Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • coco2

    őstag

    válasz WayneGace #50422 üzenetére

    Hát akkor lélekbúvárkodjunk, ha már úgyis azt szereti a nép :) Kicsi antropológiai gyorstalpaló alant.

    Az egyik meglátásom, hogy az animék egy kultúrális válaszfal tetején léteznek, és sem az egyik oldalon, sem a másik oldalon. A japán animék azt mutatják, ahogyan a japánok a nyugati világot látják. De félreértés ne essék, ők akkor is a saját világukban élnek, oda vannak "földhöz ragadva", és azon nem fog segíteni semmi. Ha túl sokat rugaszkodnának el a saját valóságuktól, az ő hatóságuk biztosan betiltaná azokat az animéket, és az ott ő náluk nagyon nagy szégyen. Na nem csupán azért, mert a jogrendjük azt mondja, hanem azért, mert ők azt mint ember ténylegesen úgy érzik. Ők egy olyan világ, próbáld meg elfogadni. Náluk a törvények mellett civil doktrína van pluszban, és a közerkölcsük ugyan úgy törvény erejű, amiért börtönbe kerülnek, ha megsértik.

    Maximum pár "külföldiek elzárt világa" létezik nagyobb városokban itt-ott éttermek és klubok (éjszakai szórakozóhelyek) formájában, és a külső szemlélők számára fel van nagyítva annyira, hogy az kitakarjon minden mást. De az átlagos életük kajak nem olyan. Ha azt hiszed róluk, ugyan úgy élnek, mint mi, ugyan olyan minőségű öntudatuk és érzelmeik vannak, mint nekünk, alaposan tévedésben élsz.

    Ha éppen az ismerkedési kultúrájuk érdekel, náluk nem létezik az a fajta randizás, mint nálunk. Ott egy lány azzal kezdi a randin, hogy hány gyereket neveljünk fel, mire neveljük őket, hogyan legyenek részei a családjaink mindennapjainak. Jó előre megtervezve. Romantika? Nyista. Egy lány pillanatok alatt felméri, akarna-e téged férjének, vagy sem, és eleve el sem fogadja a randi meghívást, ha nem. Ha elfogadja, az a leendő közös életetek részleteinek megbeszélése, és nem érzelgés. Ott ha egy lánnyal ágyban kötöttél ki, az házassági beleegyezés. És naná, hogy ott bármelyik lány, amelyik férjének elfogadna téged, mászik rád az első randin. Rászólsz egy lányra a randi végén, hogy gyere fel velem, egész éjszaka dugni akarlak addig, amíg még legalább egyikünk eszméletnél van, első szóra veled megy. Viszont nehogy azt hidd, hogy az csak annyi, hogy kajak szétdöngeted. Cserébe te utána az ővé vagy. Te is, a pénzed is, minden ingóságod is, sőt, a lelked is. Egy életen át fogsz vele gyerekeket nevelni, és a család idősebb tagjainak engedelmeskedni, plusz gondoskodni róluk. (Akkor is, ha nagyon nagy seggfejek, mert törvényben előírt kötelességed.)

    És akkor a fentiek fényében nézd meg újra a szitut. Ha a srác hagyja, hogy Ruka rámásszon, azzal elismeri, hogy elfogadja feleségének. Azért volt megrémülve a szállodai szobát látva. Ha hagyná, hogy a lány rámásszon, és utána elutasítaná, az ő társadalmuk szerint büntetés pénzt kell fizetnie a családjának a "fiatalság pocsékolásáért", és az náluk nem tréfa dolog. Namost ő nem Ruka-t akarta asszonyának. És csak annyi. Ami az "ingyenes próba időszak" felkínálását illeti, valójában semmi előnyt nem adott a lány. Van náluk (mint több keleti országban) olyan, hogy termékenység tesztet végeznek a házasságra vállalkozó felek között, és aki a termékenységi teszten megbukik, elutasítható. Asszem Kínában például kötelező a teszt, és nem kap házasságra engedélyt, aki azon a teszten nem megy át. De ezt csak fél füllel hallottam. A "próba időszak" a teszt helyett addig tart, míg a lány teherbe nem esik. Ha nem tudott teherbe esni, ő bukta. Ha igen, a férfi az ővé. Ruka azt jelentette ki a felkínálásával, hogy kifogástalan magánéleti terméknek vallja magát, és egészen biztos benne, hogy gyerekeket tud szülni. Namost azt az animét nézik itt a nyugati világban, és talán nem azt értették alatta, de akik japánban nézték, senki sem értette másképpen, hogy mit mondott a lány. Hogy a két kultúrális oldal szereplőinek van-e annyi önkritikája, hogy a másikat ember számba vegye, és észben tartsa, hogy nem csak az ő véleménye létezik, sőt, talán nem is neki van igaza, azt már kevésbé állítanám biztosan. Ha pénzzel fogadni kellene, esélyesen a másik lehetőségre fogadnék (fenét van az embereknek önkritikája, egyik oldalon sincsen).

    Hogy érzelmi analfabéták lennének a japánok, azért az kicsit erős, még ha van is benne valami. Náluk az érzelmek nem olyanok, és nem úgy léteznek, nem úgy élik meg őket, és a nyugati világ szégyentelenségéhez képest csakugyan lehet őket érzelmi analfabétának nevezni a mi szemszögünkből nézve. Csak közben el ne felejtsük, hogy a keleti ember egészében másmilyen. Érzelmek helyett sokkal jobban vannak militarizmusra optimalizálva. Ők a nyugati világ érzelmeit a társadalmukban zajló mindennapi megélhetési versenyek szemével nézve részint gyengeségnek tartják, részint olyan luxusnak amit maximum a felső osztály tagjai engedhetnek meg maguknak, vagy a társadalomuk kirekesztettjei, senki más. Náluk is vannak, akik abszolút képben vannak a nyugati világról, csak nagyon kevesen, és aligha velük találkozol lépten-nyomon mindenütt az utcáikon.

    កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

Új hozzászólás Aktív témák