Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • aswyx

    csendes tag

    válasz FeRkE #27759 üzenetére

    Eloszor is sem konyvelo, sem jogasz nem vagyok, erintett is vagyok az ugyben, tehat az itt leirtak maganvelemeny es valoszinuleg elfogult. Igazi tanacsert kerdezze meg kezeloorvosat, gyogyszereszet.

    Mi az IR35:

    Azert talaltak ki, hogy a bujtatott munkaviszonyt - "deemed employment" - jobban tudjak adoztatni. Elvileg a munkavallalok vedelmet is szolgalja, de gyakorlatilag csak arror szol, hogy kinek mennyivel kell tobb adot fizetnie.

    A jogszabaly maga 2000 aprilisa ota ervenyben van (a neveben az IR az Inland Revenues-bol jon, az HMRC regi neve), gyakorlatilag teljesen alkalmatlan es betarthatatlan volt, ezert 2017-ben kitalatlak, hogy legyen helyette uj "Off-Payroll Tax". A nagy ujitas az, hogy nem te mint contractor, hanem a ceg aki alkalmaz kell, hogy nyilatkozzon arrol, hogy a jogszabaly ervenyes-e rad. Az HMRC-nek ez azert jo, mert a nagy cegeket egyszerubb beperelni, es ha egy hibat vet a ceg, aztan nekik kell egyesevel bizonyitani, hogy a tobbi esetben nem vetettek hibat.

    2017-ben csak a public sectorra vezettek be, 2020 aprilisaval kiterjeszik a private sectorra is.

    Mit lehet tenni:

    Elvileg van ra tool, hogy ellenorizd, de a perek soran maga az HMRC is azt mondta, hogy az eredmeny az nem garantal semmit :) Sok kritika van a toolra pl [link] - direkt nem olyat linkelek, aki erdekelt az ugyben. Hogy pontosan mi alapjan dont az HMRC azt nem tudjuk, a birosagok pedig szokasjog alapjan case-by-case. Ez utobbi csak akkor erdekes, ha keszen allsz birosagon bizonyitani, hogy az HMRC tevedett. Az HMRC arra is alapoz, hogy sokan inkabb fizetnek tobb adot, mint hogy pereskedjenek veluk.

    Nalunk a ceg akikkel szerzodesben allok, mindenkit "inside IR35" statuszra rak, mert a konvyelok allaspontja szerint ok nem tudjak garantalni, hogy az HMRC nem kot bele abba amit mondanak.

    Vannak szolgaltatsok akik IR35 checket es IR35 protection-t adnak. Vannak konvyelok, akiknek ez alapszolgaltatas, vagy extrakent ajanljak. Erdemes az aron kivul ezt is figyelembe venni, amikor konvyelot valasztasz.

    Lehet contractorkodni 50 fonel kisebb cegeknel, nekik nem kell velemenyezni a contractorokat, mert az HMRC is elismeri, hogy nincs ra eroforrasuk.

    Mi lesz 2020 aprilisaban:

    Beut az uj "Off-Payroll Tax". A hatasairol tippelni sem tudok. Amikor a public sectorra bevezettek, tobb ismerosom is dolgozott a GDS - Government Digital Service-nel. Kaptak egy uj szerzodest, hogy mostmar IR35-on belul vannak + egy 20%-os emelest, hogy az adokulonbozetet fedezze.

    Az HMRC szerint a public sector bevezetes nagy siker volt. Ahhoz kepest a befolyt extra ado a tervezettnek csak 30%. Ez alapjan ugy gondolom, hogy hasonlo lesz az eredmeny a private sectorban is.

    Ahol en dolgozom, ott hivatalosan "minden rendben lesz". Nem hivatalosan a konvyelok panikolnak, mert fogalmuk sincs, hogy mi lesz majd. A dev leadek - dev managerek panikolnak, mert a jelenlegi kerettel nem tudnak eleg fejlesztot felvenni, ha mindenki IR35-on belulre kerul.

    De egyebkent te egy ilyen adocsalo vagy?

    Szerintem nem :) Szoftver tanacsado vagyok, sajat eszkozzel, sajat hardverrel, sajat szovftverrel dolgozok, van sajat irodam es professional indemnity insurance-om 10 millio fontig ha valamit nagyon elrontok. Nincs beteg szabim, nincs fizetett szabadsag. Az egyik feltetel a deemed employmenthez, hogy ha nem lenne az en cegem, akkor alkalmazottkent en vagy mas vegenze a munkat. En biztos nem :N Es ha 2 even keresztul nem talanak alkalmazottat helyettem, akkor valoszinuleg mas sem. Persze lehet, hogy az HMRC nem ert velem egyet.

    [ Szerkesztve ]

    Én vezettem, azt mondd meg, én vezettem?!?

Új hozzászólás Aktív témák