Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ozzy711

    őstag

    válasz #10726912 #14995 üzenetére

    a tér, teresség kérdése egy teljesen megtévesztő információ, ami a rendszerben fenálló torzitások miatt jön létre, amit csatlakozók, fázisproblémák, eszközproblémák és pozíciók, illetve akusztika meg a villamos hálózatban lévő zavarok összessége okoz biztosítékokkal, vezetékekkel együtt.

    Azon túl, hogy ezzel nem értek egyet, kérdezem, hogy ez azt jelenti, hogy amikor erre rájöttél, egységesebb, 3D-sebb lett a tér vagy épp ellenkezőleg, két dobozos lett a sztereó?

    Szerintem meg pont az ellenkezője igaz, minél kisebb torzítású egy rendszer, minél több részletet mutat meg a zenéből, annál "nagyobb" a tér, minden irányba. Ezek a jellemzők kéz a kézben járnak.
    Pl. amióta az Aleph-eket hallgatom rengeteg felvételnél tapasztalom, a rétegződést ahogy elválnak ( mégis egységes egészet alkotva ) a felvételre rögzített hangszerek, pl. az énekes mélységben nagyon jól érzékelhető, a magasabb frekvenciás hangok meg sok esetben a dobozok előtt szólnak. Egyedül a magasság ami csak kis mértékben megy a dobozok síkja fölé, de ez számomra sem lényeges szempont.

    Egyébként úgy emlékszem, Fapaci mondta anno, hogy a térérzet, teresség kérdése nem releváns számára, mert a hangmérnök úgy állítja be ahogy akarja. Értem én, de valahogy csak beállítja, így annak visszaadása is egy minőségi jelzőnek kell, hogy legyen a rendszer számára.

Új hozzászólás Aktív témák