Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Darth_Revan

    veterán

    Ebayen nézegettem anime dvd-ket, amikro hírtelen megakadt a szemem egy power seller eladón, aki Malajziából küld "eredeti" (hogy miért tettem idézőjelbe, majd kiderül) anime DVD-ket, hihetetlenül jó áron. Jó ár alatt értsd azt, hogy nem a 50e Ft-os japán ár vagy a 10e Ft-os amerikai ár, hanem a magyar pénztárcának "megszokott" 3-4e Ft-os ér.

    Nosza, rögtön be is dobáltam pár címet a kosárba, már majdnem mentem is a megrendelés gombra, mikor hirtelen megakadt a szemem 1 érdekes dolgon...tudjuk, hogy anime DVD-nél Japánban sokszor 1 vagy csak 2 részt tesznek a lemezre a szerintem idióta megjelentetési módszerük miatt, így amerikai DVD jobb példa, arra, hogy annak érdekében, hogy minél jobb képminőséget megőrizzenek, 1 lemezre 5, 6 vagy ritkán, legvégsőbb esetben 7db részt tesznek (2 rétegű lemez természetesen). Viszont ami először gyanút keltett, hogy a malajziai "eredeti" anime DVD-k esetében 1 lemezre akár 13 epizódot is rátuszkoltak!

    Mivel hivatalos lemezekről van szó (rajta van a dobozán a malajziai kormány cenzúrázással foglalkozó részlegének a hologramos matricája), gondoltam csak egyszeri eset lehet és random kispista kiadó levizezett minőségben adja ki. Azonban megnéztem más kiadó termékét és azok is ugyanezt művelték.

    Ezért elkezdtem keresgélni neten, hogy Malajziában tényleg ilyen foscsi minőségű lemezeket tolnak ki a boltok polcaira? Amit találtam meg is lepett meg nem is...Kínában (hol máshol?), pontosabban Hong-Kongban sok cég(!) nem veszi meg a jogot az anime forgalmazásához, hanem megvesz egyet Japánból, majd azt módosítja és sokszorosítja és ezeket a kalóz DVD-ket szépen eredeti lemeznek beöltöztetve értékesítik. Sőt, van olyan cég, ami nem is veszi meg Japánból a DVD-t, hanem a TV-ben leadott részeket nyomja rá jó kis képminőség romlással megfűszerezve az "eredeti" DVD-re.

    Malajziában több anime forgalmazó is ezeket a kínai kalóz DVD-ket importálja és árusítja eredetiként, ám nehéz belőni, hogy melyik cég saras, mivel van cég, ami alkalomadtán fizet is jogdíjat a japán készítőknek és tényleg eredeti lemezt forgalmaz. A legszebb mindebben, hogy a kormány ezt meg is engedi és rá is tesznek hologramos matricát, hogy ellenőrizték... :W

    Szóval mindenki óvatosan, ha ebayről vesz anime DVD-t, az alábbiak a "tünetek", amiből felismerhető a beteges kalóz dvd (vagy ahogy a nagyok hívják "bootleg" dvd):

    -túl kevés a lemezek száma: 1 DVD-re lehetetlen, hogy ráférjen minőségromlás nélkül 7-nél több epizód. Egy igazi hivatalos DVD-t nem adnak ki ilyen minőségben.

    -angol, kínai, maláj felirat: előfordulhat, hogy hivatalos lemezre is tesznek kínai feliratot, azonban a legtöbb esetben, ha van kínai felirat, az azt jelenti, hogy hong-kong-i kalóz dvd

    -nincs régiókód: az anime DVD-k 99%-a el van látva régiókóddal, ha a kinézett "eredeti" anime DVD régiókódmentes, akkor az nagy eséllyel kalóz DVD

    Ha mind a 3 fent felsorolt jelen van, akkor az anime DVD 100% kalóz DVD. Ezt a gyenge minőség mellett azért sem éri megvenni, hogy ezekkel a DVD-kkel az anime ipart a vásárló, sehogyan sem támogatja, tehát ha valaki megvenne egy lemezből 60.000db-ot, hogy bebiztosítsa a 2. évadot, nagyot csalódna, mivel a pénze Japánig nem jutna el.

    Szóval, ha valaki venne alkalomadtán anime DVD-t ebay-ről, akkor csak óvatosan!

    Már most is a szánalmas szinten van az, hogy a kínaiak mennyi külföldi terméket engedély nélkül, ezzel óriási kárt téve annak aki keményen dolgozott, hogy megalkothassa...ez már mondjuk a szánalmas szint alatt is van, hisz nem 1 olyan kínai cég van, aki a másik kínai cég termékét is lemásolja engedély nélkül :W Hong Kong-ban pl nincs törvény kalózkodás ellen, ha valaki az a helyi hivatalos lemezeket árusító bolt előtt letenne egy asztalt és elkezdené árulni a kalózlemezeket harmad áron, nem lenne jogi szempontból semmi rossz a tettében :W

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák