Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • negasonic

    tag

    Sziasztok kedves fórumtársak!

    Egy olyan problémát hoztam el nektek amivel napok óta küzdök és már aláástam magam a témának idegrendszert nem kímélve, mégsem hozta el a várt eredményt.

    A problémám a következő:

    Van kettő ASUS ROG STRIX RX 470 4GB -os videókártyám.

    Mind a kettőn a legfrissebb BIOS található meg. Csontra pontosan ugyanazokkal az értékekkel(Ellenőrízve töbször is).

    Hajszálpontosan ugyanolyan beállításokkal az egyik kártya 73 fokig melegedik, a másik 63 fokig. A 73 fokos kártya újrapasztázás után egy napig tartotta a 63 fokot majd a következő nap már ment is vissza 73 fok környékére játék/terheléses tesztek alatt.

    Ezzel a csekély hőmérsékletkülönbséggel még nem is lenne problémám, DE sajnos 73 fok környékén throttingolni kezd a kártya és elhajítja az órajelet kb a Bahamákig. 1250 MHZ-ról 300-ra zuhan kb 5-9 masodpercig majd visszaugrik 1250re. Ez egy erős fps beszakadást eredményez minden játéknál.

    Kíváncsiságból a 63 fokig melegedő kártyámnak átírtam a biosát hogy egy kicsit több kraftot vegyen fel megnézni throttingol-e 73 fokon. És igen throttingol. Mind a két kártya throttingol 73 fok környékén.

    Két megoldást találtunk a probléma kiküszöbölésére:
    -Biosban moddoljuk a max TDPét 95 wattról 85re vagy 90re így nem megy fel a kártya csak 68 fokig --> Teljesítménycsökkenésért cserébe nincs fps drop.
    -Clockblocker nevű programmal szögre állítjuk az órajelet és nem dobálja el még akkor sem ha 73 fokos üzemi hőmérsékleten dolgozik a kártya.

    A ház szellőzése megfelelő. Gondoltam más hardverproblémára is. De másik gépben való tesztelések után kiderült hogy ez valószínűleg kártya gond lehet.

    Próbáltam alulfeszelni, power limittel jatszottam, temp targettel, variáltam a fan vezérléssel, biosba könyékig belenyúltam, minden lehetséges dolgot kipróbáltam hogy kiderüljön miért throttingol 73 fokon az asus rog strix rx 470es kártya mikor a biosban elvileg 94 fok (!) van megadva határnak. (lehetséges hogy a 94 fokot kéne átírnom 124 fokra és akkor nem throttingolna kétségbeesetten?)

    Szeretném a segítségeteket, tanácsotokat kérni hogy miért teszi ezt velem ez a két kártya.

    Én hiszem azt hogy ez valamiféle balga gyári beállításból fakadó probléma lehet.

    Vagy ezek a típusú kártyák másnál is beszakadnak 73 fok környékén?

    Segítségeteket előre is köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák