Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz kalman7 #1561 üzenetére

    "A lakkozás pedig kifejezetten előhozza a ragasztót. A fát sötétíti, a ragasztót világosítja."

    Ezt nem tudtam, de nagyon hasznos információ, én is köszönöm!

    "Nem szoktam, de most letöröltem a kigyöngyözött ragasztót - gondoltam kipróbálom, sokan csinálják így. Aztán jól átcsiszoltam, mégis ott maradt az a nyamvadt ragasztó. Hagytam volna gyöngyökben megszáradni, mint eddig..."

    Erre viszont én tudok biztos tippet: Odakészítel egy vedér langyosvizet benne egy jóminőségű szivaccsal (nekem bevált a baumaxos "csodaszivacs"). A szivacsból ne csorogjon a víz, csak annyira nyomd ki, hogy ha jobban megnyomod, akkor még bőséges levet eresszen. Na, ezzel töröld le a kigyöngyözött ragasztót a következőképpen: Ahol látható a gyöngy, pláne ahol több ragasztó serkent ki, ott nyomva húzod a szivacsot, hogy felhígítsd vízzel a ragasztót. A másik kezedben egy konyhai papírtörlővel pedig ugyanezzel a mozdulattal szárazra is törlöd, hogy ne legyen ideje a fának vizet szippantani. Eleinte mindig kétszer ismételd el ezt a procedúrát, később már érezni fogod, hogy kell-e mégegyszer törölni. Engem is rémül zavar az odaszáradt ragasztó az illesztések mellett, de ez a módszer sokkal gyorsabb, mint az alkatrészenkénti lakkozás, és teljesen egyenértékű az eredmény. (Természetesen a nagyon értékes bútoroknál más a helyzet. Egy ébenfa munkánál én sem kockáztatnék, de egy fenyő polcnál így járok el.)

    "Lehetett volna úgy csinálni, hogy a teljes lapot lelakkozod 2 rétegben, utána marod ki a mintát. "

    Ez lett volna az igazi megoldás, de Longeye számára eső után köpönyeg. Sose várd egy lelkes amatőrtől, hogy mindent tudjon, amit a szakmában tanítanak. Mindenesetre a későbbiekben hasznát veheti a tanácsodnak.

    Abban nem hiszek, hogy a kapillárisokat szikével elvágva azok elzáródnának. A finomcsiszolásban inkább hiszek, hiszen ott a csiszolatport dörzsöljük bele a hajszálcsövekbe, és az vizet kapva bedagad, és mégjobban zár emiatt. De hozzá kell tennem, hogy érdemes ennek ellenére mindkét módszeredet kipróbálni, merthisz az asztalostudomány kifejezetten empírikus.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák