-
PROHARDVER!
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kami11
őstag
válasz G-Bali #23500 üzenetére
Vagy ha nem akarsz kábelezni, kipróbálod a powerline-t, ha jók az elektromos vezetékek és kötések, az is megoldás lehet.
Én is így oldottam meg a a lakás két pontja közötti távolságot és szintkülönbséget, az 500-as netet gond nélkül átviszi.
Ha mégsem válik be, max. 14 napon belül visszaküldöd.A cukrász a selejtet habbal takarja be, a kőműves habarccsal, az orvos meg földdel.
-
G-Bali
senior tag
válasz Kami11 #23501 üzenetére
Igaz ,azt is ki lehet probálni ,Köszönöm
Most épp nezegetek egy TUF AX6000 ,meg hogy tudnám a lakás közepére elvinne (panelbe nem olyan könnyű )
Tudom hogy drágább ,de ha beválik akkor csak ezt kell venni fúrás és kábelezés helyett, és lesz egy mai Routerem ami megint egy darabil elég lesz...talán
de még agyalok rajta ,de az ötlet jó és nem drága -
VGYke
addikt
válasz MaCS_70 #23477 üzenetére
Ahogy látom, a router Speedtest-et hasonlítja össze a PC-n futtatott teszttel.
Már nem emlékszem milyen konfiguráción és milyen szoftverkörnyezetben illetve böngésző alatt volt, de tapasztaltam olyat, hogy a böngésző alatt fele annyi sebességet mutatott, mint az MS áruházból telepített Speedtest-ben.kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
félisten
Én éppen ezért használom az Asus routerbe épített speedtestet. Az van legközelebb az internethez, azt befolyásolja a legkevesebb torzító hatás.
Persze, ha menet közben a LAN felől is van adatforgalom, az nyilván hatással van az eredményre, de magánál a routernél szerintem nincs jobb hely a sebességmérésre.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
bcl
senior tag
válasz blakey #23336 üzenetére
Sziasztok!
Úgy tűnik, megoldódott a dolog, hátha másnak is, máskor jól jön:
2,4GHz-en átállítottam a channel bandwidth-et 20/40-ről 20Mhz-re.
Még vagy 3 hete, és azóta atomstabil a net 2,4-en.
Lehet, hogy a 40 MHz only is jó lenne, és a 20/40 "variálás" a gond, de most inkább csak figyeltem, mi a helyzet.Gondolom, ezzel veszítek némi sebességet, de az ritkán kell, és amikor igen, akkor figyelek arra, hogy 5GHz-en csatlakozzak. Mármint a laptoppal (erről mindjárt lesz egy másik kérdésem ) .
Köszönöm mindenkinek a segítséget! -
bcl
senior tag
És akkor a (z újabb ) kérdés:
Vettem az eddigi AC8260 helyett egy ACX210-es kártyát a laptopba.
És az AX86UP-vel a laptopon futtatott speedtest nem igazán mutat nagyobb sebességeket...
Digi 1000/300-as net van, a routeren kimérem a 930/320 körüli értékeket.
Ehhez képest a laptopon 2,4-en olyan 100 Mbps körül, 5GHz-en meg 430 körül mérek letöltést.
Az AC-s 2,4-en asszem 144Mbps, 5GHz-en 866 Mbps kapcsolódási sebességet írt a Windows az AC adapter tulajdonságoknál, most, az AX 5GHz-en 1,4 Gbps
Tisztában vagyok vele, hogy ez elméleti érték, meg kb harmadolni kell (izé, olyan öreg vagyok, hogy még a-s wifit is használtam )Szóval értem én, ok. De az AC-s kártyával kb ugyanennyiket mértem, az AX-essel kb 10, talán 20%-kal magasabbak a Speedtest mérések értékei.
Ami jobb - bár még mindig kicsit kevésnek tűnik - a saját, itthoni NAS-ra másolás. Kb 1 méterről AC 5-ön olyan 30 MB/sec körül volt, most ez felment 45-50-re.
A router 1G-s kapcsolaton lóg a switchen, a NAS 10G-s, két pár tükrözött HDD-vel.Érdemes a beállításokhoz hozzányúlni? Vagy fogadjam el, hogy az AX az AC-hez képest mégsem akkora ugrás...
Köszönöm!
szerk: 5GHz-en a channel bandwidht 20/40/80/160-ra van állítva, az "enable 160MHz" be van kapcsolva. Ez eddig is így volt.
[ Szerkesztve ]
-
Peter Kiss
őstag
2.4 GHz-es frekvenciánál írtad, kisebb sávszél segített, ugyanez érvényes lehet az 5 GHz-es frekvenciára nálad, mármint nem az, hogy segít, hanem túl sok minden van körülötted, ami zavarja. Csatornákat nem ártál, mire van állítva, 160 MHz nem sokon fog üzemelni itt nálunk, főleg nem sok zavarás mellett.
Intel chipes kártyának tűnik mind, amelyiket írtad, ne felejtsd el frissíteni a driver-eket hozzájuk, az AX4200-as router-emhez az Asus külön színes lapot mellékelt, hogy mi a minimum verzió, amivel működőképesek lehetnek együtt.
A sebességekhez: a saját NAS-ra másolás az érdekes, annak jóval combosabbnak kellene lennie szerintem, netes sebesség kapcsán pedig lehet, nálad is jelentkezik az, ami nálam; többnyire csak a net sávszélességének a fele jön át WiFi-n (AX86U router-en és AX4200 node-on egyaránt), míg pl. sima Windows fájlmegosztás rendben hasít.
2.4 GHz 20 MHz-es sávszéllel nem lesz sebességbajnok sosem. Ha tippelnem kellene, akkor 80 MHz-es sávszéllel, jól belőtt csatorna mellett az AX-es tempónak közelítenie kellene a Gb/s-et, ha valóban közel vagy az eszközhöz szabad rálátással. -
bcl
senior tag
válasz Peter Kiss #23508 üzenetére
Szia!
Köszi a hozzászólást!
Akkor sorrendben:
- magánházas környék, szó szerint 2db másik wifi-t látok, azok is 2,4-esek, 5-ön a miénk az egyetlen
Ha jól értem, így a 160MHz-nek rendben kellene lennie?
Bár ennek a logikának a mentén a 2,4-es sávon is jó lehetett volna a 40MHz. Bár azt "tisztán" még nem próbáltam (a 20/40-es beállítás volt ezelőtt), most 20-on jó.
A 2,4-es inkább a nagyobb hatótáv (kert) miatt kell.- kártya driverek nemhogy frissítve, de AC-s driverek törölve, majd az új felrakva. És persze újraindítás is volt, leszedés, meg install után is
Vadiúj, idén júliusi, augusztusi driverek- Az még nem is lenne gond, hogy wifi-n nem jön át annyi net (uh, ezt jól megaszondtam ), bár az AX-nél többre számítottam, hanem - ahogy írtad is - a helyi másolás furán lassúnak tűnik. A "szabad rálátás" az annyira adott, hogy ugyanabban a helységben, légvonalban 2m-re a routertől ez a helyzet.
Ha leveszem 80MHz-re az 5GHz-es sávot, az nem lassít rajta? -
tobias40
veterán
Van értelme így engedélyezni 5 GHz-es sávon a 160 MHz-et ahogy nálam van vagy nincs jelentősége?
Illetve a bővítő csatornát jobb fixre állítani ahogy most van (100 fellett jó vagy inkább alá kell menni?)vagy auto-ra kell inkább?
Családi ház ,1-2 gyenge szomszéd wifivel....Minden "pozitív" észrevételt szívesen fogadok!
-
memorix
aktív tag
-
Eclips21
őstag
válasz tobias40 #23510 üzenetére
Ha jol tudom a 112 az dinamikus csatorna(DFS), szoval ha a router jelet erzeket mondjuk egy idojaras radartol akkor megnemul es csatornat valt, ami vagy kovetnek az eszkozot vagy nem.
En 36-ra tettem mert 36-48ig nincs DFS es igy 80MHz biztosan menni fog, 52-64ig van DFS amugy ez a masodik 80as sav, vagyis ha 160 van beallitva ezt a ketto 80as tartomanyt fogja hasznalni.(aszem)
-
bcl
senior tag
válasz Peter Kiss #23514 üzenetére
Nem, nincs semmi ilyesmi. Se szűrés, se QoS, se tűzfal, se semmi.
Van már port forward.
Az ip-k dhcp-vel fixen beállítottak.
Semmi extraFizika: Értem én, hogy gőzgép, de na...
-
-
mzsol
tag
Sziasztok! WIFI lefedettség növelése miatt keresek az ax58u v2 mellé/helyett aimesh képes eszközt. Mit ajánlanátok node-nak az említett router mellé? Vagy mit ajánlanátok fő routernek az ax58u helyett. Használtként szándékozok majd levadászni valamit az ajánlottak közül.
-
Topikgazda
-
mzsol
tag
válasz Gubek-Einste #23521 üzenetére
Igen azt már vadászom egy ideje, de még nem sikerült beszerezni.
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Biztos sokszor előkerült már a kérdés és biztos én is kérdeztem már.
Miben lehet érezni, miben szenved hiányt, hogyan veszed észre, stb.... azt, hogy a router "csak" 512MB RAM-al rendelkezi és nem 1 GB-al, vagy többel?kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
memorix
aktív tag
Amúgy asus router esetében van monitoring a routerben vagy az applikációban és ott látod a felhasznált memória mennyiséget. (router/rendszerfigyelő + diagnosztika)
Wifi analiser/ Aryclic / Speedtest applikációkkal meg tudod nézni a wifi használatot /sávszélleséget/felhasznált csatornákat/ütközéseket más routerekkel
Amúgy ha bekapcsolsz tűzfalat, QOS, szülői felügyeletet, TLS inspection és még számos egyéb szolgáltatást akkor láthatóan eszik majd a RAM mennyiségét.
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz memorix #23525 üzenetére
Nem biztos hogy értetted a kérdést!
4. Asus routert használom, kb 8-10 év alatt kiismerem őket, így ismét megkérdezem:
A GYAKORLATBAN (tehát nem olvasottak szerint, hanem saját tapasztalatból!!!) miben lesz hátránya egy pl. TUF Gaming AX6000 (512MB) routernek pl egy ROG Rapture GT-AX6000 (1 GB) routerrel szemben, kizárólag a memóriát illetően? Nekem az 512MB még eddig elég volt, de ki, és miért futott már bele abba, hogy ez kevés?kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
memorix
aktív tag
A #23523 kérdésben a #23526 kiegészítésben szereplő rész nem szerepelt.
Legközelebb pontosabban tedd fel a kérdésedet! Gondolat olvasással nem sokan foglalkoznak a fórumon .
Javaslom rendeld meg mindkét routert (interneten vásárolt termékekre 14 napos elállási jog van, magánszemélyeknek) és állítsd be ahogy te szeretnéd használni és abba a konfigurációban és közegben teszteld meg, hogy melyik lesz számodra a megfelelő.
A kérdésed elméleti és nem "GYAKORLATI"! Számos el nem mondott paraméter, elvárt beállítás ismeretlen.
Mivel azt írtad :"Asus routert használom, kb 8-10 év alatt kiismerem őket" így ez a tesztelés biztosan nem okoz problémát neked.
További sok sikert a teszteléshez.
-
Multibit
nagyúr
Visszaolvastam, nem először pörögsz ezen. Azt is látom, hogy nem érdekelnek az alternatív szoftverek, elégedett vagy a gyári Asus fw-vel. Ez jó! Azért jó neked, mert nem kell a RAM kérdéssel foglalkoznod. Az Asus mérnökei megoldották, hogy elég legyen az az 512MB, vagy éppen 1GB RAM.
Van PC-d? Ha valaki kérdezi tőled, hogy miben szenved hátrányt 8GB RAM-mal 16GB-hoz képest, mit válaszolsz neki? Nyilván azt, hogy attól függ, milyen alkalmazásokat használ. A router is egy számítógép, csak Te nem telepítesz rá alkalmazásokat. Nem azért, mert nem lehetséges, hanem mert neked nincs rá igényed (megfelel az, amit a gyári fw kínál). Ha Te magad szoftvereznéd a routeredet, könnyen ütköznél memória hiány problémába.
Engedd el ezt a témát! Ne fájjon, hogy más routerének adatlapján nagyobb RAM méret látható[ Szerkesztve ]
-
enginev3.0
félisten
Nekem abból tűnt fel hogy régen 50% körül volt a ram használat routeren
Majd ez 70-80% lett 512mbtal
1gb esetén most újra 55% körül vanAki azt mondja hogy az a jó ha mind használatban van, az hazudik, telefon, pc vagy bármi esetén ha elfogy a ram, akkor elkezdi bezárni a programokat az OS, na, router esetén miért ne lennének korlátozások ha már nincs szabad ram? Csak épp nem úgy tűnik fel
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
enginev3.0
félisten
Jól értem hogy a 160mhz nagyobb sebességet, a 80mhz pedig nagyobb hatotavot kínál ax-en?
2.4ghzn pedig a 20 és 40mhz esetén ugyanez
Vidéken panel lakás mentes területen hogy érdemes használni? Nyilván szomszédoknak is van wifije ,de közel sem olyan zsúfolt a helyzet mint egy sűrűn lakott helyen
-
őstag
válasz enginev3.0 #23530 üzenetére
Én azt tapasztaltam, hogy a 36-64 csatornákat használva rosszabb a lefedettség, mint a 100-112-es csatornákat használva (a 116-128-at pedig ugyebár nem engedi használni).
Tehát szerintem inkább a csatornák határozzák meg, hogy jobb vagy rosszabb-e a lefedettség. A sebesség különbség pedig csak annak tudható be, hogy míg a 36-64 csatornákon használható a 160MHz, addig a 100-128-on nem, mert a 116-128 nem használható.
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
ffodi
veterán
válasz proradeon #23531 üzenetére
Ennek az az oka, hogy általában a 36-64 közötti csatornák esetén 200 mW a max. adóteljesítmény, míg a 100 felettieknél 1000 mW. Az, hogy "a 116-128 nem használható" azt pedig nem lehet általánosan kijelenteni. Van ahol pl. közeli meteorológiai radar miatt letiltja (az előírások miatt), van ahol nincs ilyen a közelben és gond nélkül működik.
[ Szerkesztve ]
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
őstag
Szerintem hétköznapi használat során esélytelen, hogy elfogyjon a szabad memória. Én nem tartom magamat hétköznapi felhasználónak, mégis csak a fele foglalt az 512MB RAM-nak a TUF-AX6000 routeremben. (De pl én nem futtatok a routeren torrent klienst, qos-t, vagy sambat. Véleményem szerint ez nem a router dolga.)
Szüleimnél RT-AX55-öt üzemeltetek. Abban 256MB RAM van, amiből jelenleg 194MB használt, úgy, hogy a VPN szerver funkció használva van rajta. Sose volt gond vele.
Véleményem szerint hétköznapi használat során semmivel nem leszel előrébb 1GB RAM-mal. Max. akkor lehet jó, ha 1000+1 egyéb dolgot futtatsz a routeren, vagy ha téged megnyugtat, hogy ott áll sok szabad RAM.
-
Peter Kiss
őstag
válasz enginev3.0 #23530 üzenetére
A sávszélességet érdemes úgy nézni, hogy minél nagyobb, szélesebb, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamivel interferenciába fog lépni. Ha pl. panelban lakik valaki, ahol sok más hálózat van, illetve olyan helyen, ahol nem csak WiFi szórodik, egy keskenyebb sávszélességgel csökkenthető annak az esélye, hogy interferencia alakul ki.
2.4 GHz-en, ha megvan az 1-6-11 csatornás kiosztás, akkor azt nézve, ha itt lenne lehetőség hatalmas sávszélességre, akkor nem lehetne kisakkozni úgy a kiosztást, hogy ne kerüljenek fedésbe, hiszen mindig lenne valahol keresztezés.Hogy mire érdemes állítani, azt mindenki kisakkozza magának. Nálam 2.4-en 20 MHz van megadva, mert néha összeakadt dolgokkal, így stabilabb, 5 GHz-en pedig engedélyezve van 160 MHz is, de eddig még nem jött ki valódi előnye a 80 MHz-hez képest, nincs is nagy forgalom WiFi-n.
===
Memóriakérdés egyszerű, mert abban az esetben, ha egyik fülön be, másikon ki az adat, akkor rettenet kevés memória is elég egy router-nek. Amint használva van bármilyen forgalmat monitorozó dolog vagy extra szolgáltatás, már nyilván több kell. Épp akartam én is írni, hogy 256 MB memóriával rendelkező routerem röhögve kiszolgálja a gigás netet, nagyobb LAN forgalom mellett is.
-
gabro0
őstag
Én nem spamolom az étert 160MHz-el, sőt még 80-al se. Szerintem mindenhol vannak szomszédok, kölcsönösen rossz mindenkinek, ha nincs szabad freki. 40MHz-en is átjön 400 megabit, legtöbb helyre elég. Ha mégse, 80MHz-en szaturálja a downlinket. Persze van akinek 10 gigás belső hálója van, oda elfér a 160MHz, de az nem itt fórumon fog kérdezgetni
-
enginev3.0
félisten
válasz gabro0 #23535 üzenetére
Nekem szerencsém van, szembeni szomszédnál nem látok wifit
átlóban van egy, de az olyan messze van hogy alig érzékeli bármiEgyik odalamon szülők, ahol asus mesh-ben használják az én wifimet kábellel összekötve
másik oldalamon szomszédnak van még wifije, amit látnak az eszközökEzzel ki is fújt minden
mögöttem erdő van
Viszont érthetetlen hogy a garázsban is van egy asus node, 2-3 méterre tőle egy sonoff okos relé amit locsolónak használok, és mégis a benti routerre jön fel a sonoff, pedig ott van neki a node 2.4ghz-n is
[ Szerkesztve ]
-
mokus1
addikt
Házban néhány eszköz nem szereti nálam az ax-et valahogy belehet állítani hogy csak 5ghzen legyen ax?
Jellemzően ilyen okos eszközök dobálják el a jelet ha megy ah ax,aminek nem kell savszelesseg. -
őstag
Valakinek van valami információja vagy elmélete arról, hogy mik ezek az Asus logónál összekarcolt, alul matricahiányos (vagy összekarcolt matricás) Asus routerek, amik az utóbbi hetekben elárasztották a hardveraprót és a jófogást?
(Én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek hardver/szoftver szempontjából pontosan ugyanazok, mint amit boltban lehet kapni, vagy arról, hogy ezek nem valami gyártás folyamán leselejtezett példányok.)
-
szaboi6512
őstag
-
G-Bali
senior tag
válasz G-Bali #23548 üzenetére
Viszont átmásoltam a beállításokat,de wifi van de nincs internet [csatlakozott] viszont [ez] a sárga jelzés lehet gond?!
Nem vagyok otthon a routerekbe
Tudnátok segíteni?(Nagyon alap felhasználó vagyok)Vissza dugtam a net kábelt és most még ezt írja:
Internet állapota:
A fióknév vagy jelszó nem érvényes. Kattintson a hivatkozásra a módosításához.[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
válasz G-Bali #23549 üzenetére
A sárga jelzés nem gigabites kapcsolatot jelent, csak sebességben lesz gond.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Milyen processzort vegyek?
- Sorozatok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- SSD kibeszélő
- Spórolós topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
- SAMSUNG Z FLIP4 8GB/128GB GOLD (Fóliás, mindene ÚJ), 2025.DEC-ig GARANCIÁS, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest