Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz MrThompsoN #50771 üzenetére

    Gyanítottam, hogy ezzel a méréssel be is érted, és kész lett a verdikt.
    Nyugi, a mérés tökéletes, csak nem deríti ki, hol a hiba. Ez a mérés csak akkor ér valamit, ha csekkolhatod, hogy hibátlan.

    Nos, szerintem egy CMT-ben eléggé megbízhatunk, hogy nem az lesz kajla. De legokosabb, és legkönnyebb ezzel kezdeni:
    Leteszed az indikátorórát a mérőtüskével lefelé egy sík asztallapra. (Síkköszörült öntvény asztallap mágneses mérőóra állvánnyal főnyeremény.) A tüske a lap pereméhez közel legyen. Elkezded a lapot a középpontja körül forgatni a mérőtüske alatt. (Létezik ennél diszkrétebb mérés is, de szerintem nekünk egy tized kiméréséhez ez már elég.) Valószínűleg a mérésed eredménye az lesz, hogy a fűrészkorongod jó. Ha ez van, akkor a fűrészlap hibája már ki is van zárva.

    Most nézzük a leggyakrabban előforduló hibát, amire pacman mester jól rá is tapintott. (Nem néztem meg a Bosch-os videót, kevés most az időm.) Következzék tehát a tengelyen az a kis karika, amit peremnek neveztél. (Legyen most központosító gyűrű a neve.):
    Felszereled a lapot, és mérni kezded. Pontosan úgy, ahogyan már mérted is. Forgatod a fűrésztárcsát, és megállsz vele ott, ahol a mérőtüskét legjobban benyomja. Itt megjelölöd a tárcsát (a tüskével egy sugár vonalban) egy jól látható filctollal.
    Ha a mérésed eredménye ismét 0,11, akkor a következőképpen kiszámolod, hogy milyen vastag hézagolót kell a központosító gyűrű, és a fűrésztárcsa közé betenned, hogy a lapod a mért helyen éppen 0,11 mm-el visszább kerüljön. Ha a sugár a tüske körénél pl 290 mm, akkor a Pitagorasz tételével kiszámolhatod, hogy hány mikron vastag valamit (nájlon fóliát, selyempapírt, újságpapírt) kell használnod hézagoláshoz. És ki is hézagolod egy alkalmas vastagságú, elhanyagolható mértékben összenyomható akármivel.
    Most ismét mérsz. Jó eséllyel eltűnik visszaméréskor az a 11 század, és lesz helyette 1 vagy 2 vagy max 3 század. Ebben az esetben ezzel már megelégedhetsz.

    Ha még mindig 11 századot mérsz, akkor már csak a tengelyvég lehet a hunyó. Nincs mese, ezt olyan esztergályossal kell felszabályoztatnod, aki tudja, mi az a drehálás.

    Az a legszarabb eset egyébként, amikor van egy kicsi a tengelyvégben is, van egy kicsi a központosító gyűrűben is, és van egy kicsi a fűrészkorongban is. Akkor kell legjobban felkötni a gatyát. De a gyakorlatban az a leggyakoribb, hogy ez a központosító gyűrű-bizbasz a hunyó, a többi tűrésen belül van.

    Ennél nem akarom szájbarágósabban, mert aki eddig így építkezte meg ezt a csináldmegmagad gyöngyszemet, azt megbánthatnám esetleg vele.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák