Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • krizmo_

    addikt

    válasz Vismajor01 #38618 üzenetére

    Idővel mindenkinek kialakul egy takarítási rutinja, leírom az én módszereimet, hátha segítenek. :)

    Hetente kétszer szoktam takarítani a lakást, ez egy nagyobb és egy kisebb takarítást takar. (Természetesen, ha adódik valami, akkor többször is, pl. konyhában többször söprök/felmosok egy héten). Érdemes kialakítani egy folyamatot, és mindig követni, mert ha nem így teszel, akkor káosz lesz...

    Nagyobb takarítás:
    - Mindent leporolok polcokat, íróasztalt, műszaki dolgokat, stb... erre ilyesmit szoktam használni: [link]
    - Aztán mindent (kivéve a műszaki cuccokat) áttörölgetek minden felületre alkalmas Prontoval.
    - A konyhában is eltakarítok mindent... kávégépet, kenyérpirítót, kávéőrlőt, szendvicssütőt, mikrot(ha szükséges) stb... mindent, amit használunk... (A mosogató az napi szinten kerül áttörölgetésre, Ciffel, Dettollal... mikor mire van szükség.)
    - Lehúzom az ágyneműt, általában hetente szoktam.
    - Majd ezt követően felporszívózok mindenhol.
    - Aztán pedig felmosok. Mostanában ezt nagyon megkedveltem: [link]. De időnként Domestost is szoktam használni.

    Fürdő:
    - A WC-t jó alaposan lefújom mindenhol, a lehúzó részt is Dettollal.
    - Hagyom így állni, és áttérek a mosdóra, mindent elpakolok róla/mellőle, és befújom fürdőszobai tisztítóval/zuhanykabin tisztító(ugyanaz a hatóanyag), amit a Lidlben lehet kapni, ha nincs makacs vízkő, akkor alkalmas, de időnként málnaecetet is szoktam használni, amivel a tükröt is befújom. Miután leöblítettem/törölgettem róla a tisztítószert, a mosdót áttörlöm Dettollal, a tükröt pedig Clinnel.
    - Visszatérek a WC-hez, papírtörlővel áttörlöm, majd a perem alá nyomok Bref gélt(nekem konkrétan ez vált be a legjobban), kefével körbe dörzsölöm, és teszek bele WC illatosítót.
    - A zuhanyt málnaecettel, és a már említett zuhanykabintisztítóval szoktam takarítani, valamint Dettollal fertőtlenítek. (A zuhanyrózsát érdemes időnként szétszedni és alaposan kitakarítani, a csapokat szintén.) A fürdőben most Ambi Pur illatosítót használok, nem tolakodó, kellemes illata van.

    Kisebb takarítás:
    A hét közepén szoktam, ez csak annyiból áll, hogy leporolok és felporszívózok.

    - Kb. havonta átmosom a mosógépet, és a mosogatógépet is. A mosógépet 90 fokon, úgy hogy teszek bele Tandil vízlágyítót (az Aldiban kapható, és ez a legjobb), ezt egyébként minden mosáshoz hozzáadom.
    - Mosogatógéphez most éppen Somatot használok.

    - "Indukcios tuzhelyet mivel erdemes takaritani mert eddig MINDENNEL ronda volt utana? "
    Vannak konkrétan erre ajánlott tisztítószerek, azokat érdemes használni.

    - Illatosítani illóolajok párologtatásával szoktam, illetve fagolyókra csepegtetek illóolajat, amik a lakás különböző pontjain vannak. Mindig jó illat van, de szerintem ez főként annak köszönhető, hogy tisztaság van.

    - Monitor/TV/Laptop/telefon takarítást nem én csinálom, vagy csak nagyon ritkán. Hetente/2 hetente vannak eltakarítva. Telefon/melós laptop minden alakalommal ha kimegyünk vele a lakásból.

    Így most kicsit soknak és melósnak tűnik, de nem az, ha rendszeresen takarítasz, akkor jóval kevesebb gond van vele... Remélem nem hagytam ki semmit. :D

Új hozzászólás Aktív témák