajjal.
Mindkettő jó kis főző. Mokka főzőből is érdemes Bialettit venni, több anyag van benne, sokkal jobb a kidolgozottság, mint egy olcsóbb főző esetében.Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
salapp
addikt
válasz zolikaDB #195 üzenetére
Látom, telefonon olvastam, azt hittem, kotyogós főzőre kérdezel rá. Bocsi.
Tehát a kávék. Én a Lidl Espresso-t, Baristát, Omnia Classic-ot,, Tchibo Milano-t próbálnám a kommersz, olcsóbbak közül. De a minőségibb kávék főbb aromáit is elő lehet vele csalni.
Mivel őrölsz?Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
zolikaDB
veterán
Koszonom nektek
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Mata összteleszkópos kerékpár
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer