Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz hokuszpk #5072 üzenetére

    Ha ez arra a költői kérdésre válasz, hogy "mi a fenének csinálnának...?"
    Akkor: jójó, de hát ez egy kifutó széria (zen3) és 7nm-es lapkát tervezni $300m és a 7nm-es lapkák kapacitása amúgy is szűkös.
    Egyébként technikailag egyetértek azzal amit mondtál, csak próbálom ellenérvelni abból a megközelítésből, hogy papíron sokminden jól és logikusan hangzik, amit összetalálgatunk, de a cégek gyakran nem találják az elképzeléseinket üzletileg megtérülőnek.

    Egyébként a Vegeta nevű Twitter felhasználó többször említette, hogy innovatív megoldás.
    Túl azon, hogy esetleg egy új, alacsonyabb csíkszélességgel rendelkező node-on készülhet az IO lapka, esetleg még az egybetokozás módja is számíthat.

    Korábbi mérések azt mutatták ki, hogy az AMD MCM IF megoldása valami 2pJ/bit energiát igényel adatmozgatásokhoz, ehhez képest valami A76-okkal készített Cowos megoldás csak valami 0.5pJ/bit energiát.

    Nemrégiben arról is szó volt, hogy a TSMC-nek is van hasonló megoldása, mint az Intel EMIB

    Tehát az említett innovatív megoldásnak - túl a TSMC lapkján - talán egy ilyesfajta új tokozási megoldás, ami szintén csökkentheti az adatkommunikáció energiaigényét, de továbbmegyek:
    megteremtheti az L4$ lehetőségét is.
    Eddig gyakran ábrándoztunk azon, hogy milyen jó lenne, ha az IOD tartalmazna egy L4$-t. Ennek lehet, hogy az az akadálya, hogy a IOD-on levő L4$ hatékony használatához egy CCD és az IOD között vastag sávszélességű és alacsony energiaigényű kommunikációs lehetőséget kell tudni biztosítani.

    Ha megnézel egy AIDA tesztet, akkor a L3$ 400-500GB/s sávszélességet biztosít, a memória ennek kb tizedét.

    Egyébként nem gondolom, hogy a közeljövőben látnánk L4$-t az IOD-ban, csak azt fejtegettem, hogy valami újfajta tokozás, ami kiszélesítheti a kapcsolatot a CCD és IOD között ahhoz mindenképpen feltétel lenne.

    De azt se felejtsük el, hogy érkezik a Frontier is. Az elvileg olyan EPYC lesz, amihez mellétokoznak HBM2-t. Nem feltétlenül gondolnám, hogy erről lenne szó a B2 stepping esetén, de abból a HBM2-n kívül esetleg lecsuroghat valami.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák