Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz yooccoo #22006 üzenetére

    Menjünk lépésről lépésre:

    "az asztalhoz tudsz menni a beállítóval, jobb híján ..."

    Most a vastagoló asztalhoz? Mert ahhoz nem látok semmi állítási lehetőséget. Fel van hegesztve egy vastagabb lemez, amibe három tengely (a két szállítóhenger és a késhenger) furatai vannak kivágva fixre. Van egy csapágyrögzítő lemez, amit két csavar fog oda. Ezt én nem látom állíthatónak, bár nem csavaroztam le.

    Volt nekem első gondolatom elsőre látatlanban, hogy az egyengetőasztal bal felét megemelem 1mm-el. Ez ugye a két bal oldali menetes orsó emelését jelentené. Annak pont 2mm a menetemelkedése, úgyhogy épp fél fordulatot jelentene. Igen ám, de elkezdtem levelezni erről Bíró Miklóssal. Azt mondta, hogy először is mérjem meg, hogy a két behúzóhenger a négy szélén egyenlő távol van-e a vastagolóasztaltól. Megmértem, egyenlő távolságra van. tehát az asztal elvileg jól áll. Ehhez képest viszont a késhenger bal széle fentebb van 1mm-el, mint a jobb széle.
    Az első feltevésemet, miszerint a vastagoló asztal bal szélét kellene utánaemelni a késhengernek az is megerősítette, hogy a magasságállító kurbli igen nehezen jár. Olyan szorulós, míg a HC300-asomon sokkal finomabban, könnyebben tekerhető.

    De most újfent eszembe jutott valami. Ez csak egy feltevés, nem tudom, megáll-e a lábán? Mi van, ha a behúzóhengerek végén az a fehér műanyag valami kétféleképpen tehető be, és ha helytelenül tesszük, akkor az asztaltól más távolságra esik a perselye? Mert akkor minden klappolna, ha azokat a tengelyvégeket feljebb tudnám csalni kb 1mm-el, és már csak a menetes orsókkal kellene utána vinni a vastagoló asztalt is? Mert akkor hirtelenül jó lenne a vastagolás is és az egyengetés is. Megpróbálom megnézni lupéval ezeket a pöcököket, hátha lát a szemem valamit.

    "viszont ha az egyengetőrész is problémás, az más tészta, azt hittem, csak a vastagoló ..."

    Az egyengetőrész pillanatnyilag nem látszik problémásnak. Majd leellenőrzöm. Viszont menten problémás lesz, ha én a késhenger egyik oldalát megemelem sacc per kábé 1mm-el. (Ehhez is jól jönne egy tipp, hogy pontosan miként mérhetem ki. hogy mennyivel is kellene emelni a késhenger etető oldalról nézve bal szélét.) Mert akkor ugye az egyengetőasztalhoz mérten lesz ferde a kés, ill a késhenger.
    Tojnék az egyengetésbe, de ennek az asztalnak meg ahhoz kell pontosan állani, hogy a kést precízen be tudjam állítani.

    "a tengelyhez ... elvileg a csapágyrögzítőt egyféle pozícióban lehet csak berakni, mert körmök tartják a helyén, de nézd meg, hogy a csavarok kilazítása után mozgatható-e valamilyen irányba"

    Igen, ezt javallotta Bíró úr is. Meg fogom nézni. Elég nehéz hozzáférni a lánckerekektől az imbuszkulccsal.

    "el tudom esetleg azt képzelni, hogy ki van kopva és emiatt kerül lejjebb az egész "

    Nem zárom ki, de úgy érzem, kicsi a valószínűsége. Nem egy leharcolt gép ez, láthatóan alig futott. Bizonyára azért, mert pontatlan. Nekem is csak áll már egy éve talán.

    Most mennem kell a fakanalat forgatni a konyhába, mert a srác rizseshúst kívánt meg.

    És igen, az kurvajó lenne, ha a szomszéd utcában laknánk egymástól. De hát ha a nagyanyám fején áramszedő lett volna, akkor ő lett volna a villamos.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák