Új hozzászólás Aktív témák
-
t.imi
addikt
válasz DrojDtroll #26700 üzenetére
-
Rapid136
őstag
-
Revoltek
aktív tag
Sziasztok!
Végül is, ez is hozzátartozik a fotózáshoz, így bátorkodom itt feltenni a kérdésem. Hátha van itt olyan kolléga, aki ért hozzá és érdemben hozzá tud szólni.
Szóval, újságíróként szereztem diplomát, és az lenne a kérdésem, hogy ezzel a végzettséggel tudok-e kiváltani olyan egyéni vállalkozói igazolványt, amivel gyakorolhatom a fotózást legálisan és ugye tudok róla adni számlát? -
-
rii
nagyúr
-
Laby
őstag
Arcpirító kérdések következnek.
Objektíveknél van fókusz motoros, és motor nélküli. Illetve vázakban is ugyan úgy van ami fókusz motoros és van amelyik nem.
Mire jó hogyha van a gépben is fókusz motor?
Motor nélküli objektíveket, pl.: Samyang 35 mm f1.4 ugyan úgy nem tud meghajtani, mint amelyikben nincs fókusz motor, akkor mire jó?2. hasonló szintű kérdésem:
Ha az objektív is és a váz is tudja az auto fokuszt, akkor mind a kettőn kell kapcsolgatni a módállítót?
Olvastam korábban, hogyha automatába vagy, de tekergeted a fókusz gyűrűtc, akkor kilehet nyírni a gépet. Ez pontosan hogy van? Mire kell figyelni?Bocs a rendkívül magas szinvonalú kérdésekért.
Remélem mindegyikre kapok válaszokat.Köszi, Üdv,
BenceYoutube csatornám: https://www.youtube.com/@labanczbence
-
randras_83
addikt
A régebbi nem AF motoros obiknál csak akkor van AF-ed, ha van a vázban motor, pl Nikon AF - es üvegek. Tény hogy a full manuál üveg esetében ez mindegy.
Nikonnál ilyen esetben a vázon kapcsolod az AF-et be és ki. Az AF üvegek esetében nem tekergetünk automata módban
https://www.flickr.com/randras83/
-
Zozzant
addikt
Az egy manuális objektív, nincs benne meghajtási lehetőség sem, meg persze af motor sem. A vázban lévő motor a mechanikus "meghajtással" rendelkező obikhoz való amiknek van "csavarható" kardán kivezetése. Ha a vázban nincs motor akkor csak olyan obit tud hajtani amiben af motor van, elektromos kontaktuson keresztül "hajt", adja az utasításokat az obiban lévő motornak. Ellenben az af motorral rendelkező vázak pedig kardános, mechanikus tekerő kapcsolatot létesít az obival. Kicsit olvass utána.
[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html
-
Rapid136
őstag
Azért az objektivgyártók se hülyék ha olyan könnyű lenne kinyírni egy objektivet az élességállítógyűrűvel akkor tele lenne az ebay hibás darabokkal...
Ugyanez vonatkozik a kapcsolgatásra, az alapállapot az hogy az AF működik és az objektiveken sok esetben nincs is AF/MF kapcsoló, a vázba épített meg nem is működik ha van objektivbe épített AF motor, mert azokban nincs meg a fizikai kapcsolat a váz felé, tehát nem kérdés hogy melyik működjön.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Laby
őstag
Köszönöm a válaszokat.
Akkor jobb ha objekíven és a vázon is kapcsolgatom hogy épp auto vagy manuál fókuszt szeretnék?!
(Nikon D610, Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM)Youtube csatornám: https://www.youtube.com/@labanczbence
-
törölt tag
Érdekelne a véleményetek pár képpel kapcsolatban. Itt van elsőnek kettő (ISO200), egyik tele végállásban készült (f5.6, 1/13, 30mm), másik 2/3 álláson (f4.5, 1/20, 18mm). Az én szememnek a végállásban készült kép mosottabb. Van mindkét állásból 4-5 kép, mindegyiknél csak a tele a mosottabb (szóval valószínű nem én mozogtam). Ez lehet, hogy a kitobinak a gyengesége volna? (Nikon J1 10-30-as kitobival)
Aztán itt van ez, ez egy borzasztóan gyenge kép lett, de érdekelne miért.
ISO400, f4.8, 1/15, 20mm
Bemozdult az oké, mert nem volt bekapcsolva képstabi (nem sokat ér) és nem vagyok szobor. A fények érdekelnének, hogy mitől ilyen. Mátrixon volt a fénymérés.
Ebből is van 9 darab mindegyik ilyen lett.És akkor itt lenne egy normális kép.
ISO200, f5, 1/160, 20mm
Ennél egyetlen bajom van, hogy az orr rész nekem nem elég éles. Ez mitől lehet? A szemeire fókuszáltam az igaz. És ezzel sok képemnél találkozok, hogy nem egyformán éles az egész fej. Meg úgy konkrétan nem tartom elég részletesnek a portréalanyt sem, de ez lehet betudható a kitobinak.
Az árnyék az arc túlsó felén az szerencse kérdése, most lényegtelen. -
Lassú Víz
addikt
válasz #89309696 #26719 üzenetére
Abban semmi meglepő nincs, hogy egy zoom objektív teljesítménye nem egyenletes a teljes tartományban. Ráadásul ekv. 81 mm-en 1/13 sec záridő mellett élő témánál még az is csoda, hogy ilyen lett a kép. Ebből messzire vezető következtetést ne vonj le. Ismételd meg a tesztet legalább 1/100 záridőnél és f6.3 f7.1 rekeszértéknél is.
A gyenge kép. Nincs ekkora dinamika tartománya a kis szenzornak. A fénymérő 18%-os szürkére állít expozíciót, azt korrigálni kell. Ennél a képnél negatív irányba kellett volna, hiszen a sötét részek túl világosak. Ettől még valószínűleg a napsütötte rész ugyanígy kiégett volna. Amíg nem érzed, hogy hová kell korrigálni (bár egy MILC-en azonnal látni kellene a hatását a keresőképen), addig használj expozíció sorozatot.
Az utolsó kép. Rekeszelj, de ésszel, mert a gyártók értelmetlen rekeszértékek beállítását is lehetővé teszik. A mélységélesség egy adott nagyítás és nézési távolság mellett élesnek látszó tartományt jelent. Nem azt, hogy pixelkukkolva minden tűéles lesz.
[ Szerkesztve ]
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
törölt tag
válasz Lassú Víz #26720 üzenetére
Rendben köszi.
A rekeszelés azért gond, mert mosott hátteret szeretnék és ekkora szenzornál nem lesz az ha f8-ra megyek. Ez a mosás még elég is lenne ami van, de f8-nál már nem elég erős. Ráadásul még nagyobb záridővel párosul. Szóval itt szenzorméretet kéne ugrani az én elvárásaimhoz. És nem is biztos, hogy m4/3 elég volna?
-
Speeedfire
félisten
válasz Speeedfire #26641 üzenetére
Erre valaki?
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
faki_
senior tag
válasz #89309696 #26721 üzenetére
Az utolsó képen, ha kissé előbbre esett volna a fókusz, akkor élesebb lett volna az orra és életlenebb a füle. Olyan nincs, hogy orrtól fülig éles legyen és a háttér meg maradjon ugyanilyen elmosott, ahhoz valaminek változni kell. A rekesz mellett lehet játszani pl. a gyújtótávolsággal (és a tárgytávval) is: [link].
Az alábbi oldalakon tudsz jobban belemélyedni és kitalálni, kb. mi is az ami neked kell a mélységélesség terén: [link], [link].
Ezeken megláthatod a kép alatti "Total" értéken, hogyan változik az éles tartomány, ha valamit változtatsz (a "Lock field of view"-et bepipálva marad a képkivágás): [link], [link], [link].
-
törölt tag
Ennyi fénynél nem tudok rekeszelni jobban, iso nem mehet feljebb. Szóval akkor fókuszálok az orrára aztán ha a füle homályos az még a jobbik eset, mert legalább lineáris az átmenet. Nekem ez a homályos orr-éles arc-homályos háttér hullám viszont nem tetszik, legalábbis ilyen képnél.
A Picture Control menü az amúgy mit csinál? Van benne pár alap dolog, tájkép, portré stb. nevekkel. Ha portréra rakom akkor mi változik, jól sejtem hogy csak szoftveres mókolás? Mert abból nem kérek. Vagy ezek sima beállítás profilok amiket el tudok menteni egyedileg?
-
Lassú Víz
addikt
válasz #89309696 #26721 üzenetére
faki_ elindított téged a tudáshoz vezető úton. Ha növeled a szenzort, csökken a mélységélesség, még mosottabb lesz a kutya orra. Sokszor ez vezet "a telefonom jobb képet csinál" kijelentéshez. Leginkább a kutya és az erdő közötti távolságot kell növelned, és elég szűk rekeszt választani ahhoz, hogy éles legyen amit szeretnél.
Azután jöhet az utómunka. Tengernyi irodalma, youtube videója van. Élesből életlent lehet csinálni, míg fordított esetben sokkal kisebb a mozgástér. Kell hozzá minimum egy rendes kijelölést, rétegeket, maszkokat támogató program. Szelektív élesítés, gauss blur stb. Ha jó a kép pár órát (kezdetben pár napot) biztosan el lehet babázni vele mire azt mondod, hogy kezd hasonlítani arra amit elvársz.(#26722) Speeedfire: fordítva van. A téma határozza meg a szükséges fényformálót, nem a vaku. Nézd meg pl. a Mikrosat kínálatát, iránymutatásnak jó. 60-90 cm szokott lenni.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
Zoltán124
kezdő
Üdv!
Kezdő fotósnak, első fényképezőgépnek mit ajánlanátok, olyan 30ezer forintig? -
randras_83
addikt
válasz Speeedfire #26641 üzenetére
Spec én szoktam 120-as oktában is villogni vele
-
modulus
aktív tag
válasz Zoltán124 #26727 üzenetére
* Mit fotózna, mire kellene? (beltér, kültér, város, természet, családi fotók, portré stb.)
* Használt, régebbi fényképezőgép is szóba jöhet? (Ennyiért gondolom igen, de azért nem árt tisztázni.)
* Nagyságra mekkora lenne jó? Ami zsebben elfér vagy lehet jóval nagyobb is?[ Szerkesztve ]
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz randras_83 #26728 üzenetére
Én is, bőven jó.
Speedfire: A Godoxnak van pár ezerért 120 centis oktája, ami egy ernyőbox kifejezetten rendszervakuknak. Reflexernyőként működik, így a rendszervaku elég jól kivillantja.
-
törölt tag
válasz Lassú Víz #26726 üzenetére
Utómunkával nem foglalkozom, sem rawokkal. Tudom, hogy a fotózás fele abban rejlik, de engem egyáltalán nem érdekel. Natúr jpeg az összes fotóm és ez így is fog maradni. Egyszerűen érdekhiány, szebben fogalmazva stílusnak is hívhatjuk. Engem sokkal inkább a technikai oldala érdekel, hogyan helyezkedjek el, mit állítsak át, mit változtassak, hogyan dobáljam magam a földön annak érdekében jobb kép szülessen.
Szóval legyen messzebb az erdő. Értem. Viszont a háttérből is több fog látszani. Ehhez akkor kéne egy teleobi és nekem is messzebb kell mennem a portréalanytól. Ugyanakkora lesz az arc, ugyanakkora háttérrész, a mélységélesség és a portréalany élessége változik ettől? Ugyanazzal a rekesszel.
Egyébként is kelleni fog egy teleobi, mert ekv.27-80-nal túl közel vagyok a kutyához és mivel zavarom a nézelődésben mindig elkapja a fejét vagy odébb megy vagy azt hiszi akarok tőle valamit és odajön. Távolabb kell lennem tőle akkor van el nyugodtan.
Nikon1-hez nem drága a 80-300 teleobi (nincs is más hozzá csak ez az egy), csak nem kéne ezen a rendszeren maradni és f3.8/5.6 fényerővel nem egy nagy eresztés ez sem. Bár rajzolatra jobb, mint a kitobi. Kétségtelen viszont, hogy 40 ezerért nem drága, hol kapok m4/3-höz ennyiért, pláne aps-c-hez. -
Speeedfire
félisten
válasz Lassú Víz #26726 üzenetére
60-as godox softboxom van [link], de jó lenne valami nagyobb is mellé. Viszont nem akarok nagyon nagyot venni, ha a vaku meg már kevés lenne bele, és kellene mondjuk egy ad200-as legalább.
randras_83: Igen, facsebúkon én voltam aki kérdezte tőled a vakut, a szoftboxxal kapcsolatban, ahol a képet felraktad róla.
Grga_Pitic: Ezt mondod? [link]
Ilyenekkel szemezek én is, 90, és 120cm.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz Speeedfire #26733 üzenetére
Igen, ilyen van nekem is. A 60-as kulcsszámú TT600-at simán le kell tekernem akár 1/8-ra is egy ekkora boxban ISO200 és f5.6 mellett (bent, alany közel a boxhoz), szóval no para, nem kell hozzá atomvillanás (itt jön jól az MFT, mert a nagy mélységélességhez nem kell f8-f11-ig menni). A stúdióvaku DE300-al folyton azzal küzdök, hogy f5.6-nál tágabbra nem nagyon tudok nyitni minimum fényerő mellett (80x120-as softboxban).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Grga_Pitic #26732 üzenetére
Az jó, akkor nekem tényleg az kell jól gondoltam.
MFT-re is vannak olcsó obik ezek szerint, gondolom az is f3.5/5.6 lehet, azért ilyen olcsó.
APS-C-n már nem lenne ennyire egyszerű van egy érzésem. -
Zoltán124
kezdő
válasz modulus #26729 üzenetére
Tájképek, portréfotók mint kültérem, mint beltéren, egyébb tárgyak (pl. : karóra) fotózása a szabadban.
A mérete számomra lényegtelen, a felbontása legyen minimum 20megapixel, természetesen használt is szóba jöhet.
Az objektív kérdés az amiben nem tudok dönteni. Nem igazán tudom, hogy fix, vagy cserélhető objektíves fényképezőgépet vegyek, illetve azt sem, hogy egyáltalán ilyen kezdő szintén szükségem lenne-e egyáltalán objektíves gépre.
Ez lenne az első fényképezőgépem, eddig csak telefonnal fotóztam. -
faki_
senior tag
válasz #89309696 #26725 üzenetére
A keresőből úgy tűnik, a Picture Control a gép JPEG beállításait változtatja (pl. szaturáció, kontraszt), szóval pont neked való, ha nem foglalkozol utómunkával.
Amit még megpróbálhatsz, hogy jobban oldalról fotózod a kutyákat. Így látványosabbak lehetnek az esetleges torzulások (pl. hosszabbnak tűnik az orruk rövidebb gyújtótávnál), de jó esetben az egész fej beleférhet a mélységélességbe és nincs zavaró átmenet az elmosott háttérig, jobban kiemelkedik a téma. APS-C példa 35mm F1.4-nél, itt elég kicsi a DOF: [link], [link].
Már kicsit feladtam a kutyák fényképezését, többek között az általad is írtak miatt, de itt van pár kép, a legtöbb manuális objektívnél is beírtam a használt rekeszértéket. Berni pásztorok többnyire, fejméreteik nem sokkal kisebbek a tieidnél, tudsz viszonyítani.
-
törölt tag
Akkor lehet kipróbálom azt a funkciót is majd. Igazából én a telefonos taknyolásoknak amit az összenyomott jpeg-re erőltet rá utólag, azoknak nem vagyok a híve. Egy egyszerű kontraszt, szaturáció módosítás ami nem utólagos, hanem eredendően a jpeg készítése előtt módosít az szóba jöhet simán.
Kutyát fotózni türelemjáték, pláne mikor portréról van szó, ezer expómból van 50 amire azt mondom jó lett. De olyan is volt, hogy többórás túráról hazaértem és egy kép se lett csinálva. Ezért sem akarok nagy gépet és drágát se.
-
Speeedfire
félisten
válasz Grga_Pitic #26734 üzenetére
Köszi, akkor be is rendelek egy ilyen 120-ast.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Terapeuta
őstag
válasz #89309696 #26742 üzenetére
Ha kipróbálod, szerintem látni fogod. Engem a gyerek fotózásánál is zavar, amikor az arckövetés - szerintem - a legközelebbi pontra - ami általában az orr - áll be (MFT 45/1.8-on). Ha jó a képkivágásom, akkor még elmegy szódával, de ha vágni kell, akkor már kevésbé. MFT 75/1.8-nál már jó képkivágással sem jó, ha az orra megy: jól látható monitoron.
Edit: faki_ által belinkelt szimulátorokból ki tudod matekozni, meddig mehetsz el.
[ Szerkesztve ]
Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...
-
Rapid136
őstag
válasz #89309696 #26731 üzenetére
Az a baj hogy bármilyen méretű érzékelő lesz a gépedben, jó obik nélkül nehéz lesz az élet...
Az Olyból pl. ezt lehet kihozni a fényerős cuccaivalSony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
itouchfan
senior tag
válasz Zoltán124 #26736 üzenetére
Ilyen célra 30 ezer Ft édeskevés, semmi értékelhetőt nem fogsz kapni, sőt, kidobsz ennyi pénzt az ablakon. 60-80 ezer Ft-ért lehet venni régebbi MILC-et, vagy belépő dslr-t kitobival.
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
törölt tag
válasz itouchfan #26745 üzenetére
30-ból kerek perec a régebbi Nikon1 jön ki (de talán a keresős verziók ebből se) amit fényképezőgépnek lehet hívni. Az meg tényleg csak arra jó, hogy tanuljon vele az ember, utána rögtön léphet tovább, fejleszteni értelmetlen, nem is lehet.
Viszont ezek 10-14 MP felbontással rendelkeznek eleve. A régi m4/3 is 16MP körül van 60 ezer környékén. Én inkább 80-100-nak mondanám azt amit el kell költenie, ha beéri alap obival. De karóra+tájkép már eleve két obiról beszélünk inkább. Beltéri fényképezéshez fényerős obi kell az megint drága.
Ezen vergődök pont én is. Én semmi extrémet nem akarok csak néhány fotót csinálni kutyákról és legyen egy átlagosan jó minősége, hopp 150 ezer. Még ha a Nikon1-en is maradnék akkor is két obival 120 ezer körül jön ki (30 a gép, 40 a teleobi, 50 a fixobi).
Nyilván ennyit egy kis szenzoros, leállított, régi gépre nem fogok elkölteni. Csak összehasonlításképp írtam, hogy 30 ezer az fényképezés terén nem létező pénz.[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
válasz #89309696 #26746 üzenetére
Én pont ugyanezt írtam, hogy 30k az zéró, szóval nem értem teljesen ezt a hsz-t. És olvasom minden topikban a hozzászólásaid, úgyhogy képben vagyok.
Tisztában vagyok vele, hogy amit írt azt legalább 2-3 objektívvel lehet, sőt kell abszolválni, csak a 30ezres keret miatt írtam, hogy ez minimum egy cserélhető obis gép, minimum egy jobb szenzorral és kitobival, es nem pedig a nyakába varrtam, hogy erre még 230 ezer FT is kevés lesz.
A másik ez a megapixel mánia. Teljesen felesleges a 20 MP, hacsak nem óriásplakátot akar nyomtatni. 4k, 8k felbontás bőven elég átlagos felhasználásra. Pont most néztem a képeim 120 centis 4k tévén, és bőven extra volt a képminőség. És a 4k az ha jól számolom kb 8-10 MP...
[ Szerkesztve ]
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
Zoltán124
kezdő
Nikon coolpix L330-ról mi a véleményetek?
-
randras_83
addikt
válasz Speeedfire #26733 üzenetére
Jaaaa....
Csak szólok, hogy a 120-as nagy
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest